iPon Hírek

Winamp és Shoutcast eladás: küszöbön a megállapodás?

Dátum | 2013. 12. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Az AOL november 20-án jelentette be, hogy december huszadika után megszűnik a Winamp – a bejelentést sokan csodálkozva, csalódottan fogadták. A rossz hír után nem sokkal kiderült, hogy valószínűleg van fény az alagút végén: az informátorok akkoriban azt állították, hogy a Winamp és a Shoutcast új tulajdonoshoz kerülhet, a vevő pedig nem más, mint a Microsoft. Ez a pletyka azóta sem nyert megerősítést, az viszont biztosnak tűnik, hogy az AOL tényleg a Winamp és a Shoutcast értékesítésén munkálkodik, a végső megállapodás pedig már a küszöbön van – legalábbis a jól értesült források most ezt állítják. Az természetesen még mindig nem derült ki, hogy ki lesz a szerencsés vevő, viszont a Microsoft neve ismét felbukkant.

A korábbi rossz hír
A pletykának mindenképpen lehet alapja, ugyanis a korábbi ígérettel ellentétben a winamp.com még él és virul, pedig a weboldalnak már elérhetetlennek kellene lennie. Ez persze nem is csoda, hiszen a vevő valószínűleg tovább szeretné működtetni a winamp.com-ot és a Shoutcast-et is, így a tranzakció nyélbeütése előtt teljesen felesleges leállítani őket. Az értesüléseket sem az AOL, sem a Microsoft illetékesei nem kommentálták, sőt, a témával kapcsolatban semmilyen hivatalos közlemény sem érkezett. Amennyiben az informátorok állításai igazak, akkor hamarosan kiderül, ki a Winamp és a Shoutcast új tulajdonosa, ugyanis a felek között rövid időn belül megszületik a megállapodás. Izgatottan várjuk a fejleményeket, de amíg az első hivatalos információk meg nem érkeznek, addig a fentieket érdemes egészséges gyanakvással kezelni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. DJxsanyi3x...
2013.12.22. 08:45
Ez egy bíztató hír, csak legyen is belőle valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. ThomasStev...
2013.12.22. 09:37
A múltkor olvastam a hírt és sokan írták a foobar2000 meg a aimp3 zenelejátszókat amiket fel is raktam de a winampot nem volt szívem letörölni a gépemről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. goofej
2013.12.22. 10:05
AIMP pedig sokkal jobb. Én is áttértem rá, mocskosul jó hangzása van. Bár a Winamp nem került még törlésre, de csak azért nem, mert a tesómnak is meg akarom még mutatni a kettő közti igen nagy különbséget. Hátha a Winamp most az új kezekben majd fejlődni fog, és behozza a lemaradás, de egyelőre az AIMP a nyerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. tr4k4n
2013.12.22. 12:11
mi a jó istennek kell a microsoftnak mindent megvenni? ennyire f*sz céget, ugyan az lesz a winamppal mint skype-al, használhatatlan, elhanyagolt, reklámokkal és hibákkal teli sz*r lesz

egyszer fejlesztene valamit ki a ms saját maga, teljesen egyedül, de hát végülis legyenek hűek a múltjukhoz, lopással kezdte pályafutását a win is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. tomchee
2013.12.22. 12:13
Nah a múltkoriakból, én csak a foobar2000-es ajánlatokig jutottam, de annak nagyon praktikátlan volt a kezelő felülete. (számomra ! ) De ezt az AIMP ot ki is próbálom gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. clippy_spi
2013.12.22. 12:15
jó pár évvel ezelött is temették a winampot.. aztán csak csak megmaradt.. remélem most is ez lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. kajla_hun
2013.12.22. 12:51
Tök jó, mert most, hogy temetik, mindenki hirtelen ismét letölti és használja... pedig már szerintem sokan megfeledkeztek róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. tomchee
2013.12.22. 13:06
Hát gyerekek, köszönöm az ajánlásokat, én ebbe az AIMP-ba félóra alatt beleszerelmesedtem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. DJxsanyi3x...
2013.12.22. 13:15
TomasSteve:Egyet értünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. norberth20
2013.12.22. 13:23
Ha esetleg tud valaki a winamp-nál szebben szóló mp3 lejátszót az szóljon... AIMP az gyenge!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. j.panzer
2013.12.22. 13:30
ThomasSteve

Követtem a példádat. Igaz csak az aimp-ot tettem fel, de egész bejött. Winamp még marad nálam is, meglátjuk, mi lesz belőle...
Köszi a tippet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. qwertzzui
2013.12.22. 15:05
Norberth20: Talán azért, mert be kéne állítani az AIMP-ot?Én már csak megszokás miatt is a winampot használom...bár, ha Flac, vagy egyéb ilyen kiterjesztéssel van dolgom, akkor AIMP ASIO-val Az meg hogy a microsoft megvenné a winampot... hát hajrá! Nem vesz el a süllyesztőben, és ez a lényeg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. junkie
2013.12.22. 16:42
goofej, norberth20

Mégis mi köze van a lejátszó szoftvernek a hangzáshoz? A hangzás a DAC chipnél kezdődik a hangkártyában.
Ja, és az ASIO interfésznek sincs semmi köze a hangzáshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. minikahona
2013.12.22. 17:00
Üdv! Lenne egy kérdésem az AIMP3-al kapcsolatban. Miért veszi vissza a hangerőt lejátszás közben, ha elindítok pl egy Word-öt? Ez valami Windows-os dolog lesz vagy valamit be kellene állítanom a lejátszóban? A Windows keverőjében veszi le a hangerőt. úgy csinál, mint pl mikor játszok valamit és Skype-on felhív haverom. Olyankor automatán visszáb veszi a játék hangerejét a Windows. A Winamp-al ilyet nem csinált. Amúgy csak a hsz-et olvasva gondoltam kipróbálom milyen, ettől a problémától eltekintve jó, bár nekem a Winamp-al sem volt bajom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. kray
2013.12.22. 20:11
junkie sokat kell még tanulnod a hangokról és a számítógépes zenehallgatásról
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. petike2004
2013.12.22. 20:14
Ha jó hangot akarsz,elsőre jó hangkártya kell... és komolyabb hangtechnika.és felejtős az mp3 mert az hulladék..ehhez hogy jön ide a hogy melyik lejátszó a megfelelő? lehet szidni a winampot,de elsőre hallgass meg igy simán winamp alatt egy veszteségmentes hangformátumos zenét..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. goofej
2013.12.22. 21:41
junkie, a te logikádat követve akkor tök mindegy milyen op rendszert teszünk fel a gépre, a sebesség nem fog változni, mert csak a hardver a lényeg. Így volna? Nagyon nem barátom. Amit javaslok, mielőtt okosat próbáltok szólni, hogy játsszátok le ugyanazt a fájl egy jól beállított winampon meg egy jól beállított AIMP-on. Csak kössétek fel az állatokat, nehogy beverje a parkettát! (Egyébként 2002 óta WINAMP fan voltam egészen egy hónappal ezelőttig)

tomchee: Nem csodálom, nekem még annyi sem kellett, hogy meggyőzzön.

petike2004: Adok olyan mp3-at neked, hogy nem veszed észre a különbséget közte, meg a flac között. Ne felejtsd el, hogy nem mindegy az mp3-nál, hogy milyen forrást használtak a tömörítésnél. Neked is azt tanácsolom, hogy hallgasd meg AIMP alatt is a veszteségmentes muzsikádat, mert ellentétben veletek, én mindkét lejátszó tudásával tisztában vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Warpath
2013.12.22. 22:49
junkie:
"Ja, és az ASIO interfésznek sincs semmi köze a hangzáshoz."

Ja valóban nincs ,csak jobb minőségben szól az MP3. Creative vagy Xonar hangkártyák tulajdonosainak érdemes azt használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kajla_hun
2013.12.22. 23:03
Nem értem mi bajotok van a Windows Media Player 12-es verziójával, simán veri a régi, kihalóban lévő Winampot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tomchee kajla...
2013.12.23. 01:32
WMP-nek nem is az a baja, h szar lenne a hangzása... hanem inkább, hogy minden van benne amire semmi szükségem, és semmi sincs benne amire valójában volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Shinjiii
2013.12.23. 07:26
Kialakult két új, rivális faj: Winamp-nyálverők és az ellenzék.

Szerintem is elsősorban hangkártya kell. Ferrari sem menne úgy, ha Lada motorral szerelnék fel.
Lehet beállítgatni oké, de még senki nem bizonyította, melyik az az űberkúlfasza beállítás, amivel jó a hangzása. Csak dumál a levegőbe, hogy "állíccsadbe". Mit, a háttérképet?

Másrészről nem tudom, miért fosnak az Amp-fanok, attól még le lehet majd tölteni, hogy nem lesz support.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. junkie
2013.12.23. 08:20
Teljesen felesleges, de teszek egy kísérletet, hátha..

A digitális hang, mint bitsorozat különböző formátumokban, általában tömörítve tárolható, de egyvalami közös mindegyik formátumban: kitömörítve mindig ugyanazt a bitsorozatot adja vissza (ami nem feltétlen azonos a betömörítés előtti bitsorozattal, lásd veszteséges vs. veszteségmentes eljárások). Tehát adott fájlt bármilvel, bármikor tömöríted ki, ugyanazt a bitsorozatot kapod. Ezt a nyers bitsorozatot fogja neked a DAC analóg hanggá alakítani. De a DAC bemenetén, adott hangfájl esetén, mindig ugyanazt fogod kapni, bármilyen szoftverrel, bármilyen operációs rendszeren játszod le.

KIVÉVE

ha szoftver oldalon DSP történik, ugyanis DSP során megváltozik a kitömörített bitfolyam, még a DAC előtt.

DE

egyik lejátszó szoftver, és operációs rendszer sem csinál alapból DSP-t, mivel alapvető elvárás zene esetén a hű reprodukció, magyarul az emberek azt akarják hallani, ami az eredeti felvétel. Egyéni ízlés(ficam) esetén lehet modulálni a hangjelet pl. digitális equalizer-rel, de igényes ember nem csinál ilyet zenével.

Az ASIO-ról.
Az ASIO egy interfész szabvány, és semmi köze nincs a hangminőséghez. Azért létezik, hogy legyen egy közvetlen elérés a hardverhez, ami kikerüli az operációs rendszer bizonyos rétegeit, ezzel sokkal rövidebb elérési időt (latency) biztosítva. Konkrét tapasztalat: Audigy hangkártya, WDMA módban 30-40ms latency, ASIO módban 2ms (minimum érték, buffer mérettől is függ). Miért van erre szükség? Az egyik legfőbb ok a real-time DSP lehetősége, pl. élő hangszer hangjának modulálása valós időben. Én gitározom, és használok ilyen valós idejű DSP szoftvert gitáreffektekhez, és pontosan tudom, hogy a 30ms-os "eltolás", amit a WDMA driver ad, akkora csúszásban van a pengetés és a visszahallás egymáshoz képest, hogy az lehetetlenné teszi a játékot.
Zenelejátszás esetén az égvlágon semmilyen praktikus haszna nincs az ASIO-nak, pláne nem hallható minőségbeli különbség.

Remélem sikerült kicsit helyretenni dolgokat, ha nem, akkor sajnálom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. junkie
2013.12.23. 08:30
Egyébként MP3-at kb. 10 éve nem érdemes használni, az egyik legelavultabb tömörítési eljárás. AAC, OGG, neadjistem WMA mind sokkal jobb minőség/méret arányt ad. De ezt csak nagyon zárójelben mondtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. budspencer junki...
2013.12.23. 09:21
igen, részben igazad van, no de az a baj, hogy alig van pl olyan hordozható médialejátszó, ami .ogg formátumot vagy .aac-t kezelne. Sajnos, mivel az átlag számára csak az .mp3 létezik, ezért a mai napig ez a vacak van elterjedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Resike
2013.12.23. 09:35
Csakhogy nem csak ez a két szempont létezik, az ogg tömörítések 20%-át a mezei lejátszók nem is képesek felismerni, csak skip-elik. Viszont te láttál olyan oprendszert/lejátszót/telefont/hifit/rádiót ami ne lenne képes mp3 tökéletes lejátszására?
Valamint a "jobb" tömörítés is tud galibákat okozni, az mp3-akat relatíve gyorsan és biztoságosan lehet kitömöríteni/lejátszani, még akkor is ha bele seekelsz a fájlba nincs akadás. A WMA-ről meg ne is beszéljünk még a WMP se képes normálisan kezeni, meg szerintem borzasztó hagzása van low bitrate-n, nagyobbon meg óriási a méret, így kb totál felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. goofej
2013.12.23. 09:37
OK, beismerem, hogy nem vagyok a hangok megszállott profi szakértője, de akkor azt mondjátok meg zsenikék, miért van az, hogy egy ugyanúgy beállított AIMP és WINAMP között (equalizer kikapcsolva, hangerő azonos szinten, minden effekt és egyéb baromság kikapcsolt állapotban) iszonyatos különbséget észlelek még az én laikus fülemmel is?
Shinjiii, itt nincs rivalizálás, te érzed ezt annak, én részemről csak tapasztalatot osztok meg a fórumon. Nem mondtam, hogy dobjátok el a winampot, mindenkinek szíve joga azt használni, amit szeret. Én csak annyit mondok, érdemes egy próbát tenni az AIMP-al is, hátha beválik, mert nekem bevált. Nagyon jól tudom, hogy a Winamp nem szűnne meg, van instal backup belőle a merevlemezemen, nem is emiatt próbáltam ki más programokat, mert féltem, hogy el fog tűnni a Winamp, azért ennyire hülye nem vagyok. Pusztán a kíváncsiság vitt rá, meg a többi fórumozó ajánlotta. Ennyi.
Junkie, amíg nincs alsó hangon 150.000 Ft-os hangfal rendszerem, csak a 30.000 Ft-os Genius SW 5.1 Home Theater rendszerem, meg mellé egy Creative Xtreme Gamer hangkártyám, addig nincs szükségem a jobb hangformátumra, mint az MP3. Ebből letöltök egy jobb minőségűt, új zenéknél szerencsére nem nehéz találni ilyeneket, nekem ez bőven megteszi. Azért meg, hogy a 10 gigányi MP3-amból csináljak 7 gigát, mert van egy jobb formátum, hát nem kezdek el minden újra letölteni, mert embertelen munka lenne. Nekem kis mezei usernek bőven elég ez a zenei minőség itthonra, még sok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DirtyVegas
2013.12.23. 10:41
Kipróbáltam ezt az AIMP3 csodát, már nagyon furdalta a kíváncsiságomat, a rengeteg pozitív vélemény. goofej-el ellentétben nekem ugyan olyan beállítások mellett a Winapm meggyőzőbb volt hangzásban, tisztábban szól mint az AIMP3 aminek tompábbak a magasai, amire pont nagyon érzékeny vagyok. Creative soundblaster xfi titanium hangkártyám van, AIMP3 hiába állítgattam a vezérlőt ASIO vagy akárhová semmi nem változott hangzásban, tompa maszat volt az egész hangzása és még halkabban is szólt. Azt meg végképp nem értem miért temetik sokan a Winampot, ha nem is nyúlnának már hozzá sokáig, akkor is használható marad még évekig. Kinézetre is nekem jobb a Winamp, Bento skin-al használom, semmilyen szempontból nem győzött meg a váltásról az AIMP3. Vannak azért érdekes új funkciói, a Winampal szemben, de arra meg pont nekem nincs szükségem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. junkie
2013.12.23. 11:27
goofej

Nem kell 150 ezres hangcucc, hogy meghalld a különbséget, én per pillanat egy 12 ezer forintos PHILIPS fejhallgatóval hallgatok zenét a macbook beépítített hangkártyájával, és simán hallom a különbséget az eredeti CD és a 256k VBR AAC között. Főleg a tiszta ének, és a tiszta cintányér hangoknál lehet hallani olyan, összetéveszthetetlen artifact-eket (torzulásokat), amik a veszteséges formátumok jellegzetességei.

Aláírom, hogy nem minden eszköz támogat OGG-ot meg WMA-t, de manapság már szerintem keresni kéne azokat az eszközöket, amik nem játszanak le AAC-t. A 2009-es gyártású Nokia butatelefonom is lejátszik AAC-t is és WMA-t is.

Persze meglévő, tömörített MP3-at nincs értelme átkonvertálni más formátumba, de én naiv mertem feltételezni, hogy az ember zenéi alapvetően CD-n ott vannak a polcon, amiket újra be lehet grabbelni másféle, jobb formátumba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. goofej
2013.12.23. 11:43
Bocs, én még egyelőre Magyarországon élek, magyar fizetésből. Nincs rá keret, hogy 10 gigányi mp3 itt legyen origi CD-n tárolva. Egyrészt utálom is a CD-ket, DVD-ket gyűjteni, sok helyet foglal, másrészt örülhetsz, ha 5-6 év múlva még be tudod olvastatni egyáltalán. Majd ha 1 millió év múlva utolérjük életszínvonalra az amcsikat, vagy németeket, és megengedhetem, hogy legyen egy külön szobám házimozinak, PC-nek, meg egyéb pasis dolgoknak, és már annyi pénzem lesz, hogy a Mikulás zsákjába kell otthon tömnöm, mert a bankba se fér el, akkor lehet róla szó, hogy gyűjtök CD-ket.

Dirty Vegas, úgy látszik neked nem jött be, nálam mocskosul nagy a különbség az AIMP javára hangzásban. Nem tudom minek a függvénye, de lényegtelen, mindenki döntse el, melyik a jobb számára. Az alap skinje az AIMP-nak szerintem ezerszer jobb, mint a Winamp alap skinje. Az, hogy leszedtél egy olyat a Winamphoz, ami neked tetszik, csak egy dolog. Szerinted nincs az AIMP-hoz letölthető skin? ...van! ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. junkie
2013.12.23. 11:53
goofej

Érdekesen gondolkodsz. Nekem sem telik Ferrarira, de mégsem lopok magamnak... Az, hogy legyen 10 gigányi zenéd nem létszükséglet.

Nekem a legrégebbi CD-m 16 éves, tökéletesen olvasható a mai napig. Persze gyári nyomás, nem írott. Az írott CD-k múlnak ki pár év alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2013.12.23. 12:15
Gyári lemezem még nekem sem "kopott" olvashatatlanná, csak az írottak. azok meg azért írottak mert nem zavar ha hosszabb távon elveszik az adat.

Ha már winamp. A legutolsó frissítés után nekem elveszett a J gombos funkció. Menüben ott van, meg is van adva hogy kezeli... de amikor megy a winamp akkor cseszik felhozni a keresőt. Erre valami ötlet, vagy valakinek produkált hasonlót? Évek óta ugyanaz a telepítésű PRO-m volt csak frissítéseket pakolgattam fel rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Shinjiii
2013.12.23. 12:18
junkie - 2013-12-23 08:20:55

Én semmit nem értettem belőle, de ez a saját sutaságom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. codex
2013.12.23. 13:46
Én is hatalmas Winamp tulajdonos, és rajongó voltam, nem is voltam hajlandó mást használni, vagy egyáltalán kipróbálni, egészen egy hónappal ezelőttig. Persze nézegettem különböző lejátszókat, de csak olvasás szinten, fel nem került soha semmi más. Aztán mikor bejelentették, hogy winamp over, sok-sok olvasgatás után felraktam a Foobar2000-et, AIMP-ot, Jriver-t kipróbálni. Heteken keresztül tesztelgettem őket Asus Xonar D1-el, állítgattam, végül az AIMP maradt, nekem az a legfelhasználóbarátabb. Temérdek skin-t szedtem hozzá, és nagyon jól szól ha jól van beállítva. Olyanokat hallok most amiket winamp alatt még sosem. Persze nem árt hozzá egy jó átlagon felüli füles. Hát ennyit a Winamp-ról. Szerettem, de nem fog hiányozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Stark
2013.12.23. 13:55
Akik amellett kardoskodnak hogy szoftver és szoftver között nincs különbség hangban, azoknak vagy a fülükkel, vagy a hangrendszerükkel van a baj.

Én Foobart használok Wasapi-val, és egyértelműen szebben szól mint a Winamp.
Én sem vagyok túl vájt fülű, de azért Audiotrak Prodigy HD2 hangkártyával, NAD erősítővel, Mission hangfalpárral már simán meghallom a különbséget.
Vagy egy jó fülessel.

Sőt, még azt is észrevettem, hogy Linux alatt szebb a hang, mint Windows alatt. Kövezzetek meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomchee
2013.12.23. 13:55
Shinjiii - 2013-12-23 12:18:44
Nah igen én is csak felületesen értettem amit junkie karattyolt.
Sztem nem a saját sutaságod, hanem ő magyarázott szakzsargonnal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. goofej
2013.12.23. 13:55
Kösz, de kihagyom akkor is az origi CD-ket. Hogy miért? Nincs olyan CD, amire olyan zenék lennének felírva, amiből mindet szeretem. Kedvenc együttesemnek is egy albumáról jó ha 4 zene tetszik, a többit sosem hallgatnám. Másrészt nem fogom cserélgetni a lemezeket 20 percenként, nem igazán kényelmes
Nem lopsz? Jah, persze, és most higgyem el, hogy soha nem volt még illegális tartalom a gépeden...ahha, jó, OK, persze, hogyne....
Nem vagyunk egyforma életszínvonalon. Te megengedheted magadnak, hogy legyen origi CD-d, örülj neki, én sajnos nem, ez van, ezt osztotta az élet.
10 giga zenéből nem sok, főleg ha jó minőségű zenéről beszélünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi02
2013.12.23. 14:21
Win. userek közül a spec.tulajdonságokban próbálta már valaki a különbséget 44100Hz,16bit alapbeállítás és a studió beállítás között?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kajla_hun
2013.12.24. 00:52
Olyan jó olvasni ahogy beszélgettek itt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2013.12.26. 01:20
AIMP


Csinálj úgy mint én! Kezd el használni, és pár nap alatt rádöbbensz, hogy milyen buta sz*r volt a winamp! Nem csodálom hogy tönkrement. Az AIMP alapból többet tud, és dupla gyors. Vesd csak össze pl. a két progi indulását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!