iPon Hírek

Windows 8: további újdonságokról hull le a lepel

Dátum | 2011. 09. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft BUILD konferenciája sok-sok érdekességet árul el a Windows 8-ról: az első kis érdekesség-csomag például pont a tegnapi nap folyamán érkezett. Most a vállalat szakemberei újabb részleteket árulnak el a várva várt operációs rendszer egyes tulajdonságairól, így lassan már minden lényegesebb információ a felhasználók birtokába kerülhet.

Xbox Live szolgáltatás is lesz a Windows 8-ban

A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy a Games for Windows Live és az Xbox Live szolgáltatások hamarosan összeolvadnak. Az Xbox Live programozói részlegének igazgatója, Larry Hryb saját blogján egy fura bejelentést tett, amely lényegében arról szól, hogy a Windows következő kiadásában elérhetővé válik majd az Xbox Live szolgáltatás, amelynek pontos neve Xbox Live for Windows lesz.


Az Xbox Live szolgáltatás lényege, hogy segítségével a felhasználók játékaikat, zenéiket, filmjeiket, kedvenc TV sorozataikat elérhetik kedvenc Microsoft és Windows eszközeiken (már ahol pl. van rendes videótár). A BUILD alkalmával a fejlesztők egy kis ízelítőt is kapnak abból, hogy mennyire egyszerű olyan Windows 8-as játékokat készíteni, amelyek az Xbox Live szolgáltatásban rejlő lehetőségek kiaknázására is képesek.

Az újítással kapcsolatban az ígéretek szerint további információkat a közeljövőben kaphatunk.

Modern BSOD ablak: a Windows 8 esetében „szebb” lesz majd a kékhalál

Egy vicces újításra is fény derült, amely modernizálja a BSOD ablakot. Kékhalál esetén ezentúl egy sokkal jópofább ablak tárul majd elénk a Windows 8 esetében, mint korábban – bár azért titkon reméljük, hogy ezt a kis képet most látjuk először és utoljára.


A fotót Patrick Kortendick, a MobilityDigest és az Xbox360Digest egyik munkatársa töltötte fel a TwitPic-re. Ahogy a fotón is látszik, a hiba leírása alatt már egy kis visszaszámláló is helyet kap majd, amely a rendszer újraindításáig hátralévő időt mutatja. Hogy ez a jópofa megoldás csak a fejlesztők szórakoztatására készült, vagy a későbbiekben a Windows 8 szerves részét képezi-e, az egyelőre rejtély.

Újdonságok, amelyek inkább a fejlesztők számára lesznek fontosak


A BUILD-en számos olyan újdonságról is szó esett, amelyek a fejlesztők munkáját könnyítik majd meg. Az egyik legfontosabb hír a témában az, hogy elérhetővé válik a Visual Studio 11-es kiadása, amely szeptember 14-től kezdve az MSDN előfizetők, szeptember 16-tól pedig mindenki számára elérhető. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

A fejlesztőeszközök esetében néhány újításról is hírt adhatunk, amelyek a szakemberek hatékonyabb együttműködését és a hatékonyabb munkavégzést segítik elő. Az első ilyen újítás a Team Foundation Service fejlesztői változata, amelynek köszönhetően a fejlesztők hatékonyan együttműködhetnek egymással munka közben. Ezzel együtt a Microsoft .Net keretrendszerének 4.5-ös előzetese is elérhetővé válik.

A Windows 8 Server fejlesztői kiadása már inkább a felhő alapú szolgáltatások miatt lesz fontos, ugyanis a szoftver betekintést ad abba, hogy a különböző informatikai környezetekben hogyan üzemelnek a felhő alapú alkalmazások. Arra is fény derül, hogy miként tudnak ezek az alkalmazások együttműködni a különböző rendszerekkel és hogyan lehet szoros kapcsolatot kialakítani a nyilvános „felhőkkel”.

Ezzel egy időben a Windows Azure fejlesztőkészletének 1.5-ös kiadása is elérhetővé válik, sőt, a Windows Azure-hoz kapcsolódó különböző fejlesztésekről is lehull a lepel. Utóbbiak között az Azure Marketplace bővítés, az API fordító, az Azure Service Bus és az Azure Windows 8-ra szabott eszköztára is megtalálható.

A Metro felhasználói kezelőfelület nem kínál majd támogatást a webes pluginekhez, így a flash tartalmak sem lesznek benne elérhetőek.

A Flash támogatás már egy ideje kényes kérdésnek minősül: sokszor fel is vetették a piac különböző szereplői, hogy a Flash helyett érdemes lenne áttérni HTML 5-re. A Microsoft most egy meglehetősen kemény lépésre szánta el magát: a Metro kezelőfelület alkalmazásakor az Internet Explorer 10 esetében nem áll majd rendelkezésre Flash támogatás, sőt mit több, egyéb pluginek használatára sem lesz majd lehetőség.

Az Internet Explorer 10 Metro kiadása akkor aktivizálódik, ha a felhasználók az érintőkijelző-barát Metro felhasználói kezelőfelületre váltanak – ekkor majd le kell mondaniuk minden pluginről, amit az IE 10 esetében egyébként asztali módban továbbra is használhatnak. Tehát összességében maga az IE 10 asztali kiadása továbbra is kínál majd plugin támogatást, így a Flash plugin is elérhető marad, ám csak akkor aknázhatjuk ki a benne rejlő lehetőségeket, ha a Metro felhasználói kezelőfelületről a Start menü megfelelő kis „palájára” kattintva visszatérünk a hagyományos, megszokott asztali módba. Egyébként maga az Internet Explorer 10 is tartalmaz hasonló, üzemmód váltást elősegítő opciót, legalábbis a tegnap óta letölthető Developer Preview kiadás mindenképpen. Ha már a Wndows 8 fejlesztői kiadása szóba került, akkor mindenképpen meg kell említenünk azt az érdekes tényt is, amit nemrégiben Steve Ballmer osztott meg a nagyérdeművel. Ballmer szerint már több, mint 500 000 letöltésnél tart a Windows 8 Developer Preview kiadása, ami nagyjából egy nap leforgása alatt bizony mindenképpen szép teljesítmény.


No, de térjünk vissza a Flash támogatás kérdésére. Hogy miért nincsenek pluginek az IE 10 Metro változatában? A Microsoft szerint egyrészt a HTML5 támogatás segítségével sokkal jobban kiaknázhatóak az érintőkijelzőben rejlő lehetőségek, másrészt szerintük napjaink bővítményei nem minősülnek túl jó választásnak a Metro felhasználói kezelőfelület és a modern HTML5-ös weboldalak esetében, méghozzá azért, mert az általuk kínált felhasználói élmény hagy némi kívánnivalót maga után. Az eddigieknél talán sokkal fontosabb az az érv, hogy a pluginek nélküli IE 10 használatával kitolható az adott noteszgép, vagy tábla PC konfiguráció akkumulátor ideje, sőt, a rendszer ezzel együtt sokkal stabilabban, megbízhatóbban is biztonságosabban is üzemel pluginek nélkül, ami szintén nem elhanyagolható előny. Kétségtelen tény, hogy a bővítmények korábban nagyobb szerepet kaptak a webes tartalmak esetében, de a szabványok fejlődésével és a HTML5 megjelenésével rengeteg dolog megváltozott.

Az IE fejlesztőcsapat vezetője, Dean Hachamovitch arra is kitért, hogy a HTML5 szabványt egyre szélesebb körben alkalmazzák már a weben, sokan úgy, hogy a Flash támogatással nem rendelkező látogatók esetében a weblap automatikusan HTML5 módba vált. Ez utóbbi főleg a mobil webböngészők esetében lényeges.

A Flash támogatás elleni harc legkomolyabb szereplője egyébként maga az Apple, aki iOS alapú eszközeire nem kínál Flash támogatást, és ez a helyzet valószínűleg a jövőben sem fog megváltozni, főleg, ha a HTML5 a jelenlegihez hasonló mértékben terjed továbbra is. Más kérdés egyébként, hogy azoknál a mobil eszközöknél is vannak bajok a Flash támogatás által nyújtott felhasználói élménnyel, amelyek rendelkeznek Flash pluginnel. Utóbbi főleg akkor jelentkezik nagyon, ha nem érintőkijelzőre, hanem egér alapú vezérlésre tervezték az adott Flash alkalmazást – márpedig a legtöbb esetben utóbbi helyzet érvényes.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. wolfwood
2011.09.15. 14:22
Ígéretesnek hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zaiko
2011.09.15. 14:29
Tegnap én is kaptam ebből a szebb BSOD-ből
[KÉP]
A VMWare 7.1 még nem képes futtatni VirtualBoxon pedig szépen futott.

Amúgy ez a developer preview még elég kovász, nincs benne túl sok új a win7-hez képest Látható legalábbis nagyon kevés..
Az a Metro felület pedig... húú... Startmenü nincs többé, leállítani se tudtam a cuccot Csak ctrl+alt+del-el...
Nekem egyáltalán nem jött be. Tabon használható lesz, de PC-re reménykedem, hogy nem erőltetik.
Bár egyenlőre nem úgy néz ki a dolog, mivel csak registryben lehet kikapcsolni a metro cuccot (és egyben visszakapni a start menüt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Phantomstr...
2011.09.15. 14:30
Hát nekem a most elérhető Developer Preview-nál rögtön a telepítésnél az első képkocka ez a nagyszerű ój BSOD (HAL_INITIALIZTION_FAILED), szóval a hír nélkül is rájöttem, erre az újításra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dsjonny
2011.09.15. 14:33
Az "új kék-halál" képernyőt meg is lehet nézni: én elsőként a Virtual PC 2007-en próbáltam (volna) ki, és miután eltünk a boot-képenyő, akkor kaptam efféle képernyőt. Szerintem ez így sokkal "barátságosabb", viszont valóban lehetne informatívabb, hogy pontosan mi is a hiba oka. Igaz; a mostani kék-halál képernyőkből sem derül ki sokminden, de mondjuk ha egy eszközvezérlővel van a hiba, vagy egy DLL-el, akkor talán már elindulhatunk valamerre.
Ja; és még valami: én második partícióra raktam fel, és mostmár a Windows-os boot-menü sem karakteres DOS-os kinézetű, hanem "klassz" grafikus, és teljesen passzol a Metro-s kinézethez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. dsjonny
2011.09.15. 14:38
A kilépés/leállítás úgy történik (legalábbis nálam), hogy a felhaszálóra kell kattintani, majd kijelentkezés, utána meg a jobb alsó sarokban meg már ki tudjuk kapcsolni a gépet. Egyébként igen furcsak az egész az eddig megszokottakhoz képest.
Amúgy nem tudja valaki, hogy hogyan lehet új programot hozzáadni ehez a felülethez? A törlésre már rájöttem: csak jobb klikk, és a képernyő alján megjelenik egy "vezérlő"... Hozzáadással meg a "rögzítés a start menüben"-el próbálkoztam, meg belehúzni a start menübe, de sehogy sem jött össze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. noPublicFG
2011.09.15. 14:49
Ezt a BSOD ablakot soha nem akarom látni, akár jópofa, akár nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. atti2010
2011.09.15. 14:49
Jól összedobták már majdnem olyan gyors mint az SSD-s gépem pedig egy régebbi Samu HDD-n van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tookmindeg...
2011.09.15. 14:54
Start > Settings > Power, ott lehet leallitani. Hulye megoldas valoban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. yodamester...
2011.09.15. 14:58
Remélem ez a live marhaság nem olyan lesz mint boxon,hogy ami esetleg nem erdeti a gépemenazt elküldi a mikrofosnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2011.09.15. 16:11
Legalább valami random meztelen nőket raknának be bsod képnek, hogy valami öröm is legyen az ürömben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. twollah
2011.09.15. 16:22
A BSOD kepernyo az beszaras.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Xmister
2011.09.15. 18:38
Leállítás:
Egeret vidd a képernyő bal alsó sarkába (de ne kattints semmire), a megjelenő menüben Settings, majd power
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MasterMark
2011.09.15. 21:12
ocsabi: ezen jót nevettem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dsjonny
2011.09.16. 07:06
Hagyományos Start Menü engedélyezése:
regedit:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
RPEnabled = 0

(Regedit futtatása:
a fájlkezelő ablakban a címsorba: regedit)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. feliks
2011.09.16. 10:19
Ez a Wind8 egy szemét lesz. Feltettem Vmware alá virtuálisgépbe, hát finoman szólva kiábrándító a sok otromba majdnemüres kocka egy 24"os monitoron..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gyigyo
2011.09.16. 10:33
Windowsok csak egyre romlanak ha megnézzük a win7 nemsokkal gyorsabb vagy nem is mint a XP...
Ha xp-be lenne dx10 meg dx11 akkor senki nemváltott volna tovább...

a Windows teljesen átkellene programozni hogy normális legyen akkor nem kéne olyan nagy gép se hozzá!

De ezt nemfogják megtenni ez egy ördögi kör vegyél nagy pc-t amin elmegy az új windows és a játékok...

Az XP támogatás meg hamarosan lejár akkor mit tesznek a celeron 1.7ghzes emberkék!?
vagy a p4-esek

vista nem megy rajtuk se a win7 főleg a win8...

már lassan ott tartunk hogy a 2magos pc is kevés lesz a windowshoz ha csak netezni akarsz...

fogadjuk a windows 9-hez megalább 4 magos pc kell 8-12gb rammal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kulkris
2011.09.16. 11:11
Hát látom a nehéz felfogásúaknak nem tetszik, arra nem gondoltatok hogy a metro felület az a tabletekhez van kifejlesztve és marhára nem egér és bill komóhoz? Nyomsz egy win gombot és szépen megkapod a rendes megszokott Aero kezelő felületet. Az a Windows 8, és nem tudom mit vártatok, gondolom azt hogy máshogy nézzen ki, én elégedett vagyok a Win7 kinézetével, ezen remélem nem változtatnak, és nyugi lesz benne újdonság bőven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kulkris
2011.09.16. 11:15
Annak semmi értelme nincs hogy 2-3 évente ráhúznak egy új skinet és pár csicsát a kezelő felületre, és eladják újnak mint régen.

Metro = Touch és Tabletek
Aero = egér & bill és asztali PC

Felesleges 27"-on a kis téglalapokat bámulni, szarakodni a navigálással, és bekorlátozni saját magadat a Metro használatával. Az tökéletes lesz azoknak akik csak 1-2 dolgot akarnak csinálni a gépükkel a fotelben ülve.

Az aero újdonságai szemmel láthatóan elmentek a komolyabb felhasználás irányába, a sok gyorsbillentyűvel, részletesebb infókkal, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. haly
2011.09.16. 14:40
gyigyo Akkora balf@szságot mondtál, hogy csak néztem. Erős pc a win7-hez? Ne röhögtess a (ha jól emlékszem) 9, vagy 10 éves laptopom is viszi a startert, amibe egy celeron 1.5ghz-es proci van valami 64 megás integrált vga-val. Jesszus ember hol élsz te? Egyedül a vista volt a baklövésük az winek közül. Xp bevált, és a win7 is. Nem egy rendelőbe, iskolába, további intézményekben láttam már gépet, amin win7 futott. Gimibe most nyertek pályázaton 8 interaktív táblát + laptopokat win7-el, és még a 60éves tanárok is el tudnak vele boldogulni. Egyáltalán nem bonyolult, és nem is igényel erős pc-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Parano1d
2011.09.16. 15:30
Azért jóval erősebbet, mint az xp-hez, sok magos procival gyorsabb is mondjuk.
Ha megnézed a játákok gépigényét azért nem véletlenül van, hogy vistához/win7-hez erősebb procit, illetve több memóriát javasolnak a minimum/ajánlott gépigénynél.
Én is win7-et használok, de a 1.5Ghz-es cerkádon nyilván jóval gyorsabb volna az xp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dsjonny
2011.09.16. 15:42
Igen; nekem is tök jól ment a régi gépen is 1,4GHz, és Athlon XP-vel, 768MB DDR-266 memóriával, 30GB HDD-vel, 128MB VGA-val a Windows 7 Home Premium, csak öcsémnek nem tetszett, és leszedte...
A másik gépemen (AMD Sempron 1.6GHz, 2GB DDR-400, 256MB VGA) meg Vista Home Premium van, és nekem azzal sincs semmi bajom. OK, én nem játékra használom, hanem fejlesztésre, meg filmekre, de nekem így is tök jó. A Win7/8 is fut rendesen.
Úgyhogy akárki akármit mond, a felhasználási módtól függ, hogy melyik gép-OS páros mire jó.
Ettől függetlenül nem tudok egyetérteni a Windows stratégiájával: feltelepít (már eleve ezzel sem) 10GB-ot, amit senki sem tud, hogy mit és miért is tesz fel; tele van mindenféle "kikapcsolhatatlan", értelemetlen funkcióval, aminek nagyrészét senki sem használja, meg igen sokszor csinál valamit, amit sehogy sem lehet kideríteni, hogy mit... Úgyhogy tudnék tippeket adni a MS-nak, hogy hogyan tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2011.09.16. 21:38
Nem nekem találták nekem még win 7 -en is ki van kapcsolva minden, ami nem létszükséglet,és a szép aero helyett is jó kis win95-ös dizájn kecsegteti a szememet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2011.09.17. 12:37
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... asdsa
2011.09.17. 13:46
Mert a külsőnek aztán sok köze van a belsőhöz. Az, hogy milyen skinnel használod a legkevesebb a rendszer szempontjából
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csicsoblad...
2011.09.17. 19:59
Feltettem a régebbi gépre, az első 2-3óra azzal ment el, hogy nem ismerte fel a VGA-t és akadt az egész, mint egy diavetítés, mert ATI 9600XT-hez nem nagyon van még win8 driver . Azért összebarkácsoltam, most már ismeri a kártyát. Minden mást magától felismert, még az a Nforce2-es audiót is, amit a Windows 7-re csak barkácsolva lehetett feltenni.

Az a Metro szírszar nálam egyáltalán nem működik, bármire kattintok bejön a logo, és utána full zöld a kép, és vége. Az időjárásos gatgetnél át akarom tenni budapestről más városra az is eldobja magát, az IE pedig totál halott, elindul, beírom, hogy ipon.hu, és egyből a program leállt, úgy kellett pendriveon átvinnem rá egy firefoxot. Viszont kékhalál nem volt nálam.
Pont a lényeg, az IE és a metro nem működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!