iPon Hírek

Windows 10 Creators Update: Változások adatvédelem terén

Dátum | 2017. 04. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft Windows 10-es operációs rendszere elég sok kritikát kapott adatgyűjtéssel kapcsolatos gyakorlatai miatt, hiszen nem igazán lehetett tudni, hogy pontosan milyen adatok kerülnek automatikusan a Microsofthoz, így sokan privát szférájuk védelmében úgy döntöttek, mégsem váltanak Windows 10-re. A Microsoft szakemberei természetesen próbálták tisztába tenni a helyzetet, és megnyugtatni a felhasználókat, illetve próbáltak némi rálátást biztosítani mindarra, ami „a motorháztető alatt történik”. A hamarosan megjelenő újabb nagy Windows 10 frissítés is, ami az Alkotói Frissítés nevet viseli, tartalmaz néhány változást, már ami az adatvédelemmel és a privát szférával kapcsolatos beállításokat illeti.
Üdvözlendő dolog, hogy mindazok, akik a korábbi Anniversary Update-ről frissítenek, a Creators Update érkezésekor áttekinthetik az adatvédelmi beállításokat – és azok is, akik friss telepítést végeznek –, a legfontosabb beállításokhoz pedig részletes magyarázat is jár. Az adatvédelmi beállítások áttekintése egyébként nem opcionális, hanem kötelező lesz: a fentebb látható ablak minden esetben megjelenik, aljáról pedig eltűnnek a gyorsbeállítás és a testreszabás gombok.
A beépített telemetria működésébe ezentúl is csak kis mértékben lehet beleszólni, azaz csak azt adhatjuk meg, hogy az anonim módon gyűjtött adatok közül, amelyek elsősorban a hibák gyors felismerését és a rendszer optimális működését segítik, mennyi kerüljön a Microsoft szervereire – választható teljes adatküldés, de a „basic” opció kiválasztásával minimálisra szorítható az adatgyűjtés mértéke. A telemetria teljes kikapcsolására továbbra sem lesz mód Home és Pro kiadásoknál – erre csak az Enterprise változat ad módot. Noha az újítással kapcsolatban elsőre úgy tűnhet, hogy csak és kizárólag a felhasználók érdekében történt, valójában arról lehet szó, hogy ezt a módosítás az EU általános adatvédelmi szabályai tették szükségessé. Okok ide vagy oda, ez a lépés mindenképpen jó irányban történt, hiszen segít áttekinthetőbbé tenni az operációs rendszer adatvédelmi beállításait, sőt, kellő mennyiségű magyarázat is érkezik az egyes beállításokhoz, így a felhasználók jobban megérthetik, mely beállítás mi célt szolgál.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Boostocska
2017.04.06. 21:18
"A beépített telemetria működésébe ezentúl is csak kis mértékben lehet beleszólni, azaz csak azt adhatjuk meg, hogy az anonim módon gyűjtött adatok közül, amelyek elsősorban a hibák gyors felismerését és a rendszer optimális működését segítik, mennyi kerüljön a Microsoft szervereire"

Mi a helyzet a szolgáltatásokban való letiltásról? Ott sikerült teljes mértékben letiltani ezt a funkciót. Csak fölöslegesen használta az erőforrást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. krutyifix
2017.04.06. 23:25
volt egy 10 perces tesztem vele, első 2 program amit próbáltam kapásból nem indult
nyugodtan hívhatnák win 11-nek is, mert úgy települ mint anno win7 ről, azaz ott a windows.old mappa
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. katt777
2017.04.07. 08:12
Változások adatvédelem terén??? Milyen adatvédelem???
A N$A "Visszajelzési központ" rögtön teljes hozzáférést kap háttérben futva kamerához, mikrofonhoz, és ez még csak a kezdet!
Áttekinthető? Szétszórtak minden beállítást, Vezérlőpultot Cortanával kell keresni, a fő, hogy az igazán fontos beállításokat laikus ne találhassa meg, tökéletesen megfigyelhető és lehallgatható legyen. Ha már a Win9-ben eltűrte a nép, szépen kiterjesztették az egészet.
W10 Privacy/ShutUp használata erősen javasolt, esetleg a szolgáltatások és egyebek részletes átböngészése és letiltása. Esetleg W7 visszapakolása.
Mellesleg már megint letiltott pár meghajtót, élén az egyik alaplapival (Intel MEI, mert nekik aztán tuti nincs pénzük aláírrásra), nagy köszönet a lap funkcióinak korlátozásáért is a 850Pro SSD után.
És tényleg új OS, nem update, amelyet helyesebb lenne "The Big brother's update"-nek hívni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. caeeng katt7...
2017.04.07. 08:54
nyomd meg a windows gombot és kezdd el beírni a beállítást, amit keresel. ennél gyorsabb nincs.
PRO TIP: kattints jobb gombbal a start menüre és láss csodát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim katt7...
2017.04.07. 09:56
Lényegében amit caeeng mondott, de ha ott nem találsz meg valamit, hozzáadhatod:

http://winaero.com/comment.php?comment.news.30
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Illuminel katt7...
2017.04.07. 12:34
Hát ez aztán barátom paranoia a köbön. Használj Pc-t linuxxal ne laptopot ,nincs kamera nincs mit bekapcsoljanak a tudtod nélkül . Vagy vegyél usb-set max kihúzod . várj aku + wifi csúnya gyík emberek. Még valami remélem a telefonod kameráit is letakarod ha már csinálod akkor csináld rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. RealDreamQ
2017.04.07. 14:50
Épp egy Lenovo lapost telepítek ... megvan minden , nemlehet nem-megtalálni
csajszinak lesz , hogy a leg-win-hetesebb legyen 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. efi99
2017.04.07. 18:58
Majd ez is elcsesz valamit, mint a korábbiak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!