iPon Hírek

Windows 10: felhasználó-azonosítás okostelefonon keresztül

Dátum | 2016. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows felhasználói fiók esetében a klasszikus, jelszó alapú felhasználó-azonosítás mellett több alternatív megoldás is rendelkezésre áll. Ilyen például a Windows 10 Hello technológiája, amely lehetővé teszi, hogy arcfelismeréssel, szivárványhártya-leolvasással, vagy éppen ujjlenyomat-leolvasással azonosítson minket a rendszer. Ez kényelmesebb, gyorsabb bejelentkezést tesz lehetővé, viszont az említett azonosítási módokhoz célhardver szükséges, ilyesmi pedig nincs minden noteszgépben, asztali számítógépekben pedig még ritkább.
A Microsoft szoftverfejlesztői éppen ezért úgy gondolták, készítenek egy okostelefonos alkalmazást, amelynek segítségével okostelefonon keresztül, Bluetooth kapcsolatot használva azonosíthatjuk magunkat – ehhez elég egy gombnyomás. Az USB-s Bluetooth vezérlő szerencsére már nem drágák, így szinte bármelyik PC felvértezhető a technológiával. Az okostelefonos app telepítése után – ami jelen pillanatban csak Windows Phone mobil operációs rendszerre érhető el – az appon belül elég csak megérinteni a PC ikonját, máris megtörténik a bejelentkezés. Ha az okostelefon megsérül, elveszik, vagy csak éppen nincs kezünk ügyében, akkor a klasszikus jelszavas módszerrel továbbra is be lehet jelentkezni. Az alkalmazás a leírás – és a mellékelt kép – szerint egyéb szolgáltatásokban is használható kényelmes kétlépcsős felhasználó-azonosításra, azaz a biztonság növelését is segítheti. A Microsoft Authenticator app egyelőre csak béta státuszban érhető el, az pedig egyelőre rejtély, hogy később Androidra és iOS-re is elkészítik-e. A kizárólagos Windows Phone támogatás egy stratégia része is lehet, amellyel a platform népszerűségét próbálja növelni a Microsoft – remélhetőleg rövidesen kiderül, mik a további tervek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. lancester8...
2016.03.11. 18:13
A microsoft authenticator app évek óta elérhető. bármelyik két lépcsős azonosítást igénylő oldallal használható (facebook is pl)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tyrel
2016.03.11. 18:17
Ez mást csinál........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2016.03.11. 19:17
Nem értem mitől lett ma ekkora szám ez az azonosítósdi. Lassan már visszafele fog elsülni a dolog hogy a gép saját gazdája se fog tudni belépni. Akárhol vagyok mindenhol bőven elég a jelszó. Eljutunk odáig hogy székletmintával fogsz belépni a windózba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KaiotEch
2016.03.12. 08:28
Mi lesz a jelszó? Szarral szarba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44
2016.03.12. 12:31
Amíg a legnépszerűbb jelszavak az "1234567" vagy a "password", addig ez csak showoff.
Ráadásul a bluetooth is "hihetetlen biztonságos" csatorna hírében áll...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbelam lance...
2016.03.12. 19:33
Ezt nem értem én se, évek óta használok szofttokent az MS Authenticatorral. Meg valami szabványra épül (nem néztem utána melyiknek) mert a google hasonló cuccához csinált seed-QRkódot is megeszi.

A BT nem rossz, de erre a célra az nfc ezerszer jobb lenne (egy jó olvasóval persze).
És majd' összes problémára megoldás az end-to-end titkosítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tafuh
2016.03.12. 20:27
"az appon belül elég csak megérinteni a PC ikonját, máris megtörténik a bejelentkezés"

én ezt szeretném kipróbálni
Bluetooth is van, Lumia is van, de nem értem.
Valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiP
2016.03.14. 07:09
Utolsó mondat bullshit. A MS-nak ez a kizárólagosság évek óta nem szempont. Lásd Office, Cortana, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!