iPon Hírek

Wolfram Alpha: a forradalmi kereső

Dátum | 2009. 03. 11.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Májusban lehull a lepel Stephen Wolfram fizikus által alkotott Wolfram Alpha elnevezésű "keresőről", ami az előzetes tapasztalatok alapján "legalább olyan fontos lehet a webnek, mint a Google".

Hasonlóan a Google, és a legtöbb webes kereső felületéhez, a Wolfram Alpha is csupán egy beviteli mezőn kéri be a felhasználó utasítását, azonban egy teljesen más megközelítésből jeleníti meg a keresési eredményeket. A technológia ismertetését legkönnyebben a Nova Spivack-által készített Wolfram-interjúból tudjuk ismertetni.

"A Wolfram Alpha tulajdonképpen egy hatalmas elektronikus agyhoz csatlakoztat minket. Hihetetlenül impresszív és alapos válaszokat nyújt a kérdésekre, amik nagyon széles területekhez kapcsolódhatnak illetve bármilyen formában feltehetők. A válasz pedig nem egy nagy adatbázisból kerül elő, hanem a kereső készíti el nekünk.

Ilyen szempontból sokkal okosabb (és másabb) a Google-nál. A Google csupán kidobja azokat a dokumentumokat amikben szerepel a keresett kulcsszó. A Google nem érti meg a kérdést vagy a választ.

A Wolfram Alpha alapjában véve egy olyan rendszer ami kiszámítja a kérdésünkre a választ. Hogy ezt véghez vigye, több beépített modellt használ, amik számos valós területhez kapcsolódnak. Például tartalmaz tudományos modelleket - irdatlan mennyiségű adatot a különféle fizikai törvényekről és tulajdonságokról, csakúgy mint a való világról. Így ha felteszünk neki egy tudományos kérdést, akkor a választ ezekből a modellekből számolja ki.

De nem csak a tudomány az egyetlen terület amit ismer a Wolfram. Többek között a geográfia, technológia, időjárás, főzés, üzlet, utazás, emberek és zene területek találhatók meg még a Wolfram-ban. A beviteli interfészen egyszerűen feltehetjük a kérdést, akár többféle mondatszerkesztéssel vagy különféle rövidítésekkel, azután pedig a rendszer részletes választ ad nekünk."


Ha valaki esetleg a Google trónfosztását várja a Wolfram Alpha-tól, akkor az minden bizonnyal csalódni fog. "Stephen Wolfram fejlesztése nem fogja leváltani a Google-t, ugyanis ezt nem lehet arra használni hogy keressünk egy autószalont, blogbejegyzést valamilyen témáról vagy nyaralási célpontot a mézes hetekhez. Arra azonban alkalmas, amikor tényeket akarunk valamiről."

Jelenleg csak pár kiválasztottnak érhető el a Wolfram Alpha, azonban májustól várhatóan mindenki meg fogja tapasztalni azt, hogy milyen az, amikor a kereső értelmezi a feltett kérdésünket és arra megfelelően válaszol.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.03.11. 11:14
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. KoviP
2009.03.11. 12:08
Skynet életre kelt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.03.11. 15:32
Kíváncsian várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.03.12. 14:21
Jó lenne az értelem a reklámozás felett...
Kiváncsi leszek, hogy a nyelvi akadályokat hogyan küzdi le, na meg arra, hogy ténylegesen mire hajlandó rátalálni / választ adni egyáltalán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.03.14. 20:51
érdekesen hangzik.

Bár azt lehet mondani, hogy a gép a mondat elemzése lett fejlsztve, és ahoz ad nekünk használható linket, vagy választ.

Ha beválik akkor a google úgy is lecsp rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!