iPon Hírek

Windows 9 névvel érkezik a Microsoft új operációs rendszere

Dátum | 2014. 01. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft a Windows 8.1-es kiadását egészen jól kipofozta: az új operációs rendszer határozottan jobb lett, mint a Windows 8, igaz, azért még mindig éri némi kritika – többnyire még mindig a korábban megszokott, a Windows 8 érkezésével nyugdíjba küldött Start menü hiánya miatt. A Windows 8.1 még csak most kezdi bontogatni szárnyait a piacon, de már tudjuk, hogy az új Windows kiadás máris gőzerővel készül, megjelenésére pedig 2015 folyamán lehet számítani. A Threshold kódnév alatt futó újdonságról korábban már kiszivárgott némi infó, ám akkoriban a források még azt állították, a friss operációs rendszer Windows 8.2 név alatt látja meg a napvilágot. Most ismét szóba került a Threshold, amellyel kapcsolatban néhány új információ is érkezett – a legérdekesebb kétségkívül az, hogy az új Windows kiadás a Windows 9 nevet viseli majd.
A Windows 9 a Windows 8.1-hez képest több téren is fejlődni fog. A legfontosabb különbség, hogy az új Windows kiadás már tartalmaz majd Start menüt, úgyhogy ebből a szempontból már biztosan nem érheti kritika. Ezzel együtt a csempékre támaszkodó Metro felhasználói kezelőfelület is szintet lép: érkezik a 2.0-s kiadás, ám ennek várható újításairól még nem hullott le a lepel. Fontos újítás lesz, hogy a Metro stílusú alkalmazások a klasszikus, tradicionális asztalon is futtathatóak lesznek, méghozzá ablakban, akár más asztali alkalmazások társaságában is. A Threshold-dal kapcsolatban az idén áprilisban megrendezésre kerülő BUILD konferencián árul el további részleteket a Microsoft, ám a vállalat illetékesei már most leszögezték: ekkor még nem teszik elérhetővé a Threshold-ot a fejlesztők számára. A Windows 9 végleges változata várhatóan 2015 áprilisában jelenhet meg, ezt kettő vagy három publikus próbaváltozat kiadása előzheti meg. Hogy a Microsoft illetékesei miért nem a Windows 8.2-es elnevezést használják? A Microsoft a jelek szerint szabadulni szeretne a Windows 8 névtől, ami korábban rengeteg kritikát kapott, így nem cseng valami jól az átlagfelhasználók körében. A Windows 9 kiköszörülheti a csorbát – csak úgy, ahogy azt anno a Windows 7 tette a Windows Vista cseppet sem sikeres szereplése után.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. Meteorhead
2014.01.14. 09:08
Ha meghozza a desktop-telefon fúziót a rendszer, akkor nagy királyság lesz. Máskülönben nagy lemaradást szedhet össze MS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. kisza25
2014.01.14. 09:23
akkor erre a kis időre már nem térek át a 8-ra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Terror
2014.01.14. 09:28
Inkább azon ügyködnének hogy esetleg elinduljon az, ami a korábbi ringyóz verzióban hibátlanul ment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. FRK
2014.01.14. 09:28
Ezzel kb. a Microsoft is elismeri a 8 bukását. Gyorsan akarták eltüntetni a mobileszközök piacán szerzett hátrányukat, csak elkapkodták. "Nagyon jó" lesz, ha egy rendszer be se fut, de már nyomják a következőt. Ki akar majd 2 évente oprendszert cserélni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. kiskoller
2014.01.14. 09:32
FRK: Ha jó lenne az OS, akkor nem cseréltetné le az MS 2 év után.
Teljesen logikus lépés, nem jött ez össze, most újra próbálkoznak.


Egyébként meg nem kötelező váltani, Vista-val is ugyanúgy el lehet lenni, mint Win7-el, semmivel sem kevesebb OS. Egy-két ismerősömnek még az van otthon, nem érzik szükségesnek a váltást róla. Az eszközöket ugyanúgy kihasználja, driverek vannak rá, biztonsági szempotból ugyanolyan mint a 7.

Ami engem zavar, az az egy helyben toporgás.

Volt az XP, ahhoz képest a Vista egy teljes újraírás. Nem volt közös kód, teljesen új design, architektúra.
Erre jött a Win7, ami igazából a Vista egy patch-eként is felfogható. A mag ugyanaz. Erre jött a Win8, ami megint csak a Win7 apró javításából, és a külsőségek lecseréléséből állt.
Ahogy látom, a Win9 sem lesz más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. codex
2014.01.14. 09:40
Remélem egy jól összerakott, jól használható oprendszert kapunk, nem csak egy átnevezett jól csengő win 9-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Bugatty
2014.01.14. 10:03
Akinek ingyen adja az egyetem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Csaber kisko...
2014.01.14. 10:26
Hülyeség váltani/átnevezni szerintem Ezzel szerintem csak a linuxot segítik , egy cégvezető sem lesz aki aláírja na akkor vegyünk 2 évente vagy 500 windows egyrészt lesz egy halom program ami meg se fog mozdulni a váltás miatt , így biztosra vehető hogy még az oprendszer árának a többszörösét kellene programokra költeni , az egyszerű felhasználók sem fogják megvenni (nem lesz miért) , szóval egyedüli bevételi forrásnak a gyártói vételek lesznek , miközben egyszerre kell támogatni 4 oprendszert .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Tafuh
2014.01.14. 10:31
iszonyat parasztvakítás megy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. balee22
2014.01.14. 10:40
@kiskoller

Amiket írtál, nagyjából a 80%-ának semmi értelme.

"Ha jó lenne az OS, akkor nem cseréltetné le az MS 2 év után.", akkor a Linux és az iOS oprendszerek is szarok, mert azok is félévente/évente/kétévente fejlődnek?

A támogatás és az új operációs rendszer két különböző dolog. A Windows 8.1 támogatása 2023. jan. 10-ig tart. Az nem két év.

Az "Ami engem zavar, az az egy helyben toporgás" és a nem kötelező váltani Vistáról, mert az is tök OK, két majdnem egymást követő mondatban elég ellentmondásos.

Hogy a Vista mennyivel kevesebb OS, mint mások, azt most hagyjuk, de az általad írt dolgok azok nem fedik a valóságot.
Win 7: semmi köze nincs a Vistához, a Windows XP-ig mentek vissza és annak az alapjait használták.
Win 8: a Win7-hez annyi köze, mint a Win7-nek a Vistához. Teljesen új alapokra helyezték az OS-t. Sandbox van, más app management, szinte minden totál más, mint a Win7-ben. Erről már csak az is árulkodik, hogy a Desktop is egy Metro-s app-ként működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Netere
2014.01.14. 10:44
Úgy tűnik minden második Op rendszer a következő bétája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Meteorhead
2014.01.14. 10:51
Minden cég szabadon eldöntheti, hogy frissíteni akar, vagy sem. Nem KELL váltani 2 évente, az XP támogatása is csak mostanság szűnik meg. Senki fejének nem szegeznek pisztolyt, hogy FRISSÍTS! Ha elegendő újítás gyülemlett fel, hogy az adminok promotálják a váltást, akkor megteszik.

Linux malmára nem hajtja MS a vizet. A linux elszabotálja saját magát. Fejlődik, de az sem hibátlan. Sajnálatos módon linux legnagyobb hátryána, hogy nem Windows. Tetszik, nem tetszik, Marika az irodában nem tudja megtanulni a linux használatát. A friss munkaerő megtanulja, ha elvárás a munkahelyen, mert kell a lóvé, de az államigazgatás nem hiszem, hogy Mo.-n linuxra állna át. Németeknél átverték az embereken, tanfolyamokat indítottak, mert látták, hogy kifizetődő átnevelni a népet, mert Eutó milliárdokkal lehet visszavágni a költségeken.

Én is remélem, hogy Win9 már bootolható lesz ReFS alól, és tekernek is kicsit a teljesítményén, mert a mostani verzió még elég lassúcska.

Amit nagyon várnék Win9-től, hogy drámai mértékben elkezdjen új technológiákat (sajátokat is) használni. Például rohadtul bírnám, ha integrálva adna még több dolgot, mint eddig. C++AMP saját fejlesztésük, és sehol nem használják a rendszerben. Pedig lenne neki helye. Ehhez persze az kellene, hogy legyen DirectX 12, ami a compute shadereket kicsit felhozza szintre, mert az APU-k képességeit egyáltalán nem támogatja DirectX. Semmi közös memória. Én WinZip-nél már láttuk, hogy a GPU gyorsítás nagyjából semmit nem ér, ha dVGA-n csinálja az ember.

Új fájlrendszer, az utolsó szögig ültessék át a rendszert WinRT-re, C++AMP integrációt a rendszerbe, új DirectX, új WDDM, közös platformot a telónak és a desktopnak, AAA játékokat a boltba, WinRT ráncfelvarrás és garantált a siker.

Win 8-cal a legnagyobb bajom, hogy az egész rendszert annyira alárendelték az energiahatéknyságnak, hogy az már kártékony. Az OS túlságosan szabad kezet kap a program elaltatása fölött, és gyakorlatilag nincs lehetőség arra, hogy egy WinRT-s alkalmazás a háttérben fusson. Ezért nincs kultúr torrent kliens, nincs bitcoin miner, vagy mai van, az nem tudja ellátni a feladatát, mert ki van szolgáltatva a rendszernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Ereshkigal
2014.01.14. 10:57
Ez egy új OS lesz, tehát megint meg "kell" venni, vagy a 8.1-et lehet majd erre frissíteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Simba
2014.01.14. 11:10
Mily meglepő az elnevezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. zsoltika00... balee...
2014.01.14. 11:27
"Win 7: semmi köze nincs a Vistához, a Windows XP-ig mentek vissza és annak az alapjait használták."
Azért nem kéne ekkora baromságokat írkálni ember!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ThePoweR zsolt...
2014.01.14. 11:42
Én úgy tudom hogy a win 7 a vista kernel egy újabb verziójára épül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. balee22
2014.01.14. 11:53
Bocsánat, benéztem, rosszul rémlett, tényleg a Vista kerner-re épült a Win7.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. I.Jozsef83
2014.01.14. 12:13
Ezzel kb. a Microsoft is elismeri a 8 bukását....

A gyorsan javítgatott és ujrakiadott 8.1-el ez már köztudott lett , hogy 8x széria nagy nulla . Sajnálom akik jó pénzért ezt megvették , holott már tudni lehetett előre a buktát .

Talán a Win8 méltó utódja / leváltója lesz a Win7 --nek .

ocsabi 2014. 01. 14. 09:42
Remélem a filerendszer ntfs marad...

Én meg remélem , hogy választható lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. I.Jozsef83
2014.01.14. 12:25
Talán a Win8 méltó utódja / leváltója lesz a Win7 --nek .


korrigálva a rossz szám ami helyesen

Talán a Win9 méltó utódja / leváltója lesz a Win7 --nek .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Gresident
2014.01.14. 14:07
Csak meg kell nézni

95 Hitvány
98 Használható
ME Hitvány
XP Használható
Vista Hitvány
Win7 Használható
Win8 Hitvány
Win 9 ...

Ha így nézzük, akkor a Win 9 remélhetőleg jó lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Ereshkigal
2014.01.14. 16:39
Azért nem csak fekete és fehér létezik. Lehet a Win8-at nem szeretni, de a hitványtól kicsit odébb van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. FRK
2014.01.14. 17:02
@Ereshkigal

Végül is nézőpont kérdése. Annak hitvány, akinél pl. egyik percről a másikra nem tud megnyitni egy képet, mert "elfelejtette" melyik az alapértelmezett program. A szenvedő fél nem ért hozzá egyáltalán, én meg chaten keresztül nem tudtam segíteni, mert nem ismerem a 8-at. Mondanom sem kell, mire meglett a megoldás a tulaj nem volt elragadtatva, főleg hogy előtte a 7-nél sosem találkozott ilyennel. Persze kell neki előretelepített laptopot venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim FRK
2014.01.14. 18:23
A fájltársítás mint olyan, teljesen más szisztémával működik Win8 alatt.

Win7-tel bezárólag, ha feltelepítettél egy programot, volt hogy már a telepítés valamelyik utolsó lépéseként felajánlotta, hogy társítsd hozzá a formátumokat, amiket kezelni tud.

Win8-ban kifejezetten ajánlatos NEM előre társítani semmit, hanem mikor először használod a formátumot, akkor megnyitod, a Windows meg szépen kilistázza, hogy mely programokkal lehet megnyitni, ott társíthatod akár állandóra is, bár nekem ez a plusz egy katt a listán nem okoz problémát, kifejezetten pozitívumként kezelem, hogy ezzel a plusz lépéssel állandó társítás nélkül ugyanolyan gyorsan tudok egy képet megnyitni képnézegetőben, mint photoshopban ha éppen azt akarom használni.

A programok módija, hogy automatikusan társítanak magukhoz mindenféle olyan formátumot, amit a büdös életben soha nem használsz csak feleslegesen szemeteli a registry-t, ráadásul Windows 8-ra ha új programot telepítesz, ami kezel egy bizonyos formátumot erre felhívja a figyelmedet.

Szóval rettentően nagy user error kellett ahhoz, hogy egy program "elfelejtse", hogy az illető formátum hozzá van társítva, de főleg ahhoz, hogy az "elfelejtődés után" sem listázta a Windows 8 az illető fájl megnyitásakor az összes programot, ami azt kezelni tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. FRK
2014.01.14. 18:52
Én passzolom, tőlem is chaten kértek segítséget. Nem is volt célom a Win8-at fikázni, mert nem nagyon ismerem. Csak arra szerettem volna reflektálni, hogy miktől tarthat hitványnak egy rendszert, az aki használja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2014.01.14. 20:04
Linux az akkor lenne jó, ha egy komoly organizáció felkarolná szabványosítaná, és nyomná(reklám+oktatás) rendesen (tudom, hogy ez részlegesen megvalósul). Baromi jó lenne ha először nem az egyetemen találkozna vele az átlag user.

Win 9... Hmm érdekes, ezek szerint: Megpróbálunk újra pénzt szerezni abból a kalap sza*ból, amit nem sikerült rásózni az emberekre, ahelyett, hogy kiadnánk service packként a már létező 8ashoz.
Ismét győzött a marketing
Remélem nem mennek át firefoxba ("ki sem jött a végleges, de már van új béta" és hasonlókba.
Jöjjön még egy kis technológiai kizárás és dx 32-t a népnek!
Lehet én vagyok a pesszimista, de nem látok a win 9-ben megváltást.
Folytatódik majd a kémkedés, az adatgyűjtés aztán a skype reklámjaiból kiindulva, poén lesz ha alapból reklámozni fog nekünk a rendszer...

Vajon ez most annak a jele, hogy észrevették magukat, vagy csak taktikáznak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. asdsa
2014.01.14. 23:31
Azért a Win8-cal is dolgoztak tisztességesen és nem csak egy win7-átírat.
Még béták alatt és utána próbálgattam összesen egy 3-4 hónapig, de hát mégsem nyújt annyi pluszt, mint amit az ember várna tőle (és azért akadtak driver-problémák is). Én is csak emiatt a két dolog miatt váltottam, különben okés a rendszer.
Úgy látszik tényleg ez a Mikrószoft gazdaságpolitikája, hogy minden 2. OS fizetős béta lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rini
2014.01.15. 00:44
A Linux akkor sem lenne ilyen szempontból jó. Aki megtanulta kezelni annak most is kiváló op. rendszer. Ha mindez bekövetkezne akkor pont olyanná válna mint a Winek sorozata. Mindig mindenhez társulna egy vagy több megkötés ebben az esetben amely teljesen lelassítaná annak folyamatos fejlődését.

A Winek sorozatára sem lehet azt mondani, hogy jó vagy rossz. A win95 sem volt rossz. Egyszerűen ne a mai ismeretekkel hasonlítsad össze hanem az akkori időket vedd figyelembe. Hasonlítsad az előtte lévő 3.1-hez. Mindjárt más a leányzó fekvése ha így teszel. Az pedig mindig törvényszerű, hogy a következő általában jobb de nem biztos, hogy kell az embereknek. A programozok most is csinálhatnának a jelenlegi wineknél sokkal jobb op. rendszert de megvan kötve a kezük. Milliónyi dologra kell figyelniük és ezek közül talán a legfontosabb a visszafelé valamilyen folytonosság. Csak példaként gondoljunk csak bele mekkora felzúdulás volt a startmenü elhagyása miatt. Akár akarják, akár nem, erre a konzervatív nézetre mindig figyelmet kell szentelniük. Mindenki kiakadna, ha mondjuk a kedvenc játékai, programjai nem futnának visszamenőlegesen az adott op. rendszeren, még ha az ezerszer jobb is lenne a jelenleginél. Szóval nem az a probléma, hogy nem tudnának szebbet, jobbat fabrikálni, hanem egyszerűen meg van kötve a kezük a felhasználók által. Így mindig csak egy kicsit tudnak faragni rajta. Tulajdonképpen hasonló az eset mint a DX és a Mantle api eseténél. A DX biztosít számodra visszafelé is járható kompatibilitást de ezt a Mantle esetében nem mondhatod el. Éppen ezért is lesz lassabb a DX mint a Mantle. Majd a Mantlet is eléri ez a végzet idővel amikor annyi mindent kell beleapplikálni mint a DX-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk rini
2014.01.15. 13:40
A visszafelé kompatibilitást meg lehetne oldani ilyen virtuál pc szerű dologgal. Ahogy pl a virtual box is működik. Lenne egy kompakt telepítő, amelyben benne van a vadiúj windows és mellette mondjuk választható lenne, hogy melyik winnek a kompatibilitását akarod telepíteni. Ha az új win érzékelné a régi progit, ilyen instance-olt formában futtatná a másodlagos rendszeren. Tehát csak virtuálisan lenne jelen a régi. Pl windows 100+windows 7 együtt. a 100as tele lenne új technológiákkal, elgondolásokkal a win 7 meg virtuálisan biztosítaná a visszafelé kompatibilitást.
A poén az, hogy dual bootal simán megcsinálod a dolgot, de a legjobb az lenne, ha natívan menne a dolog.
Persze tudom, ez szép álom, és azért a hardvergyártóktól is függ a dolog, de véleményem szerint nem lehetetlen vállalkozás.
PL a régi rendszer használná az IGP-t (ami tudjuk, hogy egyszerűbb felépítésű) a normális meg használná a diszkrétet ahol van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cannapeace
2014.01.19. 23:17
winxp-longhorn bukás
vista-blackgomb bukás
Vienna-win7 újra kezdés server win2k3-ból
win7-win8-win8.1 bukás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zsolt.tarc... Meteo...
2014.01.23. 22:42
@Meteorhead:
A németek csak elkezdtek megpróbálni átállni Linuxra, de aztán visszafordultak. http://www.origo.hu/techbazis/20110218-visszaall-linuxrol-windowsra-a-nemet-kulugyminiszterium.html

Én most egy német egyetemen dolgozom és ugyan úgy a Windowst preferálják mint nálunk otthon az egyetemen. A levelezőrendszert is sun-ról microsoft web outlook-ra költöztetik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... Canna...
2014.01.23. 23:15
Szeretnék életem során ekkora bukásokat elérni, mint a microsoft windows, ami a piacon 90% feletti részesedéssel bír, és milliárd dolláros bevételeket hoz, csak szimplán az eladásokat nézve.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka
2014.02.03. 16:52
Ahogy elnézem a kommenteket itt a fele társaság irdatlan nagy tudású szoftvermérnök és legalább 8 nyelven tud egyszerre programozni, és itt toporog a fórumon és osztja az észt, na ez a szánalmas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!