iPon Hírek

Wireless USB: elkészült az 1.1-es szabvány

Dátum | 2010. 09. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Wireless USB Promoter Group, ami a vezeték nélküli USB technológia (WUSB) mögött áll, ma bejelentette, hogy végre elkészült a szabvány legfrissebb, 1.1-es verziószámmal rendelkező változatának végleges kiadása, amely számos újítást hoz majd a technológia életébe, de ezzel együtt visszafelé kompatibilis marad a korábbi WUSB szabvánnyal is.

Az új szabvány köré épülő termékeknél alacsonyabb üresjárati energia fogyasztás érhető el és a szerkezetek összességében is hatékonyabb energiafelhasználás mellett üzemelnek majd, mint elődeik, ezáltal a mobil eszközök esetében észrevehető akkumulátoridő-megtakarításra nyílik mód. A Wireless USB 1.1-es technológia UWB támogatással érkezik, ami annyit tesz, hogy a 6 GHz-es, illetve az afölötti frekvenciákat is képes kihasználni, de ez természetesen nem megy a kompatibilitás rovására.

A technológia új kapcsolódási/asszociációs modellt is kínál, amely NFC (Near Field Communication) névre hallgat és amelynek segítségével könnyebb lesz a Wireless USB eszközök telepítése és használata. Az NFC-t kishatósugarú kommunikációs technológiaként emlegetik, amely lehetővé teszi, hogy az egymáshoz közel helyezett, NFC támogatással ellátott készülékek konfigurálás nélkül, automatikusan kapcsolatba léphessenek egymással.

A WUSB technológia 1.1-es specifikációiról itt lehet bővebben olvasni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Smith166
2010.09.30. 17:41
Wireless HDD-t akarok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Menthix
2010.09.30. 18:45
6GHz-es freki már valami
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Winyettyu
2010.09.30. 19:40
az usb az a vezeték. vezeték nélküli technológia már van elég (wlan, kékfog), minek még egy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noliver123
2010.09.30. 19:58
2 az nem elég, autóból is van jópár fajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Cukrosbacs...
2010.09.30. 19:59
Ezt most nem értem ez most annyit tesz hogy mondjuk 2 laptop wifi-n keresztül tud csatlakozni egymáshoz és akár lanba lehet mondjuk játszani? Úgy mint a bluetoothn keresztül lehet csatlakoztatni 2 mobilt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kistrojak
2010.09.30. 20:08
Azért naaa, szerintem azért újításnak nem sok előnye van, ott a wifi, miért nem csinálják, hogy azt fejlesztik olyanná, hogy kicsi fogyasztás melett is lehessen kommunikálni 2 telefon között pl. ne a bluetooth-al keljen pöcsölni, Iphone-ra van egy wifi sync nevezetű program, de még mindig ugy kell megoldani hogy elöszőr felcsatlakozok a géppel is meg a iphone-al is a routerre és csak ezután tud kapcsolatot létesíteni, miért nem tudják azt megoldani hogy ez router nélkül is működhessen? Ez az Wireless USB szerintem felesleges...
Rengeteg telefonba tesznek Wifit mostanság, de ezután mi lesz??? Kell egy telefonba Bluetooth, HSDPA, WIFI, Wireless USB meg esetleg Infra is?
Ökörség kérem szépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CarKiller
2010.09.30. 20:16
Az én telóm tud megosztani netet, nem csak fogni, azt hiszem 3 eszköznek képes továbbítani a mobilnetet. (Wave)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. uristen
2010.09.30. 20:49
Inkabb ugy kene megoldani minden periferiat, hogy azok vezetek nelkul menjenek a monitortol az egerig. Persze elemek meg ilyesmi zavaro dolog felhasznalasa nelkul. Ha mar WUSB -rol van itt szo..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Juszuffe
2010.09.30. 21:44
ez mind szép és jó. csak arra lennék kíváncsi hogy hol a búbánatban lehet ilyet kapni? és hogy mennyibe kerül?. Mert már fel mérgel hogy mindenhol írják van és létezik, de nem tudom beszerezni. Elég kellemetlen mikor az ember az ágyon ülve kockul a laptopjával az ölében, és van egy táp kábel, egy hang kimenet kábel, néha még egy usb-s nyomtató is + a 2 mobil rack. Holott csak bedugnám ezt a kütyüt, és az asztalon lenne minden, és csak a táp zsinór lógna nekem. Ezzel még egy 5.1 es usb-s hangkártyát is tudnék használni a géphez. No mindegy. További szép estét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2010.09.30. 22:34
Juszuffe, írj egy levet a Wireless USB Promoter Groupnak és megfelelő díjazás ellenében elküldik neked a szabvány leírását, hogy kezdhesd gyártani a termékeidet.
Még csak a szabvány van kész, sehol nem írtak olyant, hogy végfelhasználói termék is lenne. Majd szép lassan jönnek a különböző rendezvényeken.
Türelem, tornaterem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pjszilard
2010.09.30. 23:02
Nekem is foleg az üresjárati energia fogyasztás okozott gondot.

A voros szinu fenykardommal is az lehet a problema azert olyan meleg kikapcsolt allapotban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2010.10.01. 08:33
De tényleg, biztos hogy van annak értelme, hogy a bejáratott két vezeték nélküli szabvány mellé harmadikat is használjunk? Ebből max olyan háború lesz, mint ami a blue/HD/stb DVD formátumban volt. És elment jó pár millió dollár hülyeségre, nem beszélve a hoppon maradt emberekről.

Véleményem szerint ez arról szól, hogy lassan mindenki ismeri az USB nevet, és ezt akarják meglovagolni.
Nem kellene inkább arra koncentrálni, hogy kihasználjuk a már meglévő és elterjedt technológia által biztosított lehetőségeket? Itt elsősorban a bluetooth-ra gondolok. Az baromi sokat tud, amit kb annyira haszánlunk ki, mint ha egy svájci bicskát csak levélnehezéknek használnánk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Juszuffe
2010.10.01. 09:33
Szerzetes! Kb másfél éve olvastam már a neten róla, hogy külföldön már lehet ilyet kapni (mint írtad is ez egy új szabvány most.)

Supra! Annyit tudok hozzáfűzni hogy ennek az a lényege, hogy az usb-t vezeték nélkül tudod használni (az összes usb-s eszközt). És én nem láttam még olyan wifi eszközt ami erre képes lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!