iPon Hírek

Windows 7: újítások az SSD kezelésben

Dátum | 2009. 05. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft illetékesei már korábban is beszámoltak arról, hogy különböző módosításokat eszközölnek majd a Windows 7 operációsrendszer esetében, hogy az a jelenlegi rendszereknél hatékonyabb támogatást nyújtson az SSD meghajtók számára. Az SSD meghajtók terjedése, ha lassan is, de megindult, ám amíg a termékek ár/kapacitás aránya nem javul, addig a szélesebb körben történő alkalmazásra még várni kell.

Azonban drágák vagy sem, az SSD meghajtók más igényeket támasztanak a szoftverrel, azaz az operációsrendszerrel szemben, mint a hagyományos merevlemezek. A hivatalos Windows 7 blogon keresztül értesülhetünk azokról az újításokról, amelyek elősegítik az SSD meghajtók zökkenőmentes használatát. A Windows 7 (is) Superfetch, ReayBoost és boot- valamint alkalmazásgyorsítási technológiával próbálja ütőképesebbé tenni a merevlemezeket, ám azoknál az SSD meghajtóknál , amelyek jó véletlenszerű írási- és olvasási sebességgel üzemelnek, ezek a technológiák alapesetben kikapcsolásra kerülnek. A merevlemezek esetében ezek a szolgáltatások elősegítik a véletlenszerű írási sebesség növelését, ugyanis a HDD-knél a véletlenszerű olvasási sebesség az egyik legfontosabb tulajdonság, amely nagy hatást gyakorol a teljesítményre.

Az SSD meghajtók esetében lényeges, hogy a rendszer partícióinak elrendezése az SSD igényei alapján történjen (pl. blokkméret), ugyanis ekkor képes az SSD meghajtó az optimális teljesítmény elérésre. A Windows 7 operációsrendszeren belül elhelyezett partícionáló szoftver figyelembe veszi az SSD igényeit, és az új partíciót ennek megfelelően hozza létre.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!