iPon Hírek

Windows 10: Jöhetnek az Androidra és az iOS-re írt appok

Dátum | 2015. 05. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft a Windows 10 esetében különösen nagy hangsúlyt fektetett a keresztplatformos fejlesztésekre, és úgy fest, hogy nem csak a mobilos és az asztali gépek közötti átjárást akarják megoldani, hanem sokkal komolyabb céljaik vannak. A BUILD konferencián bejelentették, hogy az Androidra és az iOS-re szabott programok is futni fognak Windows 10-en.
A történet persze – egyelőre legalábbis – nem ennyire egyszerű. Az említett operációs rendszerekre írt programok nem telepíthetők simán egy Windows 10-es készülékre, szóval a jövőben is csak azokat az appokat kezelik a Windows 10-es eszközök, amik a saját rendszerükre lettek elkészítve, azonban a redmondiak jelentősen megkönnyítették a portolást. A Microsoft minden erejével azon van, hogy a konkurens mobilplatformok fejlesztőinek elcsavarja a fejét, ezt pedig úgy szeretnék megtenni, hogy olyan eszközöket és szakmai segítséget kínálnak, amelyekkel villámgyorsan meg lehet oldani az alkalmazások átalakítást úgy, hogy azok kompatibilisek legyenek a Windows 10-zel is. Így szerintük mindenki jól jár, hiszen minimális energiaráfordítást követően a fejlesztő terméke szélesebb körben válik elérhetővé, mintha teszem azt, csak az iOS-re korlátozódna.
A Microsoft két külön projekt keretében dolgozik ezen a fejlesztésen. Az Androiddal kapcsolatos dolgok Astoriaként futnak, az iOS-es portolást pedig Islandwood néven vezette fel. Az Islandwood lényegében egy olyan szoftverfejlesztői csomagot takar (SDK), amivel a már meglévő applikációt úgy lehet átalakítani a Visual Studio segítségével, hogy még a különböző grafikus felületi elemek is a helyükön maradnak. Egy matematikai alapú játékkal meg is mutatta ezt a Microsoft, aminek gyakorlatilag a kamerák kereszttüzében készítették el a fordítását, és a végeredmény pontosan olyan jól működött Windowson, mint korábban az Apple iPaden. Itt fontos megjegyezni, hogy csak az iOS 7-nél bevezetett Objective C nyelv támogatott az Islandwood által. Állítólag a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Candy Crush Saga is úgy emelhető át Windows 10-re, hogy a forráskód java érintetlen marad.
Az androidos programok átemelését könnyítő Astoria csomag esetében is kötött a programnyelv, itt azok az applikációk támogatottak kezdetben, amelyek Java vagy C++ alapúak. Az Androidra írt appok futtatását a Microsoft úgy oldotta meg, hogy készített egy „Android alrendszert”, amivel nagyon egyszerűen lehet megoldani a portolást. A vállalat korábban próbálta már megoldani az emulálást, de az mindig nagy teljesítményvesztéssel járt; mostanra ez a probléma elhárulni látszik, azonban azt továbbra is meg kell oldani, hogy a beépített Google Play szolgáltatások (pl. Maps) ne okozzanak gondot. Az Astoriát is megmutatták a BUILD keretében, így mindenki láthatta, hogy valóban működő dologról beszélnek. Az eredetileg Androidra készített Choice Hotels alkalmazást mutatták be, amint az Windows 10-en futott. A program nem működött teljesen hibátlanul, de összességében meggyőzően tálalta ezt az újítást is a Microsoft.
A redmondiak eddig mindhiába próbálkoztak a Windows Phone-t vonzóbbá tenni a fejlesztők szemében, azok nem sok érdeklődést mutattak a mobilos platform felé. Ez persze teljesen érthető is, hiszen a Windows piaci részesedése az okostelefonok tekintetében még most is olyannyira csekély, hogy teljesen eltörpül az Android és az iOS mellett. A programozók nagyjából a piac 90-95 százalékát le tudják fedni, ha ezt a két platformot megfelelően támogatják. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a Microsoft ezúttal igyekezett más oldalról megközelíteni a platformkérdést, és azzal csábítja a fejlesztőket a portolásra, hogy egyszerűen és gyorsan használható fejlesztőeszközöket ad nekik ehhez.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Supra
2015.05.04. 13:08
Kérdés, hogy erre mit fog lépni a google...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tibaimp
2015.05.04. 13:10
"Windows 10: Jöhetnek az Androidra és az iOS-re írt appok" -- ezzel nekem csak egy bajom, van, nehogy a PC hátrányára tegye mindezt (gondolok itt pl sok fölöslegesen feltelepített szarra, amit még kis sem lehet majd irtani belőle), illetve pont az ilyen "metélt" dolgok szoktak fordítva elsülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kadarivi
2015.05.04. 13:35
tibaimp: Nem csak a címet kéne elolvasni, hanem a cikket is...
Supra: mit tenne? Semmi köze hozzá. Az olyan összeesküvéseket meg el lehet felejteni, hogy a Google direkt nehézzé teszi a portolást...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Janus27
2015.05.04. 13:43
Nem hangzik rosszul!!! Kérdés: az Androidos és IOS-es progikat lehet majd bill+egér kombóval kezelni, vagy érintőképernyős monitorra lesz szükség?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rfj1989
2015.05.04. 13:47
Ha ezt jól összehozzák lehet érdekes fordulatot fog venni a 2016-os év, és végre elterjedhet szélesebb körben a windows is a mobil eszközökön. Eddig a programok kis mennyisége és nem túl jó minősége sok embernek (pl nekem is) elvette a kedvét a windowstól mobilon/tableten. És remélhetőleg a helyigényen is javítanak kicsit, hogy ne csak a 32GB feletti tárral rendelkező eszközökön legyen némi szabad terület az oprendszer mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Stormrage
2015.05.04. 13:51
inkabb kerdes, hogy az android-on/ios-en megvasarolt software licensei lehetove teszik-e majd, hogy hasznald oket win-en is ujra megvasarlas nelkul?

illetve hiaba hirdetik a kompatibilitast win10 kozott, az csak az ujonnan c#-ban megirt, uj apikat hasznalo programokra igaz, tetszoleges alkalmazas nem lesz kompatibilis....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6...
2015.05.04. 13:52
Eddig nem ment a windows phone, mert funkcionalitásban volt mit behoznia. Azt behozta, majd a probléma az apphiány volt.
Most megoldják az apphiányt és a 10-re meg kiölnek minden olyat a wp-ből, amiben jobb volt, mint a konkurencia 8mert ilyen is akad).

Az új felület ergonómiailag egy HATALMAS visszalépés, csak azért, hogy hajazzon a konkurenciára.
Lehet sok dolog nem tetszett az embereknek, de a használhatóság rendben volt.

Fentre tették egy csomó helyen a vezerlőket, pedig az egyik legjobb dolog volt, hogy minden könnyen lent lehetett elérni.

Ha ez így marad, akkor wp 10 megjelenése után nem fogok frissíteni és a következő telefonom nem wp lesz. Pedig a jelenlegi rendszerrel elégedett vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Smooth44 rfj19...
2015.05.04. 13:55
Nekem ezzel csak az lesz a bajom, hogy kb úgy fog kinézni a win mobilon, mint most az android. Nem natív fogja futtatni az alkalmazásokat, ergó több erőforrást fog igényelni, innentől pedig elvész a lényege/előnye.
Igen, ez csak azon appok esetében, amit droid/iOS-re írtak... de innentől mi motiválná majd a fejlesztőket dedikált appok írására?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cooley Smoot...
2015.05.04. 14:25
Te sem olvastad el a cikket... Pont az a lényeg, hogy egy olyan fordítót kap a Visual Studio, hogy ne kelljen emulálni. Amiről pedig a cikk nem szól, az a cél, hogy egy olyan univerzális fejlesztőkörnyezetet hozzanak létre, amivel egyszerre lehet minden platformra dolgozni.

CyberPunk666: Te miről beszélsz? Pont ugyan úgy néz ki a 10, csak rendesen a háttérben van a háttérkép, több gomb tehető ki a notif centerbe, és rendezve vannak a menüben a menüpontok, nem ömlesztve. Csak még kényelmesebb és átláthatóbb lett. Meg elvileg a végleges verzióra a kezelőfelület is tesreszabható lesz, szóval ha bármi olyan helyen van, ahol az kényelmetlen, akkor fogod aztán átteszed oda, ahol jó, és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cooley Coole...
2015.05.04. 14:49
Rendezve vannak a beállításokban* a menüpontok, nem ömlesztve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... Coole...
2015.05.04. 15:33
Arról nem hallottam, hogy össze vissza rendezhető lesz, de akkor elmondom, hogy én nem a "szar a csempe" kategória vagyok, nekem nem ennyiből áll a rendszer.

A problémám az például, hogy kiveszik a jobba-balra lapozást, ami pedig nagyon jól tagol kényelmes kombinálva a le-fel scrollozással.

A böngésző címsávja fenre kerül.
Az outlook gombjai fentre kerülnek.
Az a hamburger menu vagy mi a neve is fent lesz.


Az, hogy a csempéken hova kerül a háttér az engem teljesen hidegen hagy. Nekem még az is megfelelt, amikor semmit nem lehetett oda tenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mythbuster
2015.05.04. 16:58
Értem, írtak egy compilert Objective-C -re, amit az Apple 1 éve selejtezett le. GRAT!

Igen tudom sokan még Objective-C -ben kódolnak, de azt is figyelembe kellene venni hogy a C -s korszak leáldozóban van, a világ(az egyetemekkel együtt) a modern nyelvek irányába halad, nem véletlenül kapcsoltak Appleék a Swiftel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ernokiss
2015.05.04. 17:00
Szerintem elírták és a Swiftre gondoltak, ha nem akkor tényleg mellélőttek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... mythb...
2015.05.04. 17:13
A C-s korszak még jóideig nem ér véget, főleg ameddig egyre több beágyazott rendszert használunk a mindennapoban, és egyre több dolgot ruházunk fel "okos" tulajdonságokkal. A mikrokontrollerek esetében a C részesedése kb olyan, mint a windowsé az otthoni OS piacon...

Valóban nem sokan fognak c-ben grafikus alkalmazásokat írni, de nem is arra való.

Ha nem terjesztetted volna ki a világra, amit írtál még bele is lehetett volna magyarázni, hogy bizonyos szegmensekben van egy ilyen irány, de így egy tök nagy baromság lett csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rambustibi
2015.05.04. 17:16
Ez az "app android" "ióes" aztán marhára kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim
2015.05.04. 17:43
Az utolsó promóképről lemaradt egy többes szám ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp kadar...
2015.05.04. 17:55
Elolvastam a cikket is, de a véleményem ugyan az.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cooley tibai...
2015.05.05. 09:44
Akkor olvasd el figyelmesebben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!