iPon Hírek

Windows 8.1-es táblából asztali PC egy ötletes dokkolóval

Dátum | 2014. 08. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Bay Trail SoC egységeinek köszönhetően már több olyan tábla is készült, amelyek igen könnyűek és ezzel együtt meglehetősen kompaktak is. Az újdonságok érintőkijelzője azonban nem valami ideális tradicionális asztali alkalmazások kezeléséhez, ám ha egeret és billentyűzetet is csatlakoztathatnánk hozzájuk, egyből javulna a helyzet. Itt jön képbe a Plugable Pro 8 dokkoló állomása, ami pont az említett probléma megoldására született.
A dokkoló Micro USB kapcsolaton keresztül csatlakozik az adott táblához, és meglehetősen sok portot kínál: jelen van rajta négy darab USB 2.0-s csatlakozó, egy mikrofon bemenet és egy fejhallgató kimenet, egy DVI-I videó kimenet, illetve egy Ethernet port is. Hab a tortán, hogy a dokkoló a táblához csatlakozva nem csak extra portokat kínál, de a tábla akkumulátorának töltését is elvégzi. Az egyedi áramkör egy trükköt is bevet: csatlakoztatásnál a gyári töltő jelét szimulálja, mielőtt az USB portot host módba kapcsolná.
Persze néhány megkötés azért van. A külső kijelzők maximum 1080p-s felbontás mellett üzemelhetnek, az Ethernet port maximális adatátviteli sávszélessége pedig 100 Mbps. Mivel a dokkoló egy USB 2.0-s porton keresztül kapcsolódik a rendszerhez, külső adattár csatlakoztatásakor nem számíthatunk túl komoly sebességekre. A koncepció azért még ütőképes, főleg, hogy a külső kijelző a tábla kijelzőjével egy időben használható, igaz, csak kiterjesztett asztal módban, klón mód sajnos nem áll rendelkezésre.
A Plugable Pro 8 dokkoló gyártása éppen most kezdődik, hála a sikeresen záruló Kickstarter projektnek. A kész termékek szállítása novemberben indulhat meg, egy-egy ilyen dokkoló pedig 90 dollárért lesz kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. ByrDer
2014.08.09. 13:23
Kb ez a jövő... csak mondjuk ha mindenhez lehetne vezeték nélkül valami megbízható sokoldalú szabvánnyal, simán csatlakozni, akkor már ez a dokkoló sem kell, hogy az "asztali" gépünket zsebrevághassuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. somakb
2014.08.09. 15:45
Vagyis usb 2.0 -án keresztül hajtja meg a külső kijelzőt, ezért is csak a kiterjeszett mód. 720p ben is kb max 15 fps környékét lehet 2.0 usb-n. Hurrá. A főképernyő a tabon... és akkor egyszerre kell a kis 8 colos képernyőt nézegetni meg egy 24 colost... elég fárasztó... az egész koncepció egy vicc. Az egészben egy hasznos van, hogy akítv usb hubként tölt is és otg is egyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vivanto somak...
2014.08.09. 18:11
Attól, hogy kiterjesztett módban megy, még bármelyik lehet elsődleges képernyő. Nem is értem ez miért hátrány, pont a képernyő klónozást használják jóval kevesebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. krisz9611
2014.08.09. 19:03
Miért tünik nekem úgy hogy a vidiben mikor rádugja akkor nem a tabletet mutatja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!