iPon Hírek

Víznyelvük van az iszapugró gébeknek

Dátum | 2015. 03. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A távoli múltban, nagyjából 350−400 millió évvel ezelőtt egy csapatnyi halszerű ősünk elkezdett kimászni a szárazföldre. Izmos úszóik idővel egyre lábszerűbbé váltak, csípőjük szerkezete átalakult, és megszülettek a négylábú gerincesek. A hüllők, kétéltűek és emlősök közös őseinek csontozatát és végtagfejlődését kimerítő részletességgel tanulmányozták a szakértők, a szárazföld meghódításának egyes más aspektusait azonban eddig viszonylag kevesen vizsgálták. Például mostanáig nem sokan gondolkoztak el azon, hogy mit és hogyan ettek vízből kimászó elődeink. A halak többsége egyszerűen beszívja táplálékát, vagyis kitárja a száját, és közben nyelvcsontját a szájüreg aljára szorítja megnövelve az üreg méretét. Ezáltal egy befelé irányuló áramlás indul meg a környező vízben, ami a tápanyagokat is magával viszi a hal szervezetébe. A nyelés során ezt a taktikát alkalmazzák még azon fajok is, amelyek előzetesen harapásokkal feldarabolják táplálékukat. Ez a módszer azonban csak akkor működik, ha az állat folyamatosan vízben tartózkodik. A szárazföldi fajok a nyelés problémáját izmos nyelvük segítségével oldják meg, amely segít eljuttatni a tápanyagot a szájnyílástól a torokba. Ebben az esetben fontos szerepet játszik a nyelvcsont, amely azonban a halakban és a négylábúakban jelentősen eltérő funkciót tölt be a táplálkozás során. (Bár a halak is rendelkeznek nyelvvel, ez sokkal rövidebb és kevésbé mozgékony, mint a négylábúaké.)
A nyelvcsont evolúciójának nyomon követése nem egyszerű feladat, mivel a fosszíliákban az ennyire apró csontok általában nem őrződnek meg épen. Krijn Michel, az Antwerpeni Egyetem kutatója ezért másutt kezdett vizsgálódni: egy érdekes halcsoport, az úgynevezett iszapugró gébek alcsaládjának tagjait kezdte tanulmányozni. A mocsaras élőhelyeken éldegélő piciny állatok izmos mellúszókkal, valamint magasan ülő, kiálló szemekkel rendelkeznek, és meglepően sok időt töltenek a szárazföldön úszóikon lépegetve. Michel nagysebességű kamerával felvételeket készített arról, hogy az állatok hogyan esznek a szárazföldön. Ezek tanulmányozása során észrevette, hogy amikor az iszapugró géb előrehajol, hogy szájába tegye az elé helyezett rákdarabkákat, egy nagyobb vízcsepp türemkedik ki szájnyílásából. A csepp beteríti a kiszemelt falatot, majd az állat a vizet és a táplálékot egyaránt beszippantja szájüregébe.
A víz tehát ebben az esetben úgy működik, mint a négylábúak nyelve, Michel szavaival élve egyfajta hidrodinamikus nyelvről van szó, amely segít a halaknak a szájba, majd a torokba juttatni a táplálékot. A vízcsepp fontosságát a kutató úgy igazolta, hogy egy nagy nedvszívó képességű felületre helyezte a halakat, amely kiszívta a vizet az állatok szájából, amikor azok a falat fölé hajolva megpróbálták azt bekapni. Az iszapugró gébek ebben az esetben képesek voltak szájukkal megragadni a tápanyagot, ennél tovább azonban nem jutottak a szárazföldön, hanem vissza kellett térniük a vízbe, hogy ott nyeljék le a zsákmányt. Ez megmagyarázza azt is, hogy az állatok miért töltik meg vízzel a szájukat, mielőtt kijönnének a szárazföldre. Szájüregükben képesek annyi vizet tárolni, amennyi több falat lenyelésére is elég, amikor pedig ez elfogy, visszamennek a vízbe, és újra belekortyolnak. A szintén szárazföldre kijáró angolnafarkú harcsa ezzel ellentétben nem tárol vizet a szájában, így minden falat megragadása után vissza kell térnie a vízbe, hogy ott le tudja nyelni azt. A Michel által feltárt új információk arra világítanak rá, hogy a nyelés komoly probléma lehetett a gerincesek számára a szárazföld meghódítása folyamán, hiszen egy egészen új módszert kellett kifejleszteni a szájnyílás és a torok közti távolság áthidalására. Lehetséges, hogy korai elődeink az iszapugró gébekhez hasonló „víznyelvvel” operáltak, amíg nyelvük kellően izmossá és hosszúvá nem vált a feladat megoldásához. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy valami egészen másfajta stratégiát alkalmaztak, de kétségtelen, hogy a gébek módszere kiváló átmeneti megoldásnak tűnik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!