iPon Hírek

Vulkáni energiákat csapolna meg egy új projekt

Dátum | 2012. 10. 11.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Miután több kutatás is kimutatta, hogy a kellő alapossággal szabályozott úgynevezett repesztéses technológiák nem jelentenek különösebb földrengési kockázatot, két amerikai cég elhatározta, hogy egy szunnyadó vulkánból próbál meg tiszta energiát kinyerni, hidraulikus repesztéssel csapolva meg az abban tárolódó hőenergiát.

A 43 millió dolláros költségvetésű terv kiötlői, az AltaRock Energy és a Davenport Newberry már engedélyt is kaptak arra, hogy az oregoni Newberry vulkánon kipróbálják a módszert. Ennek során nagy nyomású vizet fecskendeznek a vulkán falának repedéseibe, és ezek hálózatán keresztül jutnak el három kilométeres mélységig. Közben a nyomás hatására kitáguló repedésekben a sor egymással összeköttetésben lévő geotermikus tárolómedence képződik, amelyeket a járatrendszer elkészülte után feltöltenek vízzel. A környező forró kőzetek nyomán keletkező gőz aztán turbinák meghajtása révén generál áramot.


Susan Petty, az AltaRock elnöke és alapítója elmondta, hogy a több medencés módszer révén nagyobb mennyiségű energia nyerhető ki, és meghosszabbodik az adott terület felhasználhatósági időtartama is.

A hidraulikus repesztést fosszilis energiahordozók kinyerésére szokták alkalmazni, azonban évek óta parázs viták övezik a metódus használatát, mivel az enyhén megnöveli a földrengések kialakulásának valószínűségét. Elvileg azonban kellő óvatossággal járva el, ennek kockázata nagyon alacsony. Mindent egybevetve azonban kicsit merész választásnak tűnik, hogy egy vulkánon, és éppen ezen a vulkánon akarják tesztelni a módszert. A Newberry vulkán 1400 éve tört ki utoljára, és az amerikai földtani intézet szerint a nem túl távoli jövőben újabb kitörés várható.


Ha beválik a módszer, az azonban óriási lépést jelenthet a geotermikus energiák kitermelésének piacán, amely energia mindeddig elsődlegesen csak ott került hasznosításra, ahol a természeti körülmények ezt lehetővé tették. Az új típusú, EGS néven emlegetett rendszerek célja az eddig nem hozzáférhető hőforrások felhasználása: ezek esetében nem a már meglévő forróvizes forrásokat keresik, hanem oda juttatják a vizet, ahol a föld mélyéből feltör a hő.

A geotermikus energia jelenleg az Egyesült Államok erőforrás-igényeinek 0,3 százalékát fedezi. Az MIT 2006-os jelentése szerint azonban egymilliárd dollár befektetésével ötven éven belül az EGS adhatná az ország energiatermelésének tíz százalékát. A módszer révén ráadásul elviekben olyan áron termelhető ki a geotermikus energia, amely abszolút versenyképes lehet a fosszilis energiahordozókkal.

A munkálatokat idén ősszel kezdik meg és a tervek szerint 2014-re lesz működőképes a létesítmény. A földalatti hálózat minden pontját mikroszeizmikus érzékelőkkel fedik le, hogy ezzel is bizonyítsák a módszer biztonságosságát. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. MaximumGam...
2012.10.11. 18:18
Anyukáját aki kitalálta ezt a hülyeséget... amikor van ingyen energia... csak a sok olajmágnás újgazdag, megölette azokat, akik bemutatták volna már... jó 40éve létezik.... de az olajnak el kell fogynia... előbb... és még akkor se érné meg nekik oda adni..... FUXK
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pogi67
2012.10.11. 19:13
Csak ne hogy olyan dugót húzzanak ki, amit utána nem tudnak visszadugni !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Korcsi
2012.10.11. 19:27
Ingyen energia?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nyerek01
2012.10.11. 19:38
#1
Elhiszem hogy zavar, de mindenki tudja már hogy így van, mással is lehetne foglalkozni a kommentekben már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. justin
2012.10.11. 22:50
Nos hallottam már olyat, hogy házak fűtésére geotermikus energiát, nevezetesen lefúrnak egy ikercsövet 150-200 méter mélyre, a víz ott felmelegszik ezzel végig cirkuláltatják a radiátorokat, majd a lehűlt vizet visszavezetik, de nem szó a fáma arról, hogy magától is megy-e a folyamat rendesen termoszifonos módon, vagy kell-e hozzá szivattyú.
A másik hozzáfűzni valóm az hogy, nem tanácsos piszkálni a föld burkát, szerintem ami lent van az jó helyen van ott, mert ha beüt a gebasz akkor ide már mi magyarok is kevesek leszünk, pedig az olajkút tüzeket annak idején csak mi tudtuk eloltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hakosh2
2012.10.11. 23:22
Nekünk erről a technológiáról egy előadáson meséltek egy éve. Az előadó nagyon lelkes volt, mert ilyen erőművekkel tényleg nagyon sok energiát lehet termelni. 2006-ban viszont rosszul sült el a technológia alkalmazása, mert Baselben földrengést okoztak. Azt a projektet le is állították. Még egy érdekesség: a Google is befektetett az cikkben említett vállalkozásba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hakosh2 justi...
2012.10.11. 23:45
@justin: nem megy magától a keringetés, valójában elég sok áramot fogyasztanak a hőszivattyús rendszerek. Persze attól többet lehet spórolni velük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Shinjiii
2012.10.12. 08:32
Nézzétek meg a mellékelt képet, milyen gyönyörű a szinte érintetlen táj. És ezt is tönkre fogjuk tenni, mielőtt élőben láthatnám...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2012.10.12. 10:12
Azert azt remelem,hogy ha elcseszik,akkor a kitalalojat es a befektetoket is magaval viszi.Hogy lehet osszekapcsolni az energiatermeles es az ovatossag szot?
Vagy ezentul a foldrengesek is a mindennapok reszeive valnak?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. franc0
2012.10.12. 10:36
A mélyfúrás és a földrengés nem járnak kéz a kézben. Honnan veszitek ezt?
Miskolc mellett most fúrtak 5 lukat, a legmélyebb 2300 méter. Volt földrengés? Naugye.

Szerk: ja és azt sem értem miért mondjátok, hogy széttúrják a tájat. Miután befejezed a fúrást és megcsinálod a rekultivációt, minden ugyanolyan lesz mint előtte.

Szóval csak annyit kérnék uraim, ha nem értünk valamihez, ne foglaljuk állást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2012.10.12. 11:14
franc0: "Szóval csak annyit kérnék uraim, ha nem értünk valamihez, ne foglaljuk állást."

no comment

Szövegértés 1-es leülhetsz

Én a cikket olvasva a hidraulikus repesztésnél néztem nagyot: "A hidraulikus repesztést fosszilis energiahordozók kinyerésére szokták alkalmazni" Az én olvasatomban ez annyit jelent, hogy folyadék nyomással képeznek járatokat,medencéket, üregeket egy vulkán falában (Amelyben, mint tudjuk, nem kicsi a nyomás)
Szerintem a kommentelő társaim is erre gondoltak, amikor leírták véleményüket. Én is kétkedve nézném a magasnyomású területetet, amikor magas nyomással "bombázzuk".

A fúrással magával nem lenne gond, de ez egy kicsit veszélyesnek hangzik

Vissza térve még a kommentedre:
" Miután befejezed a fúrást és megcsinálod a rekultivációt, minden ugyanolyan lesz mint előtte."
Soha nem lesz ugyan olyan! Hiszen megváltozhat a talaj szerkezete, az élőflóra, a mikroorganizmusok aránya stb. Szóval ilyen butaságot ne mondjuk, max azt mondhatnánk, hogy !!Hasonlóan néz ki!!, mint az eredeti


Más: Ha a magmában sok értékes ásvány van, fémek stb anyagok. Miért nem bányászunk még magmát?? Lassan már ez is lehetne valóság!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. franc0 Humbu...
2012.10.12. 11:25
Mi az hogy 1-es leülhetsz... Hány éves vagy tizenhat?

Amúgy vicces hogy ezt mondod, mert ha nem lennél funkcionális analfabéta, akkor magad is rájöttél volna, hogy nem a cikkre reagáltam, hanem a kommentekre.
Tudod, én emberekkel szoktam beszélgetni, nem csak úgy bele a világba.

Amit meg a rekultivációról írsz, megint csak szellemi kapacitásaid hiányáról tanúskodik.
A kollégának ugyanis az volt a baja, hogy ezt a szép tájat szétverik. Erre írtam, hogy nem, illetve csak ideiglenesen. Tehát a felszínen nem látsz változást.

Így végiggondolva szellemi teljesítményedet, melyet kommented tükröz, ismét megkérdezem:
Hány éves vagy, tizenhat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.12. 11:31
Menjünk csak az űrbe bányászni az sokkal izgibb, és érdekesebb felfedezésekhez vezethet Bár ezt az utóbbit tudja fene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dilofekete
2012.10.12. 15:27
A vízfűtő rúd is hatékonyabb, ha egy relét mozgatunk benne, mert jobban felmelegszik a körülötte lévő tekercs. Szóval az elképzelésük, hogy felturbózzák a víznyomást nem hülyeség és ha ezt mélyen a föld alatt teszik, annak semmiféle környezeti hatása nem is lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shinjiii
2012.10.12. 15:56
Nem azt mondtam, hogy a túrástól, hanem úgy általában. Vérünkben van a pusztítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.12. 16:07
Mégiscsak nevetséges hogy a fosszilis energiák egyik lehetséges helyettesítésére irányuló kutatásról ennyi jut eszedbe. Igazából ilyen környezetbarát felfogás mellet amit rólad feltételezek inkább támogatni kéne az ilyen próbálkozásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!