iPon Hírek

Windows 10 ROM-ot kapott a Xiaomi Mi 4

Dátum | 2015. 12. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A párosról szóló hírek meglehetősen régen, még márciusban szárnyra kaptak. A Xiaomi különleges ROM-jának elkészülésére tehát hosszú ideig kellett várni, de most már bárki használatba veheti, akinek van egy Mi 4 okostelefonja.
A Xiaomi elmondása alapján viszonylag könnyen fel lehet tenni a Windows 10 ROM-ot a Xiaomi Mi 4 okostelefonra, és a MIUI-ra való visszatérés sem jelent gondot. A szóban forgó ROM egyelőre csak az LTE-s modellt támogatja. A telepítéshez mindössze annyi szükségeltetik a felhasználó részéről, hogy regisztráljon a Microsoft Insider Programban. Ettől kezdve mind a Xiaomi, mind pedig a Microsoft számítani fog a visszajelzésekre, amelyek hasznosak lehetnek a vállalatok és a szoftverfejlesztők számára. Az Insider keretében minden tapasztalatot, így az esetlegesen fennálló hibákat is lehet jelezni. A Windows 10 Technical Preview ROM telepítése természetesen némi hozzáértést igényel, de a Xiaomi elmondása alapján könnyedén el lehet végezni a műveletet, és a MIUI visszaállítása sem bonyolult azoknak, akik már valamelyest tapasztaltak a ROM-ok cserélése terén.
A rendszerre egyébként feltehetően azért kellett mostanáig várakozni, mert eleve a Microsoft meglehetősen hosszú ideig húzta a megjelenését. Tudniillik pillanatnyilag kettő olyan okostelefon van még csak kereskedelmi forgalomban, amelyen már a Windows 10 munkálkodik, a Microsoft Lumia 950 és a Lumia 950 XL. Sőt mi több, lényegében a Xiaomi Mi 4 még az elsők között szerepel, amire fel lehet tenni a Windows 10 Technical Preview operációs rendszert. Még a korábbi Lumiák sincsenek sokkal előrébb, hiszen a végleges Windows 10 még várat magára, az érintett készülékekre szánt hivatalos frissítések terjesztését csak később kezdi a redmondi alakulat. Szóval bár valóban nagyon sok hónap telt már el március óta, a Xiaomi egyáltalán nem késte le a Windows 10 „vonat” indulását.
Kiemelendő még, hogy nem csak a Mi 4 fogja megkapni a Windows 10-et, a Xiaomi és a Microsoft tervei között a Mi Note széria támogatása is szerepel. Ez azt jelenti, hogy a Mi Note és a Mi Note Pro okostelefonok is belátható időn belül kapni fognak Windows 10 Technical Preview ROM-ot. Sajnos pontosabb dátumot nem határozott meg egyik fél sem. Arra természetesen egyébként senki ne számítson, hogy a Window 10 valaha is OTA elérhető legyen a Xiaomi készülékeire, a Mi 4 és a kettő Mi Note támogatása tesztelés jellegű.
A Microsoft számára fontos a Xiaomi nyitása, hiszen ahogy arról fentebb szó volt, még több visszajelzést kaphatnak a Windows 10 fejlesztői, továbbá áttétesen még bevétel is származhat a dologból, hiszen akiknek megtetszik a rendszer, azok a használat során applikációkat vásárolhatnak. Joe Belfiore, a Microsoft operációs rendszer csoportjának alelnöke, videóüzenetben hívta fel a figyelmet az újdonságra, illetve egyúttal köszönetet is mondott ezért a Xiaominak.
A Xiaomi és a Microsoft feltűnően egyre szorosabb kapcsolatot ápol, hiszen nemcsak a fenti telefonok frissítése kapcsán köthető már össze ez a két vállalat, hanem a november végén útnak indított Mi Pad 2 táblagép révén is. A Mi Pad 2 eredendően a MIUI-val (Android) karöltve mutatkozott be, azonban hamar kiderült, hogy készül belőle olyan változat is, amelyen a Windows 10 fogja a főszerepet kapni. Korábban már volt arról szó, hogy a Microsoft szeretne egy erős konkurenst a Lumia okostelefonok mellé, mert neki sem jó az, hogy szinte egyeduralkodó a platformon belül a saját eszközpalettája; talán éppen az ütőképes vetélytárs megszületésének lehetünk szemtanúi? Nem kizárt, hogy hamarosan olyan Xiaomi okostelefonról hullhat le a lepel, amelyen gyárilag a Windows 10 mobilos kiadása fut majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. piter
2015.12.08. 14:03
Barcsak minden gyarto kovetne a peldajukat.Szivesen kiprobalnam note 5-on.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ChoSimba
2015.12.08. 15:18
A legtöbb gyártó a kiadás után egyből "elfelejti" a terméküket, szóval gondolhatod mennyire érdekli őket a piac maradék 2%-a, aki winphone-t használ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. piter
2015.12.08. 15:48
Pont ezert irtam mert akkor nem 2% lenne hanem tobb.Valamifele Free dos es eldontheted mit akarsz hasznalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ChoSimba piter
2015.12.08. 16:00
Nem ismerem a Win10 telefonos licensz politikáját, de ingyé' talán az MS sem adja, szóval freedos nem lesz belőle.
Bár akár adhatná is, az appstore-ból gondolom úgyis megszedné magát....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. klm.4g63
2015.12.08. 16:03
Esélye sincs már a Winfosnak utolérni a Almát meg a Droidot. Hiába teremtenek ilyen áll-konkurenciát maguknak, a lemaradásuk évtizedes mértékű. A kutya nem fejleszt szoftvert erre a mobilWindowsra, okostelefont meg nem azért vesz az emberek többsége mert szép a nyitóképernyő.
Esetleg ha megoldják amit pedzegettek már, hogy android alkalmazásokat tud majd futtatni, úgy lenne némi esélyük. Ott meg a nagyobb hw igényű alkalmazások véreznek majd el(pl játékok).

piter: emlékszem még mikor a winfososHTC ken kínlódtak egyesek, hogy hogy megy rá az android.

ChoSimba : szerintem a Xiaominak még ők fizetnek, csak használja már más is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. SgScorpion klm.4...
2015.12.08. 17:02
1. Vettél már kezedbe lumiát?

2. Univerzális appokról hallottál már?

Nem 2011-ben vagyunk ember...

Utálni lehet valamit, de akkor érveljünk már ellene, ne pedig a divattelefonokat majmoljuk már...

Szerk.: Mi az, hogy elvérzik egy játék? UGYANAZT A CHIPSETTET HASZNÁLJA, MINT A KONKURENS! (Igen, vedd úgy, hogy fájdalmamban üvöltök)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. klm.4g63
2015.12.08. 20:15
1.igen
2.igen, jó sok van belőle. :_)

Nem utálom, sőt az én igényeimnek tökéletesen megfelelne. Nem játszok, de gondolom ott lehet érdekesebb a teljesítmény.
Ugyanaz a CHIPSET? Na ne mond! Szerinted ez érdekli a szoftver gyártókat? Véletlenül sem az, hogy a felhasználok kb5%ka se rendelkezik csak ilyen eszközzel?
Végülis nem ez számít, nagyon sokan nem is használják ki annyira telefonjukban lévő teljesítményt, mert nincs is rá szükségük.
Nézd talán túl gyökérül mentem neki a dolognak. Nem akartam, hogy üvölts fájdalmadban. :_)
DE! Az is lehet, rákontrázok.
A microsoft el van késve! Az emberek nem szeretik a változást. Többnyire megszoktak egy rendszert, nehezen váltanak, sokszor még házon belül is. A Microsoft meg erőlteti a kis csempéit, ablakocskáit, mindig is a Windowsos felületeit próbálta erőltetni. Így nyilván fáj a cégnek, hogy ez az egész okostelefon elképzelés kb. az ő ötletük volt, és minden más piaci szereplő sokkal jobban élt az ő alapötletükkel. Sőt van aki ebből született!

Viszont látom, hogy még most sem képesek teljesen az emberek igényei felé nyitni, inkább legyen olyan ami tükrözi a cég arculatát, legyen olyan Windows os. Legalább teljesen hozzáférhetővé tennék a platformot, (ami persze röhejesen meglepő lenne tőlük), hogy úgy modolhasam ahogy tetszik.
Nekem mindig is a felhasználói felületével volt a bajom, és mondom ezt úgy, hogy ha holnap adnál nekem ajándékba egy Lumia 950 est, még az is lehet, hogy megtartanám. Magamtól viszont sosem venném meg! Féláron sem. De ha tartósan kellene használnom biztos megszoknám.

Itt már csak az mentheti meg a cég mobilrészlegét, hogyha kell akár ráfizetéssel is, de olyan alacsonyan árulni a minőségi hatású készülékeket, hogy ismét látható legyen a piacon a jelenlétük. Ezt jól láthatóan ők is tudják, látszik is a Lumia 950 árán, hogy tényleg sok haszonról lemondanak, csak induljon már be. Szerintem ez még mindig nem elég. Legalább 2-3éven át kéne dobálniuk az ilyen szintű készülékeket cirka 350dolláros áron. Úgy lenne esélyük visszakerülni a köztudatba. Igen, dollár 100milliókat buknának, de nem ez számít. A felhasználótábor számít, meg hogy megalapozzák a márkanevet! Mert nem egy olyan embert ismerek aki azt se tudja, hogy gyártanak még telefont.

Erre megint mit látok?
"Microsoft szeretne egy erős konkurenst a Lumia okostelefonok mellé, mert neki sem jó az, hogy szinte egyeduralkodó a platformon belül a saját eszközpalettája"

...és sírok a röhögéstől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim SgSco...
2015.12.09. 07:28
"1. Vettél már kezedbe lumiát?"

És te W10-es telefont? Mióta ismerősöm feltette úgy fél éve az Insider program keretében, azóta szidja, és 2-3 naponta számol be Skype-on egy új bugról (ha az új builden éppen elindul), és tuti nem user error egyik sem, ráadásul olyan lazán faszán bekerülnek ezek a végleges buildbe, hogy nem is gondolnád. Annyira hülye nem lehet hozzá, ha kapta az e-mailt Microsofttól, hogy beválasztották még az insidernél is insiderebb insiderek közé (igen, van ilyen, powered by Microsoft).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. excat Asagr...
2015.12.09. 07:46
Marhaság. Semmi gond nincs W10M alatt a skype-al. Nekem a 920-on van fenn a 10585.11, problémamentesen fut. Szóval a haverodba, vagy a készülékébe van a hiba.

Viszont a rendszer még nincs kész. Ez tény, ezt el kell fogadni. Aki insiderben van benne, annak meg pláne. Ha ezt nem képes felfogni az insidernél is insideresebb haverod, akkor lehet benne van a hiba.

Én optimista vagyok a W10M kapcsán. Remélem, hogy hozni fogja azt, amit várok tőle és bízom abban, hogy az univerzális appok lehetősége, ill. a viszonylag kevés munkával történő iOS portolás majd meghozza a várt fejlődést. Ha nem, akkor a köv. telefonom nekem sem Microsoft rendszer futtat majd sajnos, pedig a csempés felület telefonon sokkal jobb, mint bármelyik riválisé.

Az androidos programok futtatásának lehetőségét szerencsére elvetették. Erre - ebben a formában - pont semmi szükség nem lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Timer
2015.12.09. 07:57
Aki Insidernek megy, ne csodálkozzon, ha szopatják.

Két éve nyüstölök egy 920-at, mindig az éppen aktuális stabil szoftverváltozattal.Tegnap új szintre emelkedett a kapcsolatunk, mert életében először kifagyott. Brüüühüüü, olyan sz*r ez a platform, brüüühüüüühüüüü, használhatatlan!! Ja, nem.

Volt Androidom is, igaz, még a 2.3-as érában, de akkori csúcsmodellről beszélünk. Fél év használat után már problémát jelentett, ha zenelejátszás közben érkezett egy bejövő hívás. Három dolog történhetett. 1. Nem történt semmi, mert úgy fagyott ki, mint a huzat. 2. Az egyébként némára állított telefon teljes erőből elkezdett üvölteni a csengőhangommal. 3. A zene kezdett el üvölteni teljes erővel a hangszóróból, miközben füles is volt csatlakoztatva. Mindez gyári ROM mellett.
Na, itt lett tele a tököm a nagy szabadsággal. Lehet, hogy a WP zárt platform. Lehet, hogy a tudása sincs sehol az Androidhoz. Lehet, hogy nincs rá ezeregy launcher, meg fingós app. Az viszont biztos, hogy üzembiztosan működik, bárhol, bármilyen szituációban, akkor is, ha 2 hónapja nem kapcsoltad ki, és akkor is, ha két éve nem volt hard reset.

Majd akkor, ha ezt tudja egy akár 60 ezer forintos telefonon is az Android, talán visszaváltok, de addig, amíg 200+ érában kell nézelődni ahhoz, hogy egyáltalán esélyed legyen egy megbízható készülék+ROM párost kifogni, addig felejtős az egész.

Mellesleg, két évnyi WP használat után is 2 olyan programot találtam, ami a másik platformon meg volt, és itt nincs, vagy nincs alternatívája. Az egyik a hívásrögzítés (bár ez droidon is egy raklap semminek tűnt), a másik pedig a telefon profilozása (mint régen, Symbian alatt, ahol megadhattad, hogy például a BT, a WLAN, vagy a hangerő adott profilokba rendezve aktiválódjon bizonyos időpontban, automatikusan).

Hogy mit hoz a WP10, még talány. Mindenesetre, az előző platformra tervezett telefonok frissítése józan ésszel sem tűnik logikus lépésnek, még akkor sem, ha a gyártó erre biztat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Timer Asagr...
2015.12.09. 08:00
"beválasztották még az insidernél is insiderebb insiderek közé "

itt a hiba, gyakorlatilag alig-béta változatú szoftvert tesztel, lásd W10 terjesztési gyűrűk.

Csak magamat tudom idézni: "Aki Insidernek megy, ne csodálkozzon, ha szopatják".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 5hR3kY Timer
2015.12.09. 08:13
Mióta is hegesztik ezt a Win 10-et a telefonokra? 2-3 éve? Három év alatt kijött a 4.4, 5.0, 5.1 és már itt a 6.0 verziós Android! Arra a 10 telefonra, amik képesek a Win 10 futtatására, ennyi idő alatt még nem bírták normálisan megcsinálni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Timer 5hR3k...
2015.12.09. 08:24
Minden bizonnyal nem azért nem sikerült megoldani, mert a Microsoft-nál teljesen hülyék a programozáshoz. Sokkal esélyesebb, hogy túl nagyot akarnak harapni (pontosan az előzőekben már ecsetelt piaci lemaradásuk miatt), ez pedig nem megy két kattintással. Egyébként az Insider 10-es változata tavasz óta él, ha jól emlékszem.

Az Androidnál nyilván más a fejlesztési lépcső, egyrészt. Másrészt, pont lesz_rom, hogy hanyadik verzió, hanyadik csilli-villi funkcióval együtt van éppen a telefonon, ha még a hatosban is az az egyik eget rengető újdonság, hogy nem zabálja le az akkut 1 nap alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. martinair Asagr...
2015.12.09. 09:50
Ne haragudj, de aki egy köztudottan fejlesztés alatt álló kiadást használ (win 10 mobile jelenlegi insideres verziói) és az alapján panaszkodik meg fikázza a rendszert az nem valami komoly ember... Ha egy kész rendszert tesztelne és az lenne hibás akkor megérteném, de ez így értékelhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. martinair
2015.12.09. 10:37
...Csak úgy suttogva jegyezném meg a sok hozzáértőnek, hogy annyira funkcionális és stabil mobil-os, mint a jelenlegi winphone 8.1, nincs még egy!

Évekig használtam iPhone-t is (jó nagyon!), rövid ideig androidot is (szerencsére pár nap után meg is szabadulhattam tőle, azóta csak tisztes távolságból vigyorgok a usereken, miközben szidják az amúgy istenített droidot, miközben pl. nem indul el a camera funkciójuk, mert a csúcs gúgli nexus sem képes rá, hogy a "saját" rendszerűket zökkenőmentesen működtesse...)

Nem hiszem, hogy a közeljövőben bármilyen mobilplatformra váltanék windowsról... Elhiszem, hogy csúnyább meg kevesebb app van rá (egyébként ezek elég szubjektív érvek), de stabilitásban, erőforrás-kihasználásban jelenleg a legjobb. Nem véletlen, hogy a global userek közt is a windows phone felhasználók a legelégedettebbek a saját rendszerükkel.
Amit tud, azt jól tudja, az meg, hogy nem 100, hanem csak 55 alkalmazás van egy adott témára, nem a rendszer hibája, pusztán gazdasági okai vannak. Nyilván aki appot fejleszt, a legnagyobb platformokat célozza meg először, ez normális piaci folyamat.

Az iOS jó rendszer lehetne, ha nem cseszték volna szét kb. 4.01-es build-től folyamatosan. Pl. már scriptekkel belenyúlva sem tudod kiiktatni a napi 50-100db(!) gps adatküldést/jelentést az apple felé.

Hát az android meg értékelhetetlen számomra. Fagy, akadozik, indokolatlan dolgokat művel az erőforrás terén (pl. vírusirtó (egyáltalán mi az, hogy virusirtó kell egy telefonra???) a haverom gépén fél nap alatt lerántja az S5-ös akksiját, de ez normális szerinte).
Szóval biztos megvan a droid maga szépsége is, de én nem szeretnék egy okostelefon folyamatos bütykölésével foglalkozni, csak azért, hogy használható legyen/maradjon. Arra veszek egy raspberryt, vagy valami hobbigépet, aztán azt lehet barkácsolni... Egy okostelefontól azt várom, hogy gond nélkül(!) tegye a dolgát (ez nálam nem a játék), mindenféle BEAVATKOZÁS/MÓDOSÍTÁS nélkül. Erre meg droid közel alkalmatlan.

Szóval senkit nem akarok meggyőzni, mindenki azt használ, amit szeretne, de hogy nem tudja összerakni a microsoft, meg milyen szar a félkész W10, azt inkább hagyjuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csx01
2015.12.09. 12:06
Aki xaomi-t vesz annak aligha hiszem hogy a miui után w10-es rendszer kéne, de kuriózumként jó hogy van, majd forkolják, hogy többi platformon is menjen, és vége lesz az android egyeduralmának a világon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim
2015.12.09. 13:29
Hárman leírtátok, hogy nem kell csodálkozni a hibajelenségeken tesztverziós oprendszerrel, miközben leírtam, hogy ezeknek az oroszlánrésze javítatlanul kerül a végleges buildbe.

Szelektív olvasásból jeles.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. martinair Asagr...
2015.12.09. 14:28
lumia 950-ed van? mert jelenleg csak azon tudod kipróbálni a végleges kiadást. Pontosabban azt, ami nem insideren keresztül ment...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.10. 08:06
"miközben leírtam, hogy ezeknek az oroszlánrésze javítatlanul kerül a végleges buildbe."

Jóslásból, kuruzslásból jeles.

Persze, ha főállásban dolgozol a WP10 fejlesztésén, és azon beavatottak közé tartozol, akik tudják, hogy az Insider program csak egy vicc, és úgy sz*rnak bele a felhasználói visszajelzésekbe, ahogyan csak lehet, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Timer
2015.12.10. 10:37
Elég felmenned a feedback felületre. Van 8 hónapos jelentett hiba is több mint 5000 upvote mellett, és mai napig nem orvosolták. A kuruzslásnak ehhez semmi köze.

Lumia Beamer appod hogy van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.10. 10:51
Én személy szerint örülnék neki, ha a windowst egy kicsit kipofoznák. Sokáig használtam az androidot, de nagyon elegem lett belőle, szerintem ott valami alapjaiban van elcseszve, és nem hiszem, hogy akár az Android 12.x-re helyre lehetne hozni. Egyszerűen a szemlélet más, szemeteljük tele mindennel, amivel csak lehet, minden működjön egyszerre és folyamatosan csesztesse a telefont, aminek az eredménye az, hogy mindegy milyen androidos telefont veszel, 1 év múlva érezhető lassulást fog produkálni, és húzogathatod újra meg állíthatod ide-oda, mikor melyik alkalmazásnak mit tiltasz le. Arról nem beszélve, hogy 2 frissítés után már nem fogja megkapni az újakat a telefonod.

Én ezt megelégeltem és IOS-re váltottam, annak ellenére, hogy azok a telefonok meg borzasztóan túlárazottak és nincs semmilyen testreszabhatóság, amit anno Steve bácsi kitalált, az neked jó lesz, ha akarod, ha nem. Jobban szeretem, mint az androidot, de ezzel is vannak alapvető problémáim, már rögtön az árral kezdve.

Én szívesen vennék windowsos telefonokat hasonló specifikációkkal, mint most az androidos választék. Szerintem 5 éven belül ki tudna harapni egy jó nagyot a piaci részesedésből, mert bizony az androiddal sokaknak vannak problémái. Egy hatalmas potenciális vásárlóközönség van, aki windowsos megoldásra vár, ezt felejtik el sokan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.10. 11:00
Nem tudom, milyen "appomról" beszélsz.Ha jól emlékszem, életemben nem használtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. GerryZ
2015.12.12. 23:05
Végleges build: Tudomásom szerint a 950 és 950XL a 10589.11-el került piacra, amit Insiderként én is nyüstöltem (akárcsak a .29-es utódját) egy jódarabig, és bugos. Hibás. Hiányos. Instabil. TRÁGYA.
Random fagy, olyan lassú, hogy futva előbb megszámolom, hogy hány méter magas az Eiffel-torony, minthogy ki tudjam keresni rajta. Összevont postafiókok és heti naptárnézet a 8.1 óta nincs (igen, tudom, hogy van...), micsoda fejlődés. Kör alakú profilképeket tesznek egy szögletes designba, mint amikor az ötéves gyerek nyomkodja bele a háromszöget a téglalap alakú lyukba...

De ez még csak a kisebbik probléma, hogy ők dilettáns módjára a siker receptjéből is képesek kudarcot faragni, ami engem ennél sokkal jobban zavar, sőt, egyenesen dühít az az, amit a felhasználóikkal művelnek.
Gondolok itt arra, hogy van egy saját platformjuk, maroknyi lojális és elkötelezett userrel, akik ezért a hűségért, és a tényért, hogy miattuk még nem kellett leállítani az egész platformot, a továbbiakat kapják cserébe (a teljesség igénye nélkül):

1.) OneDrive. 15GB ingyen tárhely, plusz 15, ha Lumia telefonod van. Kedves gesztus; de néhányan szó szerint értelmezték a szavaikat, úgyhogy hálából mindenkinek csökkentik a tárhelyét, 5GB-ra, aminél bárhova mész, többet kapsz.

2.) App-támogatás. Szép dolog, hogy felvásárolták a Skype-ot, így legalább platformon belül van egy csevegőprogramunk. Ami persze csak a mi telefonjainkon olyan sz*r, hogy szóközöket és pontokat kell küldenem az ismerőseimnek, hogy hajlandó legyen betölteni az üzeneteiket. Minden más platformon van rendes app, meg update, csak pont nekünk nem jut. (És akkor a többi app minőségéről már szót sem ejtek, mint a Facebook, a Messenger, vagy akár az Instagram, de jogos, ezek legalább VANNAK.)

3.) Office. Örömteli hír, hogy elkezdték követni a kor igényeit, így elkészültek a kisebb kijelzőkre optimalizált változatok. Megjelent az ingyenes app Androidra, megjelent az ingyenes app iOS-re is, majd ezek után a saját platformjukra is, (áh, végre valaki fejleszt WP-re is!) de mielőtt még túlzott örömmámorba zuhannánk, kiderül, hogy hiába is próbálnánk használni és dokumentumokat szerkeszteni vele, mert nekünk ahhoz bizony fizetni kell. Köszönjük!

4.) ROM. Hurrá, fejlődik a platform, mindenki ujjongva várja, hogy a jól működő készülékére feltehessen egy félkész, optimalizálatlan, bugos izét, hogy ezzel a lendülettel még a garanciáról is lemondjon a nemes cél érdekében. De tényleg, ki akarná feltenni, amikor még a saját usereik is félnek tőle? Persze a legszörnyűbb még mindig az, hogy még a saját telefonjaik sem kapták meg azt a szoftvert, amit másoké már igen.

5.) Cortana. Igen, köszönjük, hogy megcsinálták nekünk, mert bár ez is legalább olyan befejezetlen és hibás állapotban van, mint az egész rendszer, de még így is hasznos és szerethető, ami a platform egyik húzója lehetett volna. De mi lehet még annál is jobb, minthogy újabb funkciókkal lássák el és tökéletesítsék? Hát persze, a bevált gyakorlat, hogy inkább adjuk ki mindenki más operációs rendszerére, mert ez a legjobb válasz, amit adhatunk a Google API-k letiltására!

Kérdem én, miért vegyen bárki Lumiát, amikor még a csúcstelefonba is alig futja egy nyolcmagos processzorra, miközben bárki felteheti a W10M-et Androidra; de ha nem, még akkor is megkapja Cortanát és a teljes szinkronizációt. Androidon. Is!

+1.) Insiderek. Ők azok, akik a kezdetek óta kitartóan dolgoznak és ötletelnek a 10-zel, aktívan és passzívan járulnak hozzá a rendszer fejlődéséhez, akik nélkül még a mostani botrányos szinten sem lenne a szoftver, mégis egy köszönömön kívül ló... semmit sem kaptak érte cserébe. Holott nem lenne sem drága, sem nehéz jutalmazni őket, például egy jogtiszta példánnyal, egy ingyenes 365 előfizetéssel, vagy akár egy Office Insider programmal, hogy olyan vad álmokat ne is emlegessek, mint az automatikus frissítések testreszabahtósága, vagy a tesztkészülékek kiadása.

Mindent együttvéve persze örülök annak, hogy az elmúlt év legnagyobb előrelépése az volt, hogy leállították a Project Astoriát.

Köszönöm, hogy meghallgattatok, a Microsoftnak meg lóf*sz a seggébe.
- egy reményvesztett Windows Insider panaszai, 2015.12.12
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!