iPon Hírek

Windows 10 S – A Chrome OS méltó kihívója?

Dátum | 2017. 05. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft egy újabb területen próbál sikereket elérni legmodernebb operációs rendszerével, a Windows 10-zel, ez a terület pedig nem más, mint az oktatás. A legújabb Windows 10 kiadás egyszerűen csak a Windows 10 S nevet kapta, elsődleges célpontja pedig a Chrome OS lesz.
A Windows 10 S egy speciális Windows 10 kiadás, ami alapértelmezetten csak a Windows Store-ban található alkalmazások beszerzésére és futtatására használható, kezelése pedig kellően egyszerű, ugyanis a célterület igényeire szabták. Menedzselhetőség terén jó hír az oktatási intézmények számára, hogy rendelkezésre áll az Intune eszköz-menedzsment platform speciális változata, amelyen keresztül minden szükséges menedzseléssel kapcsolatos feladat elvégezhető. A Windows 10 S egyszerű telepítését segíti a „Set up my School PCs” nevű alkalmazás, amelynek közreműködésével különféle hardverkonfigurációkra vihetőek át az adott oktatási intézményhez tartozó alapértelmezett beállítások. Ezeket a beállításokat USB meghajtóra – például pendrive-ra – lehet exportálni, majd a Windows 10 S telepítése során importálhatóak, így nem kell minden egyes rendszert manuálisan finomhangolni. Ez a rendszergazdák szemszögéből nézve óriási segítség. Egyébként a Windows 10 S telepítése rövidebb időt vesz majd igénybe, mint egy „teljes értékű” Windows 10 kiadásé, de ez aligha meglepő.
Nagyon hasznos opció, hogy Microsoft lehetőséget biztosít a Windows 10 S eszközök Windows 10 Pro operációs rendszerre történő ingyenes frissítésére, amit a rendszergazdák kezdeményezhetnek, ha szükséges. Ez a lehetőség azok számára is elérhető lesz, akik nem az oktatásban tevékenykednek, de nekik már 50 dollárba kerül a Windows 10 Próra történő átállás. További jó hír, hogy az oktatási célra használt Windows 10 S kiadásokhoz egy évnyi Minecraft Education Edition előfizetés jár, valamint ingyenes hozzáférést is kapnak a felhasználók a Microsoft Office 365 for Education változatához. A Windows 10 S elsősorban az oktatásba szánt eszközökön kaphat helyet, de az olcsóbb, átlagfelhasználóknak szánt konfigurációk szegmensébe is új lendületet vihet, hiszen 189 dollártól kezdve egészen 999 dollárig bezárólag nagyon sok árszintet vesz célba. Windows 10 S alapú konfigurációkat nagyon sok partner kínál majd, így egyebek mellett az Acer, az ASUS, a Dell, a Fujitsu, a HP, a Samsung és a Toshiba műhelyéből is rövidesen szállingózni fognak az új operációs rendszer köré épülő megoldások.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. hunluki
2017.05.02. 21:36
Nem igazán látom hogy ennek hol lenne piaca. Windows store kong az ürességtől, tegye fel a kezét aki pénzért vásárolt már benne (vagy bármilyen random store-os appot használ rendszeresen). Talán az edge ha wines tableted van meg a posta app, de szerintem ezzel ki is fújt.

Ha meg nincs klasszikus értelmében vett W32 app támogatás (azt ne firtassuk hogy tippre 2 hét múlva jön a patch ami engedi majd mint a W7 Ryzen/KL updateket) akkor mi értelme van? Windows RT reloaded? Az is hatalmas siker volt... ohh wait
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer hunlu...
2017.05.02. 23:51
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2017.05.02. 23:57
Oltári nagy bukás lesz. Habár... ha belegondolok, hogy egy ingyenes(??) OS mellé vehetsz egy 999 dolláros MS notebook-ot, amire még +50 dollárért még Pro Win-re is frissíthetsz, hmmm vonzó, vonzó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MrJerk
2017.05.03. 08:54
Ha régebbi gépekre fel lehet varázsolni, akkor "netezős gép"-nek pont jó egy ilyen oprendszer.

Persze, ha külső appok nem telepíthetőek, akkor a driverezés még kérdéses lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hunluki MrJer...
2017.05.03. 10:02
Régebbi netezős gépekre sokkal jobb választás egy könnyű ablakkezelős linux. Nem, nem trollkodni akarok, tudom hogy MS cikk és anyámat hogy én írtam le elsőre a linux szót, de tényleg nem látok a win mellett semmi érvet ha le van korlátozva store appokra a rendszer.

Kivételt képez az az eset ha valamilyen váratlan csoda folytán megugrik a storeban található használható programok száma, de erre relatíve csekély az esély. W8 óta ott a lehetőség de kutyát nem érdekli, miért pont most változna ez meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!