iPon Hírek

X300-as SSD-k a SanDisk-től

Dátum | 2014. 10. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A SanDisk bemutatta legújabb SSD meghajtó sorozatát, amely az X300 nevet kapta. Ebben a családban többféle formátumú SSD is lapul: a vásárlók a 7 milliméter vastag 2,5 hüvelykes modellek mellett mSATA, illetve M.2 2280-as SSD kártyákat is választhatnak. Közös tulajdonság, hogy mindegyik új SSD meghajtó 10 nm-es osztályú gyártástechnológiával készített TLC NAND Flash memóriachipeket alkalmaz, amelyekhez SLC alapú gyorsítótár, valamint DRAM alapú gyorsítótár is jár.
Az nCache 2.0 eljárásnak köszönhetően adatmásolás alkalmával a rendszer először az SLC formában használt NAND Flash memóriachipekre helyezi az adatot, majd onnan a végleges helyére, a TLC NAND Flash memóriachipekre kerül. Utóbbi folyamatot az OCC (On-Chip Copy) eljárás végzi, méghozzá a vezérlő és a DRAM alapú gyorsítótár igénybevétele nélkül, ami hatékonyabb működést eredményez – plusz így a DRAM alapú gyorsítótár is felszabadul.
Az adatok biztonságáról MPR (Multi-Page Recovery) eljárás gondoskodik, ami extra védelmi réteget biztosít azzal, hogy olyan hibákat is képes kijavítani, amelyekkel egyéb hibajavító mechanizmusok nem tudnak megbirkózni. Az X300-as SSD meghajtók SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kommunikálnak és támogatják a SATA Devslp alacsony fogyasztású módot is, ami mobileszközökben különösen hasznos. Az sajnos nem derült ki, hogy a termékek pontosan milyen SSD vezérlő köré épülnek. A főként mobil üzleti felhasználókat megcélzó X300-as SSD meghajtók tulajdonságai az alábbi táblázatban olvashatóak.
Az új SSD meghajtók 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os változatban kerülnek az üzletek polcaira, de a 2,5 hüvelykes modellből 1 TB-os példány is készül. Az új SSD meghajtókhoz jár a letölthető SanDisk SSD Dashboard alkalmazás, amellyel hatékonyan menedzselhető az adott SSD meghajtó. Az app teljesítményellenőrzésre, időzített TRIM parancsvégzésre, állapot-ellenőrzésre, valamint firmware frissítésre is lehetőséget ad. A korábbi rendszer klónozásához használhatjuk a csomag részét képező Apricorn EZ Gig IV klónozó szoftvert, így a régi rendszer az új SSD-re kerülhet, ha muszáj. Az újdonságok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!