iPon Hírek

Windowsra váltanak a szegények

Dátum | 2010. 01. 19.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Néhány napja, 2010. január 13-án adták át a Microsoft Korlátlan Lehetőségek programja keretében meghirdetett pályázat nyerteseinek megítélt pénzbeli támogatást. A tavaly benyújtott magyarországi pályamunkák közül a nemzetközi bírálóbizottság az Internet Terjesztéséért Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ közös pályázatát értékelte legjobbnak. A díjazottak az elmúlt évben már átadott, közel 41 ezer dollár értékű szoftveradomány után ezúttal 11 960 dollár értékű szoftvercsomagot és 50 ezer dollár pénzbeli támogatást vehettek át, amellyel az alapítvány, illetve a civil központ digitális írástudás elsajátítását célzó felzárkóztató projektjeinek megvalósítását segíti a Microsoft. A Wifi Falu program hátrányos térségben élők számára próbál elérhető áron megvásárolható számítógépet és vezeték nélküli internetelérést biztosítani.

"A Microsoft vezetői a gazdasági világválság kitörése után azt ígérték, hogy nem vonják vissza a digitális kultúra, a digitális írástudás terjesztésére 2003-ban indított kezdeményezéseket - a Korlátlan Lehetőségek program folytatódik" - mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója az adomány átadása után.

"Nagyon sok segítséget ad a számítástechnika és az internet abban, hogy a szegénységet valamilyen módon kezelni lehessen. A szegénység sokszor információs szegénységet is jelent. Azt látom, hogy az interneten rengeteg lehetőség van: munkalehetőség, önálló tanulás, kapcsolattartási lehetőség - és azokon a kistelepüléseken, ahol mi dolgozunk, ott éppen ezek hiányoznak. Minden egy kattintásnyira van, így kinyitjuk a világot a mai fiataloknak, és általuk a szülőknek, az idősebb generációnak is. Sokat segíthet, hogy mostantól minden átadott számítógépen Windows operációs rendszer fut, amivel a fiatalok már az iskolákban is megismerkedtek" - fogalmazott Nyírő András, az Internet Terjesztéséért Alapítvány elnöke.

A használt számítógépeket a Wifi Falu program keretében korábban Linux operációs rendszerrel szállították, amit a felhasználók döntő többsége később lecserélt a már megszokott Windowsra. Az önkényesen operációs rendszert váltók azonban ezzel elveszítették a számítógépre kapott egyéves garanciát is - többek között ezért váltott a Wifi Falu program hivatalosan is Windows-platformra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. ssanyi2
2010.01.19. 23:29
Hölgyeim és uraim. Fizetett politikai hirdetést hallottak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. csaba63
2010.01.19. 23:49
És a gazdagok ???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YuGabe
2010.01.20. 00:21
Mégis hogy a frászba' lehet elveszíteni a garanciát, ha az ingyenes Linux helyett Wint rakok a gépemre? ? ? ?
...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zuldker
2010.01.20. 00:46
Hát ? Szerinted? Mer a win megöli a gépet ......
Meg amúgy lehet az a win nem volt ingyenes, de valahogy úgy került a gépre mintha az lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DetoX
2010.01.20. 08:50
Konklúzió: A Linux akkor se kell, ha 'ingyen' gépet adnak hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csaber
2010.01.20. 09:06
Ez szégyen ha az op-rendszer cseréjével megszűnt a garancia , másrészt nemsok helyen lehet venni 1 év garanciával pc-ét és az biztos ott nem szabad vásárolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gebana
2010.01.20. 09:32
jaj istenem, de egy gyökérség. most mit bac el rajta a windows? vagy ennyire rossznak tartják? akkor hogyhogy nincs perelés vagy valami?

másrászt egy ubuntut 1-2 hét megszokni, igaz utána kell járni pár dolognak. és erre minden program ingyenes, amit windowsról nem lehet elmondani. szóval akkor a wifi falu vagy warezfalu lett, vagy titkon gazdagok és akár 100k+ Ft ot is költötek windowsra+programokra+1-2 játékra. érdekelne hogy is ment:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. papus016
2010.01.20. 09:36
És ha visszateszem rá a linux ot ? akkor "visszajön a gari ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csabi5
2010.01.20. 11:12
Ez egy nagyon undorító, sportszerűtlen (végül is PiciPuha, mit is várhatnánk) Linux ellenes hirdetés. Az utolsó mondatot pedig nem tudom igazából értelmezni ésszerűen. Tehát amiért elvesztették a garanciát a Linux-ot lecserélők, az összes többi lángész win-re váltott. Mi ebből a tanulság? Ha egy win-es gépre Linux-ot rakok utólag, akkor viszont nem veszik el a garancia. Ez derül ki az utolsó mondatból, ha jól értem. Vagy azért váltottak win-re, mert elvesztették a garanciát a csúnya, rossz Linux miatt és bosszú. Esetleg ezt tudom még kiolvasni a sorokból. A másik pedig, amit már előttem is megemlített gebana: Ha arra nincs pénzük a faluban, hogy új gépeket és op. rendszert vegyenek, akkor arra biztos lesz, hogy 10-12 ezerért megvegyenek egy játékot, vagy több 10 ezerért egy-egy programot. Igaz, hogy sok programnak van ingyenes megfelelője még win alá is, amik sokszor jobbak mint rengeteg fizetős társuk, de a népnek úgy is Fotosopp kell a Gimp helyet és Póverdévédé a KMPlayer helyett... Megvenni nem tudják, így letöltik warez-ról. Így most a micropuha, megint támogatta 1 kicsit az illegális tevékenységeket. Ja és, hogy netezni kellettek a gépek, meg kapcsolattartás? Hogy is áll a win és a Linux a vírusokkal??? Röhej ez a kampány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!