iPon Hírek

WD S25 SAS: 2,5 colos, 10K RPM-en üzemelő HDD-k

Dátum | 2012. 03. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Western Digital megkezdte harmadik generációs 2,5 hüvelykes, kifejezetten üzleti felhasználóknak szánt merevlemezeinek szállítását, amelyek SAS 6 Gbps-os csatolófelülettel és 10000-es percenkénti fordulatszámon pörgő HDD korongjaikkal próbálnak szerencsét az adattárolók egyre zsúfoltabb piacán.

A WD 25S SAS merevlemezek 300 GB-os, 450 GB-os, 600 GB-os és 900 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban kerülnek az üzletek polcaira. A gyors merevlemezek öt év garanciával rendelkeznek és kétmillió üzemórán át képesek meghibásodás nélkül működni. A termékeket a gyártó többszintű hálózati adattároló rendszerekhez és online tranzakció-feldolgozó rendszerekhez ajánlja, de a gyors merevlemezek minden egyéb területen is helytállnak, ahol viszonylag nagy adattároló kapacitásra, valamint gyors és megbízható működésre van szükség.

Az eltérő adattároló kapacitástól eltekintve azonos specifikációkkal rendelkeznek az egyes modellek. Mindegyik WD S25-ös HDD 2,5 colos formátummal és SAS 6 Gbps-os csatolófelülettel rendelkezik, a gyorsítótár mérete pedig az összes példánynál 32 MB. A gyorsítótár és a HDD korongok között 204 MB/s-os folyamatos sebességgel zajlik az adatátvitel.

A 100 x 69,85 x 15 milliméteres mérettel érkező adattárolók 230 gramm körüli súllyal rendelkeznek. Az új merevlemezek üresjáratban 5,3 wattos fogyasztás és 30 dB(A)-es zajszint mellett üzemelnek, míg terhelés alkalmával 7,8 wattot fogyasztanak és 37 dB(A)-es zajszint generálnak, természetesen egyenként. Az adattárolók elsőként rendelkeznek T10 Pretection Information támogatással, amely a megfelelő adatintegritásról gondoskodik, de a család egyes tagjai emellett opcionálisan „Enterprise Class A” szintű öntitkosító funkcióval ellátott változatokban is elérhetőek lesznek – szintén most először.

A WD S25 SAS merevlemezeket a gyártó már szállítja az OEM partnerek számára, azonban a termékek szélesebb körben történő elérhetőségére majd csak a következő negyedévtől kezdve lehet számítani.

Az új üzleti merevlemezekkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. mada
2012.03.07. 18:09
Vajon mennyiért lehetne hozzájutni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hpeter105
2012.03.07. 18:15
sokért, ráadásul ssd korában, mondhatni felesleges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. meszes
2012.03.07. 18:22
Hát, ha sebesség kell akkor SSD. Ha adattárolás akkor HDD. De viszont ez ahhoz gyors. Szóval elég drága is lesz szerintem, ha csak a raptor HDD t nézzük, az is nagyon drága dolog. És ez még gyorsabb attól is.
Szóval nincs miről beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Perec01
2012.03.07. 18:42
És majd szép sorban jönnek a mostanában sajnos annyira jellemző WD hibák, mint a Green szériában. Sajnos manapság a WD messze nem a régi. Elmúltak már az 1990- 2000-es évek, mikor messze a legmegbízhatóbb volt a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. djdanee
2012.03.07. 19:00
Mert mi a baj a Greenekkel? Van 2 Greenem adattárolásra, meg másik külső ami szintén WD. Mennek pár éve, semmi gond nem volt még velük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nyunyo19
2012.03.07. 19:43
Neked specko szerencséd van... nekem is van több samsung vinyóm is amit leszólnak hogy szar meg nem megbízható, és mégis mennek halkak, hűvösek és rohadt gyorsak, és olcsók is voltak, ergo én is szerencsés vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mada
2012.03.07. 21:03
Nekem is WD van, de blue, semmi bajom vele, szeretem. Esetleg annyi hogy lehetne gyorsabb ,de hát ez van, HDD-ből nem lehet többet kihozni. Amíg a 60GB-os SSD nem lesz 15 ezer, én nem veszek az biztos, túl van az árazva, de nagyon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Emberfej
2012.03.07. 21:26
Ez kb ugyanaz mint a raptorok csak sas-al.
Már több mint 2éve használok wd raptort, egy mb-ot sem lassult azóta és még mindig van rá 3év garancia.
Samsung greeneket nem szeretem, van belőlük három, ebből egyik félóra mire felpörög, másik bad sectoros és nincs már rájuk garancia, pedig újabbak mint a raptorom.

SSD-t nem vennék, annyi programot kell használnom hogy gatyámat is ráfizetném egy normális méretűre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kastner
2012.03.07. 22:55
WD Caviar Blue 3 év 3 nap után nekem meghalt, azaz 3 nappal a garancia vége után. 7 éves Samsung vinyóm is van, most kezdett haldokolni. Van több fiatalabb Samsung vinyóm is (némelyik 3 év felett), azok tökéletesen működnek. Egyszóval nekem a Samsung jobban bevált, mint a WD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2012.03.07. 23:05
Jujj ... eddig is gond volt az elmelegedés miatt a WD -kel ... na most majd 10K -s fordulaton ... betetőzik. Előre sajnálom a leendő tulajokat... jah és akkor a kiegyensúlyozatlan morgó greenekről áh ne is szóljunk ugye ? de szóba jöhetnek a 2,5" -osok halálozásai szintén túlmelegedési gondjai miatt ... épphogy garos időt kibírják. Nem kell bemutatni WD-t. Aki őszinte és valóban használ többféle HDD-t , tudja mi a tényállás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Perec01
2012.03.08. 09:58
djdanee:
Szimplán annyia bajom, hogy 4db WD15EARS vinyóm van, mind a 4-en elkezdtek megjelenni a függőben lévő szektrokok. Kicsit utánajártam a dolognak és kiderült a GREEN széria pont a GREEN eljárás miatt hibás konstrukció. A WD ki is adott emiatt egy elismerő nyilatkozatot, és NEM MINDEN GREEN vinyón "találta" is rá megoldást. Ami annyiból áll, hogy közzétett egy programot, amivel beállíthatod a parkolási időt saját kezűleg, elindítod az exe fájltés beírod, hoyg ne 8mp legyen a prkolási idő, hanem mondjuk 100, csak így elveszti a dolog a "GREEN szépségét, no meg persze a garit is, mert ez a progi nem minden GREEN vinyóval ok, egyes szériáknál vinyóhalált okoz, mint pl a WD15EARS, és sem firmware sem más megoldást erre a szériára nem tettek azóta sem elérhetővé. A vinyót hallgatva olyan recsegő ropogó hangokat hallat magából mikor kiteszi a fejet parkolni, hogy azt hiszed szétszakad pillanatokon belül További szépség, hogy a függőben lévő szektor "hiba" önmagában nem garanciális probléma, így hiába is reklamálsz a boltban. A másik szépség, hogy a WD gyári garanciát nem vállal azokra a sorozatú vinyókra, amiket itt az IPON-on vettem, tehát a gyártóhoz huiába is fordulsz bármilyen hibával is. Ezt csak azért írom, mert anno MAXTOR-al volt oylan ügyem, hogy nyertem a vinyót egy szaklapban, így se számlám se semmim nem volt róla, meghibásodáskor beütöttem a gyáriszámát a MAXTOR honlapon, láttam van még rá 4 hó gari és már küldhettem is vissza a gyárnak Online kitöltött "papírokkal". Oylan szerencsém volt, hogy 2 hét múlva postán megkaptam a vadiúj csereviynót, ami 500MB-al volt nagyobb annál, ami az eredeti volt, mivel akkorra nem volt már nekik pont oylan raktáron.
Ja igen és én is csak adattárolásra használom a merevlemezeket, nincsenek is bent a gépben. Bőven garisak még, de a fent leírtak miatt nem garanciális a gondom. Imádtam a WD merevlemezeket, azért is döntöttem emellett. A gépemben 2db Samsung vinyó van még, amiket SULINET kereteiben vettem, ami nem most volt ugye, és atesztprogramok szerint kapott állapotuk egyenként nagyságrendekkel jobb, mint a 4db WD állapotának összege sajnos.
Itt bővebben olvashatsz a WD hibáról:
[LINK]
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2012.03.08. 11:56
A tervezési hiba az úgynevezett Intellipark megoldásban gyökerezik (Idle 3 mód), amely az energiamegtakarításért felelős, és túl agresszív beállításokkal rendelkezik. A fogyasztást ugyanis úgy csökkenti, hogy egy bizonyos idejű, méghozzá a Caviar Green esetében 8 másodperces tétlenség után a meghajtó fejét parkolóállásba helyezi és néhány felesleges elektronikát is lekapcsol.
Bizonyos szoftverek és operációs rendszerek inkompatibilisek ezzel a beállítással, emiatt az Intellipark állandóan ide-oda mozgatja a meghajtó fejét, a HDD pedig egyfolytában a tétlen és a használatban lévő állapotok között váltogat. Ez rossz esetben abnormális viselkedést okozhat, például hangos kattogó hangokat, rövidebb élettartamot és gyengült teljesítményt is előidézhet a túlzottan agresszív beállítás.


No nekem is emiatt kellett kivennem gépből és kimondottam fájlok tárolására van használva ... s emiatt kellett vennem egy Samu 1TB-t ami benn van a gépben a SSD mellett . Sajna nincs jó tapasztalatom nekem sem WD -vel .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2012.03.08. 12:20
Jó dolog erről hallani, azt mondjátok hogy most Samu a befutó?

Nekem egy Samsung 250 gigás 7200 RPM-es merevlemezem van, már vagy 4 éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabika14
2012.03.08. 19:19
Nekem is van egy 4-5 éves Samsung HD320KJ-m, kicsit lehet hallani a hangját, de remekül teszi a dolgát, semmi baja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Perec01
2012.03.09. 09:25
kiskoller
Én nem azt mondom, hogy a Samsung a tuti befutó, csak annyit, hogy, az én itthoni tapasztalatom az, hogy a gépemben lévő 2db közel 7 éves Samsung vinyó a napi használat ellenére semmi hibát nem produkál, ellentétben a 7 hónapos 4db WD15EARS vinyóval, amit kizárólag adattárolásra használok és a 4 vinyó ment összesen kb. 50 órát a 7 hónap alatt és már függőben lévő szektorokat tartalmaz, amirőlmajd őkelme eldönti, hogy hibásnak ítéli és kiiktatja azokat, vagy jónak ítéli és további használatra megtartja. Ez az állapot 2 hónapja áll fent és a vinyó még nem tudott dönteni, ráengedtem defragot, teljes felület ellenőrzést, és mégsem derítette ki, hogy mi lesz velük. Majd 1x csak tud dönteni remélhetőleg, csak az valószínűleg a 2 év gariidőn túl lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Perec01
2012.03.09. 12:14
Ja igen, előbbiből kimaradt, hogy van egy IDE 80GB-os WD Caviar-om, ami ugyancsak hibátlanul teszi a dolgát immáron hmm mióta is!? Még a 386DX40-emhez vettem 199x környékén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!