iPon Hírek

VR hátizsák PC a HP-tól, elsősorban kereskedelmi célokra

Dátum | 2017. 08. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A HP három érdekes dolgot jelentett be a napokban, amelyek mind-mind a virtuális valóság kereskedelmi célú terjedését szolgálják. Az egyik egy Z VR Backpack nevű VR hátizsák PC, a másik VR élménycentrumok, azaz a VR Immersion Centerek megnyitása, ahol ízelítőt kaphatnak az érdeklődők a virtuális valóság nyújtotta előnyökből, a harmadik pedig egy együttműködés a HP és a HTC között. HP Z VR Backpack
A HP újdonsága tulajdonképpen egy olyan hátizsák formátumú VR PC, amelyhez hasonlót már egyéb gyártóktól, például a Zotactól és az MSI-től is láthattunk, viszont ez a modell nem az átlagfelhasználókat célozza, hanem kereskedelmi és üzleti felhasználásra készült.
Alapját egy Core i7-7820HQ processzor adja, amelyhez maximum 32 GB-nyi DDR4-2400 MHz-es non-ECC fedélzeti memória társítható – a RAM két darab So-DIMM memóriafoglalata szerelhető. Az adatok tárolását többféle opció is segítheti 256 GB-tól egészen 1 TB-ig bezárólag, a videokártya szerepét pedig egy Nvidia Quadro P5200-as példányra osztották, ami 16 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkezik és a Miracast támogatás jóvoltából vezeték nélkül is kapcsolódhat a kijelzőkhöz. Audió vezérlőből egy Realtek ALC3866-CG típusú megoldást kapunk, a kommunikációt pedig Realtek RTL8153B alapú GbE port, valamint egy Intel AC 8265-ös kártya segíti, ami 802.11ac WiFi támogatást is nyújt (2x2 módban). Bővítőhelyből csak egy M.2-es PCIe 3.0 x1-es példány jár, ami WiFi/BT kártyák fogadására lett felkészítve.
A hátizsák PC összesen négy darab USB 3.0-s portot, egy HDMI 2.0-s és egy Mini DisplayPort 1.3-as videó kimenetet, egy Thunderbolt 3-as vezérlőre kapcsolódó USB-C csatlakozót, valamint egy audió kimenetet kapott. Az alján van még dokkoló csatlakozó és külső akkumulátor port is, tetején pedig egy VR tápcsatlakozót alakítottak ki – néhány egyéb port mellett. A tápcsatlakozó a bal oldalra került, akkumulátoros üzemmódban pedig 1 vagy 1,5 órányi üzemidővel lehet számolni – attól függően, mennyire CPU/GPU intenzív az adott feladat. A Windows 10 Pro x64 operációs rendszerrel ellátott hátizsák PC 33 centiméter magas, 23,6 centiméter széles és 6,09 centiméter mély, tömege pedig 4,65 kilogramm. Forgalmazása várhatóan szeptember folyamán kezdődik meg, alapára pedig 3299 dollárról indul.
A HP elsősorban hadipari és autóipari bemutatókra, illetve tréningekre, bemutatótermek élményvilágának emelésére, orvosok és nővérek költséghatékony virtuális képzésére, illetve sok egyéb, ezekhez hasonló feladatra ajánlja újdonságát. Nyílnak a HP élményközpontjai A HP Immersion Center néven speciális bemutatótermeket nyit világszerte, amelyeknek az lesz a feladatuk, hogy az érdeklődő kereskedelmi és üzleti partnereknek megfelelő betekintést nyújtsanak azokba a lehetőségekbe, amelyeket a virtuális valóság kínálhat számukra. Ez azért szükséges, mert egy-egy cég vezetősége rendszerint fél belevágni egy-egy nagyobb, ismeretlen terepen történő befektetésbe, mielőtt alaposan körbejárták a témát, vagy éppen személyesen megtapasztalták az esetleges előnyöket és hátrányokat.
Ezeket a döntéseket segítik majd az élményközpontok, ahol a HP teljes kereskedelmi portfóliója megtekinthető lesz, de a HTC Vive Business Edition, valamint a fentebb bemutatott Z VR Backpack PC sem hiányzik majd a pultokról. És ezeket természetesen ki is lehet próbálni. A tervek szerint Amerikában 4, az Ázsiai és Pacifikus régióban 4, Európában pedig 5 ilyen Immersion Center nyílik majd. Az első július 27-én már meg is nyílt, az utolsó pedig legkésőbb szeptember végéig nyílik. Együttműködés a HTC és a HP között A HP és a HTC partnerkapcsolatából megszületett a HTC Vive Business Edition, ami hardver szintjén az eredeti Vive-ra támaszkodik, szoftver szintjén azonban az üzleti igényekre lesz kihegyezve és 1 év kereskedelmi licenc is jár majd hozzá.
A nagy üzleti tervek mellett a HP Mars Home nevű VR program is útjára indult. Ez egy speciális program, amelynek keretén belül egymillió ember elszállásolására alkalmas kolóniát tervezhetnek az érdeklődők, a részvétel pedig teljesen ingyenes. Az ötletek megosztása az Autodesk szoftverein keresztül, háromdimenziós épület- és városmodellek formájában történhet, a tájat pedig a Mars 2030 című játék biztosítja, ami egyébként a NASA kutatásai során összegyűjtött valós térképadatokból építkezik.
A program során az érdeklődők letölthetik az addig elkészített fájlokat, így betekintést nyerhetnek mindabba, amit az együttműködő közösség összehozott. A programra itt lehet jelentkezni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!