iPon Hírek

Windows 7: új vélemények üzleti körökből

Dátum | 2009. 04. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Microsoft soron következő operációsrendszere, a Windows 7 még csak béta verzióban érhető el, ám a termékkel kapcsolatban már most is sokkal pozitívabb visszajelzések érkeznek, mint a Windows Vistával kapcsolatban. Az felhasználók szimpátiáját már többé-kevésbé megnyerte az új operációsrendszer, de a különböző üzleti szegmensekben még nincsenek elájulva a szoftvertől.


A Diamond Research munkatársai 1100 IT szakembert kérdeztek meg, majd az eredmények alapján azt a végeredményt hozták ki, hogy a vállalatok esetében mindössze 17% gondolja úgy, hogy a Windows 7 megjelenését követő egy éven belül áttérnek az új operációsrendszerre. A megkérdezettek 42%-a azt nyilatkozta, hogy a megjelenést követő 1 vagy 2 éven belül kívánják majd alkalmazni a friss rendszert. Az üzleti felhasználók esetében köztudott tény, hogy az átállások és a hardverfejlesztések sokkal meggondoltabb formában zajlanak, mint az átlagfelhasználóknál. Az InformationWeek kiemeli a tényt: gyakorlatilag a nagyobb cégek nem álltak át a Vistára, többségük még mindig a jól bevált Windows XP-t használja.

Hogy miért nem dönt úgy több vállalat, hogy a közel nyolcéves Windows XP-t lecseréljék? A Diamond Research elemzései szerint ennek két fő oka van. Az egyik ok a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet, amelyet a megkérdezettek fele nevezett meg ellenérvként, amikor szóba került a váltás kérdése. A másik fontos ok az alkalmazás kompatibilitás, amely miatt a megkérdezettek 88%-a aggódik. Rendkívül különös, de közel 50%-uk mondta azt, hogy már elgondolkodtak azon is, hogy a jövőben nem-Windows alapú operációsrendszert használnak majd, így sem a Vistára sem pedig a Windows 7-re nem térnek át.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.04.14. 14:34
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Vardar
2009.04.14. 15:28
Muhahahaha. MS-nek újat kell mondania, mert a Vista 2.0 nem mindenkinek kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hunmyke
2009.04.14. 16:20
Ismerek pár céget, ahol pont amiatt nem váltanak, mert pár milliós programot nem akarnak újra megvenni kompatibilitás miatt. Nameg ott a másik dolog, a hardver, főként a videokártya dx9.0-ás támogatás.

Amúgy nem lepődöm meg az utolsó mondaton...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. d311c
2009.04.14. 16:42
Talán nem akkora csoda az utolsó mondat. Terjednek a webes alkalmazások, emiatt a kliens platform már nem annyira kötött. Arra is sokan rájöttek már, hogy egy nagyobb céget érintő licenszdíjból jópár Linux szakértőt lehet eltartani.

A váltást visszatartja az is, hogy ha az új vasak régi oprendszerekre vonatkozó megszűnő drivertámogatása nem lenne, manapság nem szól szinte semmi az XP lecserélése mellett üzleti alkalmazásnál. Az új OP rendszer számukra semmi valóban hasznos új dolgot ezen kívül nem nyújt. Így aztán különösen nehezükre esik egy újabb M$ adó befizetése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Stormrage
2009.04.14. 19:46
"Arra is sokan rájöttek már, hogy egy nagyobb céget érintő licenszdíjból jópár Linux szakértőt lehet eltartani."

Viszont az hatalmas időbeli hátrány, ha a felhasználó maga nem tudja megoldani a problémák egyszerűbb felét, hanem ahhoz is egy kockagurut kell hívni.

Windows-nak az volt és az is a nagy előnye, hogy bárki által gyorsan elsajátítható, könnyű, egy linux-al azért én elég sokat szoptam, csak hogy egyáltalán egy-két alap dolgot megtudjak csínálni, pedig nem egy informatikai nulla vagyok.

Mac-ekre a cégek pedig áruk miatt nem fognak váltani, ahol szintén egy felhasználóbarát környezet fogadná az usereket. Noha nagyon reklámozzák a kompatibilitást és hasonló dolgokat, hogy ugyan azon a processzoron futnak meg kiskukyafüle, de driverekkel továbbra is probléma van, így ha valaki gondnélkül akar dolgozni, jobb ha mac-osx alá vesz egy mac-et és akkor nem lesz driver problémája.

Windows7 bétát én is teszteltem, kerekna 7000-es verziót, noha rövid ideig mert többre nem volt időm és helyem, de nekem is pozitív tapasztalataim vannak vele kapcsolatban, a béta alapján azt tudnám mondani, hogy határozottan jó irányba mozdult el, ahhoz, hogy általános célokra egy jó és populáris oprendszer legyen!

Persze nem azt mondom, hogy egyik oprendszer is jobb a másiknál, csupán annyit, hogy mérlegelni kell, kinek menniy ideje/türelme van, ahhoz, hogy egy oprendszert megismerjen, és azt sem szabad elfelejteni, hogy milyen célra kell... Lehet pl egy webserwernek nem a legmegfelelőbb a windows, mert adott hardware erőforrásból egy minimalisztikus linux-al többet lehet kihúzni, de egy Linux meg arra nem alkalmas, hogy odaadja valaki 5-6 éves kisfiának, hogy nesze, művelődj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.04.14. 19:47
Linux esetén az ilyesmi ismeretlen: gab78 "Bár az idő előrehaladtával mintha kezdene kicsit lassulni! :S Bár lehet ez azért van, mert mindig frissítem az új verzióval, nem újratelepítem a különféle verziókat, és ez már vagy a 10. frissítés volt! De majd ha kész lesz a végleges verzió, újrarakom, addig marad a frissítgetés!"

Windows esetén kompatibilitási csapda is van: ha fontos neked, amit esetleg az XP-hez képest valami értelmes többletet tud az Win7, akkor ha azt csak a Win7 tudja, akkor sikerül beljebb sétálnod a Windows-függőségbe. Ha pedig nem csak ők tudják, akkor meg miért fizetnél éppen nekik?

Amire egy mai professzionális nagyvállalati helyzetben szükség van, azt a MacOS is tudja, és a Linux is tudja, csak ezek már egy jó ideje és megbízhatóan.

Windows már jó ideje csak abból él, hogy ilyen olyan eszközökkel sikerült monopóliumot kialakítania a PROGRAM ÍRÓK ALULKÉPZETTSÉGÉRE ÉS SZELLEMI TUNYASÁGÁRA TÁMASZKODVA, azaz sikerült elérniük, hogy bizonyos szoftverek szakmai lustaságból (rosszabb esetben szakmai korrupcióból) nincsenek más rendszerre kidolgozva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.04.14. 20:03
A Microsoft sokkal jobban megélhetne abból ha tovább foltozznák az XP-t, DX11 támogatással vérteznék fel, és csinálnának egy normális 64 bites verziót. Legalábbis nekem ez a véleményem. Mert akkor az új gépekre is lehetne még mindig árusítani, és nem az lenne hogy egy csomó notebook az egér mozgatására is beakad, mert Vistát adtak hozzá. Én ezt egy SP4-ben tudnám elképzelni, de persze természetesen tudom hogy semmi sem lesz belőle. És az is elég egyértelmű hogy a DX10 és DX11 támogatást is csak a marketing tartja vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ossyni
2009.04.15. 17:04
A képen win7-t van?
Forradalmian újnak néz ki, pont mint a vista, sokat dolgozhattak az új oprenceren...

Cimke le, cimke fel, ezt ismerem már, bolti trükk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.04.16. 17:06
Zsoooooooooooooooooooolti

Mi meg bent azt mondjuk...
Főnököm most fog irodai gépet venni.
Most mit mondjak neki, ne vegyé vistát tőccsed le a win7 betát x hónaig ingyenes... ???!!!


Mit lehet erre mondani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zsolt.tarc...
2009.04.20. 10:50
Mindenki használja az igényeinek megfelelő oprendszert.

ossyni - (2009.04.15 17:04) : Ez tényleg nem hozzáértő hozzászólás volt. A fejlesztés lényege nem mindíg a felszínen van annak ellenére, hogy egy átlag felhasználó csak ezt látja, (ámde nem szükségtelen). a háttérben teljesítmény optimalizáláson is dolgoznak, illetve a biztonság növelésén, csak hogy olyanokat írjak amiket az informatikában kevésbé jártas emberek is megértenek.

És noha nagyon is megérné Win7-re váltani a cégeknek, nem fognak mert érthető módon nem akarják újból megvenni félmilliós AutoCad-at, stb...

A linux majd kiderül, mert arra átváltani is költség. És a jelenlegi gazdasági helyzetben az étképzést sok vállalkozás nem engedheti meg magának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!