iPon Hírek

Webes programok az asztalról

Dátum | 2007. 10. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Elérhetővé tette a Mozilla az új fejlesztésű, webes alkalmazások munkaasztalra helyezését célzó platformjának, a Prism-nek az első verzióját.

Az Adobe AIR-jéhez és a Microsoft Silverlight-jához hasonlóan ezt is arra tervezték, hogy egy egyszerű és áttekinthető környezetet kínálhassanak a felhasználóknak, amelyben úgy futtathatnak webalapú programokat, hogy közben továbbra is bármikor hozzáférhetnek a webszabványok és az állandó netkapcsolat nyújtotta természetes előnyökhöz, amikor csak szükséges. Az Adobe és a Microsoft ajánlataival ellentétben azonban a Mozilla megoldása nem feltétlenül igényel külön és testreszabott új kódot minden egyes új programhoz; a cég elmondása szerint a Prism sok esetben képes leválasztani az alkalmazásokat a honlapokról és külön programokként futtatni őket, amelyek között ugyanúgy válthatunk, mint a hagyományos programok között, és ugyanúgy lehetővé válhat köztük az Expose interakció is.

Jelen állapotában a Prism még csak Windows-os változatban elérhető és nem is használja ki teljes mértékben a helyi alkalmazási státuszának előnyeit (így például a gép merevlemezéhez, vagy játékok és modellező alkalmazások esetében a 3D gyorsításhoz való hozzáférést). Azonban valamikor jelen hét elején várható a Mac-es és Linuxos változatok megjelenése is, valamint a későbbiekben érkezik majd egy böngésző-keret is, ami legalább a tárhely-használatot lehetővé teszi (és ekkor már a Firefox 3 megjelenése sem lesz messze).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.29. 11:12
Elérhetővé tette a Mozilla az új fejlesztésű, webes alkalmazások munkaasztalra helyezését célzó platformjának, a Prism-nek az első ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!