iPon Hírek

Windows 8: grafikus boot menü, App Store infók

Dátum | 2011. 09. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows 8 körül nagyon pezseg az élet, hisz a friss operációs rendszer szinte heti rendszerességgel szerepel a hírek kereszttüzében. Ezúttal a boot menüről hull le a lepel, valamint az App Store-ról is kiderült némi infó.

Ilyen lesz a Windows 8 boot menüje

A Microsoft Building Windows 8 blogja egy új bejegyzéssel frissült, amely ezúttal abba enged betekintést, hogy a következő generációs Windows esetében pontosan milyen változásokat figyelhetünk majd meg a boot folyamat esetében.

Mivel a Windows 8 fejlesztői kiemelten figyelnek arra, hogy az új operációs rendszert könnyen lehessen majd használni a tábla konfigurációkon, illetve az érintőkijelzővel ellátott egybegépeken, így a különböző alkalmazások esetében érintőkijelzőkre is optimalizálják a kezelőfelületet. A Metro felhasználói kezelőfelület mellett úgy tűnik, hogy a boot folyamat elemei is részesülnek az említett optimalizációból: a korábbi , illetve a jelenlegi megoldásokkal ellentétben a boot folyamat alkalmával előcsalogatható menü most már nem szöveges menüpontokkal, hanem érintőkijelzőkön is használható, grafikus menüelemekkel rendelkezik majd.
 

Ahogy az a fenti videóból is kiderül, a Windows 8 egy új kezelőfelületet kínál majd, amely lehetőséget ad a különböző operációs rendszerek indításának menedzselésére, valamint a boot folyamattal kapcsolatos beállítások módosítására is lehetőség lesz – anélkül, hogy az operációs rendszerbe be kéne lépnünk. Azok a felhasználók, akik UEFI firmware-rel rendelkező alaplapot használnak, még arra is lehetőséget kapnak ebben a menüben, hogy eltávolítható eszközökről is bootolhassanak: itt USB-s adattárolóról, vagy akár optikai adathordozóról is lehet szó. A Windows helyreállító szolgáltatását szintén innen lehet majd elérni, sőt, még parancssort is kapunk, amelyhez tábla PC barát képernyő-billentyűzet is jár majd.

A boot folyamat szintén megújul, így nem kell majd a szokásos Windows logót néznünk, míg bejön a bejelentkező képernyő – legalábbis az UEFI alapú konfigurációknál – hanem az adott gyártó által készített képeket, amelyek az adott termékről készültek, legyen szó noteszgépről, alaplapról vagy akár tábla PC-ről. A kijelző közepén természetesen logó, illetve egyéb grafika is megjelenhet.

A Metro stílusú boot menü összességében vonzónak is ötletesnek tűnik.  

Apple és Windows 8 App Store: a hasonlóságok

A Microsot következő generációs operációs rendszeréről, a Windows 8-ról már nagyon sok információ kiszivárgott, így azok számára, akik a korábbi híreket figyelmesebben is elolvasták, nem meglepő az a tény, hogy a Windows 8 esetében elérhetővé válik majd egy alkalmazás áruház (App Store), amelyben Metro alkalmazások, valamint tradicionális Win32-es alkalmazások is elérhetőek lesznek.

A friss értesülések szerint a Microsoft saját megoldása néhány tekintetben hasonlít majd az Apple saját alkalmazás áruházára, az iTunes App Store-ra. A Microsoft egyik illetékesei, Ted Dworkin már elárulta, hogy a Microsoft Windows 8-as alkalmazás áruháza lesz az egyetlen olyan beszerzési forrás, ahonnan Metro stílusú alkalmazásokhoz juthatnak majd a felhasználók. A vállalat illetékesei azt is elmondták, hogy a Metro alkalmazások után a Microsoft az adott szoftver árának 30%-át teszi majd zsebre, mintegy jutalékként, valamint kezelési és egyéb költségként. Az Apple a harmadik fél által készített iOS alkalmazások esetében ugyanezt a módszert követi, azaz az alkalmazás után befolyt összeg 30%-a marad a cégnél.

Az elmúlt hét folyamán már az is kiderült, hogy a Metro alkalmazások esetében a Windows Store-ba kerülés előtt egy hat lépésből álló jóváhagyási folyamatot kell majd teljesíteni. A jóváhagyási folyamat részeként a Microsoft szakemberei megvizsgálják az adott alkalmazást, hogy tartalmaz-e biztonsági réseket, illetve a technológiai és a tartalmi szabályoknak megfelel-e. Amennyiben minden rendben van, az alkalmazás megjelenhet a Windows 8 App Store kínálatában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. Riddick77
2011.09.22. 12:10
Remélem lesz valami normális kezelő felület is,mert ennél minden jobban néz ki,akár Win 7,akár android.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Benny
2011.09.22. 12:22
Ha jól tudom választani lehet majd a normál és az érintős felület között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Saint
2011.09.22. 12:26
tápos csibe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. m107
2011.09.22. 12:49
A command prompt előkészítése és elindulása ennyi idő
Ehhez kellene a legkevesebb idő s erőforrás Nevetséges sokat kell még rajta csiszolni
Akkor mennyi idő a win 8 alap boot-ja betöltése az asztalig stb stb
Nem kell kapkodni Microsoft
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bszoke88
2011.09.22. 12:55
#4
+1
ninja

"a Microsoft Windows 8-as alkalmazás áruháza lesz az egyetlen olyan beszerzési forrás, ahonnan Metro stílusú alkalmazásokhoz juthatnak majd a felhasználók"
challange accepted LOL

hát én jobban támogatom a 80-as évekbeli kiír mindent POST-ot. az összes eddigi gépemen tiltva a logó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kean
2011.09.22. 13:18
köszönöm, maradok a GRUBnál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. csaba108
2011.09.22. 13:23
Benny, sajnos rosszul tudod, ezt mondják, közben meg annyira össza van kapcsolva a két felület, hogy ha ez így marad, akkor köszönöm, de maradok a 7-esnél, mert az még átgondoltan lett tervezve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Azrael
2011.09.22. 14:03
Apropó boot menü, megcsinálhatnák végre, hogy a windows telepítő ne gyalulja le a meglévő boot menüket a gépről, mert elég idegesítő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. easy90ride...
2011.09.22. 14:04
s mindezek ellenére nincs benne egy Fix-BOOT első installálás után nem akart bootolni. újra kellett tegyem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Axekiller
2011.09.22. 14:21
Éljen...kaptunk megint egy Vista gyanús oprendszert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mythbuster
2011.09.22. 14:38
Gyerekek szálljatok már le a Vistáról, nekem annó mikor megjelent a gépemen volt, igaz föl is volt készítve az érkezésére(2GB DDR2 800MHz, Athlon64 3500+), az hogy sokan nyávogtak meg sírtak mert a szar színesfémhulladákaikon nem futott a rendszer ahogy kelett volna 512MB memóriával, csak sajnálni tudom, előbb gondolkodni kéne aztán kritizálni egy olyan rendszert amihez szar volt a géped! Elérulom a kezdetektől használtam és qurvajó volt, és 1000000x stabilabb a szaros XP -nél, pélyafutása alatt 2 alkalommal produkált kékhalált az nvidia driverek miatt, szemben az XP definiálhatatlan hibakódjaival!

A Windows 8, na az egy nagy rakás szar, ütném fejbe az értelmi szerzőket és mindazon mérnököket akik dolgoztak rajta, egyetlen ikont is mozgattak benne, ekkora taknyot nem lehet még egyet gyártani! Ezt nem a gépigényre fogom hanem arra, hogy elbaxták azt a kezelőfelületet amit annó a 90 -es években kialakítottak, rágányoltak még egy rend fost így a tehenek legelhetnek majd az asztalodon, kreatívan körbefosva a felhasználói környezetedet! Gratulálok Microsoft! Irány a csőd tesó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. m107
2011.09.22. 15:00
Ne felejtse már el senki ez még BETA......
Akkor sírjatok ha a kész oprend is ilyen lesz mint amilyen most a beta

UI: én még nem telepítettem fel majd talán a lapos topomra tesztelni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mythbuster
2011.09.22. 15:19
m107

Igen de a Beta -ból álltalában nem szoktak kivenni globális fejlesztéseket, ahogy nem fog eltűnni az a szar felület sem! Tableten elmegy, de asztali kiszerelésen mi a faxnak kelett ráintegrálni azt a xart?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. expander
2011.09.22. 15:22
mythbuster
Szerintem meg igen is nagyon jó ez az új elgondolás, neked kellene elszakadni a múltól. Tanulj újjat, ezzel fejlődsz...

m107-nek igaza van ez még BETA se
Nagyon várom hogy készen legyen, csak így tovább MS!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Oggy
2011.09.22. 15:30
De buták vagytok
Ennyi a véleményem
Fikázzatok egy beta szoftvert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gabest
2011.09.22. 15:53
Szerintem valaki a microsoftnál újra felfedezte az active desktop-ot. Emlékeztek még rá? Háttérkép helyett mindenféle html-es dolgokat lehetett kitenni. Ez kb. pont ugyanaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. asdsa
2011.09.22. 16:24
@expander
'Nagyon várom hogy készen legyen, csak így tovább MS!!!'

se.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. rieper
2011.09.22. 16:44
Mivel még béta egy fos az egész, tele hatalmas bugokkal (akarom mondani feature-ökkel... ).
Akinek meg nem tetszik a bootolás, fel lehet tenni grubot is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. qwertzzui
2011.09.22. 16:48
gabest: +1. A Win 98 refomja GG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2011.09.22. 19:49
Remélhetőleg 8 már maga után tudni fogja takarítani az ideiglenes fájlokat TEMP -ből , nem csak duzzasztja bele gigányi bájtokat Talán Win98-nál működött anno ez az öntisztítás ...(?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2011.09.22. 20:02
Az soha nem működött rendesen, ráadásul akkoriban alternatívája sem volt. Igazi SSD-gyilkos lesz ez is szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zaiko
2011.09.23. 03:48
Gyerekek... Nem azért a húsz fillérért, de a mostaniból is ki lehet kapcsolni a metro felületet...
Registry -> HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
RPEnabled kulcsot nullázzátok és kész. Soha többé nem köszön vissza a metro.
Az hogy ez "rendes" úton nem elérhető, nem jelenti azt, hogy nem is lesz.
Ez pedig nem béta verzió hanem Developer Preview. A béta majd az év vége felé jön.

A metro-ra visszatérve, nem tudom hol olvastatok, olyan hivatalos MS publikációt, hogy nem lehet majd kikapcsolni, de szeretném, ha valaki velem is megosztaná

Amúgy én kipróbáltam virtualizálva a cuccot, és nekem sem jött be a metro. Tény hogy tableten tökéletes, de PC-n szerintem használhatatlan. Mert kinek van szüksége app-ra ahhoz hogy megnézzen egy időjárás jelentést, meg tőzsdei híreket?...
Valahogy irodai felhasználásra sem tudnám elképzelni. És még csak nem is valami hű de dizájn, csili vili cuccról van szó. Ocsmány, igénytelen kinézetről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. expander
2011.09.23. 07:53
Zaiko - Ocsmány, igénytelen kinézetről...
Miért lenne ocsmény, nem is értem. Letisztult, könnyen átlátható. Minek ennél több? Felesleges csili-vilivel lassítani a grafikus felületet. Szerintem kiválóan használható pc-n is. Na dehát ízlések, ugyebár
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. expander
2011.09.23. 07:56
_DiEGO_
Nálam a win7/64 bit nem csinál hatalmas TEMP-eket. 6 hónapos gépnél is csak 15MB a temp. 1 hónapos gépnél meg csak 1mb. Ez nálam eddig is jól működött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2011.09.25. 22:17
@mythbuster:

Az operációs rendszernek nem az a feladata, hogy agyonterhelje a rendszert. Nekem új laptopom volt, de csak 1 giga rammal, olyan 1 hónapig volt használható rajta a Vista. A stabilitásban meg nem vettem észre eget verő különbséget az XP-hez képest. Utána visszatértem XP-re inkább. A Windows 7 már használható, mert gyakorlatilag a Vista nem más mint a 7 bétája, mert egy nagyon lényeges dolog, az optimalizálás hiányzott belőle.

A Windows 8-al alapvetően az a baj, hogy a koncepciója rossz. A parasztvakításra megy rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!