iPon Hírek

WWDC 2017: Befutott a 10,5 colos iPad Pro

Dátum | 2017. 06. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple két új táblagépet is bemutatott a WWDC alkalmával, és ezek közül az egyik teljesen újnak tekinthető, ugyanis eddig nem látott kijelzőmérettel szolgál. Az Apple iPad Pro 10.5 érkezéséről rengeteg különböző pletykát lehetett hallani az elmúlt hónapokban, lássuk, hogy mi igazolódott be ezekből.
Az első és legfontosabb dolog, amit le kell szögezni az újdonság kapcsán, hogy van rajta Home gomb, ami magába foglalja a Touch ID-t. A találgatásokkal ellentétben az Apple egyelőre biztosan nem nélkülözi azt a kezelőszervet, ami a kezdetek óta kíséri az összes iOS-t futtató eszközt. És sajnos az sem teljesen igaz, hogy az iPad Pro 9.7 házába sikerült volna belefaragni a nagyobb megjelenítőt, mert bár a vastagsága maradt, de a felülete azért egy fokkal nagyobb lett, ez a készülék már 250.6 x 174.1 x 6.1 milliméteres térfogatú, a tömege pedig 469 grammra nőtt (477 g bizonyos kivitelben). Az új megjelenítő is True Tone technológiás, 264 PPI-s a pixelsűrűsége, ami a 10,5 hüvelykes méretben 2224 x 1668 képpontos felbontást jelent. A panel kiváló, 600 nites fényerőre képes, támogatja a HDR-t, és ami még igazán érdekessé teszi, hogy 120 Hz-es a képfrissítési rátája. Ez utóbbinak köszönhetően még simábbnak tűnnek majd az animációk és az egész reszponzívabban fog viselkedni. Ez persze extra terhelést jelent a hardver számára, éppen ezért akár vissza is lehet csökkenteni (48 vagy 24 Hz-re) a frissítést, ha a felhasználó számára az üzemidő fontosabb – és egy filmnél például egyébként is ideálisabb, nem csak takarékosabb a 24 Hz. Az Apple Pencil működésére is jó hatása van a 120 Hz-es megjelenésének, ez ugyanis így mindössze 20 ms-os késleltetéssel tud dolgozni, ami egyedülálló a konzumer piacon.
Az Apple az iOS 10 operációs rendszerrel kezdi szállítani a táblagépet, de már biztosra vehetjük, hogy ez minden további nélkül megkapja majd az iOS 11 frissítést ősszel. Az újdonság friss applikációkkal és helyenként átalakított grafikus felhasználói felülettel fog szolgálni. Itt ismerkedhetnek meg először az emberek az új fájlkezelővel, ami egyfelől támogatja a drag & drop műveleteket, másfelől pedig a harmadik fél által létrehozott online tárhelyekkel is összehangolható. Nagyot fejlődött az osztott képernyő is, ettől kezdve már tényleg egyszerűen lehet egyik helyről a másikra mozgatni különböző dolgokat, például egy üzenetbe pillanatok alatt beilleszthető egy kívánt szövegrész vagy akár egy kép is. Megváltozott az alkalmazásváltó, ami ezáltal sokkal jobban ki fogja használni a tablet felületét. Az App Dock pedig macOS stílusúba ment át. És arra is érdemes kitérni, hogy van teljes méretű virtuális gombsor. Ezek az újdonságok javarészt az iOS 11-gyel jelennek majd meg.
Remek kamerákkal lett felszerelve az új iPad Pro, és nemcsak a hátoldali egységre értjük ezt, hanem a gép frontján elhelyezkedőre is. A főkamera 12 megapixeles, villámgyorsan képes fókuszálni, a hattagú lencserendszere pedig F/1.8-as rekesznyílással dolgozik és optikai képstabilizálással is meg lett toldva. A LED-es villanója négy diódából épül fel (True Tone vaku) a jobb színhűségért, videózáskor pedig 4K támogatást nyújt megspékelve 1080p-s, 120 FPS-es – vagy 240 FPS 720p-ben – lassított felvételi opcióval. A FaceTime kamera pedig HD videocsevegést tesz lehetővé, és 7 megapixeles önarcképeket lehet vele megörökíteni. Ez is kapott képstabilizálást, de nem optikait, a segédfény szerepét pedig a megemelt fényerejű kijelző tölti majd be az előlapon. Mindkét képalkotó egység az iPhone 7-ből érkezett.
Az Apple ezúttal az A10X Fusion központi chipet alkalmazza. Ennek a lapkának a vállalat elmondása szerint már hatmagos a CPU-ja, a big.LITTLE architektúrához hasonlóan van három teljesítményfelelős mag, és ugyanennyi egység, ami az energiahatékonyságra törekszik. Az A10X Fusion grafikus vezérlője tizenkét feldolgozóból épül fel. Borítékolható, hogy ezzel a felépítéssel minden eddigi megoldásnál nagyobb teljesítményt fog nyújtani a központi chip. A cupertinói alakulat a WWDC során azt mondta, hogy a processzor terén 30 százalékos gyorsulást lehet kilátásba helyezni, a GPU tekintetében pedig 40%-kal teljesíthet jobban az újdonság az elődjénél. A tárhely 64 GB-tól indul, de lesz 256 GB-os és még 512 gigás kivitel is. A teljesen fémből készül burkolat arany, rózsaarany, ezüst és szürke színben ölthet testet, szóval mindenki találhat majd az ízlésének megfelelőt. És el kell még mondani, hogy van USB 3.0 szabvány támogatás is. Az iPad Pro 10.5 egy 30,4 Wh-s akkumulátorral a hátoldala mögött jön, az üzemideje pedig egy töltéssel az Apple elmondása alapján 10 óra körül alakul. A gyorstöltés támogatás révén pedig hamar újult erőre kap majd.
Az új iPad Pro 10.5 mellett egy új 12,9 hüvelykes megjelenítővel szerelt készülék is terítékre került. A nagyobb képátlóval büszkélkedő eszköz a hardverét tekintve szinte teljesen megegyezik a fentebb bemutatott készülékkel. Ugyanaz a központi chip dolgozik benne azonos tárhely kapacitás mellett, a kamerarendszere is változatlan és a méretet leszámítva a megjelenítő paraméterei is változatlanok, szóval 264 PPI-s a pixelsűrűsége és 600 nites a fényereje. A különbség a fizikai méreten túl (ez már 305,7 x 220,6 x 6,9 milliméteres és elérheti a 692 grammot a tömege) kizárólag az akkumulátorra korlátozódik. Itt nagyobb hely állt a fejlesztők rendelkezésére a burkolat alatt, és ezt ki is használták. Az iPad Pro 10.5 30,4 wattórás telepét itt már egy 41 Wh-s teljesítményű megoldás vette át. Viszont ez csak a nagyobb kijelző megnövekedett étvágyának kiszolgálására lesz elég jelen állás szerint, szóval az üzemidőt itt is 10 órában határozta meg az Apple. Ja, és még valami, rózsaarany színben nem lesz választható a nagyobb masina, de a szürke, az ezüst és az arany opciók ugyanúgy megvannak.
Az újdonságoknak igencsak megkéri majd az árát a vállalat. Az induló modell, a 64 GB-os, csak Wi-Fi-s iPad Pro 10.5 itthon 246 ezer forintba kerül majd, míg ugyanez 256 GB-tal már 283 000 forintot fog kóstálni, a félterás konfiguráció pedig 357 ezerbe fáj majd. Míg ugyanezek az iPad Pro 12.9 esetében 295, 332 és 406 ezer forintba kerülnek. Az opcionális 4G LTE hálózati modem pedig mindegyik kivitelnél 52 ezer forintos felárat jelent, így jön ki végeredményben, hogy a legdrágább iPad Pro modell ettől kezdve már 458 ezer forintba kerül. Rendeléseket leadhatnak az újdonságokra az érdeklődők, a kiszállítás pedig legkorábban június 14-én esedékes Magyarországon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!