iPon Hírek

Windows 8: fájlmásolás, friss Explorer, ISO kezelés

Dátum | 2011. 08. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft illetékesei korábbi ígéretüknek megfelelően elkezdték csepegtetni a friss információkat a Windows 8 várható újításaival kapcsolatban. Nemrégiben megtudhattuk, hogy az új operációs rendszer natív USB 3.0-s támogatással érkezik és a piacon lévő USB 3.0-s eszközök közül rengeteg félét támogat majd, most pedig betekintést nyerhetünk abba is, hogy miként alakul át a fájlmásolással kapcsolatos szolgáltatás a Windows Intézőn belül, illetve maga az Intéző, valamint arról is érkeztek hírek, hogy a friss Windows az ISO fájlok tartalmát is képes megjeleníteni.

Újítások a fájlmásolással kapcsolatos feladatoknál

A lentebb látható kis videó néhány hasznos újításról rántja le a leplet. Az egyes másolási feladatok miatt – a dolog komplexsége miatt – továbbra sem kapunk majd másodpercre pontos becslést, hogy az adott folyamat pontosan mennyi ideig tart majd, viszont cserébe a kezelőfelület átalakul, méghozzá elég látványos módon. Hogy mennyire? Erről az alábbi videó ad képet.
 


A fájlmásolás elkezdése után egy kis ablak jelenik meg, amely a folyamat állapotáról ad tájékoztatást. Ha kíváncsiak vagyunk a részletekre is, akkor elénk tárul az újítás: egy grafikus állapotsáv mutatja, hogy éppen milyen sebesség mellett zajlik az adatátvitel, a másolás hány százaléka van már készen és az elmúlt másodpercek során milyen adatátviteli sebességek voltak tapasztalhatóak.


A kezelőfelület összességében nagyon modernnek és nagyon látványosnak hat. Amennyiben több másolási folyamatot indítunk el egyszerre, akkor azok egy párbeszédablakban, egymás alatt jelennek meg. Az egyes folyamatok megállíthatóak és újraindíthatóak.


Ezzel együtt abba is betekintést nyerhettünk, hogy milyen lehetőségeket kínál majd fel a rendszer, ha egy-egy másolás alkalmával fájlok felülírására kerül a sor. Képek esetében miniatűrök és fájlinformációk segítségével dönthetjük el, hogy melyik fájlt tartjuk meg: a megtartani kívánt példány elé csak egy pipát kell tenni, majd a további ütközéseknél ugyanígy kell eljárni.

Átalakuló Windows Explorer

A Windows 8 esetében a Windows Explorer is jelentős mértékben átalakul. A Microsoft szoftvermérnökeinek és dizájnereinek köszönhetően a felhasználói kezelőfelület az Office sorozatból már ismert szalagmenüvel bővül, amely minden fontos parancsot elénk tár, így nem kell billentyűkombinációkkal vagy külön menükkel szenvedni, minden kéznél van azonnal. Természetesen az ALT gomb lenyomásával a menüpontok előtt megjelennek az elérésükhöz szükséges billentyűk, így igény esetén használhatunk továbbra is billentyűkombinációkat a fontosabb feladatok elvégzéséhez.

A szalagmenü egyébkén feladat szerint csoportosított menüket tartalmaz, így fájlkezelés és képmenedzselés esetében is más és más menüpontok jelennek meg. A szalagmenüt igény esetén egysoros, gyorsan hozzáférhető eszköztárrá is alakíthatjuk, ha nem szeretjük az Office dizájnt. Az átalakításoknak köszönhetően egyébként minden főbb funkciót könnyedén elérünk, sőt, lehetőség van az egyes fájlok egyszerű és gyors megosztására is, valamint a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy egy-egy fájl elérési helyét (Path) egy klikkeléssel kimásoljuk, ha szükség van rá. Az új felhasználói kezelőfelületet az alábbi kis videó mutatja be.
 


Az UI megtervezésénél és elkészítésénél a tervezők ügyelte arra, hogy a végeredmény optimális legyen a széles kijelzős megjelenítők számára, azaz törekedtek rá, hogy a felhasználói kezelőfelület helykihasználása a lehető legjobb legyen. Érdekesség egyébként, hogy maga a szalag menü tábla PC konfigurációkkal is sokkal könnyebben használható, mint a tradicionális menük, ahol esetleg több almenüből kell kibogarászni, amire éppen szükség van. Ez utóbbi persze nem véletlen, hiszen a Windows 8 köztudottan tábla PC barát lesz.

Beépített ISO támogatás


A Windows 8 esetében további érdekesség, hogy az ISO fájlok tartalmát böngészhetjük úgy, hogy a rendszer képes azt virtuális meghajtóként megjeleníteni (mintha még egy optikai meghajtónk lenne). Korábban hasonló támogatást csak harmadik fél által készített segédprogram - például DaemonTools - alkalmazásával kaphattunk.

A csatolás működik VHD (Virtual Hard Disk - Virtuális Merevlemez) fájlok esetében is. A fájlokat szintén duplakattintással csatolhatjuk majd a rendszerhez, ám ezek már különálló merevlemez formájában lesznek elérhetőek, amelyhez - a virtuális optikai meghajtóhoz hasonlóan - tartozik majd egy "kiadás" gomb is, így egyszerűen és gyorsan leválasztható a fájl a rendszeről.

Az mindenképpen örömteli tény, hogy az ISO kezelés bekerül az operációs rendszer repertoárjába, de a fájl szerkesztésére, vagy egy új készítésére még nem lesz lehetőség, az ilyesmihez külön programot kell majd használni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

73. Terror
2011.08.31. 11:39
Jól látom, hogy queueing még mindig nincs? Hiába ez a sok csicsa, haszna semmi, a Total Commander és egyéb segédprogramok soha nem lesznek kiváltva ezekkel a haszontalan hülyeségekkel. Grafikon... Te jó ég. Grafikonon nézheted, hogy milyen döglassan megy a három művelet egymás mellett. De lehet legalább VHD-t is mountolni, végre valami értelmes dolog is van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Zabalint
2011.08.31. 11:47
Létezik olyan ember, aki havonta 3-nál több file-t másol, és az explorert használja, nem a Total Commandert vagy egy hasonlót?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. ByrDer
2011.08.31. 11:58
Az ms-dos-os Norton Commander már akkor ezerszer hatékonyabb és átláthatóbb volt mint amit a mai és jövőbeli windowsok kínálnak fájlmanagementhez, a modern utódai (wincommander -> total commander) meg terészetesen funkcionalitásban is összehasonlíthatatlanul robosztusabbak mégis látványosan egyszerűbb és gyorsabb.

Az egyetlen hátránya a totalcommandernek (ami nem önhibájából ered), hogy a windows valami láthatatlan szemétséggel lelassítja az egyes fájlműveletek végrehajtását egy extra regisztrációs lépéssel.

Ez az extra lépés egy fájl másolásakor csak egy másodperc töredéke, teljesen észrevehetetlen a különbség, de ha mondjuk 10000 darab fájlt mozdítunk egyszerre mindegy hogy milyen kicsik vagy nagyok. Ez az apró extra lépés elképesztően belassítja a folyamatot. Na ilyenkor és csakis ilyenkor használom az intézőt, arra meg tökmindegy milyen csicsát aggatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. Wicces
2011.08.31. 12:08
Erőlködnek, de ezek olyannyira felesleges dolgok, mint a férfiaknak a mellbimbó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. felziusz
2011.08.31. 12:14
A konkurensek ezeket már rég tudták… épp ideje volt. A windows csúnyán le van maradva. Régen nem volt ez ennyire látványos. Mi történt MSéknél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. BillGetz
2011.08.31. 12:29
Szerintem 10 éven belül "feltalálják" a kétablakos másolást is Billyék.
Az pedig, hogy a TC "megakad" néhány mp.-re másoláskor/mozgatáskor, az XP-ig nem jelentkezett, úgyhogy valami újítás lehet.
A programozók azt szokták mondani: nem bug, hanem feature.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. skateout
2011.08.31. 12:30
Én nagyon elfogult ember vagyok, ezt beismerem. Windows-os vagyok, nem Linuxos, meg nem is Mac-es. (Linuxot használok Fat32 miatt, jobban kezeli nyílvánvalóan)
De a lényeg.
Ezt nem nektek találták ki. Miért?
Mert ti Norton-on meg Total Commanderen "nőttetek" fel.
De van sok ember, aki meglátja azt a két oszlopot és frászt kap. Azt sem tudja miaz, hogy kell neki esni, hogy bármit is csináljon vele.
Jöhet a duma, hogy mert ráerőltették a Windowst, stb, de ez van. Egyszerű emberek nem fognak Total-t használni sok év után.
Úgyhogy nyugi, ti nem lesztek kényszerítve. Használjon mindenki azt amit akar.
Mellesleg, én használok aztán mindent.
De számomra például az Explorer fájlkezelés átláthatóbb.
Miért? Mert van Thumbnail, előnézet, nevezd ahogy akarod.
Nekem az mindennél többet ér. Ha részletes infó kell rendezésnél, az is ott van.
De a tököm sem fog lista szerkezetben képeket másolni egyik helyről a másikra, mikor tudni akarom mi micsoda.
Beszélek itt arról, hogy a digitális gépek saját kóddal címkéznek.
Ki tudja mi micsoda, ha nem látok egy előnézetet?
Na szóval kb erre jó az Explorer átlag embernek (meg nekem, szadista állatnak, aki Windows-al kínozza magát mert ezt élvezem) idézet nem tudom kitől, de iPon-os arc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. Benny
2011.08.31. 12:47
kikérem magamnak. A bnőmnek igen is szüksége van a mellbimbómra
Számomra eddig az egyetlen értelmes újítás, h nem kell majd alcohol20
Azért remélem jobban is megerőltetik magukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Edviiin89
2011.08.31. 12:51
Hát higgyétek, el sokan nem használnak Total Commandert kezdve a barátnőmet, a szüleimet meg egy csomó olyan ismerőst, akiknek nincs akkora tapasztalata a gépekhez, programokhoz. Barátnőmnek mutattam át se látja a Total Commandert. Szülők szintúgy és nem is erőltetném nekik a dolgot, mert néha 1-2 képet, zenét megoldanak a Windows-al is. Ami inkább engem zavar, hogy az ilyen egyszerű újításokhoz mi a frásznak kell mindig új Windows kiadni? Nagy különbség nincs! Fogadok egy Windows 7 frissítéssel szert tehetne mindeni ezekre az új funkciókra. Csak hát az meg nem üzlet nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Loha
2011.08.31. 12:54
skateout: Total Commander mindent tud, amit az explorer csak jobban.
Tudja a Thumbnailesdit is, persze ezt is sokkal jobban: [LINK]
De van sok ember, aki meglátja azt a két oszlopot és frászt kap
Jellemző ez sok emberre, meglátnak vmi újat, aztán inkább ki se próbálják, mert úgysem tudnák megtanulni, pedig a fájlkezelés legegyszerűbb, legtermészetesebb módja a kétablakos. Te is csak addig jutottál el, hogy oh ez ilyen listás...?
Addig nem, hogy át lehet állítani sokféle nézetere akárcsak az explorert...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. tibszi
2011.08.31. 12:58
"Létezik olyan ember, aki havonta 3-nál több file-t másol, és az explorert használja, nem a Total Commandert vagy egy hasonlót?"

pfff, hát barátom, ha te havi 3 file másolásához nyitsz total commandert akkor gratulálni tudok, amikor sima windows mappába 10szer gyorsabban el tudnád végezni. Én napi minimum 50 fájlt másolok és nem nyitok hozzá külön 3 programot, mert a win másolóval is ugyanolyan biztonságosan átmegy. Aláírom hogy komolyabb műveleteknél hasznos a TC (ftp, stb.), de sima fájl másolgatáshoz semmi értelme (szvsz).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. skateout
2011.08.31. 13:08
Tisztázzuk.
Nem addig jutottam Total-al hogy listás. Nem vagyok ennyire elfogult azért.
És hidd el, nem az új dolgokról van szó mikor azt mondom emberek vonakodnak a Total-tól, hanem az kinézet.
Tudom, hogy van sok lehetőség benne, amint mondtam, én is használom.
DE, sokan azért használnak Total-t mert utálják a Win-t, mer az szar, mer az fos, mer Win. Ezen nem tudunk változtatni. De ne már, hogy nem jó a Win7 se másolásra???
Szerintem sokat javítottak már. Am meg Total fika lassan töröl fájlokat. Nem egyet, hanem egy százas tételű mappát. Explorer meg tip top kész van vele. Másolásnál meg ugyanaz a sebesség. Mértem. Kicsi, nagy, egy, vagy száz fájl, egyforma volt. Eltérések voltak, tény, de oly minimális, hogy egyiket sem tettem volna előnybe. Azt használja mindenki amit szeretne.
Visszatérve: két ablakos fájlkezelés.
Egyik mappa megnyit, Win+balra gomb, aztán másik mappa megnyit, Win+jobbra gomb. És tessék, két tábla. Ezt meg mutatom mindenkinek, és vigyorognak mint a tejbetök, hogy "Jujj de tök jó" (csajok) mások meg hogy "Ez jó ötlet, köszi" (kezdők néha)
Szóval amint mondtam, ki mit szeret, megoszlik a nép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Parano1d
2011.08.31. 13:08
Nem azt írta, hogy ő havi 3 file-t másol, hanem pont az ellenkezőjét, szövegértés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. Terror tibsz...
2011.08.31. 13:11
Garantáltan nem tudod tízszer gyorsabban elvégezni, mert amíg kikeresem win ablakban a dolgaimat, és KIJELÖLÖM amit másolni akarok, addig akár meg is őszülök, ellenben TC-ben billentyűzetről egy pillanat alatt végigszaladok a cuccokon space-szel vagy inserttel (igen, mert többféle kijelölés van, winben persze csak a butábbik), és másolok is, abba a könyvtárba, amit szintén nyilakkal és enterrel három mozdulattal kiválasztottam.

Aztán ilyen apróságokról nem is beszélve, hogy kiterjesztés alapján kijelölés, esetleg invert selection, vagy úgy move-olni, hogy közben át is nevezem őket, na nem egyesével, hanem automatán... Egy explorer hol tud ilyet? Kb. 20 éve alapvető funkciókról beszélek, amit a Win a mai napig nem tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. sYs
2011.08.31. 13:12
Kövezzetek meg!!! Én sem használok a tc-t, mert fájlmásolgatáshoz tök fölösleges egy külön program (tudom, hogy ezer más mindenre is használható). Aki nem látja át intézőben annak biztos jó a tc. Ezt nem kekeckedésnek szántam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. chris-v
2011.08.31. 13:12
Zabalint: Nem hiszem!
Aki kicsit is jobban ért a számítógéphez és sokszor másolgat fájlokat ide-oda, az biztos hogy TC-t használ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. chris-v
2011.08.31. 13:18
Inkább azt mondja meg valaki mikor cseréli le a microsoft végre az ntsc fájlrendszert valami olyanra mit nem kell töredezettség mentesíteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. chris-v
2011.08.31. 13:22
hun: Helyes a meglátás!
NTFS-re gondoltam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. ByrDer
2011.08.31. 13:22
Lehet erőlködni hogy te mindent tudsz intézővel stb (ami nyilvánvalóan nem igaz de most tegyük fel..) a lényeg a sebesség.

Amíg elkattogsz meg ablakokat nyitogatsz / méretezgetsz az intézőben, meg navigálsz a könyvtárak közt addig commanderben egy egérmozudalltal vagy egy gombnyomással elvégzem ugyanazt. Vagy ha valami system fájlt szeretnél megtalálni, egy kezdő felhasználó sose jönne rá, hogy lehet a rejtett fájlokat láthatóvá tenni intézőben. Meg aki intézőt hasznl annak általában lövése sincs hogy konkrétan hogy néz ki a könyvtárstruktúra a vinyóján, így csak idő kérdése míg teljes káosszá alakul a merevlemeze és semmit sem lehet megtalálni.

Az intéző csak a teljes kezdőknek és csak a legprimitívebb feladatokra jó és arra is csak lassan és körülményesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. masterful
2011.08.31. 13:33
hogy itt mennyi noob van...
csak egy egyszerű példa, egyik helyen rar állomány, átakarom rakni egy másik mappába, ez Win-en két intézőt jelent + egy Winrar ablakot, TC-ben meg az egész ott van előttem és kész!

de mondhatnám azt is, hogy nem csak egy célmappa lehet ám, hajjaj, legyen mondjuk csak 4! akkor aztán mit sem ér, hogy két oldalra elrendezed az ablakokat, aki azt átlátja, ezerrel váltogat az ablakok között, és hatályos időn belül végez a feladatával, azt én kitüntetném!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. chris-v
2011.08.31. 13:38
Nem kötelező tc-t használni!
Nekem is van ismerősöm aki az intézőben mahinál, de az érdekes az hogy nyit belőle kettőt, egymás mellé teszi és úgy dobálgatja a dolgokat ide-oda!
Kérdeztem is tőle miért nem használ tc-t, nem tudott rá értelmes választ adni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Zabalint
2011.08.31. 13:39
@skateout:
"Egyszerű emberek nem fognak Total-t használni sok év után."

Szerintem meg ha csak 2 napig használja valaki, akkor rosszul lenne, ha újra Explorert kellene használnia. Éppen az egyszerű embereknek a leghasznosabb a total commander és hasonlók.

"Miért? Mert van Thumbnail, előnézet, nevezd ahogy akarod.
Nekem az mindennél többet ér. Ha részletes infó kell rendezésnél, az is ott van.
De a tököm sem fog lista szerkezetben képeket másolni egyik helyről a másikra, mikor tudni akarom mi micsoda."

Magyar nyelvű TC-nél Nézet->Miniatűrök. Akkor áttérsz TC-re?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Zabalint
2011.08.31. 13:41
@skateout:
Ja és egyetlen ismerősöm van, aki Explorert használ, ő pedig kimondottan kocka. Pont emiatt használja, mert anno akkora egérzsonglőr lett az Explorer használatában, hogy ezt a szintet hónapok alatt tudná csak hozni TC-ben, így nyilván sosem fog áttérni, mert neki elsőre sokkal lassabb a TC, és zsigerből azt mondja, ez így szar. Ellenben egy láma usernek totál nem nagy cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Zabalint
2011.08.31. 13:44
Ja, és még hozzáteszem, én anno nem NC-n nőttem fel. Először a Windows 3.1 filekezelőjét használtam(később NC-t is, majd TC-t), amely szintén alkalmas volt a kétpaneles filekezelésre, csak aztán "fejlesztettek" a redmondi srácok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Zabalint
2011.08.31. 13:45
@tibszi:
Te beszélsz magyar?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Zabalint
2011.08.31. 13:49
@skateout:
"DE, sokan azért használnak Total-t mert utálják a Win-t, mer az szar, mer az fos, mer Win. Ezen nem tudunk változtatni."

Szerintem te nagyon el vagy tévedve. Akik utálják a Win-t, azok Linuxot használnak, oszt jónapot. Abba esetleg nem gondoltál bele, hogy esetleg sokaknál a kétpaneles filekezelés alapvető igény?

"Visszatérve: két ablakos fájlkezelés.
Egyik mappa megnyit, Win+balra gomb, aztán másik mappa megnyit, Win+jobbra gomb. És tessék, két tábla. Ezt meg mutatom mindenkinek, és vigyorognak mint a tejbetök, hogy "Jujj de tök jó" (csajok) mások meg hogy "Ez jó ötlet, köszi" (kezdők néha)"

Persze, mindent meg lehet oldani. Csak egy kissé kényszermegoldásnak tűnik, másrészt pedig gondolom F5-el másolgatsz is így a másik panelre, ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. sYs
2011.08.31. 13:54
Zabalint
Mire vered magad? Komolyan, mint az oviban: "az egyém sokkal jobb, bibibí..." Mindenki azt használ, amit akar és amit megszokott. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. petXYZW
2011.08.31. 13:55
\"Az intéző csak a teljes kezdőknek és csak a legprimitívebb feladatokra jó és arra is csak lassan és körülményesen.\"

Hát, a másolás elég primitív feladat.

Ne általánosítsunk. Nekem pl semmi szükségem a totálcommanderre és nincs olyan feladat amit ne tudnék megoldani a számítógépemen. Kérlek, írjál már valami nem primitív feladatot, amit totálcommanderrel lehet csak megoldani!

Ja és a sebesség. Óriási diferencia.
http://www.youtube.com/watch?v=6-DOTbDqyLQ

Egyébként azzal egyet tudok érteni, hogy azok ragaszkodnak, hozzá akiknek egyébként is nehéz megemészteni az új dolgokat. )) Csak, hogy trollkodjak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. mataczadri...
2011.08.31. 13:56
Nem ez a harmadik évezred
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Zabalint
2011.08.31. 13:58
@hun:
A DOS + Windows 3.1-et használtam(tudod, a win 3.1 az még nem volt 100%-ban önálló operációs rendszer, ráadásul az esetek 60-70%-ában nem is volt rá szükség), de mikor először használtam gépet, akkor azt sem tudtam, hogy a DOS-t eszik vagy isszák, így csak az ablakos rendszert ismertem meg, így pár évvel később volt, mikor már bőven ismertem a DOS-t is, hogy NC-t kezdtem el használni.

Ezután pedig Windows Commandert, először win 3.1, majd win98 alatt, azért írtam, hogy TC, mert értelemszerűen ugyanarról van szó, csak a Microsoft fenyegetésére váltottak nevet.

Az NC fejlesztői viszont nem ugyanazok voltak, mint a TC-é.

Egyébként:
http://www.winnc.com/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Zabalint
2011.08.31. 14:01
@sYs:
Én nem verem magam semmire. Én az Explorert egyszerűen használhatatlannak találom intenzív használat esetén. De nem a Total Commander a tuti, hanem szerintem az a koncepció, ami nem csak a TC sajátja (hanem NC, MC, DN, stb.).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Zabalint
2011.08.31. 14:02
@hun:
A linket konkrétan gugliztam, de anno régebben is hallottam Windows-os NC-ről, csak az nem terjedt el, mint a Windows Commander.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Terror
2011.08.31. 14:03
skateout - mondjuk szeretném kijelölni az összes file-t egy folderben, ami NEM jpg kiterjesztésű. Megtanítanál rá, engem, mint kezdőt, hogy hogyan lehet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. boczko1
2011.08.31. 14:08
Terror: mondjuk én rendezni szoktam fájltípus szerint és már megis vagyunk de mondjuk én ugyenezt total commanderben nem tudom megcsinálni mondjuk azért mert soha nem foglalkoztam komolyabban vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. petXYZW
2011.08.31. 14:10
"skateout - mondjuk szeretném kijelölni az összes file-t egy folderben, ami NEM jpg kiterjesztésű. Megtanítanál rá, engem, mint kezdőt, hogy hogyan lehet?"

4 kattintás, jöhet e következő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Terror
2011.08.31. 14:11
Ezzel még egyáltalán nem vagy meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. pro230
2011.08.31. 14:21
Hogy lehet ebből ekkora flamewar-t kihozni?

A Windows fájlkezelése fejlődik. Pont. Ennyi a hír. Erre jön mindenki, hogy jajj, eddig is így kellett volna, meg hogy most se jó, meg van sokkal jobb. Jó, akkor ne fejlessze a Microsoft az Intézőt, mert van a "hozzáértő" embereknek Total Commander. Ez tényleg sokkal jobb hozzáállás.

Azt nem mondta senki, hogy bőszen át kell állni az Intézőre. Aki eddig TC-zett, az úgyis folytatja.

Majd ha főállásban egész nap különböző kiterjesztésű, méretű, keltezésű fájlokat rendezek szét 684 mappába, akkor esetleg TC-t fogok használni. Egyébként az eszem megáll a Total Commander rajongóktól néha, de mindegy.

Nem trollkodni akarok (még ha ennek ellenére sikerül is), csak nem tetszik ez a "TC a legjobb, ha nem használod, hülye vagy" hozzáállás. Valaki attól nem fog érteni a géphez, hogy tudja használni a Total Commander-t (a kettő nem zárja ki egymást, de az elsőből nem következik egyenesen a második).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. pro230
2011.08.31. 14:24
Az utolsó bekezdés tapasztalatra alapul.

Valószínűleg (ha nem érzek majd ellenállhatatlan késztetést írni) ez volt az első és utolsó hozzászólásom ebben a témában, mert úgysem tudja a két "csapat" meggyőzni egymást igazáról (viszont követem a fejleményeket).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. petXYZW
2011.08.31. 14:29
"Majd ha főállásban egész nap különböző kiterjesztésű, méretű, keltezésű fájlokat rendezek szét 684 mappába, akkor esetleg TC-t fogok használni. Egyébként az eszem megáll a Total Commander rajongóktól néha, de mindegy."

+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. dzsuz87
2011.08.31. 14:39
Akik mindket megoldast RENDSZERESEN hasznaljak, azok tudjak jol, hogy milyen feladatra melyik megoldas jobb. Es most jol szorakoznak!
Nehany dolog, amiben jobb az intezo: sok fajl torlese, minden mappahoz kulon rendelheto a megjelenes es a sorbarendezes, video es kep informaciokat jobban tud reszletezni, hasznos lehet egy adott mappaban a shift+megnyitasra hogy uj ablakot nyit (nekem gyakran keves a 2)...
De harcoljatok csak, hadd rohogjunk!

Edit:
azert tobb elonye van a TC-nek, de azokat nem reszletezem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. sYs
2011.08.31. 14:41
pro230

+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Loha
2011.08.31. 14:54
dzsuz87: TC lassú fájltörlése zavar, kapcsold ki a lomtárat, törölj +shifttel, kapcsold be, hogy a TC ne a lomtárba töröljön, vagy pipáld be, hogy az explorer féle fálj másolást/törlést használja a TC, és akkor mindent ugyan úgy csinál majd mint az explorered...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Canabis
2011.08.31. 14:56
elég vicces hogy felállítottatok itt egy TC vs explorer vitát, mert szerintem amellett, hogy mindkettő fájlkezelő, teljesen másra találták ki.
sztem a microsoft se ellenfélként tekint rá, nektek se kell.
Sztem a winbe bőven elég egy explorer, az alap dolgokra jobb mint a TC főleg a hozzá nem értők számára, a microsoftnak meg nem érdeke h betegyen egy olyan explorert a windowsba, amit a felhasználók fele alig tud kezelni, (vannak akik a mostanit se tudják).

alap fájlkezelőnek tökéletes, akinek meg többre van szüksége annak is van alternatíva, ez így van jól. Nem kell szembe állítani a kettőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Canabis
2011.08.31. 14:58
Terror: tudod kiterjesztés szerint rendezni ez 2 kattintás, innen meg már nem nehéz csak a többit kijelölni...
Persze TC-ben egyszerűbb, de a TC-t nehezebb is átlátni, csak ilyen apróságokért meg nem éri meg megtanulni olyannak akinek nincsennek nagy szükségletei
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Zabalint
2011.08.31. 15:04
@boczko1:
És ha teszem azt 3000 darab file a mappában, ebből 564 darab jpg. Előbb kiterjesztés szerint rendezed, majd kijelölöd az elsőtől az utolsó nem jpg-ig, ezzel megcsinálod a műveletet. Utána az utolsó jpg utánitól a végéig is megcsinálod.

Ehhez képest TC-ben - gomb megnyom, *.jpg beír, enter, és már ki is van jelölve.

@pro230:
Nem erről van szó, hanem arról, hogy nagyon alap funkciók hiányoznak az Explorerből, ehhez képest kapunk pár semmire se jó, parasztvakító funkciót. Pedig baromi jó lenne, ha a Windows része lenne egy hatékony file kezelő. Ehhez hozzáteszem, hogy anno a File Manager a Windows 3.1-ben használhatóbb volt, mint az Explorer, tehát visszafejlődés is volt, ugyanakkor a Microsoftnak szerintem nem lenne nagy cucc egy fasza file kezelőt összehozniuk a parasztvakítás helyett.

"Majd ha főállásban egész nap különböző kiterjesztésű, méretű, keltezésű fájlokat rendezek szét 684 mappába, akkor esetleg TC-t fogok használni. "

De éppen arról van szó, hogy a legegyszerűbb másolás is egyszerűbb a kétpaneles filekezelőknél, mint az Explorerrel. Ezért totál felesleges Explorert használni. Ja, hogy az van alapból a Windowsban? Mégis hány perc feltelepíteni valami egyszerűbben használhatót(mert a bonyolultság szerintem éppen az Explorerrel szarakodni)?

@dzsuz87:
Azt hiszem páran már leírták mióta és miért van ez az egyetlen előnye az Explorernek. Már ami a törlést illeti. A sorba rendezés szerintem egyszerűbb TC-ben, a video és kép információ részletezése pedig ugyanolyan a kettőben(aki ezt először felhozta, az nem ismerte a TC ezen funkcióját). Az új ablak megnyitására pedig a legtöbb esetben nincs is szükség TC-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Zabalint
2011.08.31. 15:09
@Canabis:
Én meg képzeld nehezebben látom át az Explorert. Nem magát a programot, meg a funkcióit, hanem nem vagyok akkora zseni, hogy 5-10 ablakban össze-vissza navigáljak, miközben ezt pár gombnyomással elintézem total commanderben. Barátnőm meg például nem használ billentyűzetet file kezelésnél, mégis egyszerűbben tudja használni a TC-t(pl. F5 helyett ott van lent a másolás gomb).

Szerintem fordítva ültök a lovon, nem azért "egyszerű" az Explorer, mert egy abszolút láma user előbb látná át, sőt szerintem ez nem is igaz, hanem azért tűnik annak, mert egy láma user először nem is tudja, hogy van alternatíva, így addig szenved vele, amíg át nem látja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. thedevelop...
2011.08.31. 15:09
Először is: Az új intéző tetszetős.
Másodszor pedig, be kellene tiltani. Nem az a baj, hogy egy filemanager-hez képest szinte semmit nem tud, sokkal inkább az, hogy a "user experience" sokkal fontosabb, mint például egy file nevének és kiterjesztésének megmutatása.

A legtöbb vírus így terjed, mert a kedves egységsugarú felhasználók bőszen kattintanak rá egy adathordozón lévő fájlra az intézőben, ha meglátják a film-, illetve zenelejátszó alkalmazás ikonját. Mivel az intéző alapértelmezetten nem mutatja a filekiterjesztést, lehetséges, hogy nem is hang, vagy videofile, hanem egy .exe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. dzsuz87
2011.08.31. 15:10
Loha:
A lomtarat kikerulom, de a TC-fele masolast nem szivesen kapcsolnam ki, en csak a torlest szeretnem. Olyan opcio meg nincs az enyemben (6.53). Az ujabbakban van esetleg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. dzsuz87
2011.08.31. 15:20
Zabalint:
Nem egyetlen elonye van csak, legfeljebb a te igenyeid szerint.
Tudod, masok az igenyek, masok az izlesek.

Amugy a TC 7.x-esek ki tudjak irni egy kep vagy video felbontasat, a video hosszat? Vagy nemi EXIF informaciot? Ezt konkretan meg nem probaltam, mert altalaban egy regebbi verziot hasznalok. De ha az uj tud ilyet, akkor azt fogom hasznalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zabalint
2011.08.31. 15:34
@dzsuz87:
Igen, eltérő igények lehetnek. Azonban itt egyesek azt állítják, hogy a legegyszerűbb dolgokra az Explorer sokkal jobb, holott én pont azt tapasztalom, hogy azokra is bonyolultabb.

"Amugy a TC 7.x-esek ki tudjak irni egy kep vagy video felbontasat, a video hosszat? Vagy nemi EXIF informaciot? Ezt konkretan meg nem probaltam, mert altalaban egy regebbi verziot hasznalok. De ha az uj tud ilyet, akkor azt fogom hasznalni."

Fogalmam nincs. Igen, itt fontosak lehetnek például az eltérő igények, mert ilyenre sosem vágytam, csak az egyszerűbb dolgokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zabalint
2011.08.31. 15:35
Az egyetlen előnyét pedig azok közül írtam, amelyeket felhoztak és sorra buktak be 1 kivételével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ThePoweR
2011.08.31. 15:41
Niggerfriendly.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. patrik2991
2011.08.31. 15:57
Lol mennyi tc búza van itt.
Aki itt mondja, hogy hú egy másolt gyorsabban megcsinálok tc-ben mint bárki más exploban az mekkora csíra gec feltéve, hogy előre meg van nyitva mind a 2 mappát öcsém, mert mire én kattogással kikeresem kijelölöm vissza újra kattog másik mappába be addig te is ugyan ezt csinálod tc-ben csak 2 helyen amin kb a 3 vissza gombbal spórolsz.
Tehát ehhez tényleg tök fölösleges én csak átnevezéses másolásra használom a tc-t, mert ugyebár könyörög minden startnál, hogy regisztráljak... na aha... Aki ftp-re használja a tc-t annak viszont sűrgősen javaslom, hogy váltson filezillára 1-2 használat után kukába kívánja a tc-t.

Ezzel az új explorerrel megint csak az a bajom, hogy foglalja a helyet a "fécsör" sáv, hiába rakják oda a másolás stb. gombokat, akk is a "billentyűkombinációkkal fogok szenvedni"
Ilyet, hogy írhatatok? Ezt most komolyan gondoltátok? Azok a billentyűkombinációk másnéven GYORSGOMBOK nem véletlenül az a neve, hogy gyors... na mindegy ti tudjátok... szegény szenvedő szerkesztők
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zabalint
2011.08.31. 16:23
@patrik2991:
Miért, te nem 2 helyen csinálod ugyanezt meg(mert ugyebár van egy forrás és egy cél könyvtár)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. szelljanos
2011.08.31. 17:40
A "Total Commander-fanok", mint jómagam is nem azt kérik, hogy a WIN 8 Explorer tökugyanolyan legyen, mint a TC, de legyen opció a 2 ablakos használatra és hotkeyek használatára, neadjisten testreszabására...
Így a "TC-búzák" (itt megjegyezném hogy amitől mi nem a beépített fogyatékos fájlkezelőt használjuk még mi is emberek vagyunk) és az Explorer-fanok is ki lennének szolgálva. Azt hiszem ez mindkét félnek csak jó lenne. A TCben rengeteg opció van ami sokkal-sokkal könnyebbé teszi a használatot és ez nem merül ki a fájlmásolásban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2011.08.31. 17:43
@szelljanos:
Így van. És amíg 15 éve is triviális alap dolgokat nem tud az Explorer, addig nem sok értelme van a Win8-ban megjelenő extra funkcióknak, mert ez már csak hab lenne a tortán, kár hogy kimaradtak a tortából alap összetevők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Humbuk
2011.08.31. 18:13
Lol emberek mi ez a Total Commander utálat? Azt aláírom, hogy mindenki használja azt, amit szeret, de miért is kell szarozni, meg utálkozni?

Én minden fájlművelethez TC-t használok és nagyon jól elvagyok vele. A barátnőm nem szereti, ő inkább explorert használ ez van. A TC egy borzasztóan hasznos fájlkezelő ami nem csak másolásnál, hanem tömörítésnél, hálózati fájlmozgatásnál, fájlok szerkesztésénél top 1 helyezett nálam

Ráadásul bármilyen tömörítő integrálható bele. Szóval le lehet szállni a TC-ről.

a win8 explorer sztárolóknak meg van egy kérdésem: Mikor tud majd a windóz iso-n kívül más kiterjesztésű fájlokat is kezelni?? Mert van még jó pár használatban levő amihez ugyan úgy kelleni fog a daemon tools és társai.

Engem ebben a win8ban az érdekelne, hogy mennyi memót fogyaszt idle-ben friss telepítéssel illetve hány ezer process fut a háttérben "svchost.exe" néven. Örülnék ha a csili-vili külső mellett egy !!!!GYORS!!!! oprendszert kapnánk és nem kéne a konfig erejéből a felének elmennie a win üzemeltetésére, mert van benne egy csomó haszontalan dolog amire az átlag usernek semmi szüksége. (Akinek meg kell az meg tudja úgy is hol kell bekapcsolni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. masterful
2011.08.31. 19:16
"Engem ebben a win8ban az érdekelne, hogy mennyi memót fogyaszt idle-ben friss telepítéssel"

Téged becsapott a Win7! Azért mert azt írja, hogy a 4 gigából a friss rendszer simán lefoglal 1 gigát, az nem úgy van!
Saját tapasztalat: 4 giga rammal 1,2 giga az idle, miután kivettem egyik modult és maradt 2 giga, ugyanazzal az asztallal idle-be beérte 700 megával!
Ha jól gondolom, akkor csak bevan gyorsítótárazva a mem, többnek látszik mint ami a valós lefoglalt hely!
(viszont a laptopomban 1 giga ramból marad 900mega a winnek, és itt már tényleg annyit foglal amennyit mutat... kábé mindet! )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Humbuk
2011.08.31. 20:06
Masterful: Nem csapott be Nekem 1.4 Gb van gyorsító tárazva alapból, kb olyan 7-800 mB-t ehet meg ami szerintem sok.

Mikrobi: Ha jól emlékszem neked quad core-od van ami szerintem esetünkben más. Nekem idle-ben olyan alap 10-20% a proci számolás. Nekem egy ős proci csücsül a gépben szerintem ezért erőlködik jobban mint a tied

Nekem mindennel együtt átlag 40-55 process fut úgy, hogy a zone alarm nem szkennel a háttérben. Sok minden ki van kapcsolva pl: rendszer visszaállítás, indexelés, távoli asztal, heti üzenet küldés az Ms-nek, havi üzenetküldés az Ms-nek és sorolhatnám.
Meg vagyok elégedve a win7-el nem ezzel van a gond, hanem arra vagyok kíváncsi, hogy a sok csicsa mellett mennyire figyelnek oda a sebességre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. babem
2011.08.31. 20:59
Amig a Windows nem "felejti" el a régi DOS-os A: B. C: stb meghajtós rendszerét, addig mindig is egy nagy kacat lesz a filekezelés benne.
Ezért akadtak el a mountolásos rendszerrel is. Egyre több és egyrre változatosabb formában érkező adattárolókkal kell szebeütköznie és fogalma sincs a MS-nek hogyan kezelje le ezeket.
Unixon, Linuxon, OsX-en mindezek évtizedekkel megelőzik a Windowst.
Van egy olyan érzésem, amíg ezt nem oldja meg a MS, addig mindig is lesznek Commander-szerű filekezelő programok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. asdsa
2011.08.31. 21:58
Ha lenne húszezer forintom, még ma megvehetném a legújabb Mikrószoft Vindóz kilencvenötöt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Gamedavid
2011.08.31. 22:31
lol
Linux már régóta tudja virtuális meghajtóként csatolni az iso lemezképeket, természetesen alapból. Semmi + program nem kell hozzá. Sőt megosztásból is megcsinálja, csak egy kattintás és csatolva is van és most ezt úgy adják elő májkrémszafték, mintha valami világmegváltó dolgot találtak volna ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zodiac83
2011.08.31. 23:37
Omfg mivan itt

@Zabalint:

Az egyik legnagyobb megfejtést (a sok közül) te magad írtad le:

@skateout:
Ja és egyetlen ismerősöm van, aki Explorert használ, ő pedig kimondottan kocka. Pont emiatt használja, mert anno akkora egérzsonglőr lett az Explorer használatában, hogy ezt a szintet hónapok alatt tudná csak hozni TC-ben, így nyilván sosem fog áttérni, mert neki elsőre sokkal lassabb a TC, és zsigerből azt mondja, ez így szar. Ellenben egy láma usernek totál nem nagy cucc.


Explorer - egerészés / TC - gombászás
Edit: Persze szigorúan elnagyolva a kérdést!

Ehhez még vedd hozzá, amit a cikkben írnak:

maga a szalag menü tábla PC konfigurációkkal is sokkal könnyebben használható, mint a tradicionális menük, ahol esetleg több almenüből kell kibogarászni, amire éppen szükség van. Ez utóbbi persze nem véletlen, hiszen a Windows 8 köztudottan tábla PC barát lesz

Kapisgálod már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint
2011.09.01. 11:28
@babem:
1. Nekem jobban bejön ez az a: b: c: meghajtós rendszer, de ez csak szokás kérdése, mert a Linux alatt megszokottal sincs bajom.
2. A bizonyíték arra, hogy hülyeséget beszélsz az az mc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. imhotep
2011.09.01. 11:50
Nekem nem okoz gondot parancssorban bepötyögni a másolás parancsot ha kell, zöld herkules monitoron kezdtem amd p8088-1 processzoros gépen a pc korszakomat. Használok windowst/ osxet és nagy ritkán linuxot de ma már totál nem izgat hogy commandert használjak vagy beépített fájl kezelőt, teljesen lényegtelen számomra.

A TC őrület olyan mint annak idején az ace mega codec pack mánia hogy egyesek el nem tudják képzelni nélküle a pcjüket és vívják szent háborújukat a fórumokon :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. skateout
2011.09.01. 12:03
Te jó ég mi lett itt, és még én is felkavartam a dolgokat.
OK, sorry, többet nem írok, mert tényleg elfajulnak a dolgok.
Mindenki azt használ amit akar, és ami jó neki.
Köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... skate...
2011.09.01. 12:22
Nem te indítottad.


Minden microsoft, apple, intel, amd, nvidia és böngészős cikknél ez van Megy a vallásháború keményen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2011.09.01. 16:19
@imhotep:
"A TC őrület olyan mint annak idején az ace mega codec pack mánia hogy egyesek el nem tudják képzelni nélküle a pcjüket és vívják szent háborújukat a fórumokon :-D"

Ennél azért komolyabb "őrület", ha nem konkrétan a TC-t nézzük, hanem az összes NC típusú file kezelőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2011.09.01. 16:22
@CyberPunk666:
Ennek rohadtul nincsen vallásháború jellege. Az, hogy milyen böngészőt használsz, tényleg nem érdekes annyira, hiszen lényegében hasonló kinézet, hasonló funkciók, stb. Itt ennek a TC-Explorer vitának köze nincsen a Microsofthoz, hiszen az Explorer és a TC helyére is behelyettesíthetnénk egy rakás más file kezelőt, pl. mc vs Dolphin. A két fajta file kezelőnek totál más az alapkoncepciója. Én a nc klónokat tartom használhatóbbnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lorddiablo
2011.09.01. 21:43
TC FTW+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2011.09.01. 22:04
#55
+10
#65
+1
#69
+1
#72
+10
#80
+1

no, hiányolom prohlepet, szóval írok helyette
amit ebben a hírben láttam és olvastam, már több éve elérhető linuxon, natív módon. win-en is, néhány plusz programmal. sztem az explorer helyett TC-vel kellene árulni a win-eket. ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. monocikli
2011.09.02. 16:21
Kijelölt fájlok csoportos átnevezése, automatikus sorszámozása miért nincs az útitervben?
TC-ben az egyik legalább vmennyire használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Movolif
2011.09.05. 16:23
hello mindenki! páran említették itt korábban, hogy a linux ezt meg azt tudja már rég, illetve a TC is mennyi mindent tud már régesrég alapban, a win-be meg alig kerül bele az évek alatt ezekből valami...........

a helyzet a következő: a KICSIPUHA nem is tehet bele bármit, mert olyan trösztelleni, meg versenyellenes pereket aggatnának a nyakába, hogy csak na...... lásd anno a böngészős pereket

nekik az a feladatuk, hogy olyan dolgokat és csak annyira tegyenek be az oprendszerbe, hogy az még ne jelentsen automatikusan egy elvesztett pert és dollármilliós bírságokat, de a fejlődés látszata megmaradhasson, tehát third party fejlesztőktől már elérhető dolgokat gyengített formában, vagy sehogy nem tehetik alapban bele a win-ekbe... mert azt könnyen árukapcsolásként, meg verseny-letörő húzásként értékelnék a bíróságokon...

Linuxba pedig azért tesznek bele komplett száztagú cig.. programcsomagokat mert amúgyis tök ingyenes, tehát nem tudják rájuk húzni a vizeslepedőt.

remélem a legtöbb vérpisikének ez kinyitja szemét ezügyben
akinek ez nem tetszik, az használjon linuxot, hadd lendüljön a 0.8-1,x százalékos otthoni használat fölé a mostani arány
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!