iPon Hírek

Witcher 2 bemutatót tartott a CDProjekt

Dátum | 2010. 11. 27.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Újságíróknak tartott bemutatót a CDProjekt Lengyelországban. A bemutatón a cég egyik alapítója Marcin Iwiński nyilatkozott a cég DRM mentes terjesztési filozófiájával kapcsolatban. Kifejtette, hogy szerinte a DRM bűnözőként kezeli a játékosokat, és nem hatékony, hiszen például a Call of Duty legújabb részét megjelenésekor több százezren töltötték le torrent oldalakról. A CD Projekt épp most készül fellépni a kalózok ellen, nyomozók és ügyvédi irodák alkalmazásával, de a DRM-et kifejezetten kártékonynak tartja. Iwiński szerint a kalózkodás ellen nem másolásvédelmi eljárásokkal, hanem valós, kézzelfogható ajándékokkal és ügyes terjesztői trükkökkel kell fellépni. Példaként hozta fel a Baldur’s Gate lengyelországi kiadását, akkor a sikerük titka abban rejlett, hogy a játékot 5 CD-n jelentették meg (tehát sokba került a másolása), és a doboz tartalmazott egy csomó ajándékot (például: D&D könyv, zenei CD, pecséttel díszített térkép).

A CD Projekt az eseményen tartott egy bemutatót, ahol demonstrálták, hogy hányféleképpen lehet megszökni a játékban található börtönből. Azt ígérték, hogy sok olyan rész lesz a játékban, ahol bőven lesz választási lehetőségünk.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. gebana
2010.11.28. 09:29
már minden eszükbe jut, már minden elbukott, de hogy olcsóbb legyen az kizárt. -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hollosiatt...
2010.11.28. 09:31
hogy a játékot 5 CD-n jelentették és milyen összeget kértek el ezért ott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kange
2010.11.28. 17:30
gebana: ott az igazság, csak azt nem a CD Projekt-nek kell címezni, mivel pl. ha jól emlékszem a Witcher megjelenésekor is "csak" 6000 HUF volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rootshaper
2010.11.28. 18:18
"A CD Projekt épp most készül fellépni a kalózok ellen, nyomozók és ügyvédi irodák alkalmazásával, de a DRM-et kifejezetten kártékonynak tartja. Iwiński szerint a kalózkodás ellen nem másolásvédelmi eljárásokkal, hanem valós, kézzelfogható ajándékokkal és ügyes terjesztői trükkökkel kell fellépni."


ez mekkora ellentmondas mar... azt hallottuk ja, hogy majd a CDProjekt kuldi a levelet hogy fizessed be a birsagot, ha eszreveszik, hogy letoltotted a Wicsör 2-t... blabla, oke, elhisszuk. erre a csavo meg aszondjahogy plusz tartalmakkal kell jofejkedni? WTF? az a plusz tartalom, hogy itt arcoskodnak meg fenyegetoznek? mindenki tudja, hogy amit meg akarnak valositani az megvalosithatatlan. ettol csak inkabb ilyen szanalmas erolkodes hangja lesz az egesznek es megtobben fogjak mar csak azert is letolteni, hogy megnezzek kedves CDProjekt-ek hogyan birsagoljak meg oket mondjuk 2000km-rel arrebb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tkondor
2010.11.28. 18:22
"észrveszik" ez mekkora kamu már , végső esetben majd offline fogja játszani mindenki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pmarci1
2010.11.28. 21:52
Magyarországon 12,000 FT egy vagyonnak számít. Golndoljatok bele ha pl. a minimálbért keresed és abból akarsz játékot venni... az kb. a fizetésed ötöde. Én azt mondom, hogy aki akár 140,000 FT-ot keres még annak is nagy összeg 12,000 FT és mond meg nekem hogy kb az emberek hány %-a keres 140E-nél többet itthon.
Meg amúgy is inkább örüljenek neki, hogy így befutott nekik a játék (másrészt még valakinek a könyvéről koppintották az egész történetet) és több tíz vagy százmillió dollárt kaszálnak vele. Ennyire kapzsi szemét nem lehet valaki, hogy még többet akar összeharácsolni rajta. Szerintem mocskos egy szemét bagázs remélem öreg korukra az öszes pénzüket szívgyógyszerre költik (mármint ha tényleg el kezdenének perelgetni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. J.Minkey
2010.11.29. 01:22
Igen ezt soha nem értettem... Hogy ilyen országban mint például Magyarország mért nem tudják a kiadok a itthoni fizetésekhez belőni az árakat. Nem perelgetni meg nyomozni kéne (ez is plusz költség), hanem normális elfogatható áron adni, szerintem mindjárt jobb lenne az eladások aránya. Mondjuk egy új játékok esetében max 6 ezer forint, aztán ahogy esik a a játék népszerűsége úgy vinni le az árakat. ÉS ezt mondjuk alkalmazhatnák nem csak játékok terén hanem más szoftvereknél is.
Nem nyomozgatni meg perelgetni kéne.

StarCraft2-nek is az árával is szerintem nagyon elszálltak.... Jó tudom netten olcsóbban is meglehet kapni ha ott rendelem. De akkor is...

Hardver téren meg nem is beszélve mire eljut valami termék ide a sok adó meg minden más többe kerül mint ha megvenné az ember kint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2010.11.29. 08:30
Azért nem adják a magyar pénztárcához mérten, mert akkor az osztrák is ide jönne vásárolni, meg a szlovákok és románok is. Ennyi az ára, eszed, nem eszed, nem kapsz mást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Svindler
2010.11.29. 09:30
pmarci: a Witcher megjelenése körül 12 ezer forintba a gyűjtői változat került nagy dobozban sok extrával, amit nem kötelező megvenni, magának a játéknak egész emészthető ára volt (már pontosan nem emlékszem mennyi), aztán később a feltupírozott változat is jó áron ment, úgyhogy ezt gondold át még egyszer.

A kedves író meg örült neki, hogy végre normálisan feldolgozták a művét, és elég szépen megugrottak a Witcher könyvek eladásai is, hol ezzel a probléma? Nem ellopták a művét...

J. Minkey: Ahogy Terror is mondja nem lehet országonként megszabni az árakat, mert akkor mindenki a legolcsóbb helyről importálná a cuccokat, ez nem így megy.

rootshaper: ez ha megnézed nem ellentmondás. Lesz DRM nélküli változat, így akinek tele van a hócipője a DRM-mel, az választhatja azt (mellesleg az utolsó patch-csel a Witcher 1-ről is levették a másolásvédelmet), plusz tartalommal meg már sok más kiadó is kecsegtet, jó az. Ez nem zárja ki azt, hogy kalózokat üldözzenek. Inkább így, minthogy azokat szívassák felesleges vackokkal, akik fizettek a játékért.

Azért érdekes lesz megnézni, hogy mi lesz a megjelenés után. Azon kívül, hogy páran örülni fognak, hogy nem kell törni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. J.Minkey
2010.11.29. 10:27
Jó hát ezt gondoltam hogy nem lehet de jó lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pmarci1
2010.11.30. 00:27
Svindler: Magyarországon csak magyarul, Ausztriában csak németül, Romániában csak románul kell kiadni. Az osztrák tuti, hogy a telepítést sem fogja tudni megcsinálni magyar nyelven, nem hogy élvezhetően játszon. Ukrajnában 60 ft-ért lehet venni egy doboz cigit mert alacsony az átlag fizetés akkor és mégsem megy mindenki oda bagót vásárolni egész európából. Tehát ha ők ilyet tudnak csinálni mi mért ne tudnánk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2010.12.01. 14:25
aha, írsz egy játékot 3 év alatt, majd még 1 év mire megcsinálod a lokalizációkat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!