iPon Hírek

WiFi rádióhullámokkal tölthetnénk akkumulátorokat

Dátum | 2015. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Washingtoni Egyetem kutatói érdekes technológiával kísérleteznek, amelynek lényege, hogy a router által kibocsátott WiFi rádióhullámokat megfelelő vevővel elfogják, majd egyenfeszültséggé és egyenárammá alakítják, amivel apró mobileszközök akkumulátorát lehet tölteni.
Az eljárás a PoWiFi nevet viseli, ami a Power over WiFi, azaz a WiFi kapcsolaton keresztüli áramtovábbítás rövidítése. A WiFi adatkapcsolat az FCC szabályrendszere alapján maximum 1 wattnyi teljesítmény továbbítására képes, ami egy átlagos mobileszköz akkumulátortöltőjének 5 wattos teljesítményéhez képest elég karcsú. A lényeg persze inkább az, hogy a már kibocsátott teljesítményt hasznosítsák, így az nem megy kárba. Ahhoz, hogy az eljárást akkumulátortöltésre is lehessen használni, egy apró trükkre van szükség a meglévő routereknél: el kell érni, hogy az eszközök folyamatosan jelet továbbítsanak, amit aztán a megfelelő elektronika segítségével akkumulátortöltésre használhatunk fel. A PoWiFi mögött álló kutatócsapat egy kísérlet keretén belül azt vizsgálta, mennyire hatékony a szóban forgó vezeték nélküli tápellátás. A teszthez készítettek egy speciális tesztkonfigurációt, ami egy apró kamerából, némi elektronikából, egy DC konverterből, valamint egy szuperkondenzátorból állt. Ezt az egységet a routertől 520 centiméterre helyezték el, a szuperkondenzátor pedig 35 percenként gyűjtött össze annyi töltést, ami lehetővé tette egy fénykép elkészítését. Hasonló módszerrel egy fitneszkarperec akkumulátorát is sikerült tölteni: a rendszer 2,5 óra alatt 41%-ig töltötte fel az okoseszköz akkumulátorát.
A működő koncepció legnagyobb kerékkötője a viszonylag alacsony, 1 watt körüli töltőteljesítmény, ami miatt okostelefonok és táblák akkumulátorának töltésére abszolút alkalmatlan az eljárás, viszont kis fogyasztású eszközök vezeték nélküli tápellátására kifejezetten ideális. A kutatók szerint az eljárás a meglévő routerekkel is működőképes, de hozzátették azt is, hogy saját megoldásuk ugyanazzal a jellel képes teljesítményt és adatot is továbbítani. Annak érdekében, hogy a kutatók megvizsgálhassák, befolyásolja-e a PoWiFi az internetes sávszélesség alakulását, hat seattle-i otthonba telepítettek aktív PoWiFi routereket, majd arra kérték a házigazdákat, internetezzenek úgy, ahogy szoktak, aztán osszák meg tapasztalataikat. Később, a tapasztalatok összegzésénél a felhasználók úgy nyilatkoztak, a PoWiFi működése abszolút nem volt érezhető a helyi vezeték nélküli hálózaton, sőt, egyikük még javulásról is beszámolt, mivel a tesztre kapott router jobb volt, mint az ő saját routere. A WiFi rádióhullámok akkumulátortöltésre való használata nem egy eget rengetően új dolog, több vállalat is foglalkozik hasonló eljárást alkalmazó routerekkel, amelyek között okostelefonok töltésére képes példányok is találhatóak – remek példa erre az Energous. A PoWiFi azért lehet mégis vonzó és életképes, mert a kutatók szerint meglévő routerekkel is működik, hardveres módosítás nélkül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. Asagrim
2015.06.06. 11:54
Az ilyen meg olyan hullámok rákkeltő volta ellen az a legfőbb érv, hogy nem ionizáló a sugárzás, tehát a szervezetre ártalmatlan.

Valaki hozzáértő meg tudná röviden magyarázni, hogy ha a WiFi hullám nem ionizáló, akkor hogyan lesz ebből akksi töltés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tibaimp Asagr...
2015.06.06. 12:17
Igen, ez egy jó kérdés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ncc1701
2015.06.06. 12:24
Ezt egy kollegával már vagy 15 éve kitaláltuk, csak power over wireless néven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. corzi ncc17...
2015.06.06. 12:34
ha levedetitek lehet mar milliardosok lennetek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. rtagore Asagr...
2015.06.06. 13:58
Egyszerűen egyenirányítják a rádióhullámokat. Ehhez persze nagyfrekvenciás dióda kell. Gyerekkoromban egy fejhallgatóval és a beletett diódával fogtam a lakihegyi adótoronyból sugárzott Kossuth Rádiót. Maga az adó szolgáltatta az energiát is. A vételhez elegendő volt egy szál drót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. atti2010 rtago...
2015.06.06. 14:01
Ezt mi is alkalmaztuk a katonaságnál ameddig rá nem jött a kapitány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. marc23 Asagr...
2015.06.06. 18:12
az nem igaz, hogy a rádióhullámok ártalmatlanok a szervezetre, ha elég nagy energiájuk van akkor azok is roncsolják a szövetet.
Az EM hullámoknak több nagyobb frekvencia csoportja van, A wifi, az a mikrohullámhoz tartozik és annak a frekije 300MHz-300GHz ig terjed, maga a wifi az csak pár sávot foglal magában: egy 2.4GHz-t és az 5GHz-t ezen a kettő frekin működik és wifi router adó energiája annyira kicsi, és ezáltal a kibocsájtott mikrohullám, hogy nem képes kárt tenni az élő szövetben. (legalábbis egyből, a hosszú távú hatását, meg egyelőre vagy nem tudjuk vagy titkolják )

a frekvencia azért lényeges, mert a frekvencia növekedésével az EM hullámnak nagyobb lesz az energiája. A fény is elektromágneses sugárzás és a frekije a Tera HZ és Peta Hz között van, (pl a piros lézernek kisebb az energiája mint a zöld lézernek, ill a régen a fotókat is azért hívták elő piros lámpa fényénél, mert az nem károsította filmet, mint a többi szín). A nagyobb fr esetén jönnek elő a röntgen sugarak és a gamma sugarak, ezek ugyan ionizáló sugarak, de nem radioaktív sugárzás(az az anyag bomlása miatt van), hanem csak kutya közönséges EM sugárzás, igaz a legnagyobb az energiája ezeknek, és ezért képesek ionizálni, ill pusztítani az élőszövetet.

„ Ionizáló sugárzás lehet bármelyik típusú sugárzás, ha elegendő energiája van a vele kölcsönhatásba lépő atomok és molekulák ionizációjához. Az elemek egyik tulajdonsága az ionizációs energia: ez megmondja, hogy mennyi energia szükséges az elem egy atomjának az ionizációjához. Az ionizáló sugarak forrásai legtöbbször a radioaktív atommagok és a kozmikus sugarak, kísérői a maghasadásnak és a magfúziónak (a Napról hozzánk érkező fény is tartalmaz ionizáló sugárzást). A mesterséges források közé kell sorolni egyes orvosi berendezéseket is (röntgengép, PET, CT). Fontos kihangsúlyozni, hogy a természetben állandóan jelen van bizonyos mennyiségű ionizáló sugárzás. „ Wikipédiából ki szedtem egy ilyen részt ez nagyon jól leirja.

A mikrohullámból úgy lehetséges az aksi töltés, hogy az energiája nem elég nagy ahhoz, hogy ionizáljon, de esetleg egy RF – DC konverter képes elő állítani belőle energiát, amivel már lehet tölteni. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az otthoni wifi adó energiája pici, ezt még detektáljuk, átalakítjuk, majd mehet a töltés, de a veszteségek miden konvertálás után vannak, szval kevés lesz az a befogott energia mennyiség és a kimenő is, igaz ezt lehet csinálni 0-24-ben és nyilván bármilyen mikrohullám megteszi. A lényeg, abból az energiából nyersz vissza valamit, amit a 230-ból a wifi routeren keresztül a mikrohullám adó kibocsájt. minusz a jó sok en.- átalakítás. (kb mintha a magad által fújt szélből nyernél vissza valamennyit egy mini szélerőművel )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Renhoek marc2...
2015.06.06. 19:45
Jó kis összefoglaló

Egyébként az állandó telefonálás agyhoz közel inkább melegíti a szövetet, és megváltoztathatja az agy-vérgát működését... ezáltal bejuthatnak olyan dolgok is, amiknek nem kéne... de ezek csak hipotézisek... eléggé nehéz vizsgálni sok évtizeden keresztül milyen hatása van a telefonoknak...

de feltehetőleg, ha nem telefonálsz sokat/ nap, akkor a mobilteló hatásai minimálisak.

A wifi router energiája tényleg elenyésző mondjuk egy km-ekre lévő cellával kommunikáló mobillal szemben 1 centire a fejedtől.

Amúgy az elektroszmog az más kérdés, egyesek lehetnek rá érzékenyebbek, bár ennek a tudományos vizsgálata igen nehéz, mivel kevesekről van szó, vagy nem tud róla az illető, hogy emiatt ingerültebb. A neuronok működésére eléggé sok mindennek hatása van. A frontok, légnyomás hatása egy érdekes új terület... Kitudja, lehet az elektroszmognak is.
Utóbbira viszont nincsen egyelőre semmi bizonyíték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6...
2015.06.06. 20:40
"A lényeg persze inkább az, hogy a már kibocsátott teljesítményt hasznosítsák, így az nem megy kárba."

"apró trükkre van szükség a meglévő routereknél: el kell érni, hogy az eszközök folyamatosan jelet továbbítsanak"

Tehát úgy spórolunk az aksitöltésen, hogy a többszörösét elpazaroljuk az a routeren. A vezeték nélküli átvitelnek van értelme, de konkrétan ennek a megoldásnak kb nulla. Még akkor is kevés lenne egyébként, ha a töltőt közvetlenül az antennára dugnánk és az egészet elnyelné.


marc23

Végre vannak itt hozzáértők.
+1

Azt még érdemes hozzátenni, hogy a wifi frekvenciája nagyon közel van a víz rezonanciafrekvenciájához. Ezért is használják ezt a mikrók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim marc2...
2015.06.06. 20:43
Értem, köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ChoSimba
2015.06.06. 21:06
Az oké hogy a wifi-t használjuk töltésre. De hogy emiatt járassuk pluszba a wifi-t 24/7, csak azért hogy egy valamilyen eszköz töltsön, ez számomra értelmetlen, pazarló és nonszensz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun ChoSi...
2015.06.07. 08:16
Nem éppen.
Mondjuk valaki a routered túloldalán laptopról jutubozik, te meg a gépnél csinálsz valamit zsebedben a telefonnal, a feléd feleslegesen szórt energiát hasznosithatja a telefon toltésre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ChoSimba Kajaf...
2015.06.07. 10:03
Ha valaki használja a wifi-t akkor nem feleslegesen megy. De itt meg hajnali 2-kor is megy a wifi, amikor mindenki alszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2015.06.07. 10:07
Kérdés, hogy az eszköz az élete során visszaspórolja-e egyáltalán azt az energiát, amibe a létrehozása került.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gerencser1... Cyber...
2015.06.07. 14:35
nem...szerencsére annál hamarabb tönkre fog menni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet ChoSi...
2015.06.07. 14:39
Te kikapcsolgatod a wifi routert minden este? Nem trollkodok, tényleg érdekel. Mondjuk nem lepődök meg ismerek olyat aki kiszerelte a LED-eket minden eszközből, mondva neki nem kell hogy világítson az is csak fogyaszt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2015.06.07. 15:50
Pf.... én már a reggeli kávét is wifivel forralom.

Hétfőnként rárakom a csészét a rúterre, beizzítom a bittorrentet, mire megreggelizek, kész is a kávé és még a gémoftronsz is lejött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2015.06.07. 22:46
"Maga az adó szolgáltatta az energiát is. A vételhez elegendő volt egy szál drót."

Igen, régen a lakihegyi adó környékén szokás volt kertet úgy világítani, hogy leszúrtak a fölbe fénycsövet és kész. De aztán ezt nagyon hamar megtiltották és figyelték a tilalom betartását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2015.06.07. 22:50
Ionizáló sugárzás igazán káros mítosza az, hogy úgy tesznek, mintha ami nem ionizál, az már nem is káros.

Ismert tény, hogy nagy transzformátor állomások vagy komolyabb távvezetékek közeli körzetében nagyobb a rákos mortalitás és különféle rendellenességek.

Pedig ott aztán nem brutális gigaherz-ekről van szó, hanem kedélyes kis 50 Hz-ről, és az ionizálás meg fel sem merül, ... és mégis ismertek szerény mértékig a káros következményei.

Én nem vagyok képes elhinni, bekapni a cumit, hogy ez az elektro szmog körülöttünk nem számít.

Inkább csak tudatlanok vagyunk és nem tudjuk rendesen szétválasztani, hogy a problémák mekkora hányada környezeti zaj, elektro szmog, élelmiszer adalék, túlzott média fogyasztás, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2015.06.09. 00:02
Addig álljon valaki fél lábon amíg az ilyesmi feltölt egy telefont. Már így is félelmetes ez a rengeteg sugárzás amit kap az ember. Aztán csodálkoznak hogy 3 havonta hal meg az ismeretségből valaki rákban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!