iPon Hírek

Windows 7 telepítése netbookra - útmutató

Dátum | 2009. 05. 20.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

Jelenleg ingyen beszerezhető a Windows 7 RC-változata, ami csábító lehetőség azoknak, akik legális Windows-t szeretnének mindenféle kiadás nélkül a netbookjukra telepíteni. Az új Windows-rendszer előnyeit azt hiszem senkinek sem kell elmondani: kevesebb erőforrást igényel, mint a Vista, ezért sokkal jobban működik, különösképpen az alacsonyabb teljesítményű gépeken. Az XP-hez pedig hiába ragaszkodunk, előbb-utóbb megszűnik a támogatottsága, és tovább kell lépni. Éppen ezért Windows fronton jelenleg legjobb választásnak a 7-es változat tűnik netbook-használatra.

Azonban ha egy netbook-ra szeretnénk telepíteni a Windows 7-et, akkor számos problémába ütközünk. Az első ilyen az optikai meghajtó hiánya, ugyanis kevés kivételtől eltekintve a netbookok nem tartalmaznak DVD-olvasót. Ez pedig jelentős, de nem áthidalhatatlan probléma. Lehet használni USB-s DVD-olvasót, ami az egyik legegyszerűbb mód a telepítéshez, azonban nem túl elterjedtek az ilyen meghajtók. Pendrive-ja pedig bizonyára mindenkinek van otthon, így arról is el lehet végezni a Windows 7-telepítést, ami egy kicsit macerásabb, de nem kivitelezhetetlen megoldás. Az ajánlott pendrive-kapacitás 4 GB, ennél kisebb USB-kulcs esetén ne próbálkozzunk.

Az első lépés a Windows 7 letöltése, amit a Microsoft oldaláról tehetünk meg. A 32-bites változatot kell leszedni, amit a Windows Live ID-nk megadása után érhetünk el a termékkulccsal együtt. Ezzel a kóddal 2010. június 1-jéig használhatjuk szabadon az operációs rendszert. (Habár március 1-je után két óránként ki fog kapcsolni a rendszer, tehát inkább addig.)


Ezután ha megvagyunk a letöltéssel, akkor jön a pendrive előkészítése. Ennek folyamata operációsrendszerenként eltérő, azonban gyakorlatilag ugyanazokat a lépéseket kell végrehajtani: leformázni, aktívvá, majd bootolhatóvá tenni az USB-kulcsot. Ehhez lehet használni a Windows beépített diskpart elnevezésű alkalmazását, vagy például az MBRWizard-ot. Ebben az útmutatóban az első módszert fogjuk leírni, akinek valamiért nem működik az próbálkozzon a második móddal, melyhez itt érhető el egy angol nyelvű segítség (Ubuntu operációs rendszeren történő formázáshoz pedig itt található útmutató).

A diskpart alkalmazásban először a list disk paranccsal kell kiválasztani a meghajtókat, amik közül meg kell jegyeznünk a pendrive számát, ugyanis majd ezzel hivatkozunk rá. A lépések pedig a következők:

Ezzel formázva van, most jön az a lépés, amikor "bootolhatóvá" kell tenni a pendrive-ot. Ehhez a Windows 7 RC-t mount-olni kell egy virtuális meghajtóba, vagy ki kell írni dvd-re. Ugyanúgy a diskpart alkalmazásban kell megadni a következő parancsokat:Ha sikerült elvégezni a feladatokat, akkor minden fájlt a Windows 7 DVD-jéről a pendrive-ra kell másolni, majd jöhet a telepítés. Ehhez a kiszemelt netbookra kell csatlakoztatni a pendrive-ot, majd arról indítani a rendszert. A telepítést a szokásos módon kell kezdeni, azonban azoknak, akik 8 GB-os vagy annál kisebb meghajtóval rendelkeznek, külön trükkhez kell folyamodniuk, ugyanis akkora helyre alapból nem fér fel a Windows 7.

A trükk a következő: amikor a telepítő először újraindul, akkor a BIOS-ban újra a pendrive-ot kell legelső boot eszközként megadni, azaz újra elindítani a telepítőt. Itt a Repair lehetőséget kell kiválasztani, majd a Command Prompt-ban a következő parancsot megadni:Majd várni kell, jó sokat (órákat, akár több mint egy napot), ugyanis ezzel a lépéssel összetömöríti az eddig felmásolt fájlokat a rendszer. Következhet az újraindítás, ahol már az SSD-ről kell indítani a rendszert, hogy befejezze a telepítő a telepítést. A végeredmény: a 8 GB-os meghajtóra feltelepített Windows 7 után marad még majdnem 2 GB szabad hely, de a tömörítés miatt lassabb lesz a rendszer.

Persze a Windows 7 tárolóhely-étvágyának csökkentésére lehet alkalmazni például a vLite alkalmazást, amivel közvetlenül az ISO-fájlból lehet eltávolítani szükségtelen Windows 7-összetevőket. A két eljárás együtt pedig kisebb és gyorsabb operációs rendszert eredményez.

A telepítés után szükség van még pár meghajtóprogram installálására, hogy teljes mértékben ki tudja használni a netbook képességeit a rendszer. Általánosságban elmondható, hogy a Vista-meghajtók megfelelőek, azonban néha szükség lehet egy kis trükközésre. Ez modellenként változó, úgyhogy aki Windows 7-telepítésre szánja magát, az keresse fel az adott netbookhoz tartozó Windows 7 fórumot.


Forrás: Gizmodo

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Nagyember
2009.05.20. 21:11
VISSZA A HIRHEZ

Diskpart már megint, miért kell bonyolítani?


Van pl. a HP féle USB storage format tool, csak meg kell vele formázni, majd felmásolni a telepítő fájljait, és máris bootképes a rendszer penről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. twollah
2009.05.21. 04:44
En inkabb megvarnam a vegso verziot.
Kar kapkodni, az XP meg amugy is meg jo par evig tamogatva lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tegyebek
2009.05.22. 02:55
"Ugyanúgy a diskpart alkalmazásban kell megadni a következő parancsokat:"
Nagyon nagy tévedés, ezt a rendszergazda parancssorba kellene beírni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djtboy
2009.05.25. 08:05
Ez igy tul van bonyolitva !
Én igy csinálom kell hozá a
1 . UltraISO Premium Edition v9.3.3.2685 Portable
Megnyitod UltraIso-ban,
boot tábla/write disk image, majd format és write.
(Ha így nem megy akor boot tábla/write disk image/xpress boot/write new disk mbr/usb hdd+.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. borosnya
2009.12.16. 14:11
Kicsit ha tud vlaaki segitsen! Megcsinatlam diskpartal ahogy le van irva. Nem sikerult feltenni a windowsot a netbokomra. S most a masik laptopom nem is lassa a kulso mervlemezem. Hogy lehet visszacsinalni hogy mukodjon?Valaki segitsen! koszi, elore is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cobbler62
2011.03.15. 22:09
Az Adata honlapján van erre egy kis ingyenes program,ami mindent elvégez helyettünk automatikusan.Kár ezzel vesződni.OStoGO a neve.
A BIOS-t nem kell állítgatni,Gigabyte alaplapoknál inditás közben F12-t,Asus-nál F8-at kell nyomni az indítómenühöz.Gigabyte-nál USB-ZIP módot kell választani,mert csak így indul el a telepítés.

http://www.adata-group.com//?action=ss_main&page=ss_software
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ngabor77
2011.03.15. 22:17
Hali

Én Acer netbookra ezt használtam és indításnál kiválasztottam a pendriveot:

Windows 7 USB-DVD Download Tool
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!