iPon Hírek

Windows 10: lehull a lepel az érkező változatokról

Dátum | 2015. 05. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft következő generációs Windows operációs rendszere, a Windows 10 a korábbi információk alapján rövidesen, már július folyamán elrajtolhat. A rajt közeledtével egyre fontosabb részletekről hull le a lepel: most például kiderült, milyen kiadások formájában érkezhet az új operációs rendszer, ami a jelek szerint az utolsó nagy, önálló változat lesz.
Kezdjük is a sort a legszélesebb felhasználói tábort célzó változattal, a Windows 10 Home kiadással. Gyakorlatilag ez kerül majd minden kereskedelmi forgalomban kapható asztali PC-re, noteszgépre és nagyobb táblagépre. A szoftver repertoárjában Cortana éppúgy megtalálható lesz, mint a Continuum funkció. Amennyiben ennél a verziónál a korábbi gyakorlatot viszi tovább a Microsoft, úgy a Home kiadás most sem lesz képes domainhez (tartományhoz) csatlakozni, valamint az üzleti változatokat célzó támogatások is hiányozni fognak belőle, ami átlagfelhasználói szemmel nézve nem egy nagy tragédia. A vásárlók a Windows 10 Home mellett a Windows 10 Mobile kiadással találkozhatnak majd leggyakrabban, amely okostelefonokra és kisebb képátlójú érintőkijelzővel ellátott táblákra kerül. Ez a verzió a csúfosan elbukó Windows RT helyére érkezik, de nem lesz annak közvetlen leszármazottja, hisz több téren is különbözik majd tőle. Az univerzális Windows alkalmazások futtatására képes kiadás nem csak ARM, hanem x86-os alapokon is kiválóan elketyeg, plusz a Continuum speciális verzióját is megkapja, ami segít, hogy az okostelefonból vagy az apró táblából asztali számítógépet varázsoljunk – ennek érdekében a termékhez külső monitort, billentyűzetet és egeret is kapcsolhatunk. Ez a lehetőség az univerzális Windows alkalmazások körére lesz korlátozva, lényege pedig annyi, hogy a mobileszközön futó alkalmazás igény esetén úgy is használható legyen, mint asztali univerzális megfelelője.
Konzumer fronton nagyjából ennyi fontos kiadás érkezik. A Windows Phone mobil operációs rendszer – ahogy az várható volt – süllyesztőbe kerül, helyét pedig a feltámasztott Windows Mobile veszi át. Üzleti oldalon szintén érkezik néhány Windows 10 kiadás – az új kínálat gyakorlatilag a jelenlegi tükörképe lesz, egy pici, de fontos extrát leszámítva. Érkezik a Windows 10 Home alapjaira épülő Windows 10 Pro, amely nagyon hasonlít majd a konzumer piacra szánt társához, de extraként rendelkezik majd Active Directory támogatással is. További újítás lesz, hogy elérhetővé válik az Ignite konferencián bejelentett Windows Update for Business névre keresztelt funkció. Ez a szolgáltatás a jelenleg is elérhető Windows Server Update Series (WSUS) szolgáltatás alapjaira épül, plusz néhány újítást is kínál, amelyek közül néhányat már a Windows 10 Technical Preview-ban már láthattunk. Ilyen újítás lesz a disztribúciós körök funkció, ami lehetővé teszi, hogy a frissítések hullámokban érkezzenek – az infrastruktúra számítógépei fokozatosan kaphatják meg a frissítéseket, a sor végén pedig a legfontosabb gépek állnak majd, amelyek működése kritikus fontosságú, így elkerülhető egy esetleges hiba miatti működéskiesés. Természetesen karbantartási ablakok megadására szintén lesz mód, azaz a karbantartási feladatok akkor indulhatnak el, amikor jó eséllyel a legkisebb fennakadást okozzák. Frissítés tekintetében a peer-to-peer mód is elérhető lesz, azaz a helyi hálózatban található konfigurációk egymástól is beszerezhetik a frissítéseket, nem kell minden egyes PC-nek a Microsoft szervereire csatlakoznia, amivel internetes sávszélesség, illetve internetes adatforgalom takarítható meg. A következő a sorban a Windows 10 Enterprise, ami a mennyiségi licencek vásárlóit veszi célba. Ez a kiadás hozzáfér a Long Term Servicing Branch szolgáltatáshoz, valamint a Windows Update for Business funkció is jár hozzá. A még hatékonyabb működés érdekében ennél a verziónál speciális opciók is rendelkezésre állnak majd annak érdekében, hogy a nagyvállalati rendszerek működése még zökkenőmentesebb lehessen.
A legutolsó üzleti változat a Windows 10 Mobile Enterprise nevet viseli – ez gyakorlatilag egy teljesen új kiadásnak tekinthető. Ez a változat szintén elérhető lesz mennyiségi licencelés keretén belül, extraként pedig számos olyan biztonsági, illetve mobileszköz-menedzselési opciót kínál majd, amelyek üzleti környezetben kiemelten fontosak lehetnek, ezek viszont az alap Windows 10 Mobile esetében nem lesznek elérhetőek. A Microsoft természetesen az oktatásban dolgozókra, valamint a diákokra is gondolt: ezt a kört a Windows 10 Education kiadás célozza meg. Ez a kiadás egyetemi mennyiségi licenc program keretén belül lesz elérhető, az azonban egyelőre nem világos, milyen olyan extrákat kínál, amelyek a többi kiadáshoz nem járnak. Igazából nem is ez a legfontosabb szempont, hanem az ár, amivel a Windows 10 Education kiadás hatékonyan szembe szállhat az oktatásban egyre népszerűbb Chromebookokkal szemben. A legutolsó változat a beágyazott rendszerekhez szánt verzió lesz, ami ATM konfigurációkban, illetve egyéb beágyazott rendszerekben kaphat helyet. Ezzel együtt a Windows 10 IoT Core is érkezik, ami a Raspberry Pi-hez hasonló eszközökhöz lesz elérhető. Az IoT eszközöket célzó kiadásokról korábban egyébként már részletesebben is írtunk. A Windows 10 a jelek szerint tehát minden fontos kereskedelmi szegmensbe beteszi majd a lábát. A Microsoft a siker érdekében ingyenes frissítés keretén belül teszi elérhetővé az új operációs rendszert, ami így a legális Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1-es operációs rendszerrel ellátott konfigurációkra ingyenesen letölthető lesz. Fontos, hogy az ingyenesség csak a Windows 10 megjelenésétől számított egy éven belül él, ezután alighanem fizetős lesz az upgrade. A Windows 10-zel ellátott konfigurációk élettartamuk végéig ingyenesen naprakészen tarthatóak, hiszen minden frissítést megkapnak majd, ami a jövőben érkezik. Ez egy szimpatikus hozzáállás – látszik, hogy a Microsoft mindent elkövet annak érdekében, hogy minél többen térjenek át Windows 10-re. Ez a felvázolt stratégia ismeretében nem is meglepő.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Asagrim
2015.05.14. 14:39
Remélem semmiféle kóklerség nem lesz a Home-Pro között, mint például néhány management console eszköz történetes hiánya az előbbiből ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Sr4c
2015.05.14. 14:45
Namármost az tiszta, hogy nekem van otthon egy 8.1 Pro-m
azt ingyenesen frissíthetem mondjuk 2016.07.22-ig Windows 10 Pro-ra.

De ha mondjuk crashel a gép otthon és újra kell telepítenem a windowst akkor konkrétan nekem már lesz win10 -em vagy csak 8 am lesz aztán pápá lejárt az 1 év,

Vagy úgy működik hogy ha upgradelsz akkor megkapod a szükséges win10 aktivációs kódokat és ezzel élhetsz amíg jólesik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kadarivi Sr4c
2015.05.14. 14:47
Igen


(magyarán: talán még az MS-nél se döntötték el, hogy hogyan is lesz ez az egész)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. FaL
2015.05.14. 14:50
Már eléggé várom, nagyon kíváncsi vagyok, ha másért nem is hát csak Cortana miatt tuti beszerzem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. zodiac83
2015.05.14. 15:52
A telefonoknál a tárcsázót igazán felturbózhatnák végre.
Ha van még más WP-s akit ez csak feleannyira zavar, mint engem, legyen már oly kedves és bökjön már egy (vagy még inkább három) vote-ot ezeken a kéréseken:
ez kapott többet
ez picit jobban körülírja

Előre is köszönet. Amennyiben már megvalósították akkor tárgytalan (ez esetben kérem jelezzétek). Továbbá ne vegyétek zokon, ha a közeljövőben az összes releváns (win 10-es/ winphone-os) hírnél berakom ezt a kis felhívást.

Esetleg ha valaki máshol is (ph, index, origo, tudomisén) körbekürtölné picit, akkor vendégem lenne némi jófajta vatikáni valutára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim zodia...
2015.05.14. 16:02
Megvolt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zodiac83
2015.05.14. 16:05
De ajánlhattok nyugodtam más olyan javaslatot is, ami nektek lenne hasonlóan fontos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zodiac83 Asagr...
2015.05.14. 16:07
Légy áldott!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zodiac83
2015.05.14. 16:33
Egy másik kedvencem a keresőgomb:

kikapcs
kikapcs játékok alatt
korábbi funkcionalitást vissza
más keresőmotort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.14. 16:48
ph! WP topicba bedobtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Beatmad
2015.05.14. 17:20
Remélem a korábbi verzióról való frissítést úgy oldják meg, hogy végigcsinálva a frissítési procedúrát a meglévő szériaszámunkhoz hozzárendeli a windows10-et, így egy esetleges újratelepítésnél sem lesz gond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. rambustibi
2015.05.14. 18:21
Tetszik az eddig kiadott build változat. Jó irányba haladnak, mindenképpen cserélem a win7-et win 10-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hympyke
2015.05.15. 05:52
Ára még mindig nincs persze, új géppel vegyél hetet / nyolcat utána egy év múlva fizess megint, vagy hogy lesz...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zodiac83 Sr4c
2015.05.15. 12:04
Légy áldott te is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThomasStev...
2015.05.15. 12:05
Én ezt most úgy értem, hogy 7ről frissíted 10re akkor egy évig ingyenes a frissítés utánna pedig fizetsz. Ha pedig novi 10et veszel akkor az frissit mintha kötelező lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bruce_prin... zodia...
2015.05.15. 18:13
A bing gombot en szemely szerint megprobaltam kiiktatni hardveresen.
De miutan mar 4 mili szigszalag volt rajta es meg mindig vette feladtam.
Lehet atfurom ott a telo elejet akkor talan csak megsemmisul.
A tarcsazoval nekem semmi gondom, de a kereso gombra en is irtam, hogy kukazzak a f@szba.
A masik az ie lett volna, de azt mar elkuldtek a francba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kajafun
2015.05.15. 18:26
Lehet hülye kérdés, de ha jól látom, akkor az enterprise lesz a legnagyobb tudású?
Win7-nél ez az ultimate volt, ugyan ezt keresem win10-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Kajaf...
2015.05.15. 19:07
Win7-nél is volt Enterprise, amit te keresel Ultimate néven az 8 óta Pro.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim
2015.05.15. 19:28
Még nem tudjuk, majd kiderül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2015.05.15. 23:34
Sok változat sok problémát jelent. Mindenhol minden egy picit máshogy konfigurálandó, csinálandó.

Mennyivel egyszerűbb az ami a linuxnál van: routertől kezdve, laptopon át, asztali gépeken, de még nagy szerver farmokon is pontosan ugyanaz a disztró futhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... prohl...
2015.05.15. 23:52
pontosan ugyanaz a 5435 féle ARMon, az x86x64-en, vagy egy fpga-ba szintetizált processzoron?

Gondold át ezt újra kérlek

Elárulom, hogy egyetlen natívprogram sem fut más processzoron, csakis azok amik valamilyen virtuális gépen futnak (amit meg kell írni mindre (mm a vm-t) és néha vannak problémák), de azok hatékonysága messze elmarad a natív kódtól és a programok jelentős része natív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun Asagr...
2015.05.17. 12:58
Oké, köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83 bruce...
2015.05.18. 15:12


Szigszalag helyett próbáltad esetleg valami alufólia szerűvel is (árnyékolás gyanánt) ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!