iPon Hírek

Webböngésző Facebookra (is) kihegyezve: RockMelt

Dátum | 2010. 11. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A webböngészők piacán hatalmas harc dúl a különböző szoftverek között, amelyek mind-mind szeretnék elnyerni a felhasználók kegyeit. Az Internet Explorer piaci részesedése a kiélezett harc és a konkurencia erősödése miatt ha lassan is, de fokozatosan csökken, ezzel szemben a Safari, a Google Chrome és a Firefox népszerűsége egyre jobban növekszik, főleg utóbbi kettőé. Most egy „új” webböngészőt is üdvözölhetünk a piacon, amely tulajdonképpen egy közösségi funkciókkal teletömött Chrome. A Facebook RockMelt névre keresztelt újdonság Chromium alapokon nyugszik és legfőbb feladata az, hogy Facebookos ismerőseinkkel, illetve barátainkkal minél egyszerűbben tarthassuk a kapcsolatot, de emellett a legfrissebb hírekről és eseményekről is azonnal értesülhetünk, sőt, az általunk érdekesnek talált tartalmakat rendkívül egyszerűen meg is oszthatjuk barátainkkal a Facebookon vagy akár a Twitteren keresztül.


A Chromium alapú webböngészőt nagyjából két éve fejlesztik a szakemberek és a szoftver még mindig tartalmaz kisebb-nagyobb hibákat. A neves csapatban a Netscape alapítója, Marc Andreessen is jelen van, aki fejlesztéssel kapcsolatos tanácsokkal és némi befektetéssel is támogatta a projektet. A RockMelt béta változatához egyébként meghívóval lehet hozzáférni és ehhez természetesen rendelkeznünk kell Facebook felhasználói fiókkal is. A webböngésző funkcióinak használatához  be kell jelentkeznünk Facebook fiókunkba, majd ezután a bal oldalon megjelenik ismerőseink listája, a jobb oldalon pedig könyvjelzők segítik a minél gyorsabb böngészést. A szoftver URL címsora mellett a jobb oldalon egy keresőmezőt is találunk, amelynek segítségével gyors Google kereséseket hajthatunk végre, a találatok pedig a mező alatt egy oszlopban jelennek meg egymás alatt. Amelyik találatra rákattintunk, az a baloldalon teljes lap formájában is megtekinthetővé válik. Ismerőseink listájából az adott személy „ikonjára” kattintva rögtön chatelhetünk is vele, de az érdekes tartalmak megosztása is hasonlóan egyszerűen történik, akár a Facebookon, akár a Twitteren szeretnénk megosztani az adott hivatkozást vagy egyéb tartalmat.

A szoftver működéséről, illetve kezelőfelületéről készült egy kis videó is.
 

A RockMelt összességében tehát azért jött létre, hogy megkönnyítse az ismerőseinkkel történő online kapcsolattartást, valamint a különböző érdekes tartalmak megosztását. A böngésző jó szolgálatot tehet akkor is, ha minden reggel a nap kezdeténél arra vágyunk, hogy azonnal a legfrissebb hírek fogadjanak minket. A szoftver egy hamisítatlan webkettes alkalmazás, amely dinamikusan fejlődik, így remélhetőleg hamarosan elnyerheti végleges állapotát is. A közösségi oldalak szerelmeseinek szinte kötelező kipróbálni, de mindenki másnak is megérhet egy próbát, hátha bejön. Külön jó hír – már akinek – hogy a RockMelt beállításai távoli szerveren foglalnak helyet, így személyes beállításainkat a RockMelt böngészőbe és a Facebookra bejelentkezve bárhonnan elérhetjük.

Egyelőre az erősen kérdéses, hogy az újdonság mekkora piaci részesedést tud majd bezsebelni a webböngészők piacán. Közösségi funkcióra alapozó webböngészők eddig is jelen voltak a piacon, ám ezek nem tudtak jelentős piaci részesedésre szert tenni.

További információkért és a béta változat kipróbáláshoz szükséges meghívó beszerzéséhez látogassunk el ide.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. felziusz
2010.11.16. 17:00
kezdik felfedezni a webkit erejét

\o/ open source
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. iteq47
2010.11.16. 17:13
de ha facebookolt chrome, akkor miért nem inkább egy toolbar szerű moddot adtak ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 620hun
2010.11.16. 17:25
Nekem bejön 5 nap alatt megjött a link.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Senbonzaku...
2010.11.16. 18:44
Én 1 órán belül kaptam hozzáférést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Stormrage
2010.11.17. 10:13
kérdés, hogy mennyire lesznek hozzá olyan feature-ok, mint adblock, etc..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman Storm...
2010.11.17. 10:39
Ott vannak a Chrome kiterjesztései.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. felziusz
2010.11.17. 13:12
binárisan kompatibilisek ezen ne aggódj de iteq47 kérdése nagyon jogos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csigabigaf
2010.11.17. 13:13
Remélem mire gyerekem lesz már tudok neki venni génkezelést hogy gyorsan és jobban facebookolhasson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fzoltan
2010.11.17. 18:35
csigabigaf:
Van benne igazság... a sok fészbuksi-függő most kiélvezkedheti magát... de - a reklámvideó alapján - szégyellje magát, aki ezzel tartja a kapcsolatot a rokonaival!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!