iPon Hírek

.wtf, .baby, .islam

Dátum | 2012. 11. 23.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A különböző kormányok képviselőiből álló Kormányzati Tanácsadó Bizottság eddig több mint 240 esetben kifogásolta az ICANN-hez (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) engedélyeztetésre benyújtott új általános legfelső szintű tartományneveket (generic top level domain, gTLD). A problematikusnak talált kérelmek között olyan névjavaslatok szerepelnek, mint a .wtf, a .baby, illetve az .islam.

A bizottság ilyen esetekben először felveszi a kapcsolatot a kifogásolt tartománynév igénylőjével, hogy további információkat vagy magyarázatot kérjen az adott névvel kapcsolatban, illetve bizonyos neveknél rögtön azt javasolják, hogy az igénylő vonja vissza regisztrációs kérelmét. (A teljes lista a problémák részletes leírásával itt található.)

Az olyan kérelmek esetében, mint a .skin (az igénylő a L’Oréal), a .baby (Johnson & Johnson), vagy az .antivirus (Symantec Corporation), a bizottság az egészséges piaci verseny sérülése miatt aggódik, így mindhárom vállalatot arra kérték, hogy precízen fejtsék ki, pontosan mit kell tennie majd a szintén az adott területen tevékenykedő cégeknek ahhoz, hogy használhassák ezeket a tartományneveket.


A .wtf, .fail, .sucks és más hasonszőrű végződések „túlságosan is negatív minősítést” terjesztenek ki az eléjük helyezett szavakra, így emberek, kezdeményezések, cégek és márkák lejáratására alkalmasak, és félő, hogy védelmi célzatú domainnév-regisztrációra kényszertik a jó hírnevüket megőrizni kívánókat.

A bizottság problematikusnak találta a vallási tartalmú tartománynév-kérelmeket is (.bible, .islam), különösen akkor, ha ezeket nem egy vallási közösség, hanem egy magáncég vagy kormányzati szerv nyújtotta be. Szintén visszavonásra javasolták az .ooo végződést is, mivel „vizuális hasonlóságot mutat” Ausztrália három nullából álló segélyhívó számával, így „veszélyhelyzetben összezavarhat egyes a felhasználókat.”

A országok, földrészek vagy nagyobb területi egységek neveit tartalmazó kérvényeket (.patagonia, .africa) azonnali visszavonásra javasolták, mivel  elsődlegesen helyi használatra vannak fenntartva, és csak az adott területen illetékes hatóságok kifejezett engedélyével lehetne őket használni.

Az új gTLD-k első csoportja várhatóan 2013-ban kerül forgalomba.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. CarKiller
2012.11.23. 21:25
Szintén visszavonásra javasolták az .ooo végződést is, mivel „vizuális hasonlóságot mutat” Ausztrália három nullából álló segélyhívó számával, így „veszélyhelyzetben összezavarhat egyes a felhasználókat.”


Ez mi a fittyfene?! Ez kit és hogy zavarhat össze?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2012.11.24. 02:59
Senkit és sehogy, főleg mivel egyik az interneten van és egy pontból meg kisbetűkből áll, másik meg egy telefonszám és számokból áll, csak van az a pénz, amiért bíróságra mennének emberek, hogy meg lettek tévesztve ezzel.
Ez a regisztrációigénylés eleve egy értelmetlen ötlet, így is túl sok a gTLD, manapság viszont az emberek már nem is írnak nagyon az URL sávba, linkekre kattintanak, jórészt egy keresőből. Már csak e-penis méretnövelési szerepe lenne egy weboldal.éncégem (vagy egy weboldal.errőlleszszó) nevű weboldalnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Shinjiii
2012.11.26. 07:46
Sok filmletöltő (fizetős) oldalt felszámoltak, fájlmegosztó weblapot bezártak már. Rég elkezdődött, most jön a zene, majd minden más, ne aggódjatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. VAjZY
2012.11.28. 16:50
Lassan már tartománynevekkel kommunikálnak a cégek nem?
Ezt viszont nem értem: "Szintén visszavonásra javasolták az .ooo végződést is, mivel „vizuális hasonlóságot mutat” Ausztrália három nullából álló segélyhívó számával, így „veszélyhelyzetben összezavarhat egyes a felhasználókat.”" Ha valaki veszélyhelyzetben van, leül a gép elé segítséget kérni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller Shinj...
2012.11.28. 16:59
Kedvencem az amikor egy nagyokos könyvet ír a kalózkodásról, leírja hogy nem lehet megakadályozni, hagyni kell, erre amikor a neten osztják meg az emberek a könyvet szépen a jogvédőknél rinyál meg perel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!