iPon Hírek

Webböngészőben fut a Quake II átirat

Dátum | 2010. 04. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Khronos WebGL munkacsoportja több, mint egy éve dolgozik a WebGL technológia fejlesztésén és ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja, bizony nem eredménytelenül. A Google szoftvermérnökei egy meglehetősen érdekes alkalmazást írtak át úgy, hogy az egyszerűen, egy böngészőn belül futhasson a WebGL és a HTML 5 technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázásával. A szoftver nem más, mint a népszerű Quake sorozat második tagja, gyakorlatilag ezt a játékot portolták át JavaScript nyelvre.

A fejlesztők a Quake II motorjának Jake2-es Java változatát vették alapul, amelyet aztán a Google Web Toolkit segítségével átalakítottak JavaScript nyelvre (WebGL, HTML5 Local Storage és WebSockets támogatások, valamint sok-sok programozás). Az eredményt az alábbi videón láthatjuk:

 


A szakemberek egyike, Chris Ramsdale örömmel látta, hogy a nem mindennapi Quake II átirat nagyjából 30 képkocka/másodperces sebességgel fut a fejlesztésre használt laptopokon, amelyek specifikációiról nem árultak el részleteket. Érdekesség, hogy a játék futtatásához semmiféle bővítményre nincs szükség.

Ez természetesen nem az első olyan Quake átirat, amely egyenesen a webböngészőben fut. A Quake Live például tavaly február óta érhető el mindenki számára, igaz, az a megoldás egy külön bővítmény telepítését is igényli. A Google mérnökeinek Quake II-es átirata a Chrome legfrissebb változatának Windowsos, Mac OS X-es és Linuxos kiadásán is tökéletesen fut.

A játék forráskódját itt találják az érdeklődők.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. axe
2010.04.06. 13:05
Kemény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2010.04.06. 13:36
Mi az hogy Chrome-n nem megy???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ájPon
2010.04.06. 13:44
Quake 1-ből van flash verzió.
Quake 3 feldolgozása a Quake Live.
A második rész is itt van már böngészőben futtatható verzióban.

Már csak a negyedik rész hiányzik a sorból, de arra azért még várhatunk, a Doom 3 motorját nem hiszem, hogy böngésző alapúra át lehetne írni egykönnyen


Mellesleg ajánlom mindenkinek a Quake Live-ot nagyon jó kis játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Azrael
2010.04.06. 13:55
Már miért ne menne Chrome-ban ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.04.06. 14:03
We're sorry, but your web browser or operating system is not compatible with QUAKE LIVE. You must be using a combination of the following:Windows XP
Windows Vista

Firefox 2.0 / 3.0
Internet Explorer 7 / 8

Support for Mac & Linux, along with alternative browsers is under development.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MassKilla
2010.04.06. 14:30
már elnézést, de ennek köze nincs a 30 fps-hez... inkább 15-20
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ájPon
2010.04.06. 14:54
"Mi az hogy Chrome-n nem megy???"

Ja hogy te a Quake Live-ról beszélsz.
Hát az még nincs optimizálva chrome-ra de ha felrakod a firefox plugint, utána maszkolhatod a chrome-od firefox-nak és játszhatsz úgy is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUNrobar
2010.04.07. 21:57
Jó ez, de mire? A flash és a Java applet pont erre van és kiforrottabb, ez miben jobb hogy megéri fejleszteni? (csak objektív kérdés)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!