iPon Hírek

Windows 8.1-es táblával újított be a HP

Dátum | 2014. 05. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HP-t eleinte sok kudarc érte a táblagépek piacán, ám tavaly visszatértek, és immár nem saját operációs rendszerrel próbálkoznak, hanem az Android és a Windows pártját fogják, és úgy tűnik, hogy ezúttal jó irányba haladnak. Most a Windows-os kínálat gyarapodott egy újabb készülékkel, ami többféle konfigurációban is kapható lesz.
A friss termék kapcsán érdekesség, hogy ezúttal a Pro Tablet széria tagjáról beszélhetünk, holott az eddigi Windows alapokra épített megoldások általában ElitePad-ként debütáltak. Ez nem mást vetít előre, minthogy ezúttal egy konzumer piacra szánt gépezettel van dolgunk, és nem üzleti megoldással, tehát alacsonyabb áron fogják kínálni, ezzel együtt pedig visszafogottabb belbeccsel lesz ellátva, mint az eddigi gépek. Lássuk, mit is tartogat számunkra a HP Pro Tablet 610 G1. A készülék kézbevételét követően azonnal észrevehető, hogy egy nagyobb méretű géppel van dolga az érdeklődőknek, vagyis a HP egyelőre nem utazik rá a 9 hüvelyknél kisebb képátló mellé nyújtott microsoftos kedvezményekre, támogatásokra. A megjelenítő 10,1 colos képátlóval rendelkezik, a felbontása 1920 x 1200 képpontos (WUXGA) és IPS technológiát használ, így minden tekintetben jól fog szerepelni. A sérülékeny kijelző, és ezzel együtt a teljes előlap védelméről egy Gorilla Glass üveggel gondoskodtak a tervezők, amit a Corning szállít a Hewlett-Packardnak. A rendszert tekintve nem kevesebb mint négy különböző modell kerül majd terítékre, ugyanis lesz amin a Windows 8.1 fut 32 bites kivitelben, természetesen lesz 64 bites változat is, és akkor még ott lesz ezeknek a Pro verziója. A G4T46UT és a G4T47UT típusjelzésű modellek a 32 bitesek, míg a G4T86UT, illetve a G4T48UT már 64 biten teljesít szolgálatot (mindkét esetben a második kód rejti a Pro változatot).
A HP a 32 és a 64 bites táblagépek esetében más-más hardvert dobott be a mélyvízbe, így komolyabb eltérések is lesznek a különböző modellek között, nem csak az operációs rendszer fogja megkülönböztetni őket. A 32 bites G4T46UT és G4T47UT párosában egy Intel Atom Z3775 chip teljesít szolgálatot. Ez a négymagos lapka 1,47 GHz-es órajelen üzemelő Silvermont egységeket tartalmaz, a Burst órajele eléri a 2,4 GHz-et, a grafikus munkáért pedig egy legfeljebb 780 MHz-es Intel HD Graphics felel benne. A rendszermemória ezekben a gépekben 2 GB-os méretet öltött, a tárhely pedig 32 GB-ra lett szabva. A 64 bites G4T86UT és a G4T48UT esetében már a Bay Trail-T platform legerősebb tagjáé, a Z3795-é a főszerep. Ennek a SoC-nek a Burst órajele változatlanul 2,4 GHz-es, viszont az átlagos terhelés mellett elérhető frekvencia 1,6 GHz-re nőtt. A grafikus feldolgozó terén nincs semmilyen változás. A rendszermemóriát és a háttértárat megduplázták, így a HP ezen újdonságai már 4, illetve 64 GB-tal szolgálnak. Mindegyiknél lesz microSD kártyahely is, így nem kell beérni az integrált eMMC tárolókkal, bővíteni is lehet a rendelkezésre álló helyet, amennyiben a szükség úgy hozza. A Pro Tablet 610 G1 kapcsolati lehetőségei között nem érdemes különlegességet keresni, került a fedélzetre kétcsatornás, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, valamint van még benne egy Bluetooth 4.0 modul, ami támogatja a Low Energy eszközöket is, és ennyi. A szerkezet keretén megtalálható egy Micro-USB 2.0 csatlakozó és egy micro-HDMI is a szabványos, 3,5 mm-es jack mellett. A készülék 259,6 x 181,1 x 9,9 milliméteres házban lakik, a tömege pedig 652 grammtól indul a HP által közölt specifikáció szerint, ettől kisebb mértékben eltérhetnek az egyes variánsok. Két kamera is lesz a fedélzeten, de igazából ezekről nem beszéltek, így csak annyi biztos, hogy a főkamera mellett nincs LED-es segédfény, így rossz fényviszonyok mellett gyengén fog szerepelni. Arra vonatkozóan sajnos nem adott iránymutatást a HP, hogy milyen üzemidőre lehet számítani a több mint 8000 mAh-s akkumulátor közbenjárásával, de a jellemvonások alapján, szerényebb terhelés esetén 10 órás használati idő is kinézhet.
A HP Pro Tablet 610 G1 ára széles skálán fog mozogni. A legolcsóbb értelemszerűen a G4T46UT jelölésű lesz, ahol 530 dollár szerepel az árcédulán. Amennyiben ez nem szolgál elég lehetőséggel, és szükségesnek érzi az érdeklődő a Windows 8.1 Pro nyújtotta pluszt, akkor kerül a képbe a G4T47UT az 580 dolláros ajánlott fogyasztói árával. A nagyobb teljesítménnyel és 64 bittel kecsegtető modellekért pedig már 600 és 650 dollárt fognak elkérni – ezúttal is 50 dollár a Pro operációs rendszer felára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. ByrDer
2014.05.07. 15:24
Nem igazán látom a 8"-os nál nagyobb tabletek értelmét... ha már úgysem lehet olyan könnyen hordozni, akkor már inkább egy 13-14 colos laptop százszor sokrétűbb és produktívabb. Nem mellékesen hardveresen is sokkal erősebb. Ugyanazon felhasználás mellett meg egy 7-8 colos darab akár egy nagyobb zsebbe, vagy akármilyen táskába elfér, könnyebb is és elő lehet kapni akárhol, mint egy telefont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer
2014.05.07. 16:45
ByrDer
Én nem értek egyet veled. Jók a 8 colos tabletek, ha hurcibálásról van szó, és ha tartalomfogyasztásról. Én is egy 8 colos Win8.1-es tabletet használok most (Nexus 7 helyett vettem, mert nekem a Windows sokkal hasznosabb, mint az Android). És amire használom, arra tökéletes. De tartalom előállításra kevéssé alkalmas. Sőt bizonyos tartalomfajták fogyasztására is. Pl filmezés felejtős, de még a régi jó Win-es játékokhoz is nagyon kicsi. Sőt. Én képregényeket is olvasnék rajta, ahhoz is kicsi. Ezekhez minimum egy 10 de inkább 11-12 colos tablet lenne az ideális, adott esetben csatlakoztatható billentyűzettel (is). És akkor abban igazad van, hogy így már kevéssé mobil, sőt, inkább ultrabook jelleggel bíró eszköz lesz belőle, viszont abban mindenképpen jobb egy ultrabooknál, hogy le lehet szedni a billentyűzetet, és lehet tabletként használni. Ez nekem nagyon jól tud jönni, pl ha az ágyban olvasgatnék képregényt, stb.
Arról nem is beszélve, hogy a passzívan hűtött procik bár nem túl combosa, nem melegszenek annyira, nincs ventillátor hang, kevesebbet fogyaszt, nagyobb az üzemidejük, és nem gyűjtik a port. Szóval van előnye egy 12 colos tabletnek egy 11-13 colos ultrabookhoz képest (és persze hátránya is). Én az a fajta felhasználó vagyok, aki előbb vennék egy 10-12-es tabletet (plene tablet/noti hibridet), mint egy ultrabookot. Az én felhaszálói szokásaimhoz ezek százszor jobban illenek, mint az ultrabookok.
Nekem az egyedüli bajom az árukkal, ill. az ár/teljesítmény arányukkal van. (Nem mintha az ultrabookok jobbak lennének ebből a szempontból).
De reménykedem benne, hogy 1-2 éven belül lesznek megfizethető áron ilyen 12 colos tablet/laptop hibridek, és addig talán a passzívan hűtött procik is fejlődnek annyit, hogy már erősek is legyenek. Már ma is bőven használhatóak (tapasztalatból mondom).
Szóval szerintem igen is van értelme a 12 colos tableteknek és a 8-asoknak is.
.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gabest
2014.05.07. 21:02
10.1-es csincsung 300 dollár. Nem kell mindig márkásat venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LoGA
2014.05.08. 08:49
Én arra vagyok kíváncsi, hogy mikor lesznek a Windowsos tabletek végre megfizethetőek, mert amikor egy teljesen használható Androidot megkapni 40-50 ezer forintért, a Windowsosok 100 ezernél kezdődnek. Ennyiért csak munkára érheti meg megvenni, annak aki mindenképpen Windowshoz van kötve, egy kanapén netezgetős/játszogatós tabletnek semmiképpen nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2014.05.08. 10:42
LoGA
Na jó, csak annyi pénzért milyen droidos tabot kapsz?? 1024*768, Noname kínai, nulla támogatással, 1 giga RAM, valami harmat gyenge ARM procival. Windows el sem indulna egy ilyen konfigon.
A mostani gyengébb atomok kb a csúcs ARM-ekkel (S800) vannak pariba, sőt a komolyabb darabok el is verik őket. S800-as tabletet meg nem nagyon kapsz 40-50 rugóért. Sehol.
Ami meg hozza egy belépő szintű Windows-os tablet teljesítményét, minőségét, az Androidos tabok között is drága. Kb. Nexus 7. És az kb. árban is pont annyi, 100 körül. Sőt, ha azt vesszük, hogy az én Win 8-as tabletem 8 colos, és 64 gigás háttértárral 90-be került, akkor olcsóbb volt, mint a 2013-as Nexus7-esek.

Szóval az Androidos tabletekhez mérten nincsenek túlárazva (max egy Windows licenc árával drágábbak) elég megnézni, mit van képe elkérni a Samsungnak egy 10-12-es Note-ért. Ettől függetlenül összességében még tényleg túl drágák. De a normális droidosok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LoGA
2014.05.08. 11:08
Hát megnézel egy Asus MemoPAD-ot pl, vagy akár egy LG G-PAD-ot, azért azok 100 k alatt vannak jócskán és teljesen használhatóak. Abban azonban mindenképpen igazad van, hogy Windows esetén a hardver meglehetősen behatárolt, hisz x86 alapú megoldás kell hozzá (egyelőre gyakorlatilag csak Intel alapúakkal találkozni, pedig az AMD-nek is van tablet-képes SOC-a), az ARM meg a csapból folyik, tabletek és telefonok használják.
Nemrég volt a hír, hogy a Microsoft 8 colig ingyenessé teszi a Windowst a tabletgyártóknak, így az sem lesz drágító tényező.
Egyébként meg mióta ígéri már például a Prestigio és egyéb kínai (de azért megbízható) gyártó a Windowsos tabletet? Szerintem okoznának némi árversenyt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2014.05.08. 22:47
Amit elfelejtettem mondani, hogy iszonyat kár azért, hogy a teljes méretű USB portot lespórolták. Ez annyira visszataszító. Egy ekkora tabletre már 2 is ráfért volna. Vagy egy mini meg egy normál. A minin töltheted, a nagyot használhatod amire kell. De nem... szívjál csak az OTG átalakítóval. Hihetetlen baklövés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!