iPon Hírek

Windows 10 Creators Update: még ne telepítsük manuálisan!

Dátum | 2017. 04. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft nagyjából két héttel ezelőtt tette mindenki számára elérhetővé a Windows 10 legújabb funkcióbővítő frissítőcsomagját, a Creators Update-et, amit idehaza Alkotói Frissítés névvel szokás emlegetni. Időközben kiderült, hogy egyes esetekben okozhat némi problémát a frissítés – például előfordulhat, hogy egyes hardverkomponensek inkompatibilitás miatt nem működnek –, így a Microsoft felhívást tett közzé: akinek nem ajánlja fel a Windows Update a Creators Update-et, ne próbálja azt manuálisan telepíteni. Kivételt képeznek ez alól azok a gyakorlottabb felhasználók, akik nem esnek kétségbe, ha beüt a krach. A felhívás kapcsán kiderült, hogy a Creators Update első körben az OEM konfigurációkat célozza meg, amelyeknél alaposan „kigyúrták” a szoftveres támogatást, így a hasonló kiépítéssel rendelkező átlagfelhasználói rendszerek ugyancsak megkaphatják a frissítést. Vannak azonban olyan esetek, amelyekben kiderült, hogy szoftveres inkompatibilitás miatt nem olyan felhőtlen a felhasználói élmény, mint ahogy azt várhattuk. Azokban az esetekben, ahol a telemetria alap helyett teljes üzemmódban működik, azaz minden fontos információ eljut a Microsofhoz egy esetleges szoftverhibával kapcsolatban, a fejlesztők azonnal intézkednek: egyfelől nekiállnak a hiba javításának, másfelől a többi, hasonló vezérlőt vagy komponenst használó rendszer esetében letiltják a Creators Update fogadását. Így elkerülhető, hogy egy ismert hiba miatt még több felhasználó szenvedjen. Aki manuálisan telepíti az Alkotói Frissítést, megkerüli a Microsoft védőernyőjét, vagyis akkor is telepíteni tudja a frissítést, ha a Microsoft központilag letiltotta annak terjesztését, mert az adott konfigurációnál kompatibilitással kapcsolatos problémákat okozhat.
A fentire remek példa, hogy néhány felhasználó egy Broadcom sorozatú Bluetooth vezérlő esetében problémát tapasztalt, mikor Bluetooth eszközöket szeretett volna csatlakoztatni az adott konfigurációhoz, így a hiba felismerését követően az érintett Broadcom vezérlővel ellátott rendszereknél letiltották a Creators Update terjesztését, míg a hibát kijavítják. A hibajavítást természetesen kiemelt fontossággal kezelik, így a lehető leghamarabb elkészítik. Az ilyen esetek miatt a Microsoft azt ajánlja, mindenki várja meg a Creators Update automatikus érkezését – ha az adott rendszer még nem kapta volna meg, annak oka van, ahogy azt fentebb is taglaltuk. Aki ennek ellenére mégis szeretné megpróbálni telepíteni a Creators Update-et, megteheti, de készüljön fel az esetleges kellemetlenségekre – igaz, annyira azért nem rossz a helyzet, mint ahogy azt a felhívás alapján gondolhatnánk. A Microsoft arra törekszik, hogy a felhasználók többsége lehetőleg ne tapasztaljon az elvárhatónál rosszabb felhasználói élményt. Mondjuk a felhívás egy picit megkésettnek tűnik, hiszen aki akarta, már beszerezte az Alkotói Frissítést, így amennyiben problémával találkozott, régen túl van a „kellemetlen felhasználói élményen”.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

40. Akarkinek
2017.04.27. 08:50
Rám az utolsó mondat vonatkozik. Mindenki készüljön nyugodtan a legrosszabbra.
Amivel tudott, összeveszett.
Tapasztalt felhasználó ide, vagy oda, papírzsebkendőt mindenki készítsen a gép mellé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. thspo
2017.04.27. 09:10
én munkahelyi gépemre felraktam (i5 6400, 8 gb ddr4, 250 SSD). A korábbi nyugalmi állapotban 60-64 folyamat futott a háttérben, 0-1% cpu használattal. A folyamatok száma a frissítés után a duplájára nőtt, az idle proci használat meg nem megy 5-6% alá. Ha nekem valaki azt mondja, hogy ez jobb így az hazudik. Az otthoni - ennél erősebb - gépemre sem fogom feltenni, csak ha már követelmény lesz. Eddig sem hiányoztak ezek a fícsörök, ezután sem fognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Asagrim
2017.04.27. 09:18
Mi a szarnak van egyáltalán insider program, ha az ilyen alapvető dolgok csak utólag derülnek ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. szav
2017.04.27. 09:33
Így már világos. Itt szívok 1 hete, totál belassult az ablak kezelés, az appok indítása, boot problémák vannak stb.
Nekem sem települt elsőre de csak annyit írt, hogy "nem sikerült a frissítés" vagy valami hasonlót. Ezért gondoltam, nem baj felrakom a MediaCreationTool-al.
Úgy felment...
Kár volt...
Hétvégén visszamegy a korábbi rendszer és amíg lehet elfelejtem ezt a Downdatet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. errorcode0... Asagr...
2017.04.27. 09:35
Szart sem ér az insider program. A résztvevők egyik fele csak annyi adatot küld vissza amennyit a rendszer magától elküld (alap/teljes), a másik felének az adatait meg konkrétan leszarják.
Egy ideig én is insider tag voltam, gondoltam kipróbálom. Usb-s huawei 4g modem rendszeresen fagyást okoz bizonyos lenovo laposoknál, de a mai napig nem foglalkoznak vele (még az anniv alatt kezdődött). Csak az ígérgetés megy, hónapok óta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. thedevelop... thspo
2017.04.27. 09:39
Ajh, a folyamatok száma teljesen irreleváns, mióta átszervezték a folyamatok kezelését.
Pl. Eddig az svchost.exe összevontan szerepelt a process list-ben, mivel minden service, mit az adott folyamat indított, külön szálként futott. Ennek az volt a hátránya, hogy ha bármelyik service összemolott, akkor az azt kiszolgáló svchost.exe folyamat is leállt és magával rántotta az összes többi thread-et is.
Most a legtöbb service indításához külön svchost.exe indul, így, ha az adott service összeomlik, akkor a hiba valószínűleg nem érinti majd a többi szolgáltatás működését.

A rendszerfolyamatok egy része kivétel, mert szükségük van arra, hogy ugyanaz legyen a parent process-ük.

Forrás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. katt777 szav
2017.04.27. 09:46
Hahaha. Én már akkor megírtam, mekkora szar, amikor kijött. (Egy rakat hibát is.) Ipon lemaradt bő 2 héttel. Az szép, hogy csak a teljes megfigyelést vállalóknak javítanak hibákat, de hát már rég tudni, hogy ez valójában Windows BB Edition (gyengébbeknek: Nagy testvér). Ja, azt is írtam, visszajelzési központnak aktivált kamerával/mikrofonnal ) mert az kell ám az OS hibajavításhoz stb. Amúgy meg rohadt yandex.ru, mi? A frissítés tesztelése óta szépen dolgozik ismét a W7 a gépemen, és még olyan egyszerű, de bosszantó hibák is eltűntek, amelyeket az adott szoftvernek tulajdonítottam, pl. designer progiban w10-en layer kikapcsolása helyett felhasználói programba jelentkezés jött be, w7-en meg simán OK a funkció. Remélem, legalább akkor elgondolkodik kicsit a M$, ha a W7 felhasználás szépen elkezd felkúszni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. thedevelop... error...
2017.04.27. 09:47
De biztosan foglalkoznak vele, csak a probléma prioritása valószínűleg elég alacsony.
Kb. tízezredik backlog item lehet

Nézd, így néz ki egy felhasználói hibabejelentés a TFS-ben:A képen látható backlogban például 75298 item van. Szóval ennyi (hibabejelentés / feature request)

Itt lehet olvasgatni arról, hogy hogyan dolgozzák fel a feedback-eket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. katt777 katt7...
2017.04.27. 09:48
Bocs a több hsz miatt, telóról néha érdekesen működik az oldal, smileynél elvágja a hsz-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. katt777 thede...
2017.04.27. 09:48
Tehát félkész rendszert adtak ki ingyé' tesztelésre. Tanultak a játékfejlesztőktől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. thedevelop... katt7...
2017.04.27. 09:55
Definiáld a "kész" rendszert.
Pl. Melyik GNU / Linux disztribúció "kész"?
Mert én csak stabil verzióról hallottam, olyanról, amire azt mondták volna, hogy "kész", olyanról nem.

Mondjuk én tudok mondani példát "kész" rendszerre. Ilyen a Windows 98, ME, XP, Vista és hamarosan a 7 is ebbe a kategóriába esik majd.
Bár fejlesztői körökben inkább úgy hívjuk, hogy End of Life.
Na, ezek a szoftverek készen vannak. Tutira nem érkezik hozzájuk már semmilyen frissítés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gaborw
2017.04.27. 10:10
Nekem semmi problémám vele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. ChoSimba gabor...
2017.04.27. 10:18
Mert te a hardverlottón szerencsés voltál és nem üti egymást semmi.
Ha az MS eljut odáig, hogy letilt egy frissítést, akkor elhiheted, hogy probléma van vele, annak ellenére, hogy neked flottul megy. Tök felesleges ideírni, hogy neked megy. Más meg 100 éves koráig aktív dohányos volt és a villamos lett a veszte, nem a tüdőrák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. hunluki
2017.04.27. 10:30
Nekem magától telepítette és tropára vágta az eddig működő AU-t, ment is a rollback, most minden jó. Ahogy másik cikk alatt is írtam, valaki csapkodja már arcon a minőségért felelős emberkét redmondban, ez így qrvagáz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Asagrim
2017.04.27. 10:37
Még jó, hogy nem hallgattam tegnapelőtt a szép szóra, bluetooth adapterem, meg AU-m is van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. masko katt7...
2017.04.27. 10:41
"Az szép, hogy csak a teljes megfigyelést vállalóknak javítanak hibákat, "

Félre érted a dolgokat, mert félre akarod érteni. A részletes hibajelentés és telemetria miatt azonnal tudják, hogy a hiba milyen folyamatokkal és milyen hardverkörnyezetben történt, ezért azonnal le tudják tiltani arra a hardverre a frissítést és elkezdhetik reprodukálni, majd javítani a hibát.
Ha nem kapnak részletes jelentést a hibáról, akkor nem olyan egyszerű javítani azt.
Persze egyszerűbb rögtön rásütni, hogy csak a BB és az életünkre törnek. Gondolom facebookot és google-t sem használsz az adatgyűjtés miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Busterftw
2017.04.27. 10:42
Nekem írta laposon, hogy hamarosan itt a frissítés, de inkább tisztán hivatalos ISO-bol (media creator tool) újraraktam. Ajánlom mindenkinek, megy mint a vaj. Se hiba se akadás. 1 óra volt belakással/anti privacy beállításokkal együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. shteer
2017.04.27. 11:10
Hiba nélkül felkusszant a Skylake netezős ITX-re és az Ivy-s ultrabookra is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. noPublicFG Akark...
2017.04.27. 11:44
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Gunther ChoSi...
2017.04.27. 15:12
" Tök felesleges ideírni, hogy neked megy."

Igazad van inkább utáljuk együtt az MS-t mert te is azt teszed!

Azért ideírom hogy nekem is tökéletesen megy Windows Update-ből telepítettem, a kinti netezős gépen is hibátlanul megy pedig nem egy mai gép(C2D 120GB Kingston SSD 4gb ram.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ChoSimba Gunth...
2017.04.27. 15:48
Hol írtam hogy utálom vagy utáljuk együtt ? Pont ellenkezőleg, a MS döntését indokoltam meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. eriol
2017.04.27. 16:34
Hogy legyen pozitívum is: ezzel az update -el végre működik a több partíciós pendrive -ok kezelése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. eriol error...
2017.04.27. 16:39
Már nem azért, de ezt nem a Huawei -nek kéne javítani driver szinten..?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Laci19
2017.04.27. 16:58
Avagy akkor se próbáld önállóan frissíteni, bízd csak szépen RÁNK
Én csak azt nem értem, minek szenvednek az emberek ezzel a gáz "rendszer"rel? Win7 felrak, frissítés letilt, használ problémamentesen. Ha majd egyszer használhatatlanná válik, Linux felrak. Számomra a 7 után nincs többé vindóz. Ezt az izét én fel nem rakom, hacsak nem válok közben mazochistává valahogy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. katt777 masko
2017.04.27. 17:59
Hagyj a hülyeségeiddel, a kamera és a mikrofon hozzáférés mióta kell a rendszerhibák kiküszöbölésére? Amúgy eléggé szakmabeli vagyok ahhoz, hogy lássam, mit művel, nem szakmabeliként meg azt mondanám, hogy szépen fizessenek a tesztelői munkáért!
Faszbúkon meg a többin szépen le tudok tiltani mindent, ahogy winben is, csak előbbiek ezért nem teszik használhatatlanná szolgáltatást, ja, és nem fizetek érte!
De vsz. te is abban a birkavilágban születtél már, ahol természetes, hogy te végzed a munkát és más teszi zsebre a hasznot, meg az is, hogy megveszed a szemetet. Az ilyenek tömege miatt adhatnak ki félig sem kész szoftvereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. katt777 Laci1...
2017.04.27. 18:02
Ki szenved? Ja, tényleg vannak. Én használtam, amíg működött, azóta meg visszament a W7. Mondjuk az asztali gépem bő 3 éves, tehát ezt M$ szerint ki kéne dobni, de az 1 éves lapossal semmi probléma. Majd 2 év múlva jön egy újabb W10, és azzal majd lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fofoka Buste...
2017.04.27. 18:50
Te anti privacy beállításokkal tolod? :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tomchee
2017.04.27. 19:03
Ez azért elég igénytelen hozzá állás a Microsoft részéről
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. meszes9510
2017.04.27. 19:21
Engem nagyon megviccelt ez az update. Nem manuálisan raktam fel, hanem felajánlotta és ugy. 60hz-s monotorom van, de az nvidia vezérlőpultban egyedi felbontásban 75hz-esre állítottam. Fut is az igy mindaddig, amig nem indítok fullscreen alkalmazást. Na akkor lekorlátoz 60hz-re. Az összes alkalmazásomat át kellett állítanom borderless fullscreen-re, hogy visszakapjam az asztali 75hz-et. A game mode ki van kapcsolva, az xbox DVR szintén. A hardver öregsége miatt van, mert nem tul régi az összeállításom (i7 6700, 16gb ram, gtx 980, 850 pro ssd) Mondanom sem kell, hogy a frissítés előtt tökéletes volt. Aki véletlen hasonló problémával küzködik, és van megoldás, kérem ossza meg itt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. meszes9510
2017.04.27. 19:23
Nem a hardver öregsége miatt*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Qqtyin
2017.04.27. 20:48
...nekem most ez volt az utolsó húzásuk. Visszaraktam a win 7et, mellé duálban felmászik majd valamikor...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Taranisz
2017.04.27. 21:36
Csak, hogy borzoljam a kedélyeket.
Win update-ből flottul fut azóta is!Mind asztali mind laposon.

Jah és egyik sem mai csirke már ahogy az egyik előttem szóló mondta a "windows szerint".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bpeter91
2017.04.27. 22:38
OFF:
Szemét M$... frissíti a rendszert mert nincs kész, úgyhogy ment is vissza az MS-DOS... ott legalább nem kémkedtek utánam, és legalább egy kész rendszert kaptam és nem egy bugos teszthalmazt....

ON:
Tool-lal telepítve, hibátlanul üzemel, most már nem akadnak össze a telefon, tablet driverek, hanem minden rendesen megy.

UI:
Amúgy meg, nem is értem az emberek nagy részét, egyik ismerősöm szerint azért szar a windows 10 mert felismeri a tört Photoshopot meg illusztrátort meg stb., és hogy kémked stb, és letiltja. majd mikor kérdeztem tőle, hogy miért lepődik meg ha tört programokat használ, a válasz annyi volt, hogy nincs köze az ms-nek ahhoz hogy ő mit rak fel...

UI2:
Másfelől, most rendeltem új alaplapot, és ha kicserélem, minden más marad ugyan az, DOBOZOS USB-s win10 van. Online fiókomhoz csatolva. Van dolgom a belépésen kívül, vagy leveleznem kell az alaplap miatt?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Busterftw bpete...
2017.04.28. 01:07
Levelezni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bpeter91 Buste...
2017.04.28. 08:14
Remek.... Előbb kezdjek el levelezni, vagy várjam meg mi lesz a csere után?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.28. 08:27
Ez alapján újraaktiválható (limitált alkalommal wtf?):
https://support.microsoft.com/en-us/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change

Pont azért vettem elvileg egy 10-essel drágábban USB-s BOX editiont, mert abban a hitben voltam, hogy ezt lehet mozgatni másik hardverre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bpeter91 masko
2017.04.28. 10:23
Az nem az OEM példányokra utal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_ bpete...
2017.04.28. 12:28
2017. 04. 27. 22:38

És nem mutattad meg neki , hogy Defenderben , azaz MSE -ben hol és hogyan kell a kivételek közé tenni fájlokat , vagy épp mappát , hogy hagyja figyelmen kívül ?! és akkor nem törli ...
Ejjnye , de rossz vagy Hol van a segítőkészséged ? vagy netán te sem tudod ?.

Amúgy semmi köze hozzá MS -nak ki mit használ és honnan veszi/szerzi be. Sőőőt , ugye saját maga is szinte ingyen adta a Win10 -et , csakhogy minél többen azt használjuk/ják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bpeter91 _DiEG...
2017.04.28. 15:08
Tudom hol van, de nem foglalkozok vele mert nekem nincs tört app a gépemen Ellenben már nem nagyon kellett neki mit magyarázni mert megállapítása szerint a windows 10 az szar, és a 7-et használja mert ott megy. Szal itt abba is hagytam vele a témát

Valóban nincs köze az MS-nek ahhoz hogy ki mit használ, ellenben ha én lopott/tört programot használok akkor a nevem kuss, és nem az MS-t hibáztatom mert én törtet nyomok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.28. 19:10
Dehogy kell levelezni. Ezt írd be neki: slui.exe 4
Aztán hívd fel a telefonszámot, pötyögd oda-vissza amit mond és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!