iPon Hírek

Windows 10 on ARM: Remekül futnak az x86-os alkalmazások

Dátum | 2017. 05. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft tavaly jelentette be, hogy legmodernebb operációs rendszerét az ARM alapú SoC egységekkel is kompatibilissé teszi. Tavaly decemberben a Microsoft és a Qualcomm szakemberei be is mutatták, hogyan fut a Windows 10 ARM kompatibilis változata egy Snapdragon 835-ös SoC egységen, a látottak pedig bíztatóak voltak. Most újabb mérföldkőhöz érkezett a projekt, ugyanis a napokban egy elég hosszú, 13 perces videó jelent meg, amelynek keretén belül arról kaphatunk képet, mennyire zökkenőmentesen futhatnak az x86-os alkalmazások egy ARM alapú, Windows 10 operációs rendszerrel ellátott konfiguráción.
A bemutatót a BUILD 2017 konferencia alkalmával tartották, a lenti videón pedig a Microsoft ARM csoportjának fejlesztési igazgatója, Arun Kushan, valamint program menedzsere, Hari Pulapaka látható. A teszt során megbizonyosodhatunk róla, hogy a Windows 10 valóban ARM alapú SoC egységgel szerelt hardveren fut, majd kicsivel a videó félideje előtt azt is megnézhetjük, mi a helyzet, ha x86-os alkalmazás futtatására van szükség. Első körben egy Amazonról vásárolt webkamerát üzemeltek be sikeresen, amihez ugye megfelelő kompatibilitásra volt szükség. A teszt folytatásaként az ARM alapú Windows 10 konfiguráción egy 7-Zip által tömörített fájlt kell megnyitni, ami a korábbi Windows RT alapú rendszereket szinte teljesen leküzdhetetlen kihívás elé állította volna, hiszen a 7-Zip csak x86-os alkalmazás formájában érhető el, Windows Store-os mobilappként nem. A feladat megoldásához Hari Pulapaka egyszerűen csak letölti a 7-Zip x86-os változatát, amit gyorsan telepít és már meg is tudja nyitni az állományt – hasonlóra az előző generációs ARM alapú Windows, azaz Windows RT alatt nem lenne mód.
A fentiekben mindössze annyi történik, hogy az ARM SoC egységen futó Windows 10 egy egyedi, Microsoft által fejlesztett emulátort vet be, ha x86-os alkalmazást kell futtatni. Ekkor az emulátor dinamikus bináris-fordítója (Dynamic Binary Translator) a kód egyes részleteit ARM64 kóddá alakítja, amelyet aztán a memóriába vagy az adattárolóra ment, hogy a továbbiakban szükség esetén gyorsan elérhető legyen. A Microsoft ezeket a speciális binárisokat Compiled Hybrid Executable fájloknak nevezi. A Windows Kernellel kapcsolatos rendszerhívások és egyéb rendszerkommunikációs formák ARM oldalról történnek mindenféle emuláció nélkül, ez pedig Arun Kuhan szerint lehetőséget biztosít arra, hogy az operációs rendszer nagyon jó sebességgel futtassa az x86-os alkalmazásokat, az emuláció alig lassít valamit. A korábbi ARM alapú Windows konfigurációk, amelyek Windows RT operációs rendszer használtak, nem voltak képesek x86-os alkalmazások futtatására, így csak kevés alkalmazással voltak kompatibilisek – lényegében csak azokkal, amelyek fejlesztői hajlandóak voltak Windows RT kompatibilis kiadást készíteni különböző alkalmazásaikból. És mivel a Windows RT nem igazán tűnt vonzónak a fejlesztők számára, így nem is mutattak túlzott érdeklődést iránta, ami végül a Windows RT operációs rendszer és a köré épülő konfigurációk eltűnését eredményezte.
Az ARM on Windows 10 koncepciónak, illetve az ütőképes ARM alapú SoC egységeknek köszönhetően – mint amilyen például a fentebb említett SnapDragon 835 is – új lehetőségek nyílnak a Microsoft előtt, így új piaci szegmenseket vehet célba. Az x86-os alkalmazások natívhoz közeli sebességgel történő futtatása komoly ütőkártya lehet a költséghatékony ARM alapú konfigurációk piacán, de hogy mennyire lesznek sikeresek ezek a konfigurációk, az majd attól függ, lát-e bennük fantáziát a célközönség.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. j.panzer
2017.05.17. 22:43
Biztató. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Ha olcsó lesz, és a valóságban is hibátlanul fog működni, én vevő leszek rá. Ha már az Intel/AMD olyan töketlen, hogy nem tud normális ultramobil chipet gyártani, akkor meg is érdemlik, hogy az ARM vigye a piacot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tigerboy
2017.05.18. 01:08
Én azt várom mikor fog a telefon a tablet és a laptop osszeolvadni valami menő kütyünek. Voltak már próbálkozások de lassan valami használható is a levegőben van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. noPublicFG j.pan...
2017.05.18. 01:21
Mit jelent az olcsó? A legújabb ARM-mal szerelt mobilok mennyibe is kerülnek? 600, 700€? Ennyiért bizony nagyon jó laptopokat lehet kapni! Az olcsó konfiguráció valahol 100€ körül lenne, ami a cikket figyelembe véve elképzelhetetlen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2017.05.18. 02:13
Nekem az olcsó = Intel Atom árszint.
600-700 Eurós telókban azért nem csak a CPU a drága, hanem a 2K-s panel, a csúcs kamera, az ujjlenyomat olvasó, stb.
Ezeket egy tabletbe nem muszáj belerakni. Meglátjuk. Igazából számomra az a lényeg, hogy az X86-os Win progik hogy fognak futni, ide értve a régi játékokat, amik még elmehetnek ilyen gyenge vason.
Ha ez megvan, akkor jöhet egy ilyen tablet, ha nem, akkor számomra kuka.
UWP-s szutykokra nem vagyok kíváncsi. (Nem mintha lennének UWP-s programok, vagy bármi is a Store-ban).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabest
2017.05.18. 02:38
Ilyenkor fog kiderülni, hogy milyen sok program írja a kódot maga alá röptében. Java, emulátorok, vagy akár a mostanában divatos denuvo másolásvédelem a játékokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TheEnginee...
2017.05.18. 09:26
Akkor egy jol fozott rendszerrel egy erosebb chromebook-bol idovel ertelmes es hasznalhato mobil gepet varazsolhatunk, aminek a kompatibilitasa nem korlatozodik tobbe chromium (es jobb esetben GPlayStore) eset(ei)re?

Ez szamomra a kanaan volna, mert ultrabook-ot nem vagyok hajlando venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noPublicFG j.pan...
2017.05.20. 02:09
Igen, sajnos tényleg tök üres a store! :(
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!