iPon Hírek

Windows 8: Windows Upgrade 11 kattintással

Dátum | 2011. 11. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows 8-cal kapcsolatban szépen lassan szivárognak a különböző információk, amelyeknek köszönhetően egyre teljesebb képet kaphatunk mindarról, amit a Microsoft következő generációs operációs rendszere nyújtani fog. Ezúttal az operációs rendszer telepítésével kapcsolatos lehetőségekről érkeztek friss hírek, így az alábbiakból kiderül, milyen lehetőségeink vannak, ha Windows 8-at szeretnénk konfigurációnkra telepíteni, illetve akkor, ha meglévő operációs rendszerünket szeretnénk majd Windows 8-ra frissíteni.

A vállalat elmondása szerint a felhasználóknak minden korábbinál egyszerűbb dolga lesz. A gyártó internetes letöltés formájában is elérhetővé kívánja majd tenni az új operációs rendszert, ami nem csak azért jó, mert így kényelmesen beszerezhetjük a szoftvert, hanem azért is, mert a letöltött fájlba beleintegrálják a 25 karakterből álló termékkulcsot is, így ennek beírásával nem kell bajlódnunk. A telepítésre többféle módszer áll majd rendelkezésre: a szoftver telepítését azonnal megkezdhetjük – itt ismét több opció közül választhatunk –, de arra is van mód, hogy például bootolható USB-s adathordozóra pakoljuk át a telepítő fájlokat.


A rendszer – a telepítő letöltése előtt – első körben egy vizsgálaton esik át, amelynek keretén belül kiderül, hogy a Windows 8 fut-e rajta, illetve eszközeink és alkalmazásaink – egy esetleges frissítés után – használhatóak lesznek-e az új operációs rendszerrel. A  vizsgálat végén a beépített letöltő menedzser ellenőrzi, hogy mely Windows 8 verziók kompatibilisek az adott rendszerrel és kiválasztja a szükséges nyelvet is.

A letöltés végeztével ki kell választani a telepítés módját. A telepítő lehetőséget ad arra, hogy személyes adatainkat és Windows-os beállításainkat a frissítés után is megtarthassuk, de igény esetén választhatjuk csak személyes fájljaink megtartását is. Utóbbi opció esetében a felhasználók egy „tiszta telepítést” kapnak, de ezzel együtt személyes fájljaik is megmaradnak, és ehhez nem kell külön segédprogramot – például Windows Easy Transfer alkalmazást – sem használniuk.


A frissítés, illetve a telepítés elvégzésekor tapasztalható felhasználói élményt a Windows 7 alattihoz képest jelentősen javították a vállalat szoftvermérnökei. A Microsoft állítása szerint a frissítés mindössze 11 egérkattintással letudható, ami 82%-kal kevesebb, mint amennyire az előző generációs operációs rendszernél, a Windows 7-nél szükség volt. Külön jó hír, hogy a korábbinál kevesebb ablakkal, illetve beállító varázslóval fáraszt minket a telepítő. Mindezt úgy érték el, hogy ezzel egy időben a funkcionalitás és a testre szabhatóság sem szenvedett csorbát.

Természetesen nem csak a felhasználók számára látható dolgok változtak. A telepítő motorja is felgyorsult, hála a különböző optimalizációknak. A telepítő ennek köszönhetően összességében hamarabb végez a frissítési, illetve telepítési feladatokkal. Az egyik legjelentősebb gyorsulást az eredményezi, hogy a telepítő nem egyesével másolja a szükséges fájlokat, hanem komplett könyvtárakat mozgat. Gyorsít a folyamaton az is, hogy a szoftver a frissítő folyamat alkalmával kettő helyett csak egyetlen egy „Transport” könyvtárat használ. További újítás, hogy a fájlok fizikai mozgatása helyett úgynevezett „hard link” műveleteket alkalmaz a telepítő, azaz a fájlokat fizikailag nem mozgatja, hanem hivatkozik rájuk. Ezek együttesen jelentősen gyorsítják a telepítési folyamatot.

Az alábbi videó betekintést enged a telepítés folyamatának egy részébe, valamint a telepítéssel kapcsolatos lehetőségekről is lerántja a leplet.
 


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. atti2010
2011.11.22. 17:10
Jöhetne már a béta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. sanyix
2011.11.22. 17:23
Ja hallottam róla hogy leegyszerűsítették a telepítést, most már meg sem kérdezi hova települjön, lazán kérdés nélkül felülírja az első particiót amit talál... szokásos ms "majd én megmondom neked mi a jó" felhasználó"baráti" megoldás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Kolompár B...
2011.11.22. 17:49
mi lenne ha nem a csiliv vili szarokrol szolna egy oprendszer, meg en mondanam meg mit csinaljon mit ne. es ne akadekoskodna mint egy tulhajtott kertesz magdi?mi a sza*rnak 10 gigas oprendszer? meg minden a netet cseszi. persze be lehet allitani csak kell fel ora...asszem en maradok az xpnel mig gepem lesz.. utana meg veszek 1 konzolt, mert mar nevetseges ez a pc piac(gondolok itt tobbek kozt az alkatresz arakra is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. malvoisen
2011.11.22. 17:52
Bár sosem számoltam, nem hiszem, hogy a win7 telepítéséhez 65 klikk kellene, ha nem akarunk semmilyen beállítást, pl. particionálás, elvégezni. Az meg hogy kitaláltak valamit, ami 11 kattintással mindent eldönt helyettem, nem valami nagy cucc. Akkor már találja ki a nevemet is és legyen egy "Elfogadom" gomb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. adler741
2011.11.22. 17:54
Kolompárnál a piros pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. phoenix062...
2011.11.22. 18:07
Ha nem tetszik leszarod azt maradsz az xp-nél vagy win7-nél, ki a ...... érdekel! Ez csak egy k.....tt hír ahogy olvasom úgy ti is internetről töltitek, csak nem a hivatalos site-ról, akkkor meg nem k..a mindegy? Olyanok írások ezek amik csak a helyet koptatják meg a scroll-t az egeremen. Ha valami új jön és úgy érzed nem neked szól akkor hagyd a p...ba, de ne vergődjél!
Ezt az összefüggést a win8 és a konzolok közt meg nem értem...vagy lehet igen, ahha windows= csak játék?! NEM HINNÉM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. skateout
2011.11.22. 18:07
Maradj csak Xp-nél, ilyen felfogással az is való neked.
Grat hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. polarx
2011.11.22. 18:23
Részben igaza van a kolompárnak részben abszolút nincs. Nem a csili vili szarokról szól a se a win7 (a win8-at nem tudom nem próbáltam egyenlőre nem is fogom). Ha nem szeretnéd hogy megmondják neked mit csinálj, használj ubuntut ott te mondod meg mit csináljon a rendszer nem foglal több 10 gigát csak kb 3-at és még mai napig elfér a telepítője 1cd-n. Mégis fényévekkel jobb mint az xp. phoenix0622-nek meg igaza van windows=csak játék? bocs de nagyon nem.. Lehet te vagy a 10 éves akinek nem telik jobb gépre ezért szar mindenki más de te megmondtad a tuti mert az xp még mindig jó.. hát persze.. xp-t 2hetente vagy legjobb esetbe havonta egyszer újra kellett rakni. win7 fél évet lazán kíbír és még akkor se törvény szerű az újra húzása.. valamit valamiért.. mindenki azon sír hogy de sok ramot eszik a win7 istenem.. 2g ram kb 2-3e forint (ddr3-al nézve) de még ddr2-vel se haladja meg az összeg a 10e forintot amúgy meg kinek a gépébe nincs 2012-be 1-2gb ram? (csak mert ezen már bőven elmegy a win7) ha meg van benne nem azért van hogy ki is legyen használva? mivel jobb az xp ha 2g ramból 1,7-1,8 szabad de egy kínlódás az egész? inkább legyen 2g ramomból csak 1,5-1,4 szabad. De legalább minden patent..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. jozsefm polar...
2011.11.22. 18:30
hát persze.. xp-t 2hetente vagy legjobb esetbe havonta egyszer újra kellett rakni. win7 fél évet lazán kíbír és még akkor se törvény szerű az újra húzása..

mit csinálsz te velük?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. polarx
2011.11.22. 18:45
az xp ennyit bírt.. a win7-el nincs bajom.. xp-n meg éreztem hogy lassult folyamatosan.. szar volt. win7-et meg azért húzom újra fél évente mert felkerül annyi olyan program ami már feleslegessé válik aztán hiába a registry tisztító meg a többi semmi se lesz olyan.. imageből meg újra húzom 10 perc alatt programokkal együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. proton
2011.11.22. 18:46
Tény hogy az Xp 1 hónap után rommá lassulja magát és teheted újra (semmi különöset nem kell vele tenni egyszerűen szar) Másrészről ott a kékhalál rendszeres vendég win7 mióta kijött fent van a gépemen 1x nem fagyott még be. Ja igen és nincs dx 10 sem ami manapság azért jó ha van. Majd minden Xp rajongó kénytelen lesz át állni mikor semmilyen driver nem lesz jó és ez már nincs olyan messze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. DogTheDog
2011.11.22. 19:05
Nem emlekszem pontosan,de mintha a hetre valo upgrade sem lenne bonyolultabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti2010
2011.11.22. 19:45
Kolompár Baktaló Mikor több millió embernek megy rendesen akkor el kell gondolkodni bizonyos dolgokon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pjszilard
2011.11.22. 20:16
Remelem a 11 kattintast 5percen belul kell megtenni es nem 1ora alatt 10perceket varva kozben.

Egy tipp ha lassu a geped nem az a megoldas, hogy 5 antivirust futtatsz egyszerre rajta. 2X2GHz, 4GB es SataII HDD alatt ne futtass antivirust (ha megis ne panaszkodj senkinek). Az alapeset, egyedul hogy integralt inteles vide eseten sem ajanlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pjszilard
2011.11.22. 20:17
Csereltem alaplapot, videokartyat es meg mindig megy a win7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm
2011.11.22. 20:22
Windows 8: Windows Upgrade 11 kattintással, erről véleményt, nem egymásról!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. atti2010
2011.11.22. 20:26
pjszilard Én Inteles gépből kelett áttegyem a HDD-t AMD-sbe és kis kerregés 1 újraindítás után kitűnően működik, ezt egyetlen Winnel sem lehetett eddig megcsinálni, az XP nél csak VGA-t cseréltem és máris kék halál volt a jutalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. rastawicc
2011.11.22. 20:33
Én láttam egy keveset a Win8-ból, és nem tetszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Vendég-Ven...
2011.11.22. 20:52
polarx:

"xp-t 2hetente vagy legjobb esetbe havonta egyszer újra kellett rakni. win7 fél évet lazán kíbír és még akkor se törvény szerű az újra húzása."

Nem is tudom, én még a kb. 3 évvel ezelőtti XP telepítésemet használom. A gép éjjel-nappal megy, az uptime átlag 1-2 hónap, de akkor is csak frissítés miatt kell újraindítani. Igaz, eléggé megválogatom, mit telepítek a gépre.

ocsabi: Nálam is többször volt már sikeres alaplapcsere XP újratelepítése nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kryl
2011.11.22. 21:08
Win 2k? az BEST volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. skateout
2011.11.22. 21:37
Na meg azt se feledjük, hogy én egyik gépből kivettem a rendszer vinyót, át tettem egy másik gépbe, és ott pedig indításnál feltett minden drivert, procitól kezdve (processzor telepítést még előtte nem láttam ) és ez után hibátlanul működött a rendszer.
Akármilyen szar is a Win 7 (nem az én véleményem ez, mert én szeretem) ilyet nem tud az XP.
Nekem a flexibilitás kell, nem az, hogy jajj de futkos egy friss XP egy fél milliós gépen, holott használhatatlan mikor megtöltöm programokkal, és ezt mondom több éves XP tapasztalattal nyílván.
Na most, én a Win8-at teszteltem, de úgy, hogy már Win7 alatt voltak nekem feltelpítve programjaim egy partícióra, és én azokat futtattam és gond nélkül mentek, de még ráteszek egy lapáttal, játékokat is szintén így futtattam Win8 alatt, hogy már 1 éve kb fel voltak telepítve egy Win7 alatti partícióra és ezek is gond nélkül futottak, legalább olyan jól mint 7 alatt (Crysis 2, Dirt 2, Dirt 3, NFS Shift 1-2, Hot Pursuit, stb)
Szóval, fikázzátok csak a jövőbeli Win8-at, de egyelőre még a Béta előtti is eléggé tudott mutatni dolgokat.
És ismételem magam, maradj XP-nél ha neked az a jó, senki nem kötelez semmire, csak ne mond valamire hogy szar, ha nem tudsz semmit sem róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Movolif
2011.11.22. 21:38
csatlakozom, nekem is voltak alaplap/gépcserék pár xp-s installom alatt, meg évekig müxödtek is. persze nem mindegy mit rakunk fel a frissítések közül sem, de ezt a titkárnőkön kívül általában illene tudni annak aki gépezik.

viszont az alábbi good/shit/good/shit ábráról lemaradt a win2000 illetve én nem lennék abban annyira biztos, hogy a 3.11 olyan naon good lett volna, bár keveset használtam de nem tűnt különösen coolnak anno
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Movolif
2011.11.22. 21:58
tulképp a 95/98 is dos alapú volt, röhely de számomra 2001 után kezdődött az xp-vel a megbízhatónak mondható winek korszaka, az az elöttre csak "vészkorszak"-ként emléxek lehet nem vok egyedül ezzel oO
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2011.11.22. 22:10
@polarx
Érdekes, nekem 1,5-2 évet kíbirt az XP újratelepítés nélkül. Általában azoknak szokott 1-2 hónap vagy még hamarabb durván belassulni meg fagyogatni, akik nyúzzák rendesen, de mégsem értenek hozzá, meg lusták néhanapján megtisztítani a szeméttől, feleslegesen autorunolt szolgáltatásoktól, defragmentáli a rendszer partíciót, stb. De egyébként azoknál az ismerőseimnél, akik nem csinálnak soha ilyesmit, de nem is nyúzzák a gépet, 1 évig lassulás mentesen menni szokott a rendszer, de volt aki 5 évig nem telepítette újra, na akkor már tényleg lassú volt.

@atti2010:
Be kell állítani valami általános drivert(vga, vesa, stb.), és úgy simán áttehető egyik gépből másik gépbe a telepített XP. Egyébként nekem simán ment ez 98-al, 2000-el és XP-vel is, nyilván előbb csökkentett módban indítottam.

@ocsabi:
Én a kalóz XP-k közül a Blade Edition-t ismertem és az elég jó volt. Kb. azokat a beállításokat csinálta meg, amelyek nekem is az elsők közé tartoztak, plusz volt hozzá egy rakat szoftver.

@Movolif:
3.11 legalább nem volt olyan fagyós, mint utána a 95, igaz nem is tudott sokat. Amúgy én egy kiegészítő segítségével azt is Start menüvel, tálcával használtam. Meg volt egy gépünk, amin csak 8 mega ram volt, és a GTA-nak nem volt elég, még úgy sem, hogy minden szar háttéralkalmazást leállítottam DOS alatt, a Windows 3.11 virtuális memóriájával viszont már ment, igaz néha megakadt a sok swappelés miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2011.11.22. 22:11
@Movolif:
Számomra is az első stabil Windows az XP volt, de nyilván ez azért van, mert NT 4.0-t és 2000-et sosem használtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. polarx
2011.11.22. 23:38
Zabalint: nlite-al játszottam leginkább a legföbb ok az volt hogy telepítgettem újra a gépet. Egyszer csináltam egy 160mb-s xp telepítőt ami 2g ramból 100mb alatt evett indítás után. hidd el én nyúztam a gépet kellő képpen úgy hogy közbe figyeltem is rá. volt olyan is hogy feltelepítés után 2 órával újra kellett rakni pedig volt hogy ugyan azt a cd-t használtam mint elötte 2 héttel. majd ugyan erről a cd-ről újra húzva megint egy jó rendszert kaptam. nekem eléggé zsákba macska volt az xp. kár ezen agyalni mi miatt volt nállam szar nincs az a pénz ami miatt vissza váltanék rá..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rastawicc
2011.11.23. 00:42
Az én szemeimet a win8-nál eddig csak az egyes vizuális elemek bántották...
Hamarosan behatóbb vizsgálatnak vetem alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kean
2011.11.23. 08:17
Ez is mekkora paraztvakítás USB bootdisk linuxba már évek óta létrehozható, a liveCD majd talán megjelenik a Windows 9-cel... Azért vicces, hogy milyen egyszerűen készítette az unattended install XMLt az asztalra, csak oda kellett néznie Ha már ekkora idióták, hogy nem kreáltatnak egy default unattended fájlt (ha már az egész videó erről szól) amibe ténylegesen is belementi a kulcsot és nem ilyen editálós hülyeségekkel járatják le magukat... Mennyi felhasználó készít magának ilyen fájlt? És ha van is ilyen, mennyi felhasználó képes belemásolni a kulcsot? (a videóban már volt ott valami, tehát valaki betett már oda egy kulcsot, a csaj csak bemásolta az újat...)

Remélem nem követi a trendet és visszafelé kompatibil lesz, örülnék, ha nem kellene cselekhez folyamodnom, ha Dungeon Keepert szeretnék játszani Windows alól, legyen az bármelyik verzió
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2011.11.23. 11:31
Szabad vilagtol eleg sokat eltanult mar a MicroSoft, ...

... habar meg mindig 11 kattintas kell nekik, ... sebaj, majd ez is megy jobban a win14-nel.

Ubuntu-nal beallithatom, hogy a frissites teljesen automatikus legyen, tovabba hogy frissitsen-e egy ujabb kiadasi verziora (tehat mintha win7 ---> win8 frissites lenne) ha az megjelenik ...

... ettol azert meg nagyon messze van a MicroSoft, ... oppla!

Azt elvarnam a MicroSoft-tol, hogy ami mar a szabadszoftvereknel MAR GYAKORLAT, arrol tegyen emlitest, hogy most vegre naluk is van valami ...

Varom, hogy mikor masoljak le a REJTETT MENU trukkot a szabad vilagrol: ez azt jelenti, hogy normal esetben az ablak felso keretet latjuk rajta ilyen-olyan talca-aprosagokkal, de ha felvisszuk az egeret a bal oldalara, akkor ott atvalt az aktualis alkalmazas menurendszerenek mutatasara, ... azaz igy tovabbi helyet szabadit fel szamunkra a kis laptopok vilagaban oly szukos fuggoleges helybol!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2011.11.23. 13:07
@polarx:
"Ha nem szeretnéd hogy megmondják neked mit csinálj, használj ubuntut ott te mondod meg mit csináljon a rendszer"

Nem azért, de éppen az Ubuntu az a Linux disztribúció, ami a legkevesebbet kérdez telepítéskor, talán még annyit sem, mint a Windows 7. Más disztribúcióknál csomagonként kiválasztható telepítőből, hogy mi legyen telepítve, Ubuntunál viszont egy viszonylag minimalt kapsz, és telepítes után válogathatsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VagasiFeri
2011.11.23. 18:49
De lenne Tízezer Forintom, holnap megvehetném a géphez ezt az új, eredeti Mikrószoft Vindózkilencvenöt programot. És akkor dolgozhatnék itthon is és a benti munkahelyemen.Sőt..egy csomó más csodát is művelhetnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx Zabal...
2011.11.26. 02:21
Pont ezt mondom hogy ott nem kell baszakodni meg nem fog hülyeséget csinálni helyetted. Lehet hogy jobban bele kell nyúlni telepítés után olyan szempontból hogy nem teszi tele fölösleges szarokkal de így legalább te választod ki mi kell és mi nem (viszont a 11.10 már-már borzalmas.. MÉG az van fent de vissza megyek a 10.10-re. ez a rendszer lassú, szar és pont kezd windowsos lenni. Ha most tudnék egy mozzanatot idézni akkor a totalcar azon részére gondolnék ami most volt 2 hete asszem a b merci tesztje palóctól amikor a "fa" burkolatról beszél ilyen "whaaa ezt biztos nem kérném bele" na most pont olyan az új ubuntu hogy inkább nem utálom a unity-t ami amúgy nagyszerű lenne egy táblán de jelen esetbe fos, nem jól működik, lassú tölt de nem tudom mit pedig van hozzá hw meg áhh.. mindegy valamiért nem jön be egyáltalán)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!