iPon Hírek

Windows 8 TI, Qualcomm és Nvidia tálalásban

Dátum | 2012. 01. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft következő operációs rendszere elérhető lesz az ARM processzorokkal szerelt eszközökre is, ez már jó ideje nem titok. A CES során a jelentősebb ARM partnerek mind bemutatták, hogy mire képesek jelenleg, ha a Windows 8 futtatása a cél. Mind a három vállalat, az Nvidia, a Qualcomm és a Texas Instruments is a legnívósabb, legerősebb chipjeit hozta, hogy táblagépbe bújtatva őket megmutassák mire képesek Windows 8 alatt.

Ennek megfelelően az Nvidia standján a Tegra 3 került elő. Felmerül a kérdés, hogy a Windows 8 esetében vajon mennyire lesz elegendő az 500 MHz-en üzemelő segédprocesszor, elég lesz-e a grafikus felület mozgatására, és akár kisebb feladatok, zene, és kommunikációs programok kiszolgálására, ahogy az Android rendszer mellett ezeket el tudja végezni, vagy a Microsoft termékét csak Idle állapotban szolgálja majd ki. Erre a választ feltehetően csak a Tegrás eszközök tesztelése során tudhatjuk majd meg, az Nvidia egyelőre nem árulta el. A kiállított eszközön csak egy Nvidia feliratot találunk a 10,1 hüvelykes képátlóval büszkélkedő kijelző alatt, a belsővel kapcsolatban is csak a Tegra 3-at lehet biztosan tudni, de feltehetően az átlagos körítéssel bír, vagyis 1 GB rendszermemória, és 1,3 GHz-es órajel, amennyiben minden mag aktiválja magát.
 


A Texas Instruments standján már egy részben új termékre építő bemutatótáblát láthattak az odalátogatók. Az OMAP 4470 SoC a jelenlegi paletta legizmosabb tagja, és még egyetlen boltban megvásárolható termék sem tartalmaz ilyet. Az OMAP 4460-hoz viszonyítva érdekes, hogy nem a processzor terén kell a jelentős javulást keresni, hanem a grafikus teljesítményben, mivel ez a lapka már nyugdíjazza a már megszokott PowerVR SGX540-et, és helyébe az SGX544-et állítja, ami megduplázza a feldolgozó egységek számát. A két Cortex-A9 mag órajele 1,5 GHz-ről 1,8 GHz-re emelkedik itt, valamint az erősebb grafikus mag és processzor többletfogyasztásának kompenzálására bekerült két Cortex-M3 egység a multimédiás számításokra, és egy 2D-s gyorsító, ami a kezelőfelület mozgatását végzi a nagyvad helyett.


A Qualcommnál egy komolyabb váltást elhozó SoC készül a Windows 8 rendszerrel operáló táblagépekhez, mégpedig a sokszor emlegetett MSM8960 képében. Ez a lapkakészlet lesz az első 28 nm-es gyártástechnológiával rendelkező chip, ami forgalomba kerül. Persze nem csak ennyi újdonsággal szolgál majd a Qualcomm terméke, a jelenleg alkalmazott Cortex-A9-es magoknak egy jóval erősebb variánsát fogják bevetni, amit saját maguk terveztek. A Krait magok akár 50%-ot meghaladó teljesítménnyel múlhatják felül az eredeti ARM tervezésű processzort, az órajelük pedig 1,7 GHz körül alakul majd, így összességében két maggal megközelítik a Tegra 3 teljesítményét, miközben fogyasztásban (és ezáltal üzemidőben) egyértelműen erősebbek. A grafikus területen is történt változás, az Adreno 225 kerül majd bevetésre, ami azonos órajel mellett 50%-kal gyorsabb, mint az Adreno 220, és erre még rájön, hogy 266 MHz helyett már 400 MHz-en üzemel majd.
 


A gyors áttekintés után jól látható, hogy az Nvidia kivételével sosem látott lapkák készülnek majd a Microsoft friss szüleményének részére. Persze ez jelenthetné, hogy az Nvidia gyengébb lesz, mint a többiek, de azt is, hogy a Tegra 3 kaphatja a legtöbb optimalizációt a szoftveróriás részéről, mivel régóta a fejlesztők rendelkezésére áll, és azért nem szabad elfelejteni, hogy a Tegra termékcsalád 28 nm-es tagja is gőzerővel készül, és a Windows 8 megjelenését követően néhány hónapon belül megérkezhet.

Sajnos a TI referencia táblájáról nem készültek friss felvételek, így nem tudni milyen sebességgel mozgatja jelenleg az operációs rendszert, a másik két gyártó közül pedig egyelőre a zöldek tűnnek gyorsabbnak, és gördülékenyebbnek, ha a Metro UI mozgatását tekintjük. Persze korai ezek alapján ítélkezni, hiszen a végleges Windows csak valamikor az év második felében érkezik majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. l-bandee
2012.01.16. 12:45
Hát ha az androidot mondják szétzilált rendszernek a sok különböző hardver miatt, akkor ez a win8 vajon mi lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. netmumus
2012.01.16. 13:02
Rengeteg tabletes tesztet látni a Windows 8-ról. Viszont én még nem sok PC-s tesztet láttam róla. Tábla gépekre akarják ezt főként fejleszteni, vagy milyen szándék lehet éppen a májkrémszoftnál?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. djwolf
2012.01.16. 13:20
Lehet, hogy még nem szabadna ilyen következtetést levonnom, mert még nem teszteltem a windows 8-at, de nekem valahogy ez a tabletes kinézet nekem eddig nem jön be az első képeket megítélve.

No de majd kiderül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. atti2010
2012.01.16. 13:24
Én próbáltam a win 8-at PC-re tök jól működik, pedig kezdetleges még csak nem is béta, a csempe kinézetet meg 2 gombnyomás és kilehet lőni így csak a jó tulajdonságok maradnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2012.01.16. 13:25
netmumus - a zsebben lévő eszközöknél az x86 platform nem működik (brutális hő és nagy fogyasztás), de valamilyen szinten össze kellene hozni a kettőt, ehhez pedig ilyen itt is ott is megy átmenetre van szükség. Hosszútávon szerintem az embereknek lesz egy telefonjuk amit otthon beraknak a dokkolóba, hogy a nagy gépen dolgozzanak, meg ilyenek..

Addig ameddig ez megvalósul kell valami kapocs, ez erre a megoldás.
A hirtelen váltás nem megoldható, még a legnagyobbak is belebuktak, mint például az intel amikor egészen új alapokra helyezte volna a processzorokat, amikor az amd kijött a visszafele kompatibilis x64 processzorokkal. Ha akkor nincs az amd, akkor a 64 bitre váltás egy teljesen új visszafele egyetlen programmal sem kompatibilis architektúrát jelentett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. netmumus Cyber...
2012.01.16. 13:49
CyberPunk666
Értem hogy mit írsz, az tény hogy az x86 patform valóban nem megoldás a tabletekre és akár telefonokra. De ha nagyon rákoncentrálnak a tablet-re, akkor az hosszú távon nem biztos hogy jót jelent a PC változatnak. Jelenleg van a Windows mobile (ha jól emlékszem ez a neve) a telefonos Windows operációs rendszer. Szerintem a Windows 8-al is így kéne valahogy bánjanak, hogy teljesen különálló legyen a két projekt. Egy valagnyi ember ezen dolgozzon, egy valagnyi meg azon. De én eddig nem nagyon láttam igyekezetet a PC verzióhoz. Lehet hogy még korai ezt a következtetést levonnom, bár nem hiszem, mert úgy olvastam hogy idén már forgalomban lesz. Windows 7 az én véleményem szerint egy egész jó váltás lett az XP-ről. Igazából még értelmét nem nagyon látom a 8-nak, én még vártam volna vele. Lassan ez is olyan lesz hogy havonta adnak ki egy új rendszert nagyobb verziószámmal mint a chrome és újabban a a firefox.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller netmu...
2012.01.16. 14:55
Azért nem látsz PC-s hírt, mert a PC-s újdonságok eltörpűlnek attól, hogy mot tabletre is megjelenik. Ettől független ugyanúgy alkalmas lesz PC-re mint az elődje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. VagasiFeri
2012.01.16. 15:58
Csak ez a gép lassú egy kicsit, mert megszoktam a nagy modern gépeket..De ha lenne tízezer Forintom, már holnap megvehetném a géphez ezt az új eredeti Mikrószoft Vindóz 95-öt, és akkor dolgozhatnék itthon is a benti munkáimon..Sőt, egy csomó más csodát is művelhetnék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VagasiFeri
2012.01.16. 15:58
Aki egyszer már belekóstolt abba, mit jelent egy jó számítógép, és mondjuk beléphet vele a világhálózatba, az átéli a század csodáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noherczeg
2012.01.16. 19:01
@kiskoller

Csak azt ne felejtse el senki, hogy az Aero és a Metro teljesen különböző dolog, ezért fejleszteni is külön kell rájuk... Marhára érdekel, hogy ez hogy fog jól kijönni a nap végén nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!