iPon Hírek

Wi-Vi: új eljárás, amivel "átláthatunk" a falakon

Dátum | 2013. 06. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A MIT kutatói egy meglehetősen érdekes technológia kifejlesztésén dolgoznak, ami a Wi-Vi nevet viseli. Az új eljárás a meglévő WiFi technológiára alapoz és abban segít, hogy "átlássunk" a falakon. Persze ezt nem szó szerint kell érteni - mindjárt ki is fejtjük, miért. A Wi-Vi keretén belül a WiFi technológiát egy újszerű feladatra fogják majd be, amelynek koncepciója a radarok és a szonárok működésére emlékeztet. A Wi-Vi támogatással ellátott eszközök a WiFi technológiát arra használják majd, hogy alkalmazásával kibocsátanak néhány WiFi rádióhullámot, majd egy vevő segítségével figyelik, hogyan verődnek vissza - ebből kiderül, hogy a falak mögött van-e valaki, és ha van, akkor mozog-e. Az eljárás talán legnagyobb kerékkötője a felbontás, ami manapság rendelkezésre áll. Jelenlegi állapotában ez nem az a cucc, ami a szuperhősök alapfelszereléséhez hozzátartozhat: a Wi-Vi arra konkrétan nem alkalmas, hogy a falak mögötti dolgokról, illetve személyekről részletes, jól látható képet alkossunk, inkább csak arra jó, hogy megtudjuk, vannak-e mozgó emberek a másik oldalon, vagy nincsenek. A fejlesztőcsapat szakemberei szerint a technológia segítségével az egyszerű mozdulatok is érzékelhetőek, illetve követhetőek.

A Wi-Vi gyakorlatilag két darab WiFi rádióhullám-impulzus segítségével tájékozódik: az első hullámcsomag után egy másodikat is kibocsát a rendszer, amely az elsőnek az inverze. Amennyiben mindkét hullám mozdulatlan objektumba vagy emberbe csapódik, akkor kioltják egymást, így tudható, hogy a falak mögött nincs mozgó ember. Ha az adott ember mozogni kezd, akkor erre a két rádióhullám-csomag visszaverődése közötti különbség alapján fény derül. A Wi-Vi eszközök két adóval és egy vevővel rendelkeznek, így érzékelik a falak mögött mozgó embereket. A technológiával felszerelt okostelefonok, illetve egyéb mobil eszközök az objektum vagy személy mozgásának irányát is meg tudják mondani. Jól lehet, a radar és a szonár technológiák nem újak, mégis túlságosan drágák ahhoz, hogy beépítsék őket a mobil eszközökbe. Ehhez képest a Wi-Vi sokkal költséghatékonyabb megoldás lehet, hiszen a már elterjedt 2,4 GHz-es WiFi technológiát használja, így könnyen beépíthető a különböző mobil eszközökbe, amelynek többségénél már amúgy is rendelkezésre áll WiFi támogatás. Az MIT csapata rendkívül bizakodó a technológiával kapcsolatban, sőt, már ötleteik is vannak arra, hogy mely területeken jöhetne igazán jól a Wi-Vi. A falakon áthatoló rádióhullámokkal dolgozó szkenner-eljárás egyformán hasznos lehet a bűnüldöző szervek és a mentők számára: előbbiek a rejtőzködő gyanúsított felkutatásában és megfigyelésében, míg utóbbiak egy esetleges baleset vagy természeti katasztrófa alkalmával, a még élő, mozgó sérültek felkutatásakor vehetnék hasznát. Az eljárás persze az okos otthonokba is beépülhet, ahol a rendszer a Wi-Vi segítségével a felhasználó mozgását érzékelhetné, majd egyes szobákban ennek megfelelően kapcsolhatná le, illetve fel a világítást, vagy módosíthatná a szoba pillanatnyi hőmérsékletét. Persze akár arra is lenne mód, hogy a szobák között mozgó felhasználót kedvenc zenéje is kövesse egyik helyről a másikra: a különböző szobákban elhelyezett audió rendszerek egymásnak adhatnák a stafétabotot, így mindig abban a szobában szólna a muzsika, ahová a felhasználó megy. Az eljárás emellett biztonságtechnikai célokra is bevethető, azaz segítségével a betörőket is le lehet majd fülelni. A Wi-Vi technológia alkalmazása persze adatvédelmi kérdéseket is felvethet, ám a kutatók szerint a megfigyelő kamerákhoz viszonyított alacsony felbontása miatt ez az eljárás mégis jobb választás lehetne bizonyos helyzetekben, például az idősebb családtagok szemmel tartásakor, illetve kórházakban, az egyes betegek megfigyelésekor. A tolakodó CCTV rendszerekkel ellentétben a Wi-Vi sokkal diszkrétebben bevethető betegek, illetve személyek megfigyelésére.
Ez persze még nem minden, ugyanis az eljárás a kutatók szerint akár a játékvezérlők piacán is labdába rúghat, ugyanis segítségével olyan vezérlők készíthetőek, amelyek "átlátnak" a játékosokon, illetve akkor is működnek, ha nem tiszta a játékosra való rálátás.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. nyerek01
2013.06.28. 17:33
Biztos vagyok benne hogy már most is van jobb felbontásu, ilyen elven működő rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. stefiboy
2013.06.28. 21:24
persze, tuti hogy van, csak azokat nem engedik civil felhasználásra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rezer
2013.06.28. 23:34
WALLHACK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YellowFlas...
2013.06.29. 00:54
Persze, hogy van. Jelszó: hadsereg. Ott mindent meglehet találni. Csak ahogy stefiboy is írta, az ilyen speckó cuccost nem engedik ki a civil piacra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. draks
2013.06.29. 08:56
Na igen meg általában a hadsereg 7-10-ével előrébb jár a technologiában szal ha már ez jöhet a civil éregbe akkor már náluk milyen cucc van??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. draks
2013.06.29. 08:58
"civil rétegben"lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.06.29. 11:42
Egy másik oldalon már olvastam egy működő eljárásról(~1éve, kis pontok egy radarképernyőn) és igen a sereg és SWAT használja, ahol van rá pénz. Bár nagyvárosokban ahol 20 Wi-fi-t fogni 1 négyzetméteren nem igazán tudom, hogy mennyire használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balikabo
2013.07.01. 10:03
Ez egy egyszerű sonar, a 60 as években fejlettebb "radar" létezett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!