iPon Hírek

WWDC 2017: Sok területen hoz újítást az iOS 11

Dátum | 2017. 06. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ahogy arra számítani lehetett, az Apple az idei fejlesztői konferencián is leleplezett egy friss iOS-t. A rendszer most ünnepeli a tizedik évfordulóját. Egészen pontosan 2007. január 9-én rántotta le a leplet cupertinói alakulat az iPhone-ról és annak operációs rendszeréről, ami végül június 29-én került bevetésre.
Újdonság az iOS 11-ben, hogy az üzenetküldő már szinkronizálni tudja az iCloud rendszerével a beszélgetési előzményeket. Ennek a lehetőségnek köszönhetően a felhasználó által szinkronizált minden eszközön pontosan ugyanazok az üzenetek lesznek olvashatóak. És a legjobb, hogy ezt automatikusan elvégzi, legyen szó akár az iOS-ről, akár a macOS-ről. Az üzenetváltások végponttól végpontig titkosítottak. Az Apple Pay használatával már lehet pénzt küldeni személyek számára is, mindezt továbbra is az üzenetkezelőn belül. Ez azt jelenti, hogy akár kisebb kifizetések is megoldhatóak ezzel például használt termékek adásvételekor, de akár a rokonoknak is lehet így pénz továbbítani. Például ha a család legkisebb tagja elutazik nyaralni, és nem visz magával elegendő pénzt, akkor lehet ilyen módon segíteni.
Az Apple digitális hang alapú szolgáltatása a kezdetek óta ugyanazon a hangon szólal meg, most viszont ez is megváltozott. A Siri immáron akár férfias hangon is kommunikálhat. És ha ez nem lenne elég, a beszédmodor is sokkal természetesebb lesz, hála az Apple által alkalmazott mesterséges intelligenciának és gépi tanulásnak. A grafikus felhasználói felületén is finomított a Sirinek az Apple, így az már sokkal futurisztikusabb és kifinomultabb lett. Fordítani is megtanult az asszisztens szolgáltatás, de arról sajnos ne is álmodjunk, hogy kapunk magyar nyelvet; az angol alap mellett kínai, olasz, spanyol, német és francia került a Siri új funkciójába. Büszkén hangoztatja az Apple, hogy a Siri által begyűjtött információk már minden eszközünkön szinkronban lesznek, így sokkal jobban meg tudja majd érteni a tulajdonosa viselkedését.
A kamera esetében az Apple az iOS 11-nél nagy hangsúlyt fektet a tömörítésre, olyannyira, hogy még a JPEG helyett is más formátumot keresett. A vállalat bemutatta a HEIF formátumát, ami a High Efficiency Image Format rövidítésből eredeztethető, és állítólag feleakkorák lesznek az így tárolt fényképek, mintha JPEG-ben lennének azok elmentve. Fontos lépés, hogy végre a H.264 kódolás helyett a HEVC-re vált a videózásnál a cupertinói gárda, időszerű volt már a mozgókép felvételeknél átállni a H.265-re. A vállalat elmondása alapján jobb fényképek készülhetnek majd a frissítést követően a készülékekkel, egyebek mellett például jobban fogja kezelni a szoftver a rosszabb fényviszonyokat. Került a rendszerbe valós idejű fényképszerkesztés és olyan élő fotó felvételi lehetőség, amiből ki lehet majd választani egy kulcsmomentumot. És még ide kapcsolódik, hogy már van direktben hosszú expozíciós lehetőség is, amit leginkább éjszaka és állvánnyal lehet majd jól kihasználni.
A navigáció tekintetében rendhagyó újításról számolt be az Apple az iOS 11 bemutatása során. A vállalat plázákon belüli térképekkel szolgál majd, és természetesen el is kalauzolja az embereket a bevásárlóközpontokon belül. Vezetés közben van már sávasszisztens is, így még biztonságosabban tudja majd az embereket hangalapú tanácsokkal ellátni a rendszer, valamint a sebességhatárokat is ismerni fogja a Térkép. Ez főleg az Egyesült Államok nagyvárosaiban érvényesül majd kezdetben, de az Apple Tokiói és Hongkongi helyszíneken is helytállhat. Örömünkre szolgál beszámolni arról, hogy a rendszer ettől kezdve kínál „ne zavarj” módot az utazások alkalmával is, így még biztonságosabban juthatnak majd el a felhasználók A-ból B-be. Navigálás alatt már sötét képernyő is van, ami szintén remek hír.
Az iOS 11 grafikus felhasználói felületét illetően komoly újítás történt a vezérlő központ esetében, ami mostantól egyetlen oldalból áll, és az eddigiektől teljesen eltérően néz ki. Az Apple már az iOS 10 esetében is arra koncentrált, hogy jobban támaszkodjon ezen a területen is a 3D Touch érintésvezérlésre, de az iOS 11 az, ami igazán komoly áttörést hoz ezen a fronton. További újítás, hogy a lezárt képernyő és az értesítési felület szorosabb viszonyba került az eddiginél is, így a felhasználók még egyszerűbben kezelhetik majd a friss történéseket, rögtön a megjelenítő feloldását követően.
A lakás minden hangszórója is vezérelhető lesz egy felületen.
Az Apple Music egy fontos újítása, hogy már lehetőség lesz benne létrehozni megosztott lejátszási listákat, amire több személy is kedve szerint vehet fel zenéket. Szóval a közösségi oldalt erősíti itt a vállalat. És érdekesség hogy ide kapcsolódóan új API-t is leleplezett az Apple, befutott a MusicKit. A HomeKit pedig kapott egy új protokollt, az AirPlay 2-t.
Az Apple az alkalmazásboltját sem hagyta változatlanul, jelentősen megváltozott ennek a grafikus felülete, továbbá két fő részre lettek osztva a programok, az egyik területre a játékok kerültek, a másikra pedig minden más. Ez a felállás már sokaknak ismerős lehet a Google Play Store révén. A felszeletelést követően a toplisták is megosztottak lettek, szóval van külön népszerűségi lajstroma a játékoknak és a programoknak is. Ide kötődik még újításként a Metal 2 API, valamint a HEVC anyagok megjelenése is.
Az Apple a gépi tanulásra is egyre jobban fókuszál, ahogy igazából az egész mobilágazat, szóval megy a trendek után a vállalat. Megszületett a fejlesztőknek szánt CoreML alap, ami számos pontján kerül kihasználásra az iOS 11-nek. A különböző gépi tanuláshoz köthető funkciók szó szerint átszövik a rendszert, a kameránál például erre támaszkodik az arcfelismerés, az arckövetés, a tájfelismerő, a szövegkereső, a vonalkód-olvasó és az objektumkövetés is. A levelezésnél pedig a rendszer automatikusan fel tudja ismerni a nyelvet, képes azonosítani a neveket és a különböző egyéb szövegrészeket, és így tovább. Az MI a lehetőségeihez mérten a legtöbb munkafolyamatot magán az eszközön próbálja majd végrehajtani, és erre képes felhasználni a jelentős teljesítménnyel rendelkező GPU-t is.
Az Apple belemerült a kiterjesztett valóságba, és létrehozta az ARKitet. A kiterjesztett valóság egyelőre még leginkább a fejlesztőknek szól, hiszen most indulhat majd be a tartalomgyártás. Erről azt érdemes tudni, hogy a szerkezet kameráján felül aktívan használja a teljes központi chipet a processzortól a grafikus egységig, valamint az összes mozgási szenzort is. A vállalat egy nagyon látványos demonstrációval is szolgált, és reméljük, hogy a partnerek is meglátják majd ebben a potenciált.
Az iOS 11 operációs rendszer elérhető lesz minden Apple iPhone-ra és iPadra, ami 2013 őszét követően jelent meg – ez alapján az iPad Airig és az iPhone 5S-ig nyúlt vissza a vállalat. Valamint még az iPod Touch hatodik kiadására is rászabja a friss iOS-t az Apple. Az újdonság végleges kiadás előre láthatólag ősszel debütál majd – nagy valószínűséggel szeptemberben –, mostantól pedig elérhető az első fejlesztői előzetese, a publikus béta pedig a hónap második felére datálható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Meteoreso
2017.06.06. 14:34
"Sok területen hoz újítást az iOS 11"
Az a baj Appletől NEM EZT VÁRJÁK.
Hanem hogy forradalmi újításokat hozzanak Amerika húzóágazatában.
Olyanok meg nincsenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2017.06.06. 15:30
Az Apple le volt süllyedve a víz alá egészen a 80-as évektől az ezredfordulóig, mivel a cuccai inkombatibilisek voltak szinte mindennel annyira smucig banda volt a vezetőség hogy nehogy véletlenül más terméket is használhassanak velük, csak ugye visszafele sült el a dolog. Az iPhone, iOS kihozta őket a szarból, de ennyi és nem több, nem kell tőlük világméretű megváltást várni. Innováció csak a Samsungban rejlik, ők minden nap tudnak újat mutatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!