iPon Hírek

Vízszintesen is mozgó liftet tervez egy német cég

Dátum | 2014. 12. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A felvonók, köznapi nevükön liftek alapvető jellege gyakorlatilag semmit sem változott a kifejlesztésük óta eltelt több mint másfél évszázad alatt. Napjainkban is függőleges irányú aknákban haladó, túlnyomórészt kábelekkel mozgatott fülkékről van szó, amelyek működtetése viszonylag sok energiát emészt fel. Arról nem is beszélve, hogy időnként milyen sokat kell várni arra, hogy a fülke odaérjen ahhoz az emelethez, ahol várakozunk rá. Egy német cég nemrégiben azonban új koncepcióval állt elő, amely forradalmasíthatja a felvonók világát: az elképzelés leginkább Willy Wonka liftjeihez hasonlít a Charlie és a csokigyár című filmben. A ThyssenKrupp által tervezett liftrendszerben a fülkék függőlegesen és vízszintesen is mozoghatnak, és a páternoszterekhez hasonlóan ugyanabban az aknában egyszerre több kabin is haladhat.
Bár a terveket bemutató videóban a fejlesztők azt állítják, hogy a Multi becenévre hallgató rendszer az első kábel nélküli lift lesz a világon, ez nem egészen helytálló, mivel a MagneMotion nevű cég ezt a kitételt előbb teljesítette. A ThyssenKrupp rendszere ugyanakkor nemcsak abban új, hogy kábelek helyett a mágneses lebegővasutaknál alkalmazott technológia révén zajlik a fülkék mozgatása. Az elképzelés szerint a magasabb épületeket többirányú aknák bonyolult rendszere hálózná be, a jelenleginél sokkal zökkenőmentesebbé téve a lifttel való közlekedést. A hagyományos lifteknél az aknamagassággal együtt meredeken növekednek az üzemeltetési költségek is, mivel az egyre hosszabb kábelek eredményeként egyre nagyobb tömeget kell mozgatni. Ennek folyományaként, illetve az építmény kilengése miatti problémák elkerülése végett a felhőkarcolókban általában már jelenleg is szakaszokra bontják a felvonórendszert, vagyis nem egyetlen óriási liftaknát építenek, hanem több rövidebbet egymás fölé. Ez viszont folytonos átszállásokat, és még hosszabb várakozási időket eredményez. A német fejlesztők szerint azonban saját rendszerükkel jelentősen gyorsabbá válhat a liftes közlekedés az ilyen épületekben is. Mivel a Multi rendszeréhez kisebb átmérőjű aknák szükségesek, mint a jelenlegi liftekhez, az aknahálózat révén nem csökkenni, hanem növekedni fog az épület más célokra felhasználható tere. A fülkék és az ajtók speciális anyagokból készülnek majd, így a megszokottnál jóval könnyebbek lesznek, tovább csökkentve az épületre eső terheket. A fejlesztők szerint a rendszert igazán olyan épületekben lesz érdemes beüzemelni, amelyek 300 méternél magasabbak. A Multi első tesztüzemére a ThyssenKrupp szakértői szerint 2016-ban kerülhet sor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Asagrim
2014.12.01. 14:46
Hát pedig ha az 1971-es filmre gondolsz, akkor nem. A 80-as évekig egy árva szó nem volt arról, hogy a turbolift horizontálisan is közlekedne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim
2014.12.01. 16:00
Ha a 2005-ös "Charlie és a csokigyár" (nem pedig Willy Wonka és a csokigyár, mert az 1971-es) filmben volt először vízszintes lift a két csokigyáras film közül akkor igazad van.

Viszont ettől függetlenül tényleg nem mutattak a nyolcvanas évekig Star Trekben vízszintesen mozgó liftet, a film amiből a képed van, az is a nyolcvanas években készült. Kissé Star Trek függő vagyok, szóval tudom az ilyen dolgokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2014.12.01. 16:43
Wow, nem számítottam ilyen eszmecserére itt a hír alatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2014.12.01. 16:52
Minecraft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mandark
2014.12.01. 16:59
Hát, ilyen szögletes irányváltásokkal nem sokat fog rövidülni a menetidő, az tuti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706... Svind...
2014.12.01. 18:17
DiabloI-II médzs wallhack warp szerintem horizontálisan gyorsabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gorder Asagr...
2014.12.02. 10:06
Igazság szerint 79 es, ez a Motion Picture ből van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Gorde...
2014.12.02. 11:03
Nem a Wrath of Khan? Na pill, mindjárt lepörgetem mindkettőt és kiderül!


szerk.:

És valóban! Akkor elnézést és kuss a nevem!

http://www.imdb.com/media/rm3909461760/tt0084726?ref_=tt_pv_md_4#

Ez volt az a szürkés egyenruha a Wrath of Khan-ban ami miatt kevertem. Sajnos folyamatosan váltogatták az egyenruháikat, a Genesisben is van fehér/szürke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!