iPon Hírek

Volt-nincs porkorong

Dátum | 2012. 07. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

460 fényévnyire tőlünk, tehát galaktikus méretekben gyakorlatilag a szomszédban, a Kentaur csillagképben van egy fiatal csillag, a TYC 8241 2652 1. A csillag körül vastag porkorongot figyeltek meg, amelyről a tudósok úgy sejtették, hogy akár a mienkhez hasonló kőzetbolygók is formálódhatnak. Aztán, alig két év alatt, ez a korong egyszerűen eltűnt. Erről a nem mindennapi megfigyelésről számolnak be a kutatók nemrég megjelent tanulmányukban a Nature oldalain. A dolog azért különösen érdekes, mert a feltételezések szerint valami hasonló történhetett a Naprendszerben is.

A TYC 8241 2652 1 nagyjából 10 millió éve keletkezett, és 2010-ig teljesen átlagos, különösebben nem érdekes ifjú csillagként tartották számon. A rendszerben megfigyelt akkréciós korong a 10 mikrométeres infravörös tartományban sugárzott a legintenzívebben, amiből arra következtettek a tudósok, hogy a porfelhő elég meleg (nagyjából 180˚C-os), és közel van központi csillagához, nagyjából a Naprendszer négy belső bolygójának megfelelő területen.

Így nézhetett ki a rendszer 2010 előtt...
2010 januárjában aztán a korong infravörös fénye hirtelen szinte teljesen kihunyt. „Még sosem láttunk ehhez hasonlót” ‒ mondja Carl Melis, a Kaliforniai Egyetem csillagásza. „Csak vakartuk a fejünket és azon tűnődtünk, hogy vajon mit ronthattunk el?” Aztán független műszerekkel történő vizsgálatok megállapították, hogy nem a földi oldalon történt a hiba: a sugárforrás, vagyis maga a korong tűnt el.

A csillagászok értetlenül állnak a dolog előtt, véleményük szerint szó sem lehet valamiféle „fogyatkozásról”, mivel elképzelhetetlennek tűnik, hogy bármi is két éven keresztül kitakarjon egy ekkora objektumot. Ráadásul a csillag fénye közben semmit sem halványult, így vagy nagyon bizarr alakú a korongot elfedő tárgy, vagy más dolog történt.

Melis az események alapján úgy gondolja, hogy a porfelhő mégsem egy szigorúan vett protoplanetáris korong lehetett, hanem egy korábbi, aszteroidák vagy bolygók közti ütközés következtében jöhetett létre. A porfelhő aztán vagy lassan elszivárgott a rendszerből, vagy pedig a másik irányba „távozott”, vagyis belezuhant a csillagba.

Ami lenyűgöző az egészben az a folyamat gyors lefolyása, véli Scott Kenyon, a Harvard-Smithsonian Center asztrofizikusa, aki szerint nagyon nehéz megítélni, hogy mi történhetett, de a megfigyelések kétségkívül helyesnek tűnnek.

...és így fest a kozmikus nagytakarítás után
A csillagászatban hozzászoktunk a nagy távolságokhoz, és látványos, de viszonylag lassú folyamatokhoz. A porfelhő viselkedése azonban rávilágít arra, hogy milyen heves események során formálódhatott meg például a Hold, és hogy miként folyhatott a kőzetbolygók keletkezése nálunk és más rendszerekben.

Különösen érdekes a felfedezés fényében megvizsgálni, amit a Hold keletkezéséről tudunk. A Föld az egyetlen ismert bolygó, amely ilyen hatalmas kísérővel bír, ezért nem tudjuk, hogy mennyire lehet gyakori ez a formáció a világegyetemben. A Hold jelenléte, és az általa kifejtetett árapály-erők jelenlegi ismereteink szerint jelentős szerepet játszottak az élet kialakulásában, és további formálódásában. A tudósok úgy vélik, hogy az apály és a dagály jelensége döntő fontosságú lehetett a szárazföldi élet megjelenésében.

A Hold valószínűsíthetően egy Mars méretű objektummal való ütközés során keletkezett, és az esemény során tetemes mennyiségű por került ki a világűrbe. A mostani megfigyelések alapján azonban ez a hatalmas porfelhő ugyanolyan pillanatok alatt el is tűnhetett, mint ahogy létrejött. Mivel a TYC 8241 2652 1 esete az egyetlen, amelynél a folyamatot észlelték, a kutatók nem tudják, hogy mennyire lehet általános ez a jelenség. Mindenesetre mostantól fokozott figyelmet fordítanak a hasonló porkoronggal bíró rendszerekre, remélve hogy újra elcsíphetnek egy hasonló eseményt.  

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. HeverAdam
2012.07.05. 17:30
Na még szerencse, hogy nem a mi Naprendszerünkkel történt meg mind ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Talent15
2012.07.05. 17:45
Idevág Fred Hoyle: A fekete felhő c. sci-fi-je:

http://grin.hu/funtxt/scifi/felho/felho.htm

A szerző egyébként nem kispályás csillagász volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. twollah
2012.07.05. 18:55
Az is elkepzelheto, hogy egy idegen civilizacio "banyaszta" ki a porfelhot ez alatt az ido alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2012.07.05. 19:06
twollah: Jó nagy porszívó kelhetett hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. weri
2012.07.05. 22:01
mikej95 A kaszások elég nagyok és fejlettek ahoz hogy ezt meg tudják csinálni Sztem most telt el az 50 000 év :\
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sheffield
2012.07.05. 22:52
erről a nagy porszívóról az űrgolyhók jutott eszembe, mikor az űrhajó áttranszformálódott egy porszívós háziasszonnyá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. legyes
2012.07.06. 13:06
Arrafele az utcaseprőket teljesítménybérben fizetik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2012.07.06. 14:18
"A TYC 8241 2652 1 nagyjából 10 millió éve keletkezett, és 2010-ig teljesen átlagos, különösebben nem érdekes ifjú csillagként tartották számon."

Troll on: Nem inkább 1550-ig volt átlagos csillag? Tekintve, hogy 460 év alatt ér ide a fénye
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!