iPon Hírek

Windows 8.1 Preview: hasznos és fontos infók a kipróbáláshoz

Dátum | 2013. 06. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows 8.1 Preview érkezéséről korábbi hírünkben már beszámoltunk, amelyben arról is említést tettünk, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a Windows Store-ból elérhető kiadást telepíthessük. Akkoriban az ISO változatok még nem voltak elérhetőek, ám időközben szerencsére azok is megjelentek, így eljött az ideje, hogy egy átfogóbb ismertetőt készítsünk mindazok számára, akik ki szeretnék próbálni a Windows 8.1 bemutató kiadását. Először is tudomásul kell venni, hogy a próba veszélyekkel járhat Mindenek előtt le kell szögeznünk, hogy a Windows 8.1 Preview egy béta státuszú operációs rendszer, amely emiatt több kisebb-nagyobb hibát is tartalmazhat. Mielőtt a szoftvert a Windows Store-on keresztül elkezdenénk letölteni és telepíteni, feltétlenül érdemes egy rendszermentést készíteni, nehogy egy esetleges rendszerösszeomlás alkalmával fontos adatainkat is elveszítsük. A Windows 8.1 Preview nem csak asztali számítógépekre, hanem táblagépekre is telepíthető - mind x86-os, mind pedig ARM alapú rendszerekre, utóbbiakra azonban csak és kizárólag a Windows Store-ból tölthető le. Melyik változatra van szükségem? Milyen rendszerkövetelmények vannak? A 32-bites Windows 8.1 Preview esetében ugyanazokra a támogatásokra van szükség, mint a Windows 8-nál. Az adott processzornak tehát rendelkeznie kell PAE, NX és SSE2-es támogatással - ezeknek a kitételeknek szinte minden modern x86-os processzor megfelel. Ide, azaz a 32-bites támogatás kérdéskörébe tartozik az is, hogy a Windows 8.1 Preview jelenleg nem kínál támogatást az alábbi táblákhozhoz, amelyekben 32-bites Intel Atom processzor ketyeg: Ezekben a táblákban Intel Atom Z2760-as processzor dolgozik. A Windows 8.1 Preview természetesen más egyéb olyan termékekhez sem kínál támogatást, amelyekben az említett processzor lapul. A fentebb említetteken felül az alábbi feltételeknek is teljesülniük kell: A 64-bites változat esetén már változott a helyzet, ott ugyanis a processzornak támogatnia kell a CMPXCHG16b, a PrefetchW és a LAHF/SAHF utasításokat is. Mivel a helyzet egy kissé bonyolult, plusz nincs a támogatott processzorokról egy minden modellt tartalmazó lista, így a félreértések elkerülése érdekében egy frappáns megoldást kínálunk a helyzet megoldására. A Windows 8.1 Preview 64-bites változatának telepítése előtt töltsük le a CoreInfo alkalmazást - innen -, majd futtassuk parancssorból. A legegyszerűbb, ha az alkalmazást kicsomagoljuk az asztalra, majd elindítjuk a Paranccsort, és megadjuk a program elérési útját. Windows 7 alatt ebben az esetben a Parancssor elindítása után írjunk be, hogy cd desktop, majd az enter lenyomása után írjuk be: coreinfo.exe. Az alkalmazás által megjelenített sorok között az alábbiaknak kell szerepelni. A 32-bites változat követelményeit a bal oldalon, a 64-bites kiadás követelményit a jobb oldalon látjuk. A szükséges támogatásokat a pirossal aláhúzott sorok jelölik. A képek nagyíthatóak!
Ahogy az látható, a Trinity sorozatú A10-5800K tökéletesen megfelel a feltételeknek akár 32-bites, akár 64-bites Windows 8.1 Preview-ról van szó. A PrefetchW támogatás természetesen csak az AMD processzorok esetében követelmény. Mi a helyzet a videokártyákkal, illetve a videovezérlőkkel? Amennyiben olyan rendszerrel rendelkezünk, ami a fenti követelményeknek megfelel, ugyanakkor Intel HD Graphics sorozatú IGP-re támaszkodik, akkor a próbával egyelőre érdemes várni, ugyanis az Intel még nem adott ki Windows 8.1 Peview kompatibilis drivert. Szintén várni kell, ha olyan noteszgéppel rendelkezünk, amelyben IGP és dGPU egyaránt van, azaz valamilyen Switchable Graphics alapú megoldásra támaszkodik az adott notesz. Az Intel Atom Z2670 alapú termékeknél szintén nem áll rendelkezésre megfelelő támogatás, így ezekkel sem érdemes próbálkozni, ahogy azt fentebb már említettük. Amennyiben Nvidia vagy AMD sorozatú videokártya, illetve videó vezérlő lapul az adott konfigurációban, akkor nyugodtan próbálkozhatunk - ha a rendszer a fentebb említett feltételeket teljesíti. Az AMD korábban külön letöltés formájában már elérhetővé tett két Windows 8.1 Preview támogatással ellátott Catalyst driver-t (Catalyst, Catalyst FirePro), az Nvidia pedig a Windows Update szolgáltatáson keresztül terjeszti Windows 8.1 Preview támogatással ellátott GeForce driverét. Ezzel nagyjából ki is tárgyaltuk a szükséges tudnivalókat. Akinek esetleg még maradt kérdése, itt jó eséllyel talál rá választ. Megérkeztek az ISO kiadások is A Windows 8.1 Preview követelményeivel már mindenki tisztában lehet, aki idáig jutott az olvasásban. Akinek a fentebb tárgyalt kritériumok miatt az ISO változatban érkező Windows 8.1 Preview kiadások valamelyikére van szüksége, látogasson el ide, ahonnan letöltheti őket. Az ISO változatok telepítéséhez ez a termékkulcs kell, ahogy az a Microsoft információs lapján is olvasható: NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F A fenti bekezdésben említett letöltési link az ISO kiadások telepítéséhez szükséges lépéseket is leírja.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Norb93
2013.06.28. 19:13
Store-ban hol találom a 8.1-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim
2013.06.28. 19:26
"A 64-bites változat esetén már változott a helyzet, ott ugyanis a processzornak támogatnia kell a CMPXCHG16b, a PrefetchW és a LAHF/SAHF utasításokat is."

Imádom az apróbetűs rendszerkövetelményeket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Jimmy9082
2013.06.28. 19:27
én arra gondolok hogy azért van ez a "ha felrakod a prewievet akkor a véglegeshez ujra kell tenni " dolog hogy ne sokan tegyék fel mert akkor hamar kiderülne mennyi dolgon kellene még javitani megjegyzem hogy magával a windows 8-al semmi bajom több mint fél éve használom és egy vagy két kompatibilitási problémát(khmkhm gta4) kivéve nincs vele gondom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vivanto Jimmy...
2013.06.28. 20:03
Vagy azért mert ez mindig is így működött fejlesztés alatt álló rendszereknél. A win8 RTM-et is le kellett gyalulnod, meg azelőtt a 7 esetében is.

Csak most nehezen akarják az emberek felfogni hogy a 8.1 az eddig megszokott service pack-ekhez képest új feature componenseket is tartalmaz, amihez bizony alacsonyabb szintű módosításokra volt szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. cNobody
2013.06.28. 22:02
Csak én nem találok magyar iso-t a linken?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kirrr
2013.06.28. 23:35
Jimmy, a GTA4 hibátlanul megy Win8 alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror
2013.06.28. 23:35
Sőt, még ukrán sincs. Botrány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Erneszt
2013.06.28. 23:50
hát az ukrán megérti a oroszt simán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vivanto
2013.06.29. 10:21
@Erneszt
Igazad van, az angolt meg mindenki úgyhogy nem is értem miért vacakoltak a magyarral is.

Ha már az alap w8-ból van ukrán, akkor az updateből is illene legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2013.06.29. 10:32
Szögezzük le, hogy ez egy release preview, amelynek célja a tesztelés. És aki tesztel, az tud angolul. Az is csoda, hogy arra a pár másik nyelvre le van fordítva. Jóskának, aki egy szót se hajlandó külföldiül megszólalni, mert ő ilyen, nincs mit kezdenie ezzel a kiadással, mert nem végleges, nem kereskedelmi verzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lorant2
2013.06.29. 18:16
Jimmy, a GTA IV 'dobozos' verziója GFWL frissítés után rögtön megy, a Steam-es verzióhoz pedig ez sem szükséges, rögtön elindul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Obedaya
2014.12.28. 17:51
Üdv! meg csináltam a coreinfo-t és a PrefetchW-nél - van de intel processorom van de oda van írva hogy ez csak AMD-nél követelmény, tehát akkor attól még futna a 64-bites rendszer?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!