iPon Hírek

Win 8 Consumer Preview február 29-én, egyéb infók

Dátum | 2012. 02. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Már csak alig 3 hetet kell várni a Windows 8 bétájára

A legfrissebb hírek szerint a Start gomb nélküli Windows 8 Consumer Preview névre keresztelt kiadása – ami az első béta változatnak tekinthető – február 29-én elérhetővé válik a felhasználók számára. A Microsoft a Barcelonában megrendezésre kerülő Mobil World Congress alkalmával tart majd egy saját kétórás rendezvényt – február 29-én délután háromtól délután ötig –, amely a Windows 8 Consumer Preview címet kapta.

Az időzítés és a helyszín kiválasztása kissé furcsának tűnhet elsőre, de nem szabad elfelejteni, hogy a Windows 8 nem csak PC-re, hanem ARM alapú mobil eszközökre is elérhető lesz. Az új operációs rendszer idén, amikor megjelenik, nem csak az asztali számítógépeket, hanem az x86-os és az ARM alapú tábla konfigurációkat is célba veszi.

A The Verge munkatársai időközben már azt is kiderítették, hogy milyen Metro alkalmazások kerülnek bele a Windows 8 Consumer Preview kiadásába. Nos, ezek a következők: Calendar, Camera, Mail, Messaging, Music, "People", Photos, SkyDrive, és Video. A People alkalmazás a jelek szerint hasonlít majd a Windows Phone 7 esetében elérhető megoldásra, azaz ez az alkalmazás a könnyebb kapcsolattartás érdekében egy központosított hubként fogja majd össze a Facebookot, a Twittert és a LinkedIn-t.

A Windows 8 esetében kisebb szerephez jut majd a Media Center alkalmazás

A friss hírek szerint a Microsoft a Windows 8 esetében továbbra is a Windows 7-ből megszokott Media Center felhasználói kezelőfelületet alkalmazza majd. Ez sokak számára már önmagában sem biztos hogy jó hír, de a helyzetet rontja, hogy a Windows 7-tel ellentétben a Windows 8 esetében már csak speciális operációs rendszer kiadás megvásárlásával juthatunk Media Center funkcióhoz. Napjainkban a Media Center a Starter kivételével az összes Windows 7 kiadás részét képezi, ám a jelek szerint a Windows 8 esetében már változik a gyakorlat: a tévézéssel kapcsolatos szolgáltatásokat inkább az Xbox felhasználók számára tartogatja majd a cég. Ez másrészről jó is lehet, hiszen sokan nem használják a Windows beépített Media Centerét, amelynek licencdíját tartalmazza az operációs rendszer, így a komponens elhagyásával olcsóbban lehet majd Windows 8-hoz jutni. Úgy tűnik, hogy a Microsoft ezzel a lépéssel visszatér a korábbi gyakorlathoz: a Windows XP idején a Media Centerrel ellátott kiadás speciális változatként, külön operációs rendszerként volt elérhető.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csoda, hogy a Microsoft a Media Centerben egyre kevesebb fantáziát lát. Egyre több ütőképes asztali médialejátszó van jelen a piacon, sőt, a konzolokat is egyre többen használják videó streamelésre. Az asztali médialejátszók is egyre olcsóbbak és egyre több olyan modell van jelen köztük, amely a televíziós/rádiós adások rögzítésére is alkalmas, sőt, ezek a készülékek a különböző audió, videó és fotó formátumok zökkenőmentes lejátszására is képesek. A kódolt műsorszórás elterjedése sem kedvez a HTPC szegmensnek, ugyanis így egyre bonyolultabb műsorok felvételére is alkalmas HTPC konfigurációt építeni.

Tény viszont az is, hogy sok ütőképes szoftver – ún. frontend – van jelen a piacon, amelyekkel egyszerűen helyettesíthetjük a Windows Media Centerét. Ilyen például az XBMC.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Taragas
2012.02.09. 12:14
Én pont mostanában térek át media lejátszóról XBMCre. Távirányítóm már van. Most a gépen variálok szép lassan ahogy pénzem engedi, csendesebb legyen, és valamivel kevesebbet fogyasszon, mert igazából az a plusz esti 2 órás bekapcsolva tartás nem látszik meg a villany számlán annyira, hogy ezért media lejátszót kelljen tartanom. A media a center amúgy sem nagy szám, mármint jóval kevesebb formátumot kezel, mint amire ma már igény van, vagy támogat csak mókulni kell vele registribe. A Medi lejátszókkal meg az is a baj, hogy ha jön egy új formátum, akkor azt már nem képes lejátszani, míg a PC igen, max prociból de megoldja. Plusz a ezek a lejátszók nem képesek bizonyos felirat típusokat(pl ASS), úgy megjeleníteni, ahogy illene neki. Az xbmcvel ez nem akadály. TVből úgy sem nagyon veszek fel, szal nekem ez sem jelent gondot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!