iPon Hírek

WD Black²: 120 GB-os SSD és 1 TB-os HDD – egy eszközben

Dátum | 2013. 11. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Western Digital egy meglehetősen érdekes adattárolóval rukkolt elő, amely egyetlen 2,5 colos egységben egyesíti a merevlemezek és az SSD meghajtók előnyeit. A WD Black² névre keresztelt újdonság kompakt hibrid adattárolóként üzemel, viszont a tradicionális megoldásokkal ellentétben nem igényel két bővítőhelyet.

Olyan adattárolók, amelyek merevlemezes és NAND Flash alapú tárhellyel egyaránt rendelkeznek, már eddig is voltak, ám ezeknél a NAND Flash rész általában csak 4 vagy 8 GB-os kapacitású, és a felhasználó számára teljesen láthatatlan, hiszen a rendszer kezeli, méghozzá kifejezetten gyorsítótárazási feladatokra. Ezeknél a hibrid adattárolóknál a sebesség messze van egy SSD meghajtóétól, de a normál – 5400 RPM-es – merevlemezekhez képest azért valamivel jobb teljesítményt kínálnak.

A Western Digital illetékesei a jelek szerint továbbgondolták a kérdést és eljátszottak a gondolattal: mi lenne, ha a HDD mellé normál, külön meghajtóként használható NAND Flash tárhely kerülne? A mérnökök munkához láttak, amelynek most leszakíthatjuk a gyümölcsét: elkészült a WD Black², ami egy 1 TB-os HDD-t és egy 120 GB-os SSD-t kínál – ezek külön meghajtóként jelennek meg a rendszerben. A termék tehát nem alkalmaz gyorsítótárazó szoftvert a HDD és az SSD kombinálásához, így inkább két adattárolós felépítése miatt érdemli ki a hibrid jelzőt.
A merevlemezes rész egy 1 TB-os HDD-ből áll, amelynek egyetlen HDD korongja 5400-as percenkénti fordulatszámmal pörög, a 120 GB-os SSD rész pedig 20 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipekre és egy négycsatornás, JMicron JMF667H típusú SSD vezérlőre támaszkodik. A WD állítása szerint az SSD meghajtó 350 MB/s-os olvasási- és 140 MB/s-os írási tempóra képes, ami egy ehhez hasonló kompakt hibrid adattárolótól nem is rossz. Az SSD alrendszer eredetileg 128 GB-os adattároló kapacitással bír, de az SSD vezérlő lefoglal magának 8 GB-nyi tárterületet (overprovisioning terület). Az új adattároló 0,9 wattot fogyaszt üresjáratban, terhelés alkalmával pedig 1,9 wattot kér, azaz abszolút nem nagyétvágyú, magassága pedig csak 7mm. A két alrendszer egyetlen SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, mintha egyetlen meghajtó lenne. Alap esetben csak az SSD-s rész látható a rendszer számára, de a csomagban egy pendrive is lapul, amelyen driverek találhatóak: a driverek telepítése után Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 alatt egyaránt láthatóvá válik a HDD. Mac OS X támogatás egyelőre nincs. A csomaghoz jár egy USB 3.0-> SATA átalakító kábel, amellyel megúszható az operációs rendszer telepítése: az adott operációs rendszert – amennyiben az ráfér a WD Black²-re – az Acronis True Image speciális kiadásával egyszerűen és gyorsan át lehet klónozni a hibrid adattárolóra.

A felhasználók az operációs rendszer és a programok telepítéséhez használhatják a gyors SSD alrendszert, a terjedelmesebb fájlokat pedig átpakolhatják az 1 TB-os HDD-re, így mind az SSD, mind pedig a HDD előnyeit kihasználhatják. A WD Black² egy kicsit borsos áron kerül forgalomba, ugyanis 299 dollárért lehet hozzájutni – ez az összeg több, mint egy 1 TB-os notebook HDD és egy 256 GB-os SSD meghajtó ára, szóval a kompaktságnak alaposan megkérik az árát. A termékre öt év garanciát vállal a WD.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Kirrr
2013.11.25. 18:14
Jöhet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. ByrDer
2013.11.25. 18:24
Hát.. én inkább gyorsítótárként láttam volna szivesebben azt a 120 gigás ssd-t. Mert így a hdd rész ugyanolyan lassú marad mint a többi hagyományos hdd, és itt most kizárólag a fizikai helymegtakarítás az előny. Ez nem is hybrid meghajtó így, csak egy ssd meg egy hdd egy tokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. uristen
2013.11.25. 19:44
A doboz nagyon jól néz ki, ami benne van meg... csak működjön rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. faramirex
2013.11.25. 19:55
ByrDer Egy laptopban például nincs mindig lehetőség 2. meghajtó alkalmazására így ott ez kitűnő megoldás lehet. Bár egy hőmérsékletre kíváncsi lennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. JackFeryll
2013.11.25. 19:56
Szóval kapunk egy lassú SSD-t és egy lassú HDD-t, de legalább kompakt.
//Egyébként piszok jól néz ki a doboz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. mikej95
2013.11.25. 20:08
Azt hittem ennél azért agyafúrtabb megoldást alkalmaznak. 20GB-t lekanyaríthattak volna a HDD-nek gyorsítótár gyanánt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lorddiablo
2013.11.25. 20:32
faramirex-nél a pont! Ezzel a megoldással nyilván a hordozható készülékeket veszik célba, erre utal a 2,5" méret is. Asztali gépben van hely, oda persze, hogy érdemesebb külön venni a kettőt. Ezért ez az árazás. Nincs konkurenciája jelenleg, ez a hatalmas előnye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tibaimp
2013.11.25. 20:40
mikej95: úgy van, de az majd a WD Black3 lesz!

amúgy valóban, laposokhoz jó megoldás lehet, de még drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. blackconve...
2013.11.25. 20:53
Vajon mikor fog lejjebb menni az ssd-k ára? Két éve azért nem vettem mert úgy voltam vele, hogy majd csökken az ára, de gyakorlatilag stagnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sorcerer86
2013.11.25. 21:18
blackconverse: vitatkoznék veled. 2 évvel ezelőtt a 64GB-os Kingston SSD került annyiba, mint ma a 128GB-os. Jó ára van, és a teljesítményük is jelentősen javult!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. norcy
2013.11.25. 21:20
Régen várt megoldás.
Az adatokhoz elég a sima vinyó tempója, a rendszerhez kell csak az SSD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Butchy
2013.11.25. 21:29
Lehet hogy nem a leggyorsabb de legalább egyben van "Internal transfer rate (read, max) 350 MB/s"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jzb
2013.11.25. 21:46
Ez olyan, mint amikor egy nyomtatóra ráépítenek egy szkennert. Fénymásolni sem az igazi, szkennernek is túl nagy. Ezek az öszvér megoldások elég bénák.

A WD megolása így Windows only, nagy kérdés hogy jól írták-e meg a drájvert...

Akkor már inkább egy SSHD, ahol a HDD firmware figyeli hogy mik a leggyakrabban használt szektorok, és azokat tartja a NAND flash-ben. Így legalább operációs rendszer független.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nemlehet
2013.11.25. 23:04
Nekem is egybe épített nyomtatóm és scannerem van. Teljesen jól szuperál, viszem magammal a koliba is amikor felutazok. Lap és tálcás scanner is van benne és remek minőségben nyomtat. Most egy csak scanner mitől helytakarékosabb? Ugyan úgy elfoglalja azt az alapterületet csak nem olyan magas. Szóval ez egy szar példa.

Szerintem tök jó megoldás ez laposba. Tárhely is van meg a HDD-nél jóval nagyobb sebesség. Nem kell ezt fikázni. Ha kelendő lesz akkor úgy is jön majd konkurencia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. peti198706...
2013.11.25. 23:33
S mennyi embert kínoztak meg érte, azis kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thedevelop...
2013.11.25. 23:47
Szép megoldás, ellenben sajnálatos, hogy speciális driver-re van szükség, hogy a HDD is látszódjon. Az OSX támogatás hiánya nem gond, de a linux kihagyása nem szerencsés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. freyr
2013.11.26. 03:39
Egy háttértár, ami nem használható bármely op.rendszerrel hardveres korlátok miatt és még drivert is csak Windows alá képesek írni? Ezek se normálisak. Önmagában abszurd még a gondolata is egy olyan alapvető hardvernek, ami nem használható bármely op.rendszerrel, de legalább Linux disztrókkal. Ráadásul WD, ami általában minőség.
Legalább elérhető a szükséges információ nyílt driver írásához Linux alá?
Mondjuk ha nem terjed el a megoldás és az ára is magas marad, akkor nem veszítünk igazán, de ha mégis és ahogy már írták, notebookokba ideális adattárrá válik, akkor sokan nem fognak örülni, akik ilyen hírekkel találkoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thangodi
2013.11.26. 06:39
Kár hogy, ha bedöglik repül mind a kettő cserére/garba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Stormrage
2013.11.26. 06:51
pont ilyenre van szuksegem a notiba!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djbundy
2013.11.26. 07:46
még mindig egy 2eFt-os hddcaddyvel jár jól az aki notebookba szeretne ssd-hdd kombót, de jó látni, hogy végre ilyenekre is gondolnak a gyárak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer
2013.11.26. 09:27
Már majdnem jó. Nyilván nem mindenkinek van ilyenre szüksége, de számtalan esetben lehet létjogosultsága, és komoly hiánypótló eszköz. De...

Én már évek óta (mióta megvettem az első SSD-met) vallom, hogy a HDD már semmi másra nem való, mint adattárolásra.
Miképpen azt is szentül hiszem, hogy az SSD-k korában már semmi keresnivalója mozgó alkatrésznek laptopba, tabletbe meg pláne nem való ilyesmi.

Ennek fényében, én személy szerint csak akkor tartanám elképzelhetőnek, hogy ilyesmit valaha is használjak, ha a HDD-t ki lehetnek kapcsolni benne.
Pl. szoftveresen megoldanák, hogy ha a Windows tálcán rákattintok egy ikonra akkor fizikailag ki-be tudjam kapcsolni a HDD-t, mintha csak egy külső Power On kapcsolós HDD lenne.

Megmondom miért. A rendszer SSD-ről megy ez nyilvánvaló. Akkor minek forogjon, kerregjen, rezonáljon, melegedjen, fogyasszon benne egy HDD? Amikor az esetek 99%-ában úgy sem használnám. Persze értem én, hogy a mai mobil HDD-k alig melegszenek, piszok halkak, keveset fogyasztanak, de mint mondtam, én már ezt sem akarom/vagyok hajlandó elviselni. Minek? Fölösleges.
128 gigás SSD-n bőven el lehet férni a HDD az esetek nagy részében filmekhez esetleg játékokhoz kell. Márpedig egy laptop esetében ez valószínűleg elég marginális tevékenység.
Sőt. A filmezés is olyan, hogy ha meg akarok nézni egy 2 órás filmet, átrántom a HDD-ről az SSD-re az adott film fájlját 1 perc alatt, és kikapcsolom a HDD-t. A filmet meg megnézem SSD-ről. Így 2 óra helyet 1 percet használtam a HDD-t. Minden szempontból spóroltam vele.

Viszont ha nem tudom kikapcsolni a fene megette. Akkor ezért a pénzért veszek egy 500 gigás SSD-t, azt csók. Az is sok mindenre elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Stormrage
2013.11.26. 09:37
caddy nem jo, ha szukseged van az optikai meghajtora, mint pl nekem, ezert ez lenne az idealis, csak sajnos kulon driver kell a hdd eleresehez, ami linux es os x ala meg nincs, igy sajnos egyelore buko otlet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kovatst
2013.11.26. 10:02
Végre megcsinálták, amit már rég megálmodtam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kovatst
2013.11.26. 10:07
Meggondoltam, ennyi pénzért rohadt drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. slayer007
2013.11.26. 11:58
Kár érte, hogy a kettő osztozik egy SATA3-n... na meg hogy méregdrága...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.11.26. 16:30
slayer007: Az nem feltétlenül gond. Ha a két meghajtó közötti átvitel esetén saját cache-en, illetve chip-en belül történik az átvitel, nem kell a SATA csatornát használnia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!