iPon Hírek

WWDC 2017: Xeon és VEGA alapú iMac Pro, frissítések

Dátum | 2017. 06. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple a tegnapi WWDC 2017 alkalmával lerántotta a leplet az iMac sorozat eddigi legkomolyabb tagjáról, az iMac Pro modellről, ami ugyan csak decemberben lesz elérhető, de legfontosabb tulajdonságai már most is ismertek. Ezzel együtt természetesen az iMac család meglévő tagjai is frissültek, de csak szerényen. Apple iMac Pro
Az iMac Pro egy brutális teljesítményű egybegép lesz, ami asztroszürke házat kap, bivalyerős komponensei pedig az 5K-s iMac házában kapnak helyet. Mivel professzionális felhasználásra szánt termékről van szó, így a processzor szerepét Xeon modellekre osztják, ezek pedig nyolc, tíz vagy tizennyolc processzormaggal rendelkezhetnek, vagyis Skylake-X alapú megoldásokról van szó. A combos processzor mellé akár 128 GB-nyi DDR4-2666 MHz-es ECC memória is kerülhet, a videovezérlő szerepét pedig egy igen érdekes termék tölti be. Ebben az egybegépben már az AMD új, VEGA sorozatú grafikus processzorainak egyike, a Radeon Pro Vega 64 lapulhat, amihez 16 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memória jár. Az egyelőre nem derült ki, hogy ez a videovezérlő pontosan milyen teljesítményt nyújt, de ez nem is csoda, hisz hivatalosan be nem jelentett komponensről van szó. Az igencsak nagyteljesítményű hardver mellé természetesen kellően gyors adattár dukál, így a tervezők 4 TB-os PCIe NVMe tárhellyel egészítették ki a kínálatot.
A 802.11ac WiFi és Bluetooth 4.2-es vezérlővel, valamint 10GBASE-T Ethernet porttal egyaránt felszerelt iMac Pro fedélzetén két darab Thunderbolt 3-as vezérlő található, amelyek négy darab USB-C porton keresztül érhetőek el. Rajtuk kívül kapunk még négy darab USB 3.1 Type-A portot, egy SDXC memóriakártya-olvasót, egy 1080p-s iSight kamerát, négy darab mikrofont, valamint egy professzionális szintű kijelzőt is. Utóbbi 5K-s felbontás és DCI-P3-as megfelelőség mellett dolgozik.
Az iMac Pro alapára 4999 dollárról indul, ám ezért cserébe „csak” egy nyolcmagos Xeon processzorral, 32 GB-nyi ECC rendszermemóriával, 8 GB-os Radeon Pro Vega 56-os videokártyával és 1 TB-nyi PCIe NVMe SSD-vel szerelt modellt kapunk, ami már alapfelszereltségben is 1000 dollárral drágább, mint a kifutó Mac Pro. Jönnek az iMac család friss hardverrel ellátott tagjai Az új iMac egybegépek – a 21,5 hüvelykes alapmodelltől eltekintve, amely kétmagos processzort kap – mostantól négymagos Kaby Lake processzorral érkeznek, ami akár 4,2 GHz-es alap- és 4,5 GHz-es Turbo Boost órajelen is ketyeghet, modelltől függően. Rendszermemória terén duplázódott a lehetőség, ugyanis a 21,5 hüvelykes modellnél 32 GB-ig, a 27 hüvelykeseknél pedig 64 GB-ig bővíthető a RAM. Hasznos újítás, hogy az összes 27 hüvelykes iMac, valamint a legjobban felszerelt 21,5 hüvelykes modell is Fusion Drive támogatást kapott, így kiaknázhatóak a hibrid adattároló technológiában rejlő lehetőségek – ráadásul az új SSD-k 50%-kal gyorsabbak, mint a kifutó modellekben található példányok. Hasznos és fontos újítás a Thunderbolt 3 portokra történő átállás, ugyanis mostantól két darab Thunderbolt 2-es helyett két darab Thunderbolt 3-as USB-C csatlakozó lapul a termékeken. Fontos még megemlíteni azt is, hogy a kijelző is fejlődött, így az új modellek már 10-bites színmegjelenítéssel dolgoznak, maximális fényerősségük pedig 500 cd/m2.
Videóvezérlő terén a 21,5 hüvelykes Full HD alapmodell csak a Kaby Lake processzor Iris Plus Graphics sorozatú iGPU-ját vetheti be, de a 4k-s kijelzővel szerelt társainál már akár Radeon Pro 555-ös vagy Radeon Pro 560-as videokártya is választható, maximum 4 GB-nyi fedélzeti memóriával. A 27 hüvelykes modelleknél már gazdagabb a kínálat, itt ugyanis Radeon Pro 570-es, Radeon Pro 575-ös vagy Radeon Pro 580-as videokártya állhat rendelkezésre, a fedélzeti memória maximális kapacitása pedig 8 GB lehet. Ide kapcsolódik az a bejelentés is, amelynek keretében kiderült, a Valve és az Apple közötti partnerkapcsolat jóvoltából hamarosan elérhető lesz a SteamVR SDK macOS alatt is, ám ennek használatához a 27 hüvelykes modellekben található hardverre lesz szükség. A VR Headsetek segítségével nem csak a virtuális valóság élvezetére, de tartalomkészítésre is lesz lehetőség. Az új iMac-ek már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, a 21,5 hüvelykes 4K-s modell alapára 1299 dollár.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Meteoreso
2017.06.06. 18:24
Megkapta a 16 Gigás Vegát a mázlista.
Még szerencse hogy csak decemberbe jön nem foglalja a 16.000 Vegából a GPUkat
De az érdekes hogy CU alapú a memória, a vágott (56) mindig a 8 Giga HBM !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!