iPon Hírek

Vonósugár a fürdőkádban

Dátum | 2014. 08. 14.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tudományos-fantasztikus művek gyakran felbukkanó technológiai vívmánya a vonósugár. Ezt általában valamiféle koncentrált gravitációs nyalábként írják le, amelynek segítségével például űrhajókat lehet vontatni. Az utóbbi években hallhattunk a vonósugár tényleges megvalósítására tett kísérletekről is, ezek egyebek mellett fénynyalábok, illetve akusztikus hullámok segítségével igyekeznek a levegőben mozgatni az objektumokat. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói azonban nemrégiben egy újfajta koncepcióval álltak elő: egy vízfelület manipulálása révén hoztak létre vonósugarat. Ehhez úgynevezett kváziálló Faraday-hullámokat hoztak létre a víz felszínén. Ahogy a mellékelt felvételen is látszik, különböző jellegű hullámok révén gyakorlatilag bármilyen irányba lehetséges áramoltatni az objektumokat, tehát a kísérletekben használt pingponglabdákat egyaránt lehet a hullámkeltő rendszer felé, azzal ellentétes irányba, vagy oldalra is irányítani. Ehhez csak a hullámok méretén, frekvenciáján, illetve a hullámkeltő alakján kell változtatni. A kísérletek során kiderült, hogy különböző alakú hullámkeltőkkel létrehozott hullámok apró áramlatokat keltenek a felszínen, amelyek némelyike a hullámok haladási irányával ellentétes irányba megy. A vonósugár tehát mindössze a létrejövő áramlatok egyike, ezen kívül kifelé mutató áramlatok, és örvények is létrejöhetnek. A szakértők szerint a metódus egyebek mellett olajfoltok kordában tartásánál és feltakarításánál lehet hasznos, hiszen megfelelő hullámok révén egy helyen lehet tartani a kiömlött anyagot, minimalizálva a környezeti károkat. A hasonló kísérletek révén ráadásul végre sikerülhet megérteni a kiszámíthatatlan partmenti áramlatok viselkedését is, amelyek a vízi balesetek jelentős részéért felelősek. A hullámok kísérletileg bemutatott viselkedése annyira komplex, hogy matematikailag egyelőre még nem sikerült leírni. Rengetegféle erőhatás együttese alakítja ki az áramlatokat, amelyek között lehetnek eddig számításba sem vett faktorok is. „A legnagyobb rejtélyek egyikéről van szó, holott egy fürdőkádban is reprodukálható a jelenség” – mondja a kutatás vezetője, Horst Punzmann.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. benczeb90
2014.08.15. 00:16
Tök jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. peti198706...
2014.08.15. 02:05
Pancsi-pancsi.. Félhónaposan produkáltam először ilyen jelenséget, de akkor a szülők nagy örömére; én nem lettem vizes, de ők igen, valójában tartózkodtam a kádban de nem voltam biztos h a víz is jelen volt-e
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. madcaptain
2014.08.15. 03:09
Na mostmar csak Ocean meretekben kell alkalmazni es valtoztatni a hullamokat es "ingyen" lehet hajozni, ahogy a nagy elodok is tettek vitorlashajoikkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2014.08.15. 07:37
majd akkor beszélhetünk vonósugárról, ha közeg nélkül sikerül valamit elmozdítani. Mert a StarTrek-ben az űrben alkalmazták a vonósugarat, ahol legjobb tudomásom szerint nincs egyszerű értelemben vett "közeg"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 madca...
2014.08.15. 09:13
Ingyen... ezt kifejtenéd?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ThePoweR
2014.08.15. 09:49
Tök jók ezek a csábító cikk címek. Mondjuk a fürdőkád miatt gondoltam, hogy valami bullshit aminek semmi köze a cikk elején említett vonósugárhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!