iPon Hírek

Windows 8: pendrive-on is magunkkal vihetjük?

Dátum | 2011. 04. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Manapság az USB-s hordozható adattárolók rendkívül népszerűek a felhasználók körében. Sokan különböző Linux disztribúciók alkalmazásával pendrive-ra telepített operációs rendszerrel is rendelkeznek, ami sok esetben jöhet jól. Úgy tűnik, hogy a jövőben akár pendrive-ra telepített Windows-zal is találkozhatunk majd: a WinRumors értesülései szerint ez utóbbi funkció a Windows 8 esetében a portable Workspace Creator nevű szolgáltatás segítségével lesz elérhető.


Az új szolgáltatásra azután derült fény, hogy a Windows 8 igen korai verziója kikerült a torrent oldalakra. A Windows 8 Portable Workspace Creator-ral kapcsolatban egyelőre meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre. Az már tudható, hogy a szolgáltatás keretén belül egy (legalább) 16 GB-os külső merevlemezre vagy pendrive-ra könnyedén telepíthetünk egy tökéletesen működő Windows 8-as operációs rendszert, amit aztán bárhova magunkkal vihetünk. A kiszemelt pendrive-nak vagy egyéb adattárolónak természetesen meg kell majd felelnie a minimális sebességkövetelményeknek ahhoz, hogy fusson róla az új operációs rendszer, de ezekkel a követelményekkel kapcsolatban egyelőre pontosabb információk nem érkeztek. Kérdés, hogy a hordozható operációs rendszer esetében lesz-e olyan limit, hogy meddig - hány hónapig - használhatjuk a szoftvert, illetve pontosan mely Windows 8 kiadások esetében lesz elérhető és egy felhasználó pontosan mennyi hordozható adattároló esetében alkalmazhatja majd az új szolgáltatást.

Reméljük, idővel fény derül a Portable Workspace-szel kapcsolatos további részletekre is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. iceblade
2011.04.18. 16:37
Itt van róla egy videó is hogy mégis hogy működik a dolog:
http://www.youtube.com/watch?v=ZDb9JCv3NlA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. bszoke88
2011.04.18. 16:52
ahogy elolvastam a címet, rögtön az ugrott be, h ez is csak azért lehetséges, mert kezdenek terjedni a 32 és 64GB-os pendrive-ok. és lám

tiny (core) linux 10MB (IIRC) pár progival is ráfér 256MB-os pendrivera is akár.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. FreeHand
2011.04.18. 17:19
Kell hozzá egy 32GB-os USB 3.0-s pendrive osz' jóccaka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. patrik2991
2011.04.18. 18:09
Nekem van 2 megás vistám egyszer próbáltam, amire kellett elég volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. empeharom
2011.04.18. 19:46
Viszont, hogy kihasználja a hardvereket is, ahhoz teli kell lennie driverekkel... arról se feledkezzetek meg... és az nem párszáz mega...plussz a használatos programcsomag.
Ezt eddig is megoldotta már aki akarta, XP esetében egy használható rendszer 4-5GB, Win7-hez már 5+ GB-os adathordózó nem árt.
És akkor még nem vittél semmit sehova, csak van pár programod kéznél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Enno
2011.04.18. 19:57
Én ezt a driver dolgot inkább képzelem el úgy hogy arra fognak alapozni hogy mára már mindenkinek van internet, aztán miután beazonosítja a Pendows =) hogy mit is raktak alá , valami idéglenes helyen a pen-re vagy az adott hardware-re csak a szükséges programokat szedi le magának majd autómatán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. polarx
2011.04.18. 20:47
win8 már amúgyis táblákra van "szakosodva" nem de? akkor minek a pd?! (tudom ha valaki mégis pc-nél használná bla bla bla.. de azért alapvetően mégse értem, vagyis nem akarom érteni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Avisto
2011.04.18. 20:49
"tökéletesen működő" és "Windows" egy mondatban... ez paradoxon
Szerintem M$-t ismerve az ultimate collectors edition tulajdonosai fogják tudni további kb 100usd-ért unlockolni ezt az opciót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. AxoPy
2011.04.18. 21:51
én nem nagyon értem ezt most...legutóbb a win7-et is pendriveról telepítettem fel, nem CD-ről, és pendriveról gyorsabb is am^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. princeps
2011.04.18. 21:52
De nem azt akarták, hogy menjen ARM procikon, gondolom akkor az vmi butított verzió lesz, mert 16GB egy tábla pc-n nagyon sok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. AxoPy
2011.04.18. 21:53
vagy most itt arról van szó, hogy teljes, működő oprendszer 1 pendrive-on? bedugom és megy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. vihor
2011.04.18. 22:53
Ahogy bszoke88 kolléga utalt rá, a linux alapú oprendszerek már egy ideje tudják ezt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. axe
2011.04.18. 23:04
gnu/linux fényévekkel előbb jár a picipuhánál, ami ez újdonság a windowsos társadalomnak, az bevett szokás a pingvineseknek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. shaddam
2011.04.18. 23:10
Tehát az ms feltalálta ami linuxon már az "őskor" óta megvan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. dzjaulah
2011.04.18. 23:33
aha... tehát a kubuntum startap usb-je elfér egy 1GB-os pendrivon is. A 8GB-oson amin, meg van kifejezetten jól érzi magát. Van rajta egy teljes office, ami lehet alapból .odt formátumot használna, de én marod inkább a .doc-nál, hogy mások is el tudják olvasni. Nameg bármikor tudok rá pakolni egy csomó tök jó dolgot, mivel van egy másik usb-s adattárom még töltöttem filmeket is vele stb. stb... a lényeg, hogy egy hasznos dolog.

A szardosszal meg majd viheted a király 16gb-os usb3-as, windows kompatibilis (mert persze akkor külön bevezetik ezt a kategóriát, hogy 5000-rel dárgább legyen a pendrive, amin fut), PortWorkspace-dat, amit talán tudsz majd konfigurálni amikor a gépednél vagy (de hogy a netről két kattintással telepítés nem lesz benne az tuti), és bármikor megmondja majd neked, hogy "tedd be a telepítő cd-d is telepísd ennek gépnek drivereit", hogy utána benyomja a bsod feature-t.
Szóval valami béna koppintásra számítok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. exec79
2011.04.19. 00:23
szerintem senki nem állította hogy "feltalálták" egyszerűen belerakják. Már az is baj? Egyeseknek a szar is keserű. Aki nem szereti a vindózt az használjon ubuntut meg linuxot meg a többi sufnirendszert azt kész, senkit nem érdekel igazán. Attól mert megmondják egyesek a "frankót" még mielőtt meg jelenne hogy milyen szar csak azértis, attól még mindig a leg elterjettebb rendszer a világon, ez van ha nem tetszik ne használd, vagy csinálj magadnak jobbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cooley
2011.04.19. 01:32
Egyet értek az előttem szólóval! Viszont magát ezt az "új" szolgáltatást nem értem. Fogsz egy bootolható pendrájvot, egy az egyben rámásolod a teljes rendszermeghajtó tartalmát, aztán kész. És akkor még az egyéb driverek telepítésével sem kell pöcsölni, sőt magával a vindóz telepítéssel sem... Vagy ez így most menőbb, hogy van rá külön program?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. HummeRC icebl...
2011.04.19. 02:57
Érdekes gondolat, kíváncsi leszek a tényleges megvalósításra.
A linkelt videón miért látok win7 enterprise feliratot a második bootolásnál 3:22-nél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dzjaulah
2011.04.19. 06:35
kedves exec79:
1, Azért szarozzuk le a fenébe, mert a mostani állapotban is már 16GB-os cucc kell neki, és az vagy sok, vagy ha lenne is ekkora usb-d, akkor meg hely pocsékolás.
2, Én még azért is mondom, mert a neve portable workspace a neve, ami azt sejteti, hogy csak bizonyos alkalmazásaid tudod így magaddal vinni, míg a linuxoknál tulajdonképp egy olyan telepítő CD-t viszel magaddal amire tudod az adataid, legutóbbi állapotod stb menteni.
3, Driverekkel alapból nem igazán kell foglalkozni Linux alatt, és reméljük, hogy a win-es változattal se kell majd minden alkalommal csak azért elindítani egyszer, hogy fölismerje őket, mielőt használod (a videón még kell). Sajnos az eddigi windows megoldások alapján ez a "feature" szerintem maradni fog.
Egyébként tényleg igazad van abban, hogy ne írjuk le a cuccot szarnak, amíg meg se jelent, de majd ha megjelenik, akkor majd oda be másolhatom innen, hogy milyen szar. Arra viszont nem tudok neked választ adni, hogy miért használják ennyien a világon. Arra se igazántudok válaszolni, hogy én miért használtam sokáig... Talán azért, mert nem hittem el, hogy van más is, meg elhittem, hogy ez a "legjobb" ami van, és nem gondoltam bele, hogy esetleg lehet jobbat is találni.

Tényleg win7 enterprise. Gondolom azt alakították át "hordozható munkaterületté"... vajon lehet majd akkor telepíteni vele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bszoke88
2011.04.19. 07:56
"Arra viszont nem tudok neked választ adni, hogy miért használják ennyien a világon."
az ms és az apple is olyan (legtöbbször 'csicsa' kategóriába tartozó) dolgokat rak az os-eibe, ami már rég megoldott linuxon vagy akár más körülmények között is és a hozzá nem értő tömeg ujjong, hogy már ezt is meg lehet csinálni...
marketing és tudatlanság. ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hunmyke
2011.04.19. 08:20
Nem olvastam végig a hozzászólást, felmerült bennem egy kérdés.
Oké, hogy Pendrive-ra telepítem a W8-at, de hova ragasztom a COA matricát?
(Gyanítom, emiatt nem alkalmazta ezt a pendrive-ra telepítést a MS)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. White_Rabb...
2011.04.19. 08:41
Vagy csak simán tudja is használni valamire az ember fia...
Linux-al szenvedés volt az élet. Megszoktam hogy minden program professzionális és mindent tud amit szeretnék. Linux alatt normális filmnézőt se találtam ami rendesen megjelenítené a feliratot ÉS nem pixelesedik a kép.
Képszerkesztő? Van, de ami ott 3-4 kattintás az PS-ben 1.
Keverő progi? Nem is volt, de ha lett volna se kompatibilis semmivel.
Böngészőnél a fele plugin kiírta hogy köszi de a linuxot nem komálom, sőt ez a jobbik eset, van hogy csak nézek hogy miért nem működik a plugin, de nem ír ki semmit.
Játék nincs rajta értelmes, programozni is csak körülményesen lehet, nem gondoltam volna hogy visszasírom a visual studiot.

Amúgy tényleg jó dolog hogy van... csak nem felhasználóknak! Hiába próbálkoznak, ugyanolyan toldozott foltozott handycapes marad az egész. A windowsnak vannak hibái, nem is kevés, de ha akarok valamit KOMOLYAN csinálni rajta akkor adott a lehetőség. Linuxnál meg csak elszenvedget az ember...

(egy dologra pl nagyon jó, webszervernek, mivel alacsony a gépigénye és jól van optimalizálva rá, meg széles sprektumon lehet kezelni a hálózati rendszert.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. P100
2011.04.19. 11:11
Mégis mi ebben a hír? Pendrive-ról rendszeresen használok portable Ubuntut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. inverzmous...
2011.04.19. 12:07
White_Rabbit: Van erre ellenpélda is. Kedvesem egyetemista, kis netbookja van, amin volt már windows (egészen konkrétan win7 starter), de azt mondta, hogy használhatatlanul lassú szar. Kapott egy ubuntut rá, szépen beállítgattam neki, azóta semmi panasz a kis gépre, eleinte mondta hogy furcsa, de imádja, teleragasztgatta matricákkal, vele alszik kb

Ha jól be van állítva, akkor igenis használható rendszert lehet belőle faragni, csak egyesek elfelejtik azt, hogy ezt is meg kell tanulni beállítani. A windowst se 2 nap alatt tanultad meg bekonfigolni.

Persze mielőtt átállsz rá, le kell tesztelni hogy hogyan tudod megoldani a dolgaidat, ha fejest ugrasz nulla tervezés nélkül, akkor nemcsoda hogy odacsapod a falhoz hogy szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Mage
2011.04.21. 13:42
Na, a Windows kezdi szépen lassan behozni a 20-30 éves lemaradását a Linux-szal szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fery02
2011.04.25. 12:37
inverzmouse: Kiegészítenélek annyival, hogy a Win 7 Starter-rel alapból nem lehet csinálni szinte semmit, szóval amellett Ubuntu nagyon könnyen tud pozitív meglepetéseket okozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. matthew11
2011.04.28. 10:59
Tényleg furcsa, hogy ez "hír". Egy modern operációs rendszernél ez az elvárható minimum lenne. Amúgy szerintem Windowsba tök felesleges. Nem erre való, nem erre tervezték. Meg lehet csinálni, kétségtelen, de akkor már az is "sufnirendszer" lesz.

Másik, hogy itt a Linuxra legtöbben mint "operációs rendszer" hivatkoznak. Nos a Linux nem operációs rendszer, csupán egy kernel, egy rendszermag. A különböző disztribúciók - például az Ubuntu - már operációs rendszer, így arra hivatkozni, hogy Linux "sufni OS" mérhetetlen nagy tudatlanságra vall.

Sokféle disztro létezik, sokféle igény kiszolgálására, köztük vannak jó pénzért professzionálisak is. Az, hogy valaki nem találta meg elsőre a neki kellőt, ez nem jelenti az, hogy nem létezik.

A Linux az elmúlt évek alatt hihetetlen mértékű fejlődésen esett át, így aki egy évnél régebbi "tapasztalataival" osztja az észt, az jobban teszi, ha szán egy kis időt arra, hogy körbenézzen, és ha valamit nem tud, akkor kérdezzen. Igen kérdezzen, ez a Linuxos közösségben nem szégyen. Jó eséllyel - ha bizonyos szabályokat betart - segítséget fog kapni.

Akik itt a Linux fejlettségét hirdetik el kell hogy keserítsem őket. A Linux kernel egy baromi régi, sok szempontból elavult technológián alapszik. Már az elején szóltak Linusnak, hogy a monolitikus kernel a múlté, de nem érdekelte, hiszen nem akart "semmi nagyot" alkotni. Természetesen az idő múlásával a drivereket lehetőség volt modulokba rakni, így valamelyest mérsékelni lehetett a monolitikus kernelek hiányosságait. Másik oldalról a Hybrid (Windows) kernel érdekesen fog működni különböző hardvereken, de ismétlem, nem tartom elképzelhetetlennek.

Még valami. Anyám tudása a gépekkel kapcsolatban valahol a nulla, és a negatív végtelen között volt. Leültettem egy Ubuntu elé, és megtanulta használni. Hónapokig azt sem tudta, hogy Linuxot használ. Meg lehet tanulni, egy kis időt kell rá szánni, de ha ezen túl vagy, akkor nem fogod már érteni, hogy mit szerettél annyira a Windowsban. Engem meg kell, hogy mondjam, bosszant. Lépten-nyomon valami f@szsággal cseszeget, nem hagy élni, és állandóan kitalál valamit, hogy hátráltasson a munkában. Nem állítom, hogy "Jobb", azt meg végképp nem, hogy "Legjobb", de nekem sokkal könnyebb használni, és egy 0.0.pre-alpha user is meg tudta tanulni, elvégre a user már csak a héjat látja.

Matthew
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror matth...
2011.04.28. 11:40
Ez mind nagyon szép, én is kipróbáltam leültetni embereket elé, akár átlagos felhasználói tudással, és az eredmény nulla, mert: egyrészt rögtön felmerült a probléma, hogy hogy nézze meg, melyik partíción mennyi hely van, eleve melyik mekkora legyen, hogy jó legyen, és melyik mire való, mert az sem mindegy. Amíg ilyen alapvető dolgok nincsenek a képedbe nyomva, addig számukra kényelmetlen, átláthatatlan. Elérési útvonal... persze, Windows alatt egyszerű, C, D, E, könyvtárnév, kész. Linux alatt hiába magyarázom, nem érthető, nem logikus a számára, nem kényelmes. Programot installálni, drivert installálni szintén, Windows alatt setup exe, next, next, finish, Linux alatt meg akkor kezdődik csak az igazi móka, főleg ha még a hálózattal is csinálni kell valamit. Apropó, installálás, na az is jól ki van találva, letölti a user a tar.gz-t, aztán csak les, hogy azzal mi a lófaszt kell csinálni. Ha tényleg az lenne a cél, hogy mindenki számára érthető és használható legyen a rendszer, és nyugdíjazzuk a Win alapú szarságokat a picsába, akkor ezekkel kéne kezdeni valamit elsősorban, mert hiába lett belepaszírozva a disztrókba ezer dolog, ha még az alapok is nehezen érthetőek az embereknek.

És igen, a Linux az egy borzasztó jó dolog, de nem mindenkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!