iPon Hírek

Vonzó 9-es sorozatú alaplapokkal készül az ASRock

Dátum | 2014. 04. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel frissített Haswell processzorai, illetve a hozzájuk passzoló, 9-es sorozatú lapkakészlettel ellátott LGA-1150-es alaplapok rövidesen megjelenhetnek, így nem túl meglepő, hogy az egyes alaplapgyártók már elkezdték lerántani a leplet arról, nagyjából mivel készülnek eme jeles eseményre. Az ASRock nem kevesebb, mint ötféle alaplapot mutatott be, amelyeknél a típusjelzést egy kicsit kozmetikázták, igaz, a kitakart karakter helyére nem nehéz odaképzelni a kilences számot. Az újdonságok az ASRock 9-es sorozatú alaplapkínálatának valószínűleg legérdekesebb tagjai, de rajtuk kívül minden bizonnyal egyéb modellek is szerepelni fognak a termékpalettán.
A sor elején ezúttal a kedvező árcédulával érkező Z97-Extreme4-es modell foglal helyet, amely 12 fázisú CPU VRM tápáramkört kapott. Az új deszka két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot rejt, amelyek kétkártyás módban x8/x8 sávszélességet kínálnak. Rajtuk kívül egy harmadik PCI Express x16-os slot is szerepel a kínálatban, de ez már csak 2.0-s szabványú, sávszélessége pedig csak x4-es, hiszen a Z97-es PCH-hoz csatlakozik. A felsoroltak mellett három darab PCI Express 2.0 x1-es slot is lesz a terméken. SATA 6 Gbps-os portokból nyolcat kapunk, ezek közül kettő SATA Express felállásban is használható. A szupergyors SSD kártyákat egy M.2-es slot fogadja. A kiváló hangzásról egy minőségi audió kondenzátorokkal felvértezett Purity Sound 2 audió rendszer gondoskodik, de emellett egy Intel gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlőt is tartalmaz a lap. Extraként még dupla UEFI BIOS is rendelkezésre áll, igaz, a Gigabyte megoldásával ellentétben az ASRock-é nem automata: a két EEPROM között egy kétállású kapcsolóval lehet váltani. A videó kimenetek között ennél a modellnél egy DVI, egy D-Sub, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozót találunk.
A sort a Mini-ITX formátumú Z97-E ITX modellel folytatjuk, ami remek felszereltséggel büszkélkedik. A 6 fázisú CPU VRM tápáramkörrel gazdálkodó alaplap két darab DDR3-as memóriafoglalatot kapott, bővítőhelyei között pedig egy PCI Express 3.0 x16-os slot lapul. SATA 6 Gbps-os portokból hatot kapunk, amelyek közül kettőt SATA-Express módban is lehet használni. A sorból az Intel gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik, csak úgy, ahogy a nyolccsatornás, minőségi audió kondenzátorokra támaszkodó HD audió vezérlő sem. A hat darab USB 3.0-s porttal rendelkező újdonság 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.0 támogatást egyaránt kínál, videó kimenetei között pedig két HDMI, egy DisplayPort és egy dual-link DVI port található.
Egy szinttel feljebb a Z97-Fatal1ty Killer modell foglal helyet. A fekete-piros színvilággal büszkélkedő alaplap a játékosok szívét próbálja majd meghódítani. Az LGA-1150-es processzorfoglalathoz tízfázisú CPU VRM áramkör kapcsolódik, DDR3-as memóriafoglalatból pedig négy lapul a deszkán. A bővítőhelyek között két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot helyeztek el, amelyek kétkártyás üzemmódban x8/x8 sávszélesség mellett üzemelnek. Rajtuk kívül két PCI Express 2.0 x1-es, illetve két PCI slot is szerepel a kínálatban. Hogy mi indokolja a PCI slotok jelenlétét? Az ASRock szerint sokan ragaszkodnak még hibátlanul működő, jó hangminőséget kínáló PCI hangkártyájukhoz, így szükség van ezekre a portokra. Az új alaplap ezeken kívül hat darab SATA 6 Gbps-os portot is rejt, amelyek közül kettőt SATA-Express csatolófelületként is be lehet vetni. A sorból természetesen a nyolccsatornás Purity Sound 2 audió rendszer sem hiányzik, a gigabites hálózati vezérlő szerepét azonban ezúttal egy Killer E2200-as megoldás tölti be, hiszen Fatal1ty Killer sorozatú termékről van szó. USB 3.0-s portokból hat darabot kapunk, a videó kimenetek között pedig dual-link DVI, D-Sub és HDMI port sorakozik. Ez az alaplap is megkapta a gyártó UEFI dual BIOS technológiáját.
Még egy szinttel feljebb lépve egy rendkívül jól felszerelt alaplapba, a Z97-Extreme6-os modellbe botlunk. Ez a termék is 12 fázisú CPU VRM tápáramkört kapott, csak úgy, ahogy a Z97-Extreme4, PCI Express 3.0x16-os slotokból azonban itt már három jár (x16; x8/x8; x8/x4/x4). SATA 6Gbps-os portokból tízzel gazdálkodhatunk, de ezek közül kettő SATA-Express csatolófelület formájában is használható. A kínálatban ezúttal két darab M.2-es slot is lapul, amelyek közül az egyik különleges, hiszen x4-es sávszélességgel dolgozhat. Ez a bővítőhely időtálló megoldás lesz, hiszen az M.2 szabvány következő generációs specifikációját is támogatni fogja (PCI Express 2.0 x4). A jelenlegi M.2 SSD meghajtók esetében a speciális bővítőhely segíthet a késleltetési idők csökkentésében, de adatátviteli sebességnövekedést aligha hoz. A felsoroltak mellett még egy eSATA 6 Gbps-os portot is kapunk. Az új alaplap nyolccsatornás Purity Sound 2 audió rendszerrel, két darab Intel gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlővel, valamint dual-link DVI, DisplayPort és HDMI videó kimenetekkel is rendelkezik. Hab a tortán, hogy az UEFI dual-BIOS funkció itt is jelen van.
A tuningosokat a Z97 OC Formula próbálja majd elcsábítani – felszereltsége alapján nem is lesz túl nehéz dolga. Az LGA-1150-es processzorfoglalathoz 12 fázisú CPU VRM tápáramkör kapcsolódik, a négy darab DDR3-as memóriafoglalatot pedig egy négyfázisú tápáramkör szolgálja ki. Az új alaplap két darab nyolctűs EPS12V aljzatot kapott, a bővítőkártyák stabil tápellátását pedig egy négytűs MOLEX tápcsatlakozón keresztül biztosíthatjuk. Adattároló rendszer tekintetében a Z97-Extreme4 felszereltsége köszön vissza, PCI Express x16-os slotokból pedig négy áll rendelkezésre. Utóbbiak közül három darab a 3.0-s (x16; x8/x8; x8/x4/x4), egy pedig a 2.0-s szabványra támaszkodik (x4). A slotok között két PCI Express 2.0 x1-es csatolófelület is megbújik. Az új alaplap Killer E2200-as Gigabites Ethernet vezérlővel, illetve Purity Sound 2 audió rendszerrel érkezik, videó kimenetei között azonban csak egy HDMI port árválkodik. A tuningosok számára jó hír, hogy a különböző feszültségek dedikált feszültségmérő pontokon keresztül egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetőek, ami komolyabb tuning esetén létfontosságú opció. Az ASRock új alaplapjai hamarosan megjelennek kereskedelmi forgalomban, de a frissített Haswell processzorokhoz nem csak ezek, hanem a 8-as sorozatú lapkakészlettel ellátott LGA-1150-es deszkák is jók lesznek, igaz, utóbbiaknál a CPU alkalmazása előtt feltétlenül szükség lesz egy gyors BIOS frissítésre is. A legtöbb gyártó szerencsére kínál megfelelő BIOS frissítéseket különböző 8-as sorozatú alaplapjaihoz, így a frissített Haswell processzorok használata a legtöbb esetben zökkenőmentesen kivitelezhető lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Asagrim
2014.04.27. 12:36
Alakul, ötből már nem csak egy, hanem kettő (!!!) venti header PWM-es! Még 4-5 év és talán ők is átállnak full PWM-re!

Extreme6 szimpatikus, valaki tudna tippet adni, milyen megoldással tudnék jelentős felár nélkül 4 PWM ventit szoftveresen szabályozni egy ilyen lapról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KaiotEch
2014.04.27. 12:39
Mi ebbe a won-zoo?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tookmindeg...
2014.04.27. 12:44
Vicc, hogy csak az ilyen gamer, meg extra alaplapokon van normális mennyiségű USB 3 port.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror
2014.04.27. 12:47
Egyedül az Asus lapjain van csak annyi csatlakozó és úgy elhelyezve, hogy a HAF X ventilátorjait be tudjam kötni. Amúgy a legtöbb lapon van front, oldal, felső, hátsó venti, mi a fenéért nem rendezik el a csatlakozókat is úgy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02
2014.04.27. 13:21
A m-itx -en azért befigyel a sata-e ,elég kemény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Terro...
2014.04.27. 13:25
Nálam is hasonló a helyzet, bár azért látok más lapokon is, csak nincs kedvem uber brutal massive mutilator genocide killer pwnzorz 1337 f4t4l17y tbagger alaplapokat venni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706...
2014.04.27. 18:55
Félek a Felét nem használjuk ki.. de drága az előállítása épp ezért ez a sok extra sokkolmány "-Mire használod a géped úgy a minden napokban?" - kérdésre a válasz úgy egészében igen elég sokkoló. - úgy átlagban -Hanyatlunk agyilag Lásd. : -Megtudtad jegyezni azta sok(k) újítást ezen a lapon s azt is h mi mire jó? vagy elég neked az h "múkodik".. mert ha múkodik az az azz.. -jó.'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sogron83
2014.04.27. 19:10
És miért van letakarva/kisatírozva az összes képen a 9-es szám?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pubszon
2014.04.28. 15:39
A 9-es miért van elhalványítva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!