iPon Hírek

Windows 10-zel újultak meg a Venue tabletek

Dátum | 2015. 09. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Dell ezúttal két új táblagépet húzott elő a kalapjából, amelyek nagyjából hasonló képességekkel bírnak majd, csak eltérő méretben kerültek bevetésre. A Venue 10 Pro 5000 és a Venue 8 Pro 5000 párosával ismerkedhetnek meg olvasóink az alábbiakban, de egyelőre nem túl részletesen, a Dell ugyanis nem hozta nyilvánosságra a részletes specifikációkat.
Az újdonságok a Windows 10 pártfogásában érkeznek már, tehát a generációváltásban vastagon benne van az, hogy a Microsoft nemrég készült el a friss operációs rendszerével. A készülékek választhatóak lesznek több Windows kiadással is, így a vásárlók a számukra leginkább megfelelő opció mellett tehetik le a voksukat. A Venue 8 Pro 5000 értelemszerűen 8 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, és érdekes módon kétféle panellel lehet majd lecsapni rá. Az alapgépet egy 1280 x 800-as felbontású megjelenítőre bízták a tervezők, viszont lesz egy drágább variáns is, ahol már Full HD-vel számolhatnak az érdeklődők. Ezzel ellentétben a Venue 10 Pro 5000 esetében a Dell már nem szolgál választási lehetőséggel, ezek mindegyik 1920 x 1200 képpontot feszít ki a 10 colos felületen. A masinákhoz lesz aktív érintőceruza, ami Wacom technológiás. Kamerák tekintetében egyik tabletnél sem lehet majd ok a panaszra. A Venue 10 Pro 5000 egy 2 és egy 5 megapixeles egységgel lett ellátva, a Venue 8 Prónál pedig már 3D-s képalkotásról lehet hallani – ennek vélhetően az Intel biztosítja a technológiai hátterét.
A készülékek belsejében ugyanaz a központi chip tevékenykedik majd. Sok más gyártóhoz hasonlóan a Dell is az Intel Atom x5-Z8500 lapkának szavazott bizalmat, ami rendkívül energiahatékonyan végzi a munkáját a 14 nm-es csíkszélességnek köszönhetően. A négymagos SoC Airmont magokat sorakoztat fel, és működés közben az órajele akár a 2,24 GH-et is elérheti az Intel Turbo Boost eljárásnak köszönhetően – egyébként 1,44 GHz-es, huzamosabb terhelésnél ennyire állhat be. A rendszermemóriáik kapacitása is azonos, mindkét új Venue 4 GB-nyi LPDDR3 lapkával lett felvértezve, ami bizony el is kél, ha megfelelő felhasználói élményt kell biztosítani a Windows 10 mellett. A háttértárakat figyelembe véve mindkét táblagépből több változat lesz elérhető, akár 128 GB-tal is megvásárolható majd például a Venue 10 Pro 5000, és szerencsére a bővítési lehetőségnek sincsenek híján. A kapcsolati képességeik terén csak a Bluetooth és a Miracastot is támogató 2x2, 802.11ac Wi-Fi a fix pont, de opcionálisan szinte minden szükséges dologgal elérhetőek lesznek. Egyes modellek 4G LTE hálózati modemmel, NFC chippel és még GPS vevővel is szolgálni fognak.
A Dell ezeket a modelleket már C-típusú USB csatlakozóval látta el, ami a jövőben pozitívum lesz, de egy ideig még átalakítók használatára készteti majd a vásárló. A Venue 10 Pro 5000 használatát megkönnyítendő készült mellé egy billentyűzet is, amelyet egyetlen laza mozdulattal bármikor eltávolíthat vagy felszerelhet a jövendőbeli tulajdonosa. Érdekesség, hogy mindkettő megkapta a Dell Data Protection szolgáltatást, melynek köszönhetően biztonságban tudhatják a felhasználók az érzékeny adataikat. A Dell Configuration Services pedig arról gondoskodik, hogy például egy vállalatnál kényelmesen lehessen együtt menedzselni, monitorozni és frissíteni a céges eszközöket. A Venue 8 és 10 Pro 5000 még kellően strapabíró is; bár nem erre a célra lettek tervezve, de helytállnak szélsőségesebb körülmények között is – a Dell még katonai megbízhatósági teszteknek is alávetette a gépeket. A Dell Venue 10 Pro 5000 és a Venue 8 Pro 5000 összes ismertetőjegye valószínűleg csak a megjelenés közeledtével derül majd ki hivatalosan, az pedig még jóval odébb van. A közlemény tanúsága szerint valamikor november közepén kerülhetnek a boltok polcaira az újdonságok. A 8 colos gépért alaphangon 300 dollárt fog elkérni a Dell, míg a társa már 430 dollárba fog kerülni, és a csomagnak nem része a gombsor, az feláras kiegészítő lesz, amit külön kell majd beszerezni hozzá.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. j.panzer
2015.09.28. 22:42
Ha a billentyűzet benne lett volna az árban, pont érdekelt volna a 10 Pro, így viszont túl drága lesz. Persze majd meglátjuk, de gyanítom a billentyűzetért is elkérnek majd egy kisebb vagyont, plusz vám+áfa+magyar lerablás, és 200+ fölött vagyunk, annyit meg nem igazán ér X5-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... j.pan...
2015.09.30. 13:40
Hát ja... Egy Skylake M5-el vagy i5-el érne, akkor engem is érdekelne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!