iPon Hírek

WiFi Passpoint: kényelmesebb barangolás a hotspotok között

Dátum | 2012. 02. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Több piacon is divat, hogy az emberek és az üzletek megosztják használaton kívüli internetes sávszélességüket a többiekkel, persze nem ingyen. Ehhez a megosztáshoz – ami az internetkapcsolat névleges sebességének csak egy részét veszi igénybe – közvetítő szolgáltatót alkalmazhatnak a felek. Ilyen közvetítő például az ismert és elismert FON is.

A fent felvázolt üzleti modellel mindenki csak nyerhet, ám az eljárásnak a WiFi kapcsolat sajátosságai miatt sajnos vannak technológiai buktatói. A mobilszolgáltatókkal ellentétben, amelyeknél a 3G HSDPA technológiák esetében egy-egy cella sokkal nagyobb, mint amekkora területet egy WiFi hotspot le tud fedni, a cellák közötti mozgás rendkívül egyszerű. A cellák közötti barangolással a kapcsolat közel folyamatos, ugyanis a cellák között többnyire nincsenek holtterek és az egyik cellából a másikba történő átlépés is zökkenőmentesen, a felhasználó számára észrevétlenül történik. Ugyanez sajnos nem mondható el abban az esetben, ha egyik WiFi hotspottól a másik felé közlekedünk: mielőtt az új hotspothoz kapcsolódnánk, a régiből ki kell jelentkeznünk, majd ezután az újba be kell jelentkeznünk.

A fentiek miatt a FON hotspotok közötti barangoláskor ideiglenes kapcsolatvesztés történik, ami egyes esetekben elfogadhatatlan – például ha valami fontosan töltünk le, ahogy éppen utazunk a buszon. Erre joggal mondhatnánk, hogy semmi vész, használjunk 3G-t. A WiFi Szövetség – WiFi Alliance – szerencsére ennél komolyabb ötlettel próbál előrukkolni. A szakemberek az említett kellemetlenségek elkerülésének érdekében elkezdték a Passpoint technológia kifejlesztését. A WiFi Passpoint-nak köszönhetően a felhasználók úgy barangolhatnak majd a WiFi hotspotok között, hogy nem lesz majd szükség újbóli bejelentkezésre, ha egyik hotspot hatóköréből egy másikéba érnek át. A megoldásnak köszönhetően a barangolások alkalmával – például utazás közben – csak kis időre, vagy még kis időre sem szakad meg az internetkapcsolat, amennyiben a hotspotok között megfelelő átfedés van, azaz nincs jelentősebb holttér, ahol egyik WiFi hotspot jele sem fogható. A technológia alkalmazásakor elérhetőek maradnak a szokásos biztonsági szolgáltatások, illetve a DHCP szolgáltatás is.

Az ötlet meglehetősen jónak tűnik, hiszen segítségével tovább javítható a vezeték nélküli internet szolgáltatás minősége, és a kényelmesebb használhatóságnak köszönhetően hozzá kapcsolódó felhasználói élmény is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!