iPon Hírek

Windows Phone Store - túl a 300 ezren

Dátum | 2014. 08. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Végre lendületet vett a Windows Phone Store? Nos, nagyon úgy fest, mivel alig másfél hónappal ezelőtt még a 255 ezres határ eléréséről számolhattunk be, most pedig már hivatalosan is megerősítést nyert, hogy az appok száma átlépte a 300 000-et. A Microsoft nincs könnyű helyzetben a Windows Phone platformmal. Az okostelefonokra szabott operációs rendszerük piaci részesedése alacsony: az IDC legfrissebb adatai szerint már csak 2,5 százalékot tudhatnak magukénak az eladásokból, miközben éppen egy éve még 3,4 %-ról beszélhettünk. Tavaly a második negyedévben még 8,2 millió Windows Phone mobil talált új gazdára, idén viszont ez a mutató 7.4 millióra mérséklődött a vizsgált időszakban. A redmondiaknak egyértelműen gyors lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy minél több vásárlónál váltsanak ki költekezési ingert.
A Windows Phone sokak érdeklődését keltette fel az elmúlt évek során, de valahogy mégsem szavaznak neki többen bizalmat, mint korábban. Erre az egyik magyarázat egyértelműen az, hogy a Windows Phone-hoz tartozó piactér sokkal visszafogottabb kínálattal rendelkezik, mint ami a többi rendszernél megfigyelhető (legalábbis az Androidnál és az iOS-nél). A Microsoft persze sokszor hangsúlyozza azt a tényt, hogy a legnépszerűbb programoknak a java ugyanúgy felfedezhető a Windows Phone Store-ban is. Igen ám, de az esetek többségében azért bőven akadnak olyan jól bevált alkalmazások, amik nincsenek benne a top 50-es listában, melyet a redmondiak oly sokszor húznak elő. Az elmúlt néhány hónapban egyébként egészen jó irányba indult el a Windows Phone. Megjelent a Windows Phone 8.1, ami rengeteg hasznos és szükséges újítást vezetett be. Ráadásul már készül az első nagyobb volumenű frissítés is, ami szintén sok jóval lesz ellátva az eddigi információink alapján. És akkor itt van a mai hír, miszerint a piactér kínálata néhány hét alatt 45 ezer applikációval bővült, ez szintén dicséretes. Ha kitart ez a lendület, akkor 2015 első negyedévére elérheti a kínálat létszáma a következő százezres mérföldkövet, egy év múlva pedig talán már a fél millión is túl lesznek. Ez rendkívül szép eredmény lenne a döcögős indulás után. A Windows Phone Store még Marketplace néven kezdte a karrierjét 2010 októberében, és csak 2012 júniusában bejelentették be, hogy elérték a 100 ezres mérföldkövet. A következő ilyen adatra másfél évet kellett várni, 2013 decemberében érte el a felhozatal a 200 000-es határt. Most pedig nagyjából 8 hónap kellett a következő 100 000-hez. A Microsoft a bejelentés során kiemelte, hogy a programkatalógus 94 százalékkal gyarapodott az elmúlt egy évben, és a fejlesztők száma is jelentősen, mintegy 50%-kal növekedett. Zárásul persze azt meg kell jegyezni, hogy remélhetőleg azzal együtt, hogy egyre nagyobb számú programot engednek be, nem fog arányosan az átlagos minőség is romlani. A Windows Phone Store „lakossága” eddig tényleg minőségibb volt valamelyest a konkurens megoldásoknál, és jó lenne, ha ez a jövőben is így maradhatna.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. noPublicFG
2014.08.18. 17:52
Az a "baj" a WP-s telefonokkal, hogy nehezen avulnak el (talán nem a legkörvonalasabb kifejezés, de remélem érthető). Lumia 800 -am tökéletesen működik és ugyanennyire használható is. Csere valószínűleg az akkumulátor kimúlása idején esedékes.
(Ugyanez igaz most a BB-re szerintem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. atti2010 noPub...
2014.08.18. 18:06
A fiamnak is egy Lumia 1300 van előtte volt 2 Androidos de a Lumia sokkal minőségibb és megbízhatóbb is, aki nem csaj játszani akar a telefonnal annak jobb választás a Win telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim
2014.08.18. 21:20
Akkor most próbáljuk meg ezt a véleménynyilvánítás dolgot újra, kulturáltabban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jogyur
2014.08.18. 21:41
Inább a WP 8.1-et tennék már elérhetővé a kártyafüggetlen Nokia 920-asokra. Most még csak a T-Mobile-nál van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. franc03 jogyu...
2014.08.18. 21:50
Nekem nem hiányzik, olvasva a felhasználói visszajelzéseket.

De egyébként is, mi a francnak?
Nem tud a telefon már most is hibátlanul amit kell? Akkor minek vetted meg?
Sosem értettem ezt a nyávogást a frissítésekért. Nyilván főle droid fronton megy ez, de az semmilyen frissítéstől nem lesz jó soha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. j.panzer
2014.08.18. 22:06
Igazán nem értem, hogy az első kommentemmel mi volt a baj. Csupán csak rámutattam arra az egyszerű tényre, hogy a Win Store tényleg botrányosan igénytelen, és legalább annyira tele van vacak "alkalmazásokkal", mint a Play Store, ha nem jobban.

500 forintért "how to save your battery" PDF. Az egy app??? Most komolyan?
És ilyenekkel van tele. Plusz a "normálisan megírt alkalmazások is komoly lemaradásban vannak a konkurenciához képest.
Ha már komolyan vehető újságok, újságírók is erről cikkeznek, akkor azért az már nem tekinthető troll véleménynek. Bár én már 3 éve is ezt mondtam, és akkor is csak az igazságot mondtam ki, nem trollkodásból, hanem, hogy felhívjam a vásárlók figyelmét a WP azon árnyoldalára, amit az MS marketinggépezete próbált elleplezni. Egész egyszerűen csak nem akartam, hogy mások is úgy pórul járjanak a WP-vel, mint én. Nem akartam, hogy egy agyon sztárolt/istenített rendszerért adjanak ki nem kevés pénzt, hogy aztán a saját kárukon jöjjenek rá, hogy ráfaragtak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jogyur franc...
2014.08.18. 23:18
Például külön be lehet állítani a hangeröt az alkalmazásokhoz, tehát eddig ha levettem a hangot este hogy ne kattogjon állandóan minden érintésnél, akkor ha elfelejtettem reggel nem szólt az ébresztés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. vivanto franc...
2014.08.18. 23:46
Az androidnál valóban fölösleges a hisztizés, WP-nél viszont minden major frissítés hasznos újításokat is tartalmaz, különösen a 8.1. Kezdőfelület testreszabhatóság jó nagyot lépett előre, több beépített alkalmazást átírtak, és van értesítésközpont. Szerintem jogos jogyur kritíkája.

@j.panzer
Érdekes, én próbáltam rákeresni erre az appra, de látszólag nincs találat, pedig végiglapoztam mind az 5 oldalt. Ellenben ilyen jóságok vannak androidra. De mindegy is, az app kínálat növekedésével elkerülhetetlen a garbage növekedése, hiába szigorúbb az MS marketplace egy appstore-nál. Még szerencse, hogy senki sem kényszerít a megvételükre. Ha meg valaki annyira ostoba, hogy pénzt adjon az általad említett PDF-re, akkor semmi sem fogja megakadályozni abban, hogy ugyanúgy megvegye bármely más telefon storejában.

Kíváncsi lennék, milyen károd lett abból a 3 éve vásárolt készülékből? Meghibásodott, valami számodra fontos app hiányzik? Az sosem volt titok, hogy az app kínálat akkor még nagyon szűk, és a WP8 megjelenésével arra is számítani lehetett, hogy ez nem fog változni. Mindenki tudja, hogy miért volt szükségszerű a WP8-ra való frissítés kizárása. Ettől a WP7 még egy teljesen jól működő, használható eszköz. Az én régi HTC-m még most is tökéletesen használható. De az egészben a legjobb, hogy a WP7 használatából szerzett akármilyen tapasztalataid teljesen érvénytelenek mára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. robipinker jogyu...
2014.08.19. 00:20
Hm ez érdekes. Én Ha korábban teljesen levettem a hangerőt nekem akkor is szólt az ébresztő. Vagy rosszul emlékszem?

#6j.panzer valamilyen szinten okkal sztárolt/istenített annó én is drodios telót akartam a Wp7.5 idején. Hál istennek nem azt vettem mert amit kinéztem nem lehetett kapni sehol! Azóta elégedett WP felhasználó vagyok.. Ismerősök közül sokan tértek át eme remek istenített droidról WP-re..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. standoff noPub...
2014.08.19. 02:47
OFF: Nekem 3 év után meghalt a telefon. Először csak fagyott állandóan, majd már tölteni sem tudtam a L800-asomat! Egy szerelő 25 ezret mondott a javításra, mondtam, hogy akkor inkább kuka!

ON: Az a baj, hogy minél több app lesz a Store-ban, annál jobban fog hasonlítani a droidra: tele lesz egyre több haszontalan, szutyok app-el! Ez már most is érezhető!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Bhawk1990 stand...
2014.08.19. 07:42
Ha csak ennyiben fog hasonlítani az Androidra, akkor azt még túlélem, legfeljebb nem töltöm le azokat az appokat.

Azon mondjuk jókat kuncogok magamban, hogy régen folyton az Androidon elérhető alkalmazások számával érveltek a Windows Phone ellen és szót sem ejtettek sokan arról, hogy mennyi ott a használhatatlan app. Megkezdődött valamiféle növekedés - de még mindig van hová fejlődni -, most jönnek a kommentek hogy az appok fele használhatatlan. Akkor nem értem, hogy Android esetében ez miért nem volt probléma amikor a hatalmas számokkal dobálóztak?

Van hova fejlődnie a platformnak, de a növekedést az is gátolja, hogy lebeszélik a hozzá nem értőket a "szakik". Bementem boltba, jött is az eladó hogy segíthet? Már terelt is volna el a Lumiától egy ócska Androidhoz, amit utólag meg is néztem, már ott fagyott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Timer
2014.08.19. 08:52
Elöljáróban annyit elmondok, hogy Lumia 920-am van, ennek fényében valamelyest elfogult vagyok a rendszerrel kapcsolatban.

Én azt mondom, ne nézzünk 3 évvel ezelőtti állapotokat, mert semmit sem jelent, mi volt régen. A platformmal való ismerkedést még akkor kezdtem, amikor SMS csengőhangot se lehetett állítani egyéni mp3-ra, szóval voltak hiányosságok bőven. A symbian S60v3 köröket vert mind funkcionalitásban, mint megbízhatóságban a WP-re, így eszem ágában sem volt arra cserélnem a jól bevált Nokia E52-őt, maradt tehát az Android, mint alternatíva. Itt jöttek a gondok: a frissen vásárolt telefon még normális használat mellett is merült, mint a dög, pedig nem a legolcsóbbat hoztam el a boltból (SE XPERIA Mini Pro 2). Az alkalmazások vagy működtek, vagy nem, a force close mindennapos jelenséggé vált, és egy örökkévalóság volt akár egy 100 névjgegyet tartalmazó szájbavert telefonköny megnyitása is. Nos, ebben az állapotban az utolsó gondolatom sem az volt, hogy de jó, cserébe van nyolcmillió (részben használhatatlan, másrészben érdektelen) app a Play-ben. Sebaj, gondoltam, kategóriát ugrok, jött az SE XPERIA Arc S, már a dobozon beígért ICS frissítéssel. Nem raktam fel, használtam 2.3-mal, így az első hónapban jó is volt. A másodikban is. Sőt, még a harmadikban is. Azután kezdődött minden elölről... FC, lassulás, telefonkönyv egy halál, tétovázás mindenütt, a végén már egy hívás felvétele is volt vagy 2 másodperc. Mindezt úgy, hogy napi egyszer minimum takarítottam a memóriát, és max 25 app volt a rendszerben. Kíváncsiságból felraktam rá az ICS-t, ami már az első pillanatokban is lassabbnak tűnt, szoftverek nélkül, hard reset és minden jóság után, mint a belakott 2.3... Mit lehetett volna tenni?! Frissítsek custom ROM-ra? Zárt bootloader mellett, garis telefonnál inkább nem szerettem volna. Vegyek megint újabb Androidot? Könyörgöm, volt vagy 1 éves a teló, amikor már az őrületbe kergetett minden egyes nap, milyen időtállóságról beszélünk? Mire számíthat az ember új készülék beszerzésekor, újabb 1 évre? Elkezdtem nézelődni...IOS drága, tovább, BB félkarú óriás itthon, tovább, Android...a kifutó zászlóshajó S3-mal, nevetséges áron, tovább... Végül elkezdtem WP-t nézni, mint ésszerű választási opciót. Lumia 920 lett belőle, és ennek már közel 1 éve. A telefon azóta egy cseppet sem lassult, egyszer sem kellett resetelnem, tele van vágva appokkal (70 darab körül!), és stabil, így eszem ágában sincs eladni! Jahh, és kifutó áron, függetlenül vettem 89 darab ezresért, ami akkor még mindig olcsóbb volt az S3 szolgáltatói áránál. Nincs négy mag, de minek lenne, amikor nincs is szükség rá? Az pedig már csak hab a tortán, hogy a PfD program keretében két hete már WP 8.1 GDR1 szoftverrel használom, és csak minimálisan lassult, ráadásként ez a különbség vélhetően el fog majd tűnni jó esetben a végleges változat telepítésével. Kérdem én, melyik androidos telefon tudja ugyanezt felmutatni, amelyiket függetlenül kilencvenezer forint környékén hoztál el 1 évvel ezelőtt a boltból? Nem hogy az ilyen kaliberű frissítéseket nem éli túl a legtöbb robotos telefon, már az alverzió váltáskor is cserélned kell, ha folyamatos működést akarsz.

Nem kardoskodom a WP mellett, mindenki azt vesz, amit szeretne, de a fentebb leírt dolgok saját tapasztalaton alapuló tények. Az alkalmazásbolt lehet, hogy szegényebb kínálattal bír, mint a konkurencia, de mindössze két dolgot nem tudok megoldani, amit roboton tudtam, az egyik a hívások rögzítése, a másik pedig a profilok használata. Ennyi, minden másra van megoldás, a legfontosabb külsős alkalmazások rendelkezésre állnak. Még valami: a GDR1 update-tel kapcsolatban leírt pozitív élmények teljes mértékben helyt állnak a Lumia 720-as modellel kapcsolatban is, ami kétmagos, 1 GHz-es processzorral, és 512 MB RAM-mal van felszerelve, magyarán nem egy erőgép, szolgáltatótól tavaly év végén 45 ezer forintért sikerült beszerezni. Ugyanezen hardverre épül a Lumia 520 is, ami függetlenül sem több, mint 32 ezer forint, és a logika alapján ezen is kiválóan futhat az új rendszer, igaz, ezzel a készülékkel nincs gyakorlati tapasztalatom. Androidot futtató telefonból tud valaki olyat mutatni ezen az áron, ami laggolás nélkül futtatja a legfrissebb rendszert, belakott állapotban is?

Ennyi. A 920 / 720 pedig 8.0 alatt is ébresztett teljesen nullára húzott hangerő mellett, csak a pontosság kedvéért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. FRK
2014.08.19. 09:37
Látható a fejlődés, pl korábban egyik stopper/időzítő sem nyerte el tetszésem, de pont tegnap bukkantam rá egy nagyon jól kinéző appra. Egyébként majd akkor dobálják a sarat a WP-s felesleges appokra, ha droidról is letakarítják a "Szépség genetika teszt" , az "elektromos kijelző", meg a "Toilet & Bathroom Rush" szarós játékhoz hasonlatos alkalmazásokat.
Én is droidról tértem át, nem tudom milyen volt régen, de most nekem ez a 8.1-es rendszer megfelel, csak kell némi frissítés, hogy használhatóbb / kényelmesebb / jól áttekinthetőbb legyen.
A droidok nálam 1 évig húzták átlag. Samu Galaxy Gio (2.3.6) kb 1 év után random elkezdte dobálni az sms-t, hogy nem tud adatkapcsolattal csatlakozni, ha aktiválni szeretném lépjek kapcsolatba a szolgáltatóval, mindezt úgy, hogy rá se böktem az adatkapcsolatra. LG L4 II (4.1.2), 1 év után alig lehetett már feloldani a kijelzőt. Feloldás után ment rendesen (szóval nem hardware hiba). Családban egy "Samu" 1 év után fagy, beszélgetés közben megszakad, másik LG-nél szintén olyan funkciókba akar belépni, amire nem is volt bökve. Samsung Tab3, most már egyre gyakrabban alig akar wifi-re csatlakozni, ha megy is belassul, fagy, ez is közel 1 éves már.
Mindamellett droid alatt hiába zártam be egy alkalmazást, menjek az alkalmazáskezelőbe és a futók közül is lőjem ki (van amikor 2 szer is meg kellett ismételni), hogy ténylegesen bezárja a programot.
WP-n ilyen gondom nincs, habár van még hová fejlődni és tudom, hogy nem "aranyból van", nekem eddig jobban megfelel, mint a másik rendszer.
És lehet jönni azzal, hogy nem csúcskategóriás droidot használtam, de felesleges, mert WP-ből is egy belépő szintű van (L630).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bhawk1990 Timer
2014.08.19. 12:04
Még régebben az egyik frissítés után fordult elő néhány felhasználónál - köztük nálam is egyszer -, hogy nem ébresztett a telefon, ezt hamar javították is. Ténylegesen előfordult ilyen hiba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dbelam
2014.08.19. 12:13
Én csak egy WinMo 5 -> 6 -> 6.5.3 -> droid (1.6-2.2-2.3-4.0-4.0.3-4.1) közte egy kis symbian -> HTC Radar (7.5 - 7.- > Lumia 620 (8 - 8.1) ciklust mondhatok magaménak.
A WinMo nagyon lemaradt az elején UI-ból (emlékezzünk meg a mobilos start menüről ) de annyi alkalmazásod volt hogy belerokkantál. Mivel a MinMo öreg alapokra építkezett, iOS-hez és droidhoz képest egy-két év késéssel kezdték el nulláról újraírni. A WP7 tényleg kegyetlen korlátolt szar volt a korában, de nem volt sokkal rosszabb mint a konkurens a megjelenésekor, annyi hogy MS nem vette észre, hogy nem az okos felhasználóknak kell okos készüléket eladni, hanem hülye tömegnek butatelefont tapival meg alkalmazásbolttal. Látszik viszont, hogy tanultak a többiek hibáiból, ráadásul más irányba indultak el, lehetőleg kombinálva az előnyöket. Kitaláltak egy csempe-rendszert a klasszikus widget helyett (amit aztán sikertelenül akartak ökoszisztéma-jelleggel PC-re is kiterjeszteni) miközben az iOS stabilitást tűzték ki célul, kontroll a futó alkalmazások felett, távmenedzsment, gazdag API, és ami a legfontosabb: ingyenes oktatóanyagok, bár a droid-dokumentáció szerintem még most is fényévekkel olvashatóbb-átláthatóbb-szebb, meg piszok könnyű megtalálni. De érdekes mód az androidos ART-t véletlenül a WP megoldása iheltte (előre fordított alkalmazás, hiába C#/Java amiben született a program) tehát valamivel ők is hozzájárultak a sikerhez.
Még most is van hova fejlődni, sőt igazán akkor durranthatnának, ha valami nagyon hasznos, egyedi megoldást adnának (bár a szánkat be lehet fogni, offline navi jár a 8.1-hez, normálisnak mondható mobilos Office támogatás, OneDrive, de ezek felett elsiklunk mind) de ma egyáltalán nem nevezhető lemaradottnak. Annyiban látom a problémát, hogy a kritikus tömeg nem akar meglenni a filléres droidos szarszungok miatt, és hogy nagy cégek szarnak fejleszteni. Csodálkoztam hogy a híradó alkalmazás elkészült W8-ra. Egyszeűen nem vesznek tudomást a létezéséről, vagy csak WP alkalmazásfejlesztő nincs elég?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nemduma
2014.08.19. 12:37
Csatlakozom az előttem szólóhoz. 520-am van már egy éve. Prímán megy fullra pakolva appokkal. Néha kiabál, hogy nincs több hely, de ez már az én saram. Ennek ellenére semmi lassulás, flottul hozza azt a sebességet, amit szűz állapotában. Gyors, megbízható, használható és olcsó. Anno 35 körül volt, most már 30 alatt van bőven.
8.1-es update után is príma minden, plusz jött egy csomó jó dolog hozzá.
Ja! És ingyenes navigáció, offline térképekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sipmarton
2014.08.19. 13:31
Nekem Lumia 800-asom van. Pár hete letiltották a Skype bejelentkezést az összes WP7-ről. Egy olyan cég, ami így bánik az ügyfeleivel nem érdemli meg a pénzem, függetlenül attól, hogy hány fingós app van a marketjében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MuldR
2014.08.19. 15:34
WP 8.1 ben azt is meg lehet adni, hogy az Appokat az SDre toltse, ne a telefon memoriajaba. Innentol helyhiany nem lephet fol. Ugye microSDt eleg olcson lehet venni, es nem kell 2x annyit fizetni a telefonert, hogy +8GB legyen benne (rohej lehuzas) A bovithetetlen droidokrol meg iosekrol ne is beszeljunk. Rohadt draga az SD slot mi?

Na mindegy, csaladban tobb WP8 is van, 520, 625, jol mukodnek, pedig egyik sem izomgep.
A marketen tenyleg dolgozhatnanak. Pl van olyan app, ami tudjuk hogy letezik, de egyszeruen nem tudjuk letolteni. PC megjeleniti, de telefon nem.
A masik, hogy rengeteg app hianyzik vagy csak csokkentett funkcioval megy. A harmadik hianyossag, hogy amig ios en a youtube live stream megy, droidon a weboldalakon a beagyazott live stream megy, addig WP kiirja, hogy nem tamogatott. WTF ????

Remelem 1 ev mulva behozza az MS a hatranyt es menni fog minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim MuldR
2014.08.19. 18:19
Teljesen mindegy hogy van-e droid telón SD slot vagy nincs, egyrészt minden program default telefonmemóba települ és csak utólag van lehetőséged áthelyezni (főzött ROM nem érdekel hogy kártyára is tud, alapértelmezettről beszélek), másrészt van olyan program amit át sem tudsz rakni telefonmemóriából, mert valami folytán nem engedi az android.

Szóval nem csak azzal kell szívni, hogy nehogy beteljen a memória, hanem hogy mindenkor legyen rajta elég szabad hely ahhoz, hogy telepíteni tudj akármit, ha azt később át is akarod rakni a kártyára, mert ott lenne neki hely untig elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.19. 19:38
Elhiszem, de én nem találkoztam ezzel a problémával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.19. 19:40
Windows Mobile 5... én is használtam egy Asus A632N PDA-n. Ott elment, de telefonon nem tudtam volna megszokni. Pedig anno nagyon tetszett a HTC Diamond 2, de pontosan ezért hagytam ki. SPB Shell és társai!, régi szép idők
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!