iPon Hírek

Windows XP az OLPC XO noteszgépein?

Dátum | 2007. 10. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Microsoft felismerte az OLPC mozgalom XO noteszgépeiben rejlő lehetőségeket, ezért már készíti is a WIndows XP módosított változatát, amely tökéletesen üzemképes lesz a kis noteszgépeken. A Microsoft ezzel egy időben hangot adott azon tervének is, hogy a jövőben megjelenő XO laptopokhoz is kíván majd Windows XP operációsrendszert biztosítani.


A Microsoft számára rendkívül fontos, hogy belépjen a fejlődő országok piacára, ahol többnyire linux operációsrendszerrel szerelt konfigurációk vannak forgalomban, a siker érdekében a vállalt új marketing- és reklámstratégia kidolgozását is tervezi. Az XO laptop nagyjából képes a Windows XP futatására, hiszen az XP-nek minimum 233 MHz-es x86-os processzor és 128 MB rendszermemória szükséges, a baj jelen pillanatban az 1,5 GB szabad területtel van, ugyanis az XO noteszgépeket 1 GB Flash adattárolóval szállítják. Ahhoz, hogy az XP tárterület igényét csökkentsék, néhány funkciótól megszabadítják majd, így könnyedén telepíthető lesz az 1 GB-os tárterületre is.

Az OLPC XO laptopja egyébként 433 MHz-es AMD Geode LX-700-as processzorral rendelkezik, amely integrált videó vezérlőt is tartalmaz, a rendszermemória 256 MB DDR-266 MHz-es, míg a "merevlemez" szerepét egy 1 GB-os flash adattároló tölti be. A kis gép 7,5 hüvelykes kijelzőt tartalmaz, amely 1200x960 pixeles felbontáson üzemel. Az XO laptop tartalmaz továbbá WiFi modult, ethernet vezérlőt, valamint integrált webkamerát, mikrofont és hangszórókat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.29. 14:20
A Microsoft felismerte az OLPC mozgalom XO noteszgépeiben rejlő lehetőségeket, ezért már készíti is a WIndows XP módosított változatát, amely tökéletesen üzemképes lesz a kis ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!